#Δίεση: Εδώ & 4 χρόνια το νησί είναι βυθισμένο στην αδράνεια – Να ανακάμψει με νέους όρους και πνεύμα συλλογικότητας, ενότητα και εμπιστοσύνη

12
775

Από το Γραφείο Τύπου της δημοτικής παράταξης #Δίεση, και σχετικά με τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2018, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ατυχώς, εξαιτίας ενός εκτάκτου προσωπικού κωλύματος, ο επικεφαλής της παράταξης #Δίεση, κ. Γ. Ζερβός, δεν κατάφερε να παραστεί στη χθεσινή συζήτηση του Προϋπολογισμού. Ως εκ τούτου, για την ενημέρωση των δημοτών, σας κοινοποιούμε το σχέδιο της πολιτικής τοποθέτησης του κ. Γ. Ζερβού, όπως θα το αναπτυσσόταν στην εν λόγω συζήτηση του ΔΣ:

Κως, 26/11/17

Κε Πρόεδρε, κυρίες & κύριοι συνάδελφοι,

Ο Προϋπολογισμός που σήμερα κατατίθεται από τη Δ.Α δεν είναι ο 1ος  της νέας δημοτικής περιόδου. Δεν είμαστε στο 2015, για να του αποδώσουμε, με καλή πίστη, το άλλοθι της μεταβατικότητας, λόγω της εναλλαγής που επήλθε τότε στη διοίκηση του Δήμου μας.

Δεν είναι ούτε ο 2ος , του 2016, στον οποίο θα περιμέναμε να δούμε να μπαίνουν τα θεμέλια της πολιτικής αλλά και των μεγάλων έργων που ευαγγελιζόταν με περισσή προεκλογική ιδιοτέλεια η Δ.Α.

Όπως επίσης δεν είναι καν ο 3ος που θα έπρεπε να εδραιώνει την πολιτική και οικονομική αλλαγή που υποτίθεται θα έφερνε στο νησί μας η παράταξη του Δημάρχου.

Ο σημερινός Προϋπολογισμός είναι ο 4ος , και ουσιαστικά ο τελευταίος του οποίου θα δούμε τον απολογισμό, όχι γιατί δεν θα υπάρξει αυτός του 2019, αλλά γιατί η εκτέλεσή του θα διακοπεί από τις δημοτικές εκλογές.

Κατά συνέπεια, ο σημερινός Προϋπολογισμός είναι  για την Δ.Α κάτι σαν οικονομικός Αποχαιρετισμός.

Για μας, για την παράταξη που εκπροσωπώ, δεν θα έχει πια κανένα νόημα να ασκήσουμε μια οξεία κριτική πάνω σε νούμερα και κωδικούς.

Θα ήταν σα να παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες. Δεν είναι πλέον αυτό το ζητούμενο.

Η πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος δημότης είναι αμείλικτη. Ελάχιστη σημασία θα δώσει αν μιλήσουμε πάλι για την πλασματικότητα ή την υπερεκτίμηση των αριθμών, για τις επί τοις εκατό αποκλίσεις και τα ποσοστά υλοποίησης των επιμέρους κωδικών.

Αυτό που θα καταλάβει, όμως, ο κάθε δημότης, γιατί το βλέπει να αντανακλά στην καθημερινότητά του, είναι ότι από τον 1ο Προϋπολογισμό μέχρι και τον σημερινό απουσιάζει πλήρως ένα έργο αναπτυξιακό, ή έστω ένας στόχος συλλογικός που θα μας οδηγήσει στην Κω της νέας δεκαετίας που πλησιάζει.

Θα καταλάβει επίσης, ότι ουδέποτε η ΔΑ είχε τη διάθεση να διεκδικήσει σθεναρά την είσπραξη των χρεών από τα ΠΟΕ, ιδιαιτέρως δε από συστηματικούς και χρόνιους μεγαλοφειλέτες. Ότι ουδέποτε προέβη στο αυτονόητο για την ενδυνάμωση των ταμείων της, δηλαδή στην καταμέτρηση των πραγματικών επιφανειών των ξενοδοχείων.

