ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ Εποχικού Προσωπικού στο Δήμο Κω: 55 εργάτες, 11 οδηγοί & 2 χειριστές

3
1280

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 12/01/2018

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κω καλείται να πάρει απόφαση για τον προγραμματισμό πρόσληψης εποχικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα για το έτος 2018.

Αναλυτικά πρόκειται για τις εξής θέσεις:

2 Χειριστών μηχανημάτων έργου.

11 Οδηγών Δ.Ε.

55 Εργατών Υ.Ε.

Είναι δεδομένο ότι όλοι μας θα θέλαμε να τερματιστεί αυτή η ξεπερασμένη και παρωχημένη πρακτική της πρόσληψης συμβασιούχων που έχουν ακολουθήσει, διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις.

Είτε πρόκειται για τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είτε για τη σημερινή κυβέρνηση.

Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να το επισημαίνουμε αυτό.

Στη Δύναμη Αλλαγής έχουμε την ιδεολογική μας ταυτότητα και συνυπάρχουμε μαζί με ανθρώπους με διαφορετικές ιδεολογικές ταυτότητες.

Αυτό που δεν έχουμε είναι εξαρτήσεις, βάζουμε την Κω πάνω από τα κόμματα και για αυτό λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη.

Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει ο εξαναγκασμός των Δήμων στην πρόσληψη συμβασιούχων και να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να έχουν το μόνιμο προσωπικό που χρειάζονται για τις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες προς τους δημότες.

Από εκεί και πέρα, δεν θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη, δεν θα περιοριστούμε στην εισήγηση για την πρόσληψη των συμβασιούχων στην καθαριότητα.

Αντίθετα, εδώ και καιρό επεξεργαζόμαστε τη λειτουργία ενός νέου μοντέλου λειτουργίας όχι μόνο της υπηρεσίας αλλά και του τομέα καθαριότητας στο νησί.

Το σχέδιο αυτό είναι έτοιμο.

Θα το ανακοινώσω άμεσα σε ειδική συνέντευξη τύπου.

Δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου για να τους ενημερώσω για το νέο μοντέλο λειτουργίας της καθαριότητας αλλά και να ακούσω ή και να ενσωματώσω τις δικές τους προτάσεις.

Αυτό ισχύει επίσης για όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

Το νέο μοντέλο λειτουργίας της υπηρεσίας και του τομέα καθαριότητας περιλαμβάνει:

1ον – Χωροθέτηση νέων υποδομών με την δημιουργία τριών Πράσινων Σημείων (ένα σε κάθε Δημοτική Ενότητα). Δηλαδή ένας οργανωμένος χώρος, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη, μικρά επικίνδυνα απόβλητα, πράσινα απόβλητα και άλλα είδη αποβλήτων.

2ον – Λειτουργία της κινητής μονάδας ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στα πράσινα σημεία, ώστε να υπάρχουν οικονομίες κλίμακος στα δρομολόγια αλλά και στην ένταση αποδοτικότητας των απορριμματοφόρων στην αποκομιδή.

3ον – Νέα προμήθεια κάδων μεγαλύτερης ανθεκτικότητας για τα κοινά απορρίμματα.

4ον – Προμήθεια νέων κλωβών νέας τεχνολογίας και μεγάλης χωρητικότητας που συμπιέζουν τον όγκο των απορριμμάτων και λειτουργούν με τηλεειδοποίηση.

5ον – Έμφαση στην οδοσάρωση με νέες εξελιγμένες μεθόδους οι οποίες επιτυγχάνονται με τη χρήση εξειδικευμένων χειροκίνητων και επικαθήμενων πολυμηχανημάτων. Η πιο σημαντική καινοτομία θα είναι ότι οι δημότες της Κω θα ξέρουν ποιος είναι ο δικός τους οδοκαθαριστής που θα έχει την ευθύνη της γειτονιάς και του δρόμου τους, ο δικός τους άνθρωπος.

6ον – Επαναλειτουργία συστήματος επικοινωνίας μέσω ασυρμάτου μεταξύ γραφείου Υπηρεσίας Καθαριότητας, οχημάτων της Υπηρεσίας και εποπτών.

7ον – Συνέχεια στην ανανέωση των παλαιών επιδαπέδιων κάδων με νέους καλαίσθητους μεγαλύτερης χωρητικότητας και με ειδικό ανθεκτικό πλαστικό υλικό όπου δεν διαβρώνονται από τη θάλασσα. Συνεργασία με Λιμενικό ταμείο για τοποθέτηση όμοιων κάδων στους χώρους ευθύνης του.

8ον – Η υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος περιλαμβάνει νέα απορριμματοφόρα. Τη Δευτέρα παραλαμβάνουμε δύο νέα απορριμματοφόρα τελευταίας τεχνολογίας 16 m3 τύπου πρέσας που θα ενταχθούν στο στόλο. Επίσης θα υπάρξει προμήθεια νέων απορριμματοφόρων.

