Ιωάννα Ρούφα για ισολογισμό 2016: Έχετε καταστήσει το δήμο ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό… μέχρι την 31/12/2016 δεν φέρατε ούτε ένα ευρώ… (ΒΙΝΤΕΟ)

18
1238

Ιωάννα Ρούφα για ισολογισμό 2016: Έχετε καταστήσει το δήμο ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό… μέχρι την 31/12/2016 δεν φέρατε ούτε ένα ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους…

«Κύριε Πρόεδρε,

Η αδικαιολόγητη αλλά και συνειδητή (θυμίζω ότι και τον ισολογισμό του 2015 τον ψηφίσατε επίσης το Φεβρουάριο του 2017) από κάθε άποψη καθυστερημένη ψήφιση του Ισολογισμού του 2016 υποβαθμίζει για άλλη μία φορά το επίπεδο της ειδικής συνεδρίασης και δεν προσφέρεται για τη διεξαγωγή οικονομικών και πολιτικών συμπερασμάτων.

Το σύνολο των οικονομικών δεδομένων αυτού του Ισολογισμού αποτυπώνει χρηματοοικονομικές αποφάσεις και επιλογές που δεν επενδύονται από πολιτική φιλοσοφία. Κανένα στοιχείο δεν δείχνει που πάει αυτός ο δήμος. Είναι ένα στιγμιότυπο μιας θλιβερής πολιτικής -και όχι μόνο- πραγματικότητας της 31ης Δεκεμβρίου του 2016.

Ποιο στοιχείο άραγε αυτών των πολυσέλιδων δεδομένων δίνει ένα στίγμα πολιτικό με το οποίο θα μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει ή ακόμα -ακόμα  και να συμφωνήσει;

Μια λογιστική διαχείριση τρόμου:

Το ταμειακό υπόλοιπο είναι εικονικό και λειτουργεί ως μια υποτυπώδη εγγύηση.

Τα τακτικά έσοδα ανέρχονται σε 18.6 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από ανταποδοτικά και πάσης φύσεως τέλη που εισπράττονται από τον βασικό χρηματοδότη του δήμου που είναι οι δημότες.

Ενδεικτικά: 6 και πλέον εκ. ευρώ πλήρωσαν οι δημότες μας για ανταποδοτικά τέλη.

1,188 εκ ευρώ για το τέλος παρεπιδημούνταν 

745.000 χιλιάδες ευρώ για κοινόχρηστους χώρους

400.000 ευρώ για ΤΑΠ

528.000 χιλιάδες ευρώ για φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, πρόστιμα, τέλη ηλεκτροφωτισμού, κτλ

Στα τακτικά έσοδα συμπεριλαμβάνονται και θεσμοθετημένες πηγές εσόδων όπως είναι οι ΚΑΠ τα οποία ανήλθαν στα 6,7 εκ. ευρώ  (σύμφωνα με τη νομοθεσία τα 2/3 των ΚΑΠ καλύπτουν λειτουργικές δαπάνες.)

Τα έξοδα ανήλθαν σε 24,7 εκατ. ευρώ

Δεδομένων των υποχρεώσεων του δήμου, της δομικής πλέον παθογένειας των χρεών παρελθόντων ετών ύψους 21 εκ ευρώ, των 6.6 εκ ευρώ από ΔΗΦΟΔΩ και των 14,2 εκ ευρώ υποχρεώσεων που επισείουν επίδικες διαμάχες κανείς δεν μπορεί να θριαμβολογεί αλλά πιστέψτε με ούτε και να χαίρεται για όσα τα στοιχεία καταμαρτυρούν.

Εστιάζω στις παρακάτω παρατηρήσεις:

-Οι λειτουργικές δαπάνες του δήμου ανέρχονται στα 21 εκατομμύρια ευρώ και ξεπερνούν κατά 2 εκατομμύρια ευρώ τα ίδια κεφάλαια του.

-Με εξαιρετική ευκολία επιλέξατε το ξεζούμισμα των δημοτών με την υπέρογκη αύξηση των τελών. Ακούσαμε την κα Παπαχρήστου να λέει και να ξαναλέει: «εισπράξαμε, βεβαιώσαμε, πρόστιμα, πρόστιμα…» για να καταλήξει: «δεν χαϊδεύουμε στις πλάτες τους δημότες» Όχι δεν τους χαϊδεύετε, τους βαράτε! Βαράτε στο ψαχνό! Στεγνώσατε την αγορά!

-Ας δούμε όμως πόσα χρήματα καταφέρατε να φέρετε στο νησί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους με βάση τον Ισολογισμό που μας φέρνετε να ψηφίσουμε.

71.000 χιλ. ευρώ πάγια για πυροπροστασία.(πάγια χρηματοδότηση)

100.000 χιλ ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού που δεν τα θέλατε και που πρέπει να πείτε και τι ακριβώς τα κάνατε.