Ότι 4 χρόνια πέρασαν και δεν λάβατε το παραμικρό μέτρο για να διευκολύνετε τον νέο και τη νέα που επιθυμεί να επιχειρήσει στον τόπο του. Αντιθέτως, επιβαρύνατε το σύνολο των δημοτών, αφού χαρατσώσατε κάθε νοικοκυριό του νησιού, αυξάνοντας τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, διατηρώντας τα μάλιστα στα ίδια ψηλά επίπεδα και φέτος.

Επιπλέον, ο κάθε δημότης, θα έχει ήδη καταλάβει ότι τα χυμένα κροκοδείλια δάκρυά σας περί την απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ έχουν πια στεγνώσει. Και έχουν στεγνώσει αφενός γιατί δεν πήρατε καμιά σοβαρή πρωτοβουλία για την αναπλήρωσή τους (μην ισχυριστείτε ότι το τουριστικό τέλος ανάπτυξης που επινοήσατε εν μία νυχτί και εξέπεσε από την Αποκεντρωμένη ήταν σοβαρή πρωτοβουλία), αφετέρου γιατί μια ματιά στα υπόλοιπα τέλη, στα τέλη παρεπιδημούντων, για παράδειγμα, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι δεν μπορείτε ή, ακόμα χειρότερα, δεν θέλετε να εισπράξετε τα ήδη υφιστάμενα τέλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μυλωνάς, ο τ. Πρόεδρος του ΔΣ, σε πρόσφατο άρθρο του, αναφέρει ότι βάσει μελετών ο τζίρος του νησιού από ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, κλπ, προσεγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με το συντελεστή του 0,5 που είναι για το τέλος παρεπιδημούντων θα έπρεπε να εισπράτταμε περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Εσείς τα προϋπολογίζεται στα 1.75 εκατομμύρια. Εμείς άραγε τώρα τι να συμπεράνουμε; Ότι το συγκεκριμένο τέλος αφορά 3 κατηγορίες; α) Αυτούς που το πληρώνουν κανονικά, β) αυτούς που το δηλώνουν αλλά δεν το πληρώνουν, ή γ) αυτούς που ούτε το δηλώνουν αλλά και (ω του θαύματος!) ούτε που τους ξέρετε;

Αντιλαμβάνεστε ότι η συγκεκριμένη διαφυγή εσόδων αποτελεί ζημία για τον Δήμο και ότι κάποιοι πρέπει να καταστούν υπόλογοι για αυτό; Αντιλαμβάνεστε ότι προκαλείται με αυτό τον τρόπο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των επιχειρήσεων που είναι συνεπείς προς τον Δήμο; Και τελικά τι είναι όλο αυτό; Παράλειψη, ανικανότητα ή καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων; Οφείλει εντέλει η ΔΑ να δώσει εξηγήσεις ή όχι;

Άλλη μια ενδεικτική και κραυγαλέα αδράνεια που παρουσιάζεται στα ΠΟΕ αφορά στα μισθώματα των ακινήτων. Προϋπολογίζονται στα 1,3 εκ. ενώ οι εκτιμήσεις είσπραξης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους είναι μόλις 60 χιλιάδες.

Η παράταξη δηλαδή που είχε ως προεκλογική σημαία της την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί, ούσα πλέον δημοτική αρχή, να εισπράξει εδώ και 4 χρόνια τα ενοίκια της ήδη αξιοποιούμενης περιουσίας; Και αυτό ονομάζεται χρηστή και υπεύθυνη διοίκηση;

 

Ανέφερα αυτά τα ελάχιστα παραδείγματα για να καταδείξω ότι αυτή η ΔΑ δεν διαθέτει ούτε μπούσουλα ούτε διαχειριστική οικονομική επάρκεια. Κυρίως όμως για να φανεί ότι της λείπει η πολιτική βούληση. Ότι βολεύεται στα καθημερινά, στα τετριμμένα, στην αναπαραγωγή της μιζέριας.