9ον – Νέα χωροθέτηση κάδων απορριμμάτων που σκοπό έχει τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων. Αντικατάσταση ατομικών κάδων με κοινόχρηστους.

10ον – Εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας και διευκόλυνση των υπηρεσιών ελέγχου.

11ονΣτο νέο μοντέλο για την καθαριότητα στο νησί μας υπάρχουν και άλλες καινοτομίες, όπως ένα πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης για την καθαριότητα που θα απευθύνεται σε επιχειρηματίες και συλλογικότητες. Είναι το πρόγραμμα “Καθαρή Κως” και σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις αλλά και συλλογικότητες. συμμετέχοντας στην βελτίωση της καθαριότητας στο νησί μας είτε με την προσφορά υλικού και νέων υποδομών είτε με άλλους τρόπους.

12ονΔιερεύνηση της προοπτικής ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτη σε μία δημοτική ενότητα. Με διαγωνισμό φυσικά και με όρους δημοσίου συμφέροντος. Ποιοι είναι οι όροι δημοσίου συμφέροντος; Η μείωση του κόστους για το δημότη και για το δήμο αλλά και η βελτίωση των υπηρεσιών. Αν δεν διασφαλιστούν και δεν πληρούνται αυτοί οι όροι δεν θα προχωρήσουμε.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Από αύριο είμαι στη διάθεση όλων των δημοτικών συμβούλων για ενημέρωση αλλά και για να ακούσω προτάσεις.

Θετικές και ρεαλιστικές προτάσεις δεν θα διστάσω να τις ενσωματώσω στο σχεδιασμό μας.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι οι ίδιοι οι δημότες της Κω, απλοί πολίτες, χρησιμοποιούν το σύστημα τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του δημότη που διαθέτει ο Δήμος.

Ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας και των αιτημάτων που καταθέτουν οι δημότες στο σύστημα, αφορούν στην υπηρεσία καθαριότητας.

Επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την ανταπόκριση και την αποδοτικότητά μας και θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τους εργαζόμενους, που αν και λιγότεροι, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Το είδαμε στην πράξη, το καλοκαίρι του 2015 με το μεταναστευτικό.

Το είδαμε και το καλοκαίρι του 2017, τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό. Η επάνοδος της πόλης στους κανονικούς της ρυθμούς δεν είναι μια μεταφυσική έννοια.

Συντελέστηκε με τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων στην καθαριότητα που μέσα σε λίγες ώρες μάζεψαν τα αδρανή υλικά, καθάρισαν τους δρόμους και επανέφεραν τους κανονικούς ρυθμούς.

Δημόσιος έπαινος σε αυτούς τους ανθρώπους. Σε όλο το προσωπικό του Δήμου, της ΔΕΥΑΚ και κυρίως στη Δομή Πολιτικής Προστασίας που όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της.

Κάποια πράγματα δυστυχώς δεν είναι αυτονόητα στον τόπο μας.

Η αναγνώριση ότι ο Δήμος ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην αντιμετώπιση της κατάστασης τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό, δεν είναι δική μου άποψη.

Είναι άποψη όλων, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ήρθαν στο νησί μας, ουδέτερων παρατηρητών.

Έγινε πρόσφατα και αντικείμενο συζήτησης σε συνέδριο στην Ιταλία, στο οποίο κλήθηκε και μίλησε ο Δήμαρχος.

Δεν είναι επιτυχία ούτε της Δημοτικής Αρχής ούτε του Κυρίτση, για αυτούς που το βλέπουν με τους παραμορφωτικούς φακούς της εμπάθειας.

Είναι επιτυχία της Κω. Είναι επιτυχία όλων μας.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Πιστεύω ότι ο στόχος είναι κοινός: να βελτιώσουμε την εικόνα του νησιού μας, η Καθαρή και Όμορφη Κως.

Για αυτό και δεν εφησυχάζουμε, δεν περιοριζόμαστε στην ακινησία.

Μετά από τρία χρόνια, έχοντας συσσωρευμένη εμπειρία αλλά και τη δυνατότητα πλέον να ενισχύσουμε τις υποδομές μας, προχωράμε σε μια μεγάλη ανατροπή.

Σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της υπηρεσίας αλλά και του τομέα καθαριότητας στο νησί.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Την προκήρυξη της κεας γιατι δεν την βγάλατε?μονο την περάσατε αυτα ψιλά γράμματα και μεσα στις γιορτές;

  2. mpravo na parete prosopiko eine i monadiki ipiresia pou doulevi oxi apla doulevi alla doulevi sklira thelo na po kai ego os politis ms afta ta liga pou xero oti xriazonte kai oximata aporimatofora kai oxi mono ine ntropi me toso tourismo ta oximata afta .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