Ν. Μυλωνάς: Τα δημοτικά τέλη παγώνουν μαζί με τις αναπτυξιακές προοπτικές μας

16
802

ΘΕΜΑ: τα δημοτικά τέλη παγώνουν μαζί με τις αναπτυξιακές προοπτικές μας

Α. Συζητιέται στο δημοτικό συμβούλιο το τιμολόγιο 2017 των δημοτικών υπηρεσιών.

Το 2015, αυτές τις μέρες, στο ίδιο θεμα συζητήθηκε πρόταση της δημοτικής αρχής για ένα ειδικό τέλος επί του ξενοδοχειακού τομέα που είχε στόχο να συγκεντρωθεί ένα ποσό 550.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα δημοτικά έργα. Δυστυχώς η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου το απέρριψε! Η ίδια η δημοτική πλειοψηφία είχε τις περιστολές της και δεν το προετοίμασε καλά. Έγιναν ενστάσεις από την ένωση ξενοδόχων και το ΕΒΕΔ και η αποκεντρωμένη περιφέρεια το απέρριψε!!!

Εκείνη την συζήτηση την παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Ρόδου. Του θέσαμε το ερώτημα: γιατί αυτό δεν γίνεται αίτημα της ένωσης Δήμων Δωδεκανήσου και της χώρας για να βοηθηθούν οι τουριστικοί δήμοι εν όψει μάλιστα της κατάρρευσης του ΔΗΦΟΔΩ; Η απάντηση ήταν: ‘’το λέμε χρόνια μεταξύ μας αλλά δεν προχωρά, να δούμε πως θα πάει η δική σας πρόταση και βλέπουμε!!!’’. Είδαμε το αναμενόμενο! Σιωπή! Μην θίγετε τα κακώς κείμενα!!! Τώρα μέσα σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες και έχοντας πλέον χάσει το πλεονέκτημα την φρέσκιας λαϊκής εντολής, η δημοτική μας αρχή γυρίζει στην ευκολία της συνήθειας με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές. Αποτέλεσμα: αύριο για μια ακόμη φορά ψηφίζουμε συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι το πάγωμα των δημοτικών τελών!!!

Και όμως η κρίση έπρεπε ΝΑ Μας ανοίξει τα μάτια και να μεθοδευτεί μια πειστική πρόταση αναπροσαρμογής της χρέωσης των τελών που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του Δήμου μας.

Β. Ας δούμε το βασικότερο από τα δημοτικά τέλη. Είναι της καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού μέσα από τους 2 πίνακες των δημοτικών υπηρεσιών και της οικονομικής επιτροπής. Αναμενόμενα έσοδα ανά δημοτική ενότητα με βάση του ισχύοντες συντελεστές για το οικ. έτος 2016 εκτιμώνται :

  1. Η αύξηση των αναμενόμενων εσόδων από 5,24 εκ σε 7,5 εκ είναι προϊόν πολύ μικρής επιβάρυνσης της εξισωτικής προσπάθειας χρέωσης των κατοικιών στην πόλη με τα χωριά (προάστια θα λέγαμε) του νησιού και κατά 85% στην εξίσωση χρεώσεων των καταστημάτων και

ξενοδοχείων σε όλη την δημοτική επικράτεια. Αυτό είναι στα θετικά της δημοτικής αρχής γιατί είναι αυτονόητη η ώση επιβάρυνση των επιχειρήσεων σε όλο το νησί.

  1. Τα τετραγωνικά μέτρα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 2.486.652μ2 έγιναν 2.493.500μ2. δηλαδή αύξηση 7.000 μ2 μόνον!!! Αντιστοιχεί μάλλον σε νέες οικοδομές και συνιστά ή έλλειψη προσπάθειας ή αποτυχία διασταύρωσης, ελέγχου και διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων των δηλωμένων επιφανειών! Αυτό είναι στα αρνητικά της δημοτικής αρχής γιατί είναι σε βάρος του διακηρυγμένου στόχου της για πάταξη της εισφοροδιαφυγής, εκσυγχρονισμό, ισοπολιτεία κλπ.