Παράλληλα, κατά καιρούς, είτε με φαντασιώσεις είτε με γενικόλογες εξαγγελίες επιχειρεί να κρύψει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε κάτω από το χαλί.

Αλλά πώς να κρύψεις ότι δεν υπάρχει ακόμα το θεσμικό και άρα ευέλικτο σχήμα που θα αντικαθιστούσε τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού. Αλήθεια με τον περίφημο ΟΤΑΠ τι γίνεται; Ήταν τελικά τεκμηριωμένη εξαγγελία ή άλλη μια φαντασίωση, όπως το τοπικό δημοψήφισμα; Θα μας πει κανείς; Είναι όλα αφημένα στον αυτόματο ή στο έλεος του Θεού;

Ή πώς να κρύψεις ότι οι προϋπολογιζόμενες δράσεις για τον τουρισμό είναι καρμπόν με τις περσινές – που να σημειωθεί ότι ήταν ήδη μειωμένες κατά 100.000 ευρώ σε σχέση με τις προπέρσινες;

Ότι, για παράδειγμα, παίρνουμε σβάρνα τις εκθέσεις, κάνοντας τα συνήθη, χειραψίες και φωτογραφίες, αλλά δεν εκπροσωπηθήκαμε στο πιο σημαντικό συνέδριο που έγινε πριν 2 μόλις βδομάδες στο Βουκουρέστι και αφορούσε στον ιατρικό τουρισμό, δηλαδή στο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο είδος τουρισμού παγκοσμίως, και στο οποίο συνέδριο ανακοινώθηκε δημοσίως ότι το επόμενο προγραμματίζεται να γίνει στο νησί μας, με 10.000 σύνεδρους ιατρούς, πιθανόν μες στο καλοκαίρι.

Η ΔΑ πού ήταν; Πιθανολογώ, αγρόν ηγόραζε.

Ή πώς να κρύψεις το γεγονός ότι βάλατε την οριστική ταφόπλακα στη ΒΙΜΕΛ, ενώ θα μπορούσαμε να την είχαμε σώσει εντάσσοντάς την σε ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα. Πώς να κρύψεις ότι ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σημαίνει για εσάς ένα γραφείο του αγρότη και μια φεστιβαλική θεματική γιορτή με φαί και χορό; Πότε ασχοληθήκατε σοβαρά με το αναμφισβήτητο γεγονός ότι 14εκ. γεύματα και 7 εκ. πρωινά καταναλώνονται ετησίως στα ξενοδοχεία από τους τουρίστες, αλλά το 70-80% αυτών των προϊόντων δεν προέρχονται από την εντόπια παραγωγή του νησιού;

Κυρίες & κύριοι συνάδελφοι, τα όσα αναφέρω είναι απλώς ενδεικτικά. Καταλαβαινόμαστε.

Πραγματικά, αν παίρναμε έναν προς έναν τον κάθε τομέα ευθύνης του δήμου κάνοντας τις αντίστοιχες παραπομπές στους κωδικούς του Προϋπολογισμού θα διαπιστώναμε το πολιτικό τέλμα στο όποιο έχει περιέλθει η νυν Δ.Α.

Και πώς να μην φτάναμε σε τέλμα, αφού ό,τι πρόταση καταθέσαμε όλα αυτά τα χρόνια, τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι επικεφαλής, από το ένα αυτί μπήκε από το άλλο σάς βγήκε.

Μιλήσαμε για την ανάγκη καταμέτρησης και αποτύπωσης των πραγματικών επιφανειών των ξενοδοχείων.

Προσωπικά, σας κατέθεσα αναλυτική πρόταση αναπροσαρμογής των συντελεστών που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων ώστε το σημερινό σύστημα χρέωσης να γίνει δικαιότερο και αναλογικότερο.

Μιλήσαμε για την ανάγκη περιστολής των δαπανών μέσω της ανακοστολόγησης των υπηρεσιών.

