Κώστας Ξυνόγαλος: «Ηγέτης είναι αυτός που ξεσηκώνει την ομάδα του να χορέψει στους ρυθμούς μιας μουσικής που δεν έχει ακόμα ακουστεί…»

14
2011
????????????????????????????????????

Κώστας Ξυνόγαλος: «Ηγέτης είναι αυτός που ξεσηκώνει την ομάδα του να χορέψει στους ρυθμούς μιας μουσικής που δεν έχει ακόμα ακουστεί…»

Μας συμβαίνει καθημερινά. Παλαιότερα πιο έντονα, τώρα ίσως πιο ελεγχόμενα. Μπαίνουμε σε μία υπεραγορά (σούπερ-μάρκετ) για να αγοράσουμε δύο γάλατα και δύο απορρυπαντικά και βγαίνουμε με ένα γεμάτο καρότσι. Δεν φταίει ούτε ο παρορμητισμός μας για αυτό, ούτε βέβαια οι ανάγκες μας. Γιατί απλά τίποτα μέσα σε ένα σούπερμαρκετ δεν είναι τυχαίο.

Η λογική θα μας έλεγε για παράδειγμα, ότι τα λαχανικά θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στην έξοδο καθώς είναι πιο ευπαθή και συνεπώς θα έπρεπε να τα πάρουμε τελευταία. Γιατί άραγε είναι στο πρώτο τμήμα αμέσως μετά την είσοδο; Ο λόγος εξηγείται από την επιστήμη της ψυχολογίας: Αν ο καταναλωτής αγοράσει πρώτα υγιεινές τροφές τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα, και το να αγοράσει κατόπιν ανθυγιεινά προϊόντα αμέσως αποενοχοποιείται!

Το παραπάνω παράδειγμα (ανάμεσα σε πάρα πολλά που θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει σχετικά) κατά την άποψη μου δείχνει το τι σημαίνει ακριβώς αλλά και τη δύναμη που έχει το πασίγνωστο σε όλους μας Marketing.

Παραθέτω τον ορισμό της λέξης marketing από την Wikipedia:

«μάρκετινγκ (marketing), αλλιώς αγοραλογία, συνίσταται στην οργανωμένη προσπάθεια μίας επιχείρησης ή ενός οργανισμού να ικανοποιήσει τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες των καταναλωτών. Προσπαθεί δηλαδή, με κύριο εργαλείο την έρευνα αγοράς, να αντιστοιχίσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παράγει με τον πελάτη-στόχο που τα χρειάζεται ή τα επιθυμεί, ή ακόμα καλύτερα αφού κατανοήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, να κατασκευάσει τα αντίστοιχα προϊόντα/υπηρεσίες με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που ο πελάτης επιθυμεί, να του τα γνωστοποιήσει (διαφήμιση και προώθηση), να τα καταστήσει διαθέσιμα μέσα από τα κανάλια διανομής (τα μαγαζιά/οι τοποθεσίες που αυτά είναι διαθέσιμα) στην τιμή που θα πρέπει αυτά να πωλούνται».

Το να αναφέρεται κανείς στις έννοιες του marketing, των επαναλαμβανόμενων/ σταυροειδών πωλήσεων, των συνεργειών, της ομαδοποίησης όμοιων ή και συναφών υπηρεσιών/προιόντων για την αποτελεσματικότερη προώθηση τους εν έτη 2018, κατά την άποψη μου είναι γραφικό. Δυστυχώς όμως από ό,τι φαίνεται πρέπει να επιστρέψουμε, όπως λέει το γνωστό μότο, στα βασικά… Back to basics λοιπόν.