  2. Για κόμη μία φορά δεν τηρείται η ανταποδοτικότητα στην καθαριότητα. Η δημοτική αρχή κάνει ότι κάνουν όλες: βάζει χέρι στο τέλος διαμονής παρεπιδημούντων να συμπληρώνει το κόστος της καθαριότητας! Το τέλος παρεπιδημούντων προϋπολογίστηκε να αποδώσει 0,9 εκ ευρώ το 2016 και το 50% πάει στην καθαριότητα. Ένα μέρος περίπου 150.000 ευρώ πηγαίνει στον φορέα τουρισμού. Τι μένει από την τεράστια εισροή ξένου συναλλάγματος και την τεραστία συνεισφορά-εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού μας και των υποδομών μας από την τουριστική ..βιομηχανία; Ψίχουλα των 300.000 ευρώ!!! Αυτά δεν μπορούν όχι μονό να χρηματοδοτήσουν νέες δημοτικές υποδομές αλλά ούτε και να συντηρήσουν στοιχειωδώς τις υπάρχουσες, από τις οποίες το κράτος έχει πάρει …μνημονιακες αποστάσεις μέχρι 2040!!

Γ. Η διόρθωση του δημοτικού πελατολογίου και η ανακοστολόγηση των τελών είναι μονόδρομος.

Η άλλη λύση είναι η ιδιωτικοποίηση με ότι αυτή συνεπάγεται. Αλλά η ιδιωτικοποίηση δεν δημιουργεί …δωρεάν υποδομές! Και οι ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς δημοτικές και δημόσιες υποδομές υστερούν. Η Κως χωρίς δρόμους της προκοπής, χωρίς πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, πεζόδρομους, χωρίς καθαρές θάλασσες και ακτές, χωρίς πόσιμο νερό, λιμάνια, πάρκα, ευπρεπείς κοινοχρήστους χώρους κλπ κάθε άλλο από ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός θα είναι. Δεν φταίνε οι επιχειρήσεις που δεν συνειδητοποιούν την κοινωνική τους ευθύνη και ασχολούνται με τα κέρδη τους μόνο, αλλά η πολιτική ηγεσία που δεν φροντίζει να δημιουργήσει τις ανάλογες συνθήκες συλλογικής συνύπαρξης. (με την ιδιότητα του μέλους του δημοτικού συμβουλίου θα καταψηφίσουμε την λογική της τιμολόγησης και του δημοτικού προϋπολογισμού 2018).

Ν. Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

16 ΣΧΟΛΙΑ

    • Νικολάκη δεν πας καλά, προσγειώθηκες ή πετά στα σύννεφα;;; Μόνο παλαβοί θα έβαζαν χέρι παραμονές εκλογών...

      Πρόεδρος ήσουνα και όποιο θέμα ήθελες το έφερνες στο δημοτικό συμβούλιο… Γιατί κοιμόσουνα και δεν το έβαζες έστω στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πριν δραπετεύσεις όλα όσα κάθε τόσο θυμάσαι και μας τα επαναλαμβάνεις μόνο για ψηφουλάκια;;;;;

    • -Monkey Hangers- Θα είναι κέρδος για την Κω τώρα που ο Νίκος θα εκφράζει την άποψη του χωρίς την δέσμευση της καρέκλας του προέδρου.

      ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΨΗΦΟΥΣ όλοι περιμένουμε μια άλλη, πραγματική αριστερή φωνή, χωρίς παρωπίδες στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, με προτάσεις και καθαρές σκέψεις μια και Δήμαρχος και δημοτικές παρατάξεις αποδεικνύονται κάθε μέρα που περνά κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν βλέπουν ότι τα δύσκολα είναι ακόμα πίσω στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Το Δημοτικό Συμβούλιο σχεδόν πάντα θυμίζει κερκίδα ποδοσφαίρου με φανατικούς χούλιγκαν που μόνο στείρα αντιπολίτευση με άναρθρες κραυγές έμαθαν να κάνουν χωρίς εναλλακτικές προτάσεις από κανένα… Καλό κουράγιο Νίκο, δύσκολη η συμβίωση σου σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

  1. «Μην δωσετε το κομμα στον Σημιτη , θα σας καταστρεψει »
    «Αμα γινει πρωθυπουργος ο γιος μου θα καταστρεψει την Χωρα » .ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. ΜΥΛΩΝΑ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΕΠΕΛΑΥΝΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
    ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