691.000 από ΣΑΤΑ έκτακτο αλλά θεσμοθετημένο έσοδο για τους όλους τους δήμους.

122.000 χιλ. ευρώ από τα 1.9 εκ. ευρώ για την επέκταση του ΧΥΤΑ χρηματοδότηση που απέσπασε η δημοτική αρχή Καΐσερλη. Έργο το οποίο απεντάξατε.

136.000 χιλ. ευρώ για το έργο «συντήρηση παράπλευρων οδών Μπουμπουλίνας και Αβέρωφ» από τα 420.000 χιλ. ευρώ που απέσπασε η δημοτική αρχή του Οράματος εντάσσοντας το έργο στο Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας της περιφέρειας.

217.000 και 71.000 χιλιάδες ευρώ για τα έργα ηλεκτροφωτισμού Σταυρού Πέραμα – αεροδρόμιο και φυτώριο – Κέφαλος, αντίστοιχα, από τα  1.380 εκατομμύρια που απέσπασε η δημοτική αρχή του Οράματος.

387.000 και 367.000 χιλιάδες ευρώ για τα έργα αστικής ανάπλασης α και β φάσης αντίστοιχα από τα 6,5 εκ ευρώ που απέσπασε η δημοτική αρχή του Οράματος.

397.000 χιλ. ευρώ για την αποκατάσταση του 7ου δημοτικού σχολείου από το 1 εκ ευρώ που απέσπασε το Όραμα.

50.000 ευρώ για το κέντρο συμβουλευτικής στο Ζηπάρι. Δομή που ενέταξε στο ΕΣΠΑ η δημοτική αρχή του Οράματος με 300.000 ευρώ και εξασφάλισε την απρόσκοπτη μέχρι σήμερα χρηματοδότηση της.

Να μην παραλείψω τα 2.7 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που  απέσπασε η δημοτική αρχή του Οράματος.

Θυμίζω δε ότι κανένα από αυτά τα έργα δεν είχατε ψηφίσει στη λογική και στη πρακτική μιας στείρας και ζημιογόνου για τόπο αντιπαράθεσης.

Θα ήθελα, εν κατακλείδι, να μας πείτε με απτό νούμερο πόσα χρήματα αποσπάσατε ως χρηματοδότηση από το 2014 που αναλάβατε μέχρι το 2016 με απολογιστικά δηλαδή με πραγματικά στοιχεία. Μπήκε στο ταμείο του δήμου έστω και ένα ευρώ;

Κύριε πρόεδρε, επειδή αρέσκεστε σε συγκρίσεις:

διαβάζω από την απόφαση της ψήφισης του Ισολογισμού του τέως δήμου της Κω 24/9/2011 την τρίτη παρατήρηση του ορκωτού για να θυμίσω τι μας παρέδωσε ο κος Κυρίτσης. «Από την προς εμάς απάντηση της νομικής συμβούλου του Δήμου, σε σχετική προς αυτήν επιστολή μας, προκύπτει ότι υπάρχουν εκκρεμείς επίδικες υποθέσεις, από τις οποίες ενδεχομένως να προκύψουν υποχρεώσεις του Δήμου ποσού 5.905.405,68 χωρίς τις σχετικές από το νόμο προσαυξήσεις». Δηλαδή 6 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά μαζί 8,5 εκ ευρώ χρέη ήταν η προίκα που παρέλαβε ο Καλλικρατικός δήμος της Κω. Θυμίζω δε ότι ο κος Κυρίτσης παρέδωσε το 2010 μόλις 1.4878 εκ. ευρώ…

Κατά την άποψή μας προσεγγίζετε το απόλυτο μηδέν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πολυετής ύφεση σε συνδυασμό με μια διαχείριση που δεσμεύει οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό – η μισθοδοσία του οποίου ανέρχεται στα 8.195 εκ. ευρώ -χωρίς πρόγραμμα, προτεραιότητες, ιεράρχηση, στόχευση και φιλοσοφία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πολιτική και οικονομική χρεοκοπία. Όταν δε παράνομες αποφάσεις βλέπε ΔΗΡΑΣ (360 χιλιάδες ευρώ συν προσαυξήσεις) και εξωδικαστικοί συμβιβασμοί βλέπε χάλασμα πίσω από ΔΕΗ (900 χιλιάδες ευρώ) επιβαρύνουν το δήμο με πάνω 1,3 εκ ευρώ τότε μιλάμε για επικινδυνότητα.

Η αύξηση των εσόδων με χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων και ο εξορθολογισμός των εξόδων με απόλυτη εξειδίκευση στον προϋπολογισμό είναι απολύτως επιβεβλημένη για να συνεχίσει ο δήμος να υπάρχει όχι μόνο ως οικονομικός και εισπρακτικός φορέας αλλά ως δήμος με ανθρώπινο, αναπτυξιακό και θεσμικό ρόλο.

