Θ. Μουζουράκης: Δεν θα διστάσω να διαχωρίσω τη θέση μου αν αύριο το πρωί η ΝΔ δεν αλλάξει την πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού που καταστρέφει την Κω και υπονομεύει τον τουρισμό

15
1680

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ και τον ΦΟΡΟ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ 8/12/17

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Η συζήτηση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, όπως πολύ σωστά είπε ο Δήμαρχος, δεν απευθύνεται στο εσωτερικό της Κω αλλά σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.

Πολύ περισσότερο, δεν εξαντλείται στην ικανοποίηση των συνδρόμων που χαρακτηρίζουν κάποιους ή και των σκοπιμοτήτων.

Μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ και να αποδεχθώ ότι κάποιοι θεωρούν ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση θα κάνουν αντιπολίτευση στο Δήμαρχο και στη Δημοτική Αρχή.

Γιατί υπάρχει και αυτή η τάση, ενδεικτικό του παραλογισμού και του μένους ορισμένων.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι ο πόλεμος στη δημοτική αρχή, ενώ άλλοι καταργούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και στήνουν hot spot στο νησί μας, δεν έχει νικητές.

Έχει μόνο ηττημένους, τους πολίτες της Κω και την ίδια την Κω.

Ο Δήμαρχος από τις αρχές του 2017 έθετε το θέμα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όταν κανείς άλλος δεν μιλούσε.

Ας μου φέρει κάποιος μια δημόσια παρέμβασή του, να την δω.

Ο Δήμαρχος έθεσε το θέμα από τον Αύγουστο ακόμα πιο επιτακτικά.

Με επιστολές στον κ. Γιούνκερ, στον κ. Μοσκοβισί, τον κ. Τσίπρα, τους πολιτικούς αρχηγούς, τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Επιστολές με ισχυρή επιχειρηματολογία.

Ζήτησε εθνική συνεννόηση και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων για να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Υπήρξαν κοινές πρωτοβουλίες με φορείς, όπως η κοινή πρωτοβουλία με την Ένωση Ξενοδόχων στην οποία δεν συμπεριελήφθη μόνο η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και η εξαίρεση της Κω από την επιβολή του νέου φόρου διανυκτέρευσης που η κυβέρνηση επιβάλλει από την 1η Ιανουαρίου εναντίον δικαίων και αδίκων.

Περιλαμβάνει μεγαλοξενοδόχους αλλά και μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Όλα αυτά πλήττουν τον τουρισμό μας.

Πόση είναι η φορολογική επιβάρυνση πλέον στη διαμονή και στην εστίαση;

Πόση είναι η φορολογική επιβάρυνση στις μεταφορές, για να έρθει κάποιος στην Κω;

Είναι δυνατόν να έχουν όλα αυτά ΦΠΑ 24%, να έχουμε ΦΠΑ στη διαμονή 13%, να έχει αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, να έχει επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% και να επιβάλλεται και ένας νέος φόρος διανυκτέρευσης;

Όλα αυτά σε ένα νησί που ζει από τον τουρισμό;

Σε ένα νησί που του έχουν φορτώσει το μεταναστευτικό για να έχουν κάποιοι άλλοι, όπως σωστά έχει πει ο Δήμαρχος, την ησυχία τους;

Σε ένα νησί που ακόμα παλεύει να κλείσει τις πληγές του από το σεισμό;

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Το ζήτημα έχει και πολιτική διάσταση.

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την οποία η κυβέρνηση αρνήθηκε όχι μόνο να ψηφίσει αλλά και να συζητήσει.

Ακόμα και αν δεχθούμε ότι πιεζόταν από τους δανειστές, τι εμπόδισε την κυβέρνηση να ψηφίσουν μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα τη συγκεκριμένη τροπολογία και να μοιράζονταν όλοι μαζί την ευθύνη;

Άρα εδώ κάτι άλλο υπάρχει.

Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει το άλλοθι των πιέσεων από τους δανειστές.

Και η προηγούμενη κυβέρνηση πιεζόταν αλλά ποτέ δεν υπέκυψε και δεν δέχθηκε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Και κατά το παρελθόν υπήρξαν μεταναστευτικές ροές αλλά ποτέ δεν σκέφθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση να διακηρύξει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και πολύ περισσότερο να μετατρέψει την Κω και τα άλλα νησιά σε αποθήκες ανθρώπων και χώρους εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Ανήκω, ιδεολογικά και πολιτικά, στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά εδώ μέσα είμαι Δημοτικός Σύμβουλος Κω.

Στα ζητήματα που αφορούν στο νησί μας, υπάρχει μια πολύ πιο μεγάλη παράταξη και από τη Νέα Δημοκρατία και το Σύριζα.

Είναι η Κως. Αυτή είναι η πιο μεγάλη παράταξη.

Και εγώ δεν θα διστάσω αν αύριο το πρωί η Νέα Δημοκρατία δεν αλλάξει την πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού που καταστρέφει την Κω και υπονομεύει τον τουρισμό μας, να διαχωρίσω τη θέση μου.

Αν αύριο το πρωί, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν καταργήσει το φόρο διανυκτέρευσης και δεν μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, όπως έχει δεσμευθεί, εγώ και τότε δεν θα διστάσω να διαχωρίσω τη θέση μου.

Εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν λειτουργούμε ως εντολοδόχοι και τοποτηρητές κανενός κόμματος.

Δεν είμαστε εδώ για να περιφέρουμε μειοψηφικές ιδεοληψίες.

Δεν είμαστε εδώ για να υπηρετούμε σκοπιμότητες αλλά σε θέματα όπως αυτό, να ενώνουμε τις δυνάμεις μας.