  2. ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ.ΤΡΕΝΑΚΙΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ

  3. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ! ΗΠΑ-ΝΘΡΩΠΟΣ TSIPRAS ΠΡΟΣ ΑΦΕΝΤΗ ΤΡΑΜΠ: ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ! ΒΙΝΤΕΟ

    Εκ μέρους του ελληνικού λαού κάλεσε ο αμερικανοκομμουνιστής mister Tsipras στην Ελλάδα τον παγκόσμιο αφέντη Τραμπ ( ή μήπως τον υπάλληλο των παγκοσμίων αφεντάδων; – εδώ οι γνώμες διίστανται…), υποστηρίζοντας πως όλοι οι Έλληνες… λατρεύουν τις ΗΠΑ!!!Ιδού η ακριβής δήλωσή του, στο 1:43 του βίντεο: «Θεωρώ ότι πολλοί Έλληνες, οι περισσότεροι Έλληνες, το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού λατρεύει τη χώρα σας».Αυτό είναι το κατάντημα ενός κνίτη! Γι’ αυτό Έλληνες τα νου σας! Ο κνίτης της γειτονιάς σας, ή ο Λαφαζανόβιος, ή ο αριστεριστής, μπορεί μετά από μερικά χρόνια να είναι ο πρωθυπουργός των Αμερικανών στην Ελλάδα, να τους εξυμνεί και να τους τα δίνει όλα! Μείνετε μακριά τους! Μην τους πιστεύετε ότι κι αν λένε! Είναι υποκριτές και… αμερικανοκομμουνιστές!(ΥΓ): God bless America, συντρόφια!https://ethnikismos.net/2017/10/18/%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%83-tsipras-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83/

  4. Καμιά ιδέα πέρα από το να αυξήσουμε τα πάντα; Άστο. Συνταξιούχος στις ιδέες έγινες μαζί με τον κολλητό σου τον Κυρίτση….Μου φαίνεται ότι τις προτάσεις και τίς ιδέες επί Συμπαράταξης ,άλλοι τις έκαναν….Καλό ύπνο που λέει κι ο παραπάνω…

  5. μυλωνα λαγε του κυριτση προαναγγελεις ιδιωτικοποιηση δημοτικων υπηρεσιων?

    τα κορακια ετοιμαζονται για επιδρομη στον δημο?

  6. Είναι πράγματι απορίας άξιο, πώς γίνεται ο Μυλωνάς από τη μια να μιλά για αριστερά και για κοινωνική δικαιοσύνη και από την άλλη να συντάσσεται με μια δημοτική παράταξη που στο μεταναστευτικό ταυτίστηκε πλήρως με ότι πιο ακροδεξιό και φασιστικό έχει το νησί μας.

  7. Κάθε ενέργεια της ελληνόφωνης αριστεράς από την μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας συμβάλλει τα μέγιστα για την κατανόηση της ψυχοσύνθεσης του σύγχρονου αριστερού. Βοηθά αναμφίβολα στο να διαπιστώσει κανείς πως ο καλπάζων αριστερισμός της μεταπολίτευσης δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση ένα καθαρό ιδεολογικό ρεύμα αλλά αντιθέτως υπήρξε το εχέγγυο του βολέματος και του επακόλουθου πλουτισμού. Γι’ αυτό επικράτησαν ολοκληρωτικά: ο αριστερισμός είτε το παραδέχονται κάποιοι είτε όχι, αποτελεί τον βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε το μεταπολιτευτικό Καθεστώς.
    Η απαξίωση των Εθνικών Αξιών και Ιδανικών στο μεταπολιτευτικό Κράτος είναι έργο της αριστεράς. Όπως δικό της έργο είναι η αμερικανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, κατά τα πρότυπα πάντα της ραγδαία παρακμάζουσας γαλλικής κοινωνίας. Οι εικόνες των καταστροφών στα προάστια του Παρισιού από τις ορδές των αφρικανικής καταγωγής «Γάλλων», οι απεγνωσμένες απόπειρες κατευνασμού τους με πλήθος προνομίων ώστε να ενσωματωθούν, είναι εκείνες που εμπνέουν την ελληνόφωνη αριστερά.

