Ν. Μυλωνάς: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΕΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για τον ΔΗΜΟ και το νησί! (Οι συνέπειες από τον κρατικό στον δημοτικό προϋπολογισμό)

3
356

ΘΕΜΑ: ‘’από τον κρατικό προυπολογισμό 2018 και τις συνέπειες του στην τοπική μας κοινωνία και τον Δημοτικό προυπολογισμό 2018 ’’

Κατατέθηκε την χθές στην Βουλή (επισυνάπτουμε την αιτιολογική έκθεση) ο προϋπολογισμός για το 2018 που το κύριο νέο στοιχείο του ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ανέβηκε στο 3,82% από 1,74% και η πρόβλεψη έσοδων 2,736 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις από 1,656 το 2017 . Ισόποση αυξηση των άμεσων και εμμεσων φόρων. Ολο το κείμενο σε κάθε μέτρο που αναγράφεται συνοδευεται με την αντίστοιχη προβλεψη των μνημονιακών δεσμευσεων. Το συμπερασμε είναι ότι ακολουθειται μια πολυ νεοφιλελευθερη οικονομική πολιτική και η περιγραφόμενη αναπτυξη του 2,5% επιδιώκεται ακριώς μεσω της συμπίεσης των αμοιβων και των εισοδημάτων και συνεπώς μείωσης της κατανάλωσης και διευκόλυνσης της επιχειρηματικης δραστηριότητας με την ιδιωτικοποίηση.

Επισημαινουμε μερικά στοιχεία σε σχέση με αυτά που προβλέπονται το 2018 και θα εφαρμοστουν:

  1. Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε 32 νησιά του Αιγαίου και Δωδεκανήσου, με αύξηση των συντελεστών από 4%, 9% και 17% σε 6%, 13% και 24%.

  2. Κατάργηση απαλλαγής 50% για οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα: 13 εκατ.

  3. μειωση των κεντρικων αυτοτελών πόρων στην τοπικη αυτοδιοικηση κατά 170 εκ.

  4. Φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα (74 εκ.), Φόρος Airbnb (48 εκ.).

  5. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2017 και 2018 τα κτίσματα και το οικοπέδο τα στις δημοτικές ενότητες Δήμου Λέσβου και Κω και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από σεισμό.

  6. κατάργηση του ΕΚΑΣ για 140.000 συνταξιούχους, μόνο 80.000 συνταξιούχοι, της χαμηλότερης κλίμακας θα πάρουν το επίδομα που μειώνονται το 2019 και καταργείται το 2020.

  7. αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί θα υπολογίζεται από τα ακαθάριστα έσοδα.

  8. κατάργηση της έκπτωσης 10% στο φόρο εισοδήματος λόγω ιατρικών δαπανών. 

  9. Μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης με οριζόντια μείωση και μείωση 50% των δικαιούχων.

—Η τοπική οικονομική κατασταση επιβαρυνεται παρα πολύτο 2018 και όλοι οι πολίτες εχουν λόγο και ευθύνη! Όμως ο κυριος σχολιασμός για όλο το φασμα των επιβαρυνσεων ανηκει στα κομματα και τα μέλη τους. Οι συνεπειες σε περιφερειακό επιπεδο πρέπει να σχολιαστούν τουλάχιστον από τους εκπροσωπους μας στην περιφερεια και οι δημοτικοί συμβούλοι για οι συνεπειες στον Δημο μας.

  1. η μειωση των κεντρικων αυτοτελών πόρων στην τοπικη αυτοδιοικηση κατά 170 εκ. σημαινει απωλεια για τον Δημο Κω 0,5 εκ. Ο πινακας δειχνει τις συνεπειες των μνημονιακων περικοπων στον Δημο Κω. Ηδη πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή κατεβάζοντας τις προβλέψεις του δημοτικου προυπολογισμου 2018 στα επιπεδα του 2017! Το 2010 οι 3 δήμοι στους προυπολογισμούς του προεβλεπαν 6,1+3,0+5,0=14 εκ εσοδα από ΚΑΠ+ΣΑΤΑ!.

  2. ο Φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα και Airbnb (74+48=122 εκ.) θα έπρεπε να αποδίδεται στην τοπικη αυτοδιοίκηση! Στον Δημο μας αναλογικά σημαινει απώλεια εσοδων 7,3 εκ. προσέξτε: ειναι ακριβώς η απώλεια δημοτικών εσόδων από ΔΗΦΟΔΩ (5 εκ.)και φόρο παρεπιδημούντων (2 εκ.)

—ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ απο αυτα μόνο ειναι η δεινή θέση του Δημου σήμερα! Οι κρατικές δεσμεύσεις των μνημονίων έχουν περιορίσει το πρόγραμμα δημοσίωνν επενδύσεων περιορίζοντας το στο 50%. Με το δεδομένο της υποχρέωσης στον κρατικού πλεονάσματος 3,5% απόδοσης στους δανειστές αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται. Τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής σύγκλισης είναι ελάχιστα και πηγαίνουν κατά την πλειονότητα τους σε άυλες ενέργειες και σε προνοιακα προγράμματα κατά της φτώχειας και της ανεργίας που η κρίση μέσω των μνημονίων έχουν δημιουργήσει.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπαρχει ανάγκη να υποστηρίξουμε ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΕΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για τον ΔΗΜΟ και το νησί! Αυτό αξίζει να είναι το ζητούμενο των επόμενων δημοτικών εκλογών και όχι οι ατομικές ή κομματικές φιλοδοξίες και μεθοδεύσεις!

Ν. Μυλωνάς

(δημοτικός σύμβουλος)

Προϋπολογισμός – Υπουργείο Οικονομικών

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. πρωτα μας φορτωσες τον κυριτση πηρες μισθους για 3 χρονια ως προεδρος και τωρα ξανα φιλοσοφεις….

  2. λαγοι του κυριτση προτεινετε φορους στον ΝΤΟΥΤΣΕ για να ρημαξει το νησι

    και να κανουν βολτεσ ταξιδια αναθεσεις και να λεηλατουν τον δημο ο ντουτσε και η παρεα του.

  3. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! ΕΠΙ ΚΥΡΙΤΣΗ.ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!

    ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ..!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΔΗΜΑΡΧΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΕΓΙΝΕΣ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