Τρέφω ιδιαίτερο σεβασμό στο Νίκο Μυλωνά, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν του καταλογίζω σκοπιμότητες, τον στήριξα και τον ψήφισα για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και θεωρώ ότι η συμμετοχή και η συνεισφορά του στην κοινή προσπάθεια που κάνουμε είναι θετική.

Ο Νίκος Μυλωνάς είναι καθαρός και έντιμος, όσο και αν προσπάθησαν κάποιοι να τον σπιλώσουν για τη συνεργασία του με τη Δύναμη Αλλαγής.

Μια συνεργασία έντιμη και καθαρή, που στηρίχθηκε σε κοινούς στόχους και αναγνώριζε την προσωπική του αυτονομία και ανεξαρτησία.

Γιατί η Δύναμη Αλλαγής είναι μια παράταξη ανοιχτή και δημοκρατική, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και καπέλα.

Σε αυτή την παράταξη χωράνε όλοι, υπάρχει ανοχή και κατανόηση στη διαφορετική άποψη. Έχει αποδειχθεί αυτό στην πράξη.

Οφείλω όμως να καταθέσω τον προβληματισμό μου για τις τελευταίες τοποθετήσεις του κ. Μυλωνά, που ενώ είχε προναγγείλει η δημοτική αρχή τη συζήτηση του θέματος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, συνέχιζε να υιοθετεί μια άδικη πέρα για πέρα ρητορική.

Όταν ο ίδιος, στις 22 Φεβρουαρίου του 2017, αναφερόμενος στο αίτημα ειδικής συνεδρίασης για το νέο κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο που μας φόρτωσαν, ο κ. Μυλωνάς είχε πει ότι δεν πρέπει να υπάρχει συνέχεια και ότι το θέμα είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η κριτική είναι δημοκρατικό δικαίωμα λοιπόν από όλες τις πλευρές.

Οφείλουμε όμως να είμαστε συνεπείς και να μην εφαρμόζουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να λέμε ναι στη συνεδρίαση για το ΦΠΑ που όλοι είχαμε δεσμευθεί ότι θα γίνει και ταυτόχρονα να δημιουργούμε εντυπώσεις, ενώ πριν από 10 μήνες αρνούμαστε να συζητηθεί το ζήτημα του νέου κέντρου που μας φόρτωσαν στο δημοτικό συμβούλιο.

Ολοκληρώνω, συμφωνώντας με την πρόταση του Δημάρχου.

Ναι στη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Όχι στην επιβολή του νέου φόρου διανυκτέρευσης.

Ναι στην προκήρυξη απεργίας σε όλη την Κω, με τη σύμφωνη γνώμη αλλά και τη συμμετοχή των φορέων.

Δηλώνω ότι σε περίπτωση που καταργήσουν τελικά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, θα πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας απέναντι σε επιλογές που μας καταστρέφουν ως τουριστικό προορισμό.

Να απαιτήσουμε το κλείσιμο του hot spot και τη μεταφορά όλων σε κέντρα στην ηπειρωτική χώρα.

Είμαι βέβαιος ότι τις απόψεις αυτές τις συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Κω.

Ας τις κάνουμε και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ας ενωθούμε όλοι σαν μια γροθιά.

Το οφείλουμε στο νησί μας και στα παιδιά μας που δεν πρέπει να ζήσουν χειρότερα αλλά καλύτερα από ότι ζήσαμε ή ζούμε εμείς.

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. για την αγορα των μεταχειρισμενων λεωφορειων τι λες?δεν ειναι σκανδαλο?θα παραιτηθεις?θα διαχωρησεις

  την θεση σου?

 2. απελαση των λαθροεισβολεων ισλαμιστων ειναι η λυση.δεν ειναι λυση μεταφορα των λαθραιων

  στην κυριως ελλαδα δημαρχε λαγε της ευρωπαικης ενωσης και της κυβερνησης.

 3. ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙΤΕ.ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ ΘΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ.Ο ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΦΑΣΙΣΤΑ.ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΘΑ ΤΟ ΠΙΕΙΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΤΕ.ΕΧΑΣΕΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝ ΘΡΩΠΟ.ΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΚΩΟΥΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ.ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ ΘΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ!!!!!!! ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!

 4. αντί να πείτε οχι στο ΦΠΑ αλλά ναι στο τέλος διανυκτέρευσης για να μενουν χρήματα στη χώρα που τα κρυβουν στο εξωτερικο οι ξενοδοχοι με τα διπλα συμβολαια καθεστε και λέτε σαχλαμάρες. Ποιός να σας παρει έτσι στα σοβαρά; ποιός; Εσύ Θεόφιλε ζήταγες στρατόπεδο για να βάλουν τους μετανάστες, μέχρι εκεί φτάνεται

 5. Όλοι στις επιστολές και στις ανακοινώσεις θα μείνετε; Έργα και όχι λόγια χρειάζονται. Αλλά ποιός από σας είναι διατεθειμένος να πάει ακόμα και φυλακή για το καλό του τόπου; Ουδείς.

 6. Γεια σου μεγαλε επαναστατη! Μονο στην επανασταση μη ξεχασεις να παρεις μαζι σου και τον πασοκο αρχηγό σου Μην παρεις την δοξα μονος σου

 7. όι όι όι! ιδεολογε μου εσύ Τα καλα και συμφεροντα ηθελες μωρε να πεις. Γιαυτο την πατωσατε τη ΝΔ

 8. ΡΕ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ ΘΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ Ν,Δ Η» ΔΕ ΘΑ ΤΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ»»»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.