Σήμερα, μιας και έθιξα το ζήτημα των ΠΟΕ, προτείνουμε να γίνει έλεγχος της τελευταίας πενταετίας σε όλες τις επιχειρήσεις με βάση τους ισολογισμούς τους. Μόνο έτσι θα έχουμε την πραγματική εικόνα, δηλαδή πόσοι δεν πληρώνουν από σύστημα και πόσοι από πραγματική οικονομική ανέχεια.

Μιλήσαμε, επίσης, για το τέλος διανυκτέρευσης που πρόκειται να επιβληθεί από την κεντρική εξουσία και το γεγονός ότι απαιτείται η συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου διεκδίκησης από μέρους του Δήμου, ώστε το 50% του τέλους αυτού να επιστρέφεται στον Δήμο για την ανάπτυξη των υποδομών του και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που θα αποφασιστούν μετά από διαβούλευση μεταξύ ημών και των φορέων που θα φορολογηθούν.

Τι από όλα αυτά υλοποιήσατε επιτυχώς; Τίποτα. Τώρα τελευταία μάλιστα ανακαλύψατε και την… Αμερική των μειωμένων ΚΑΠ: Ότι οι πόροι από το κεντρικό κράτος είναι κομμένοι κατά 60% και συνεπώς σας έχουν δέσει τα χέρια. Βεβαίως είναι κομμένοι, εδώ και επτά χρόνια είναι πετσοκομμένοι. Τώρα το πήρατε χαμπάρι; Εκεί θα αποδώσετε την αδυναμία της δικής σας οικονομικής πολιτικής; Με δικαιολογίες θα πορεύεστε μονίμως;

Ας μην γελιόμαστε, αγαπητοί συνάδελφοι της πλειοψηφίας. Τα πραγματικά έσοδα του Δήμου θα κυμανθούν περί τα 22 εκ. Αν μάλιστα αφαιρεθούν οι λειτουργικές δαπάνες τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η φέρουσα οικονομική δυνατότητα του Δήμου δεν επαρκεί για το πρόγραμμα των εκτελεστέων που παρουσιάσατε πρόσφατα.

Αυτό σημαίνει ότι είτε παραμυθιάζεται τον κόσμο είτε τον εαυτό σας.

Μάλλον το πρώτο συμβαίνει. Κι αυτός είναι ενδεχομένως και ο λόγος που στην τελευταία επιτροπή διαβούλευσης, αναφορικά με τα εκτελεστέα έργα του 2018, οι φορείς και οι δημότες σάς γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη. Και τούτο σημαίνει πολλά· πολλά περισσότερα ίσως από όσα εγώ ή οι υπόλοιποι συνάδελφοι θα σας πούμε εδώ σήμερα.

Κλείνοντας, κε Πρόεδρε, θα ήθελα να επισημάνω ότι για μας, σήμερα, περισσότερη αξία από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2018 έχει η Κως του 2018. Το πώς θα επουλώσουμε τάχιστα τα τραύματα του σεισμού αλλά κυρίως το πώς θα σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, την μέρα της ανάταξης, δίχως λεονταρισμούς και άσκοπες τριβές.

Και αυτό δεν γίνεται όταν μας παρουσιάζεται το μαύρο ως άσπρο. Δεν γίνεται όταν, για παράδειγμα, η πρότασή σας για τον επανασχεδιασμό των λιμενικών δομών φλερτάρει με τον παραλογισμό. Δεν γίνεται με τους οδικούς δρόμους αφημένους στο έλεος. Δεν γίνεται με έργα μικρής κλίμακας, σιντριβάνια, γλυπτά και γυρούλια. Δεν είναι ανάπτυξη υποδομών όλα αυτά.

Κυρίως όμως δεν γίνεται με την κοινωνία στο ρόλο του παρατηρητή και τον Δήμο στο ρόλο του διαχειριστή της μιζέριας. Αν εσάς το κοστούμι αυτό σας βολεύει της κωακής κοινωνίας να ξέρετε πως της πέφτει στενό. Το νησί οφείλει να ανακάμψει με νέους όρους και πνεύμα συλλογικότητας, ενότητα και εμπιστοσύνης.