Με βάση όλα τα ανωτέρω η δημοτική παράταξη ΟΡΑΜΑ έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της και θα εφαρμόσει, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου της Κω, ένα σχέδιο ουσιαστικής και εις βάθος ανάλυσης και τεκμηρίωσης των οικονομικών του Δήμου της Κω.

Ο στόχος της πρότασής μας δεν είναι να πούμε αν κάποιος τα έκανε σωστά ή λάθος. Τέρμα η εσωστρέφεια σε τέτοια παγίδα δεν πρόκειται να πέσουμε. Δεν μας το επιτρέπει η κατάσταση. Στόχος μας είναι η πραγματική γνώση των οικονομικών δεικτών και των οικονομικών μεγεθών του Δήμου μας έτσι ώστε οι πολιτικές αποφάσεις να συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Στόχος μας είναι στο πλαίσιο του συμμετοχικού προϋπολογισμού για τον οποίο έχουμε ήδη δεσμευθεί ο δημότης να γνωρίζει που πάει και το τελευταίο ευρώ .

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας και ως εκ τούτου θα ζητήσουμε τη συνδρομή των ανθρώπων που κατέχουν τη γνώση. Δηλαδή επιστημόνων και ερευνητών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Κλείνοντας επαναλαμβάνω ότι στο ταμείο του δήμου μέχρι την 31/12/2016 δεν καταφέρατε να φέρετε ούτε ένα ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους

Έχετε καταστήσει το δήμο ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό και ένα ακόμα βάρος για τον δημότη. Καταψηφίζουμε».

ΒΙΝΤΕΟ

18 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ 2-3 ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΣΟΥ.Η ΡΟΥΦΑ ΣΕ ΞΕΤΙΝΑΞΕ.ΑΥΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑΡΑ ΣΕ ΕΣΤΕΙΛΕ ΓΙΑ ΒΡΟΥΒΕΣ.Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΟΥ ΒΙΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΧΑΡΗ ΣΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑΡΑ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΟ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΟΥ ΕΦΥΓΑΝ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΥΤΕ ΤΣΟΥΚΝΙΔΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙΣ.ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΕ.Ο ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΛΕΥΤΗΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΑΙΡΟΝΤΕ.Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙΤΕ.ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ.

    • Μιλά για αποδοτική διαχείριση του δημοτικού χρήματος η ΡΟΥΦΑ που μοίρασε δημοτική περιουσία σε κουμπάρες και ψηφοφόρους της...

      Πέρασε κυρά μου η εποχή με τις παντούφλες, τα μπριζολάκια και την δωρεάν παραχώρηση δημοτικής περιουσίας που τα πληρώνουμε εμείς οι πολίτες ακόμα. Ο Δήμος έχει ανάγκη από διοίκηση μορφωμένη και όχι παραμορφωμένη… που νομίζει ότι είναι σαν να φυτεύεις ντομάτες και αγγουράκια…

      • Δυστυχώς για όσους ακόμα γράφουν αρνητικά σχόλια για την Ιωάννα δεν τους ακούει πλέον κανένας. Όλη η κοινωνία γνωρίζει το έργο της σε όποιο πόστο κι αν ήταν. Όσο για τη μόρφωσή της να πάτε να σκίσετε τα πτυχία σας γιατί η Ιωάννα έχει λόγο που ούτε οι βουλευτές δεν έχουν.

    • Μαλλιαρό κείμενο χωρίς καμιά πρόταση του εξ γραμματικού του Κωστούκου που υπογράφει η άσχετη ξεσαλωμένη αγρότισσα.

      Γιατί βρε καθηγητάκο αυτά τα ωραία κατανοητά που γράφεις για φτηνή αντιπολίτευση δεν τα πρότεινες στους προϋπολογισμούς της ΣΟΥΡΩΜΈΝΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ;

  2. Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗΣ

    ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΕΓΙΝΕΣ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου,ακταιον, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

  3. οι αρχιερεις της διαπλοκης της αρπαγης, των εργολαβων ,των κλιματιστικων ,των λεωφορειων ,των τρενων,

    των αγαλματων,των χωραφιων ,των οικοπεδων ειναι μονο ΜΑΣΑ ΜΑΣΑ ΜΑΣΑ

  4. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΤΙΑ ΚΑ ΡΟΥΦΑ , ΜΗ ΜΑΣΑΣ . ΜΕ ΤΗ ΑΞΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ.

  5. Καλά να πάθετε ρε ΚΟΤΕΣ που δε θέλατε τον ΚΑΙΣΕΡΛΗ. ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΡΟΥΦΑ ΠΟΥ ΤΙΜΑΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΚΟ ΑΝΤΡΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