  8. Διότι μόνον έτσι θα επιβιώσει πολιτικά: πλάι στους βολεμένους του κρατικού μηχανισμού μπορούν να σταθούν μονάχα οι έτεροι ευνοημένοι, οι λαθρομετανάστες. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, δεν θα πρέπει να προκαλεί την παραμικρή έκπληξη η μετατόπιση του ενδιαφέροντος της αριστεράς από το εργατικό κίνημα προς τους νέους «προλετάριους»: τους πρόσφυγες και μετανάστες.Ποιος είναι όμως εκείνος ο οποίος κινεί σήμερα τα νήματα των μεταναστευτικών ροών, εκείνος που χρηματοδοτεί αφειδώς την φιλοξενία και εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα; Είναι οι ΗΠΑ και εξωθεσμικοί οργανισμοί που εδρεύουν στις ΗΠΑ. Η κατάρρευση του κομμουνισμού παγκοσμίως, δεν αφήνει στην ελληνόφωνη αριστερά άλλη επιλογή απ’ το να προσδεθεί και να σύρεται πίσω από το αμερικανικό άρμα, εκτοπίζοντας είναι η αλήθεια, τους μέχρι πρόσφατα κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού φιλελευθερισμού, τους ψοφοδεείς και πατριδοκάπηλους κεντροδεξιούς.

  9. Η γνωστή φράση «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» βρίσκει την μεγαλειώδη επιβεβαίωσή της στην περίπτωση της ροζ αριστεράς στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες για δήθεν οφέλη της Ελλάδος από τη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Δεν την ενδιαφέρει την αριστερά μήτε η Πατρίδα, μήτε ο Ελληνικός Λαός. Στην πραγματικότητα ακόμη και την πολιτική την εννοεί ως… μπίζνες. Και καθότι ο ψευδεπίγραφος «ανθρωπισμός» είναι σήμερα η πλέον επικερδής μπίζνα, η αριστερά ενδιαφέρεται μονάχα γι’ αυτόν και για τίποτε άλλο.Θα έρθει σύντομα μια εποχή κατά την οποία εκείνοι οι οποίοι βάσισαν τις ελπίδες τους στην αριστερά και τα κηρύγματά της θα διαπιστώσουν με τρόμο πως διαψεύστηκαν οικτρά. Πάνω στους δικούς τους αγώνες, στις δικές τους θυσίες οι «σύντροφοί» τους βολεύτηκαν και κονόμησαν. Η ιδεολογία δε για την οποία αγωνίστηκαν, δεν αποτελεί πια παρά μια συνιστώσα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και του αμερικανικού ελέγχου της διεθνούς σκακιέρας. Θα κατανοήσουν με απλά λόγια πως το να πιστεύεις σήμερα στην αριστερά δεν είναι δυστυχία, είναι κατάντια.

  10. μυλωνα οταν οι μισθοι και οι συνταξεις καθε χρονο κοβονται απο τους ντοπιους πολιτικους νεοναζι δοσιλογους αριστερους

    και δεξιους,εσυ ζητας την αυξηση των δημοτικων τελων?βαλτε περιβαλλοντικο τελος 2 ευρω στην αφιξη στην φραπορτ στο αεροδρομιο.μια αποφαση του δημοτικου συμβουλειου χρειαζεται.τους ναζι δεν τους ενοχλειτε ομως.

  11. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟΒΙΩΣΕΙ «Θα με θυμηθούν 20 χρόνια μετά»ΑΠΕΒΙΩΣΕ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999.ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΤΩΡΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ.

    ο Παπαδόπουλος έκανε την εξής τελευταία του δήλωση από το κρεβάτι του θανάτου: «Εγώ τελειώνω. Εύχομαι εσείς να είστε καλά. Εμείς δεν θα υπάρχουμε αλλά το αργότερο σε μια εικοσαετία πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα νοσταλγήσει την 21η Απριλίου». Δεν ξέρουμε εάν ο Λαός νοστάλγησε την Επταετία, ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι ακόμα πιο πολλοί σήμερα, ψιθυρίζουν: «που ‘ σαι Παπαδόπουλε». Και γι αυτό θα πρέπει να ντρέπεται η Δημοκρατία και οι βρωμεροί εκπρόσωποι της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