 

Εδώ και 4 χρόνια είναι βυθισμένο στην αδράνεια.

Αν συνεχίσετε έτσι όπως ήδη πορεύεστε, τότε να είστε σίγουροι, ότι του χρόνου τέτοια εποχή, ο Προϋπολογισμός του 2019, ο κατ’ ευφημισμόν προεκλογικός, θα είναι για σας ο Προϋπολογισμός της πολιτικής σας ήττας.

Εδώ είμαστε και θα το δείτε. Καταψηφίζουμε, κε Πρόεδρε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Γραφείο Τύπου #Δίεση

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το νησι το εχει τουμπανο και ολοι στον δημο κρυφο καμαρι.Μπλεξαμε με χαραμοφάηδες στον δημο.Και κατι αλο κυριε γιαννη,καντε αντιπολιτευυση όπως η ρουφα και δεν θα χασετε.Η ρουφα στα ματια των κωων είναι το αλφα και το ωμεγα.

  • Ο αραχτός Γιαννάκης του φραπέ και της τεμπελιάς βγήκε από το πηγάδι, μίλησε το παιδί της ξαπλώστρας για αδράνεια...

   Σιγά δουλευταρά #Γιαννάκημ#, μην κουράζεσαι παλικάρι μου να γράφεις ανακοινώσεις κατόπιν εορτής, θα πάθεις τίποτα από την κούραση…

 2. ΣΤΙΒΑΡΟΣ ΣΤΑΡΑΤΟΣ ΟΥΤΕ ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΟΥΤΕ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΟΥΤΕ ΚΡΑΥΓΕΣ

 3. ωχ …τρομαξα
  οι εξαφανισμενοι απο παντου βγηκαν να κραξουν οταν θα κλεινανε τα λιμανια και τα αεροδρομια
  γιαννακη τι γινεται με το λιμανι ? δεν σε ακουσα να κανεις καμμια δηλωση …..με τα σχολεια ?
  θα το καταλαβεις οταν σε λιγο καιρο θα εισαι στα αζητητα

  • για τα σχολεια να πας να ζητησεις τις μελετες απο το δημαρχο σου
   για τα λιμανια να πας ενα ταξιδι στην αιγυπτο να αποτίσεις φόρο τιμης στις πυραμιδες του χεοπα
   για τα αεροδρομια να πας γλειψεις την φραπορτ να σου φερει την ραινερ που ταζατε στους κωους
   ποντίκια του κυριτση

 4. ΝΕΑ… ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ: Η ΜΑΥΡΗ ΚΑΛΛΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΡΟΥΜΑΝΙΑ!

  Αφού –κατά το κοινώς λεγόμενον- «έφαγε πόρτα» στην Ουγγαρία, από την εθνική κυβέρνηση της χώρας, ο διεθνής δαίμονας Σόρος άνοιξε δουλειές στην Ρουμανία, για την κάνει όργανό του, δια του… πολυπολιτισμού.
  Έτσι, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού της Ρουμανίας και του –χρηματοδοτούμενου από τον τρισκατάρατο Σόρος- Ρουμανικού Ινστιτούτου Πολιτισμού στο Λονδίνο, κυκλοφόρησε ένα βίντεο για τα 100 χρόνια από την ένωση όλων των επαρχιών της Ρουμανίας, που έγινε το 1918 και από την οποία προέκυψε το σημερινό ρουμανικό κράτος. Μόνο που στο βίντεο πρωταγωνιστούσε κάποια… μαύρη εξ’ Αφρικής, ντυμένη με την παραδοσιακή ρουμανική φορεσιά!Ωστόσο, το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναγκάσθηκε να αποσύρει αμέσως το εξαμβλωματικό αυτό βίντεο, μετά από χιλιάδες αρνητικά (έως υβριστικά) μηνύματα που έλαβε από τους Ρουμάνους πολίτες.Κι έτσι, η επιθετική… πολυπολιτισμική πρόκληση του Σόρος, ναυάγησε στα… ρηχά!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.