Είναι δυνατόν την εποχή της παγκοσμιοποίησης (ναι, δυστυχώς μας συνέβη κι αυτό), των social media κ.ο.κ. να λείπουν, από την προσπάθεια μας για επιβίωση πρωτίστως και κατόπιν ανάπτυξης, όλες οι λέξεις που χρησιμοποιούνται στον ορισμό της λέξης μάρκετινγκ;

Γιατί να γίνεται το αυτονόητο σε μια ιδιωτική επιχείρηση, στο μπακάλικο της γειτονιάς, και να μην γίνεται στην μαρίνα μας, στα λιμάνια μας, στις συγκοινωνίες μας, στον περιβαλλοντικό ιστορικό και πολιτιστικό μας πλούτο;

Γιατί να μην υπάρχει ενιαίο σχέδιο ανάπτυξης, διασύνδεσης και προώθησης των υπηρεσιών που προσφέρουμε ως τουριστικός προορισμός, αλλά και των δομών του νησιού μας;

Γιατί εν τέλει δεν χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα που διαθέτουμε, ακόμα κι αν χρειαστεί να παλέψουμε όλοι μαζί για αλλαγές στα θεσμικά- και τις περισσότερες φορές απαρχαιωμένα – πλαίσια;

Πολλά τα γιατί και πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν «χτες»…

Το να ασχολείσαι με τα κοινά αποτελεί τιμή και τεράστια ευθύνη. Αν δε, έρθει η ώρα να το κάνεις όταν τα βουβάλια στην λίμνη τσακώνονται (βουβάλια= παγκόσμια οικονομικά μεγαθήρια που παλεύουν για το μερίδιο στην «πίτα») και ποδοπατούν τα βατράχια (βατράχια= ο καθένας από εμάς), χρειάζεται να έχεις μια διοικητική ομάδα που να διαθέτει πρόγραμμα, μέθοδο, συνέπεια, συνέχεια και ανθρώπους ικανούς, έντιμους, παραγωγικούς και με μεράκι να υλοποιήσουν το έργο.

Το «Όραμα» λοιπόν έχει τέτοιους ανθρώπους, όπως και ο τόπος μας. Έχει και ηγέτη. Την Ιωάννα. Που ξέρει να ακούει. Που ξέρει να οργανώνει. Που ξέρει να αναθέτει. Που ξέρει τι πρέπει να γίνει. Που δεν τα ξέρει όλα (μας έχει φάει αυτό το κουσούρι σαν λαό!!). Που δεν τα παρατάει. Και που κυριότατα… ξέρει να εμπνέει, καθώς «ηγέτης είναι αυτός που ξεσηκώνει την ομάδα του να χορέψει στους ρυθμούς μιας μουσικής που δεν έχει ακόμα ακουστεί» (Warren Bennis – Αμερικανός γκουρού του Management).

Η εισήγηση της στο Περιφερειακό Συνέδριο δεν είναι άλλο ένα ευχολόγιο. Είναι το αυτονόητο και η κοινή λογική που πρέπει άμεσα να γίνει πράξη για την επιβίωση μας, ώστε να προχωρήσουμε στα πιο σύνθετα περί ανάπτυξης. Γιατί η πραγματική ανάπτυξη στον τόπο μας θα έρθει όταν η Κως εδραιωθεί ως τουριστικός προορισμός 12 μήνες τον χρόνο.

Παραθέτω ένα απόσπασμα, δείγμα του αυτονόητου, από την εισήγηση της Ιωάννας:

«Συγκεκριμένα διεκδικούμε:

  • Την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα της Μαρίνας στο Δήμο της Κω χωρίς ενοίκιο ως έμμεση χρηματοδότηση της επέκτασής της.

  • Τη χρηματοδότηση από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους της εφαρμογής των δύο εν εξελίξει μελετών για τα λιμάνια Καρδάμαινας και Κεφάλου.

  • Τη χρηματοδότηση από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους της δημιουργίας τουλάχιστον δύο θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων 300 μέτρων. (Τα κρουαζιερόπλοια εξαφανίστηκαν και έν έτη 2018 γίνεται λόγος για λάντζες)

  • Τη μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου σε ΑΕ (Οργανισμός Λιμένος)

  • την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού σε τομείς όπως ο τουρισμός και τα λιμενικά έργα (λιμενικό ταμείο)

  • την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία μίας μεγάλης Αναπτυξιακής ΑΕ η οποία θα αναλάβει και τον τομέα της προβολής και διαφήμισης του νησιού και στην οποία θα συγχωνευθούν η Μαρίνα, η ΑΝΕΜ (χωρίς τον ιδιώτη), η αστική συγκοινωνία κλπ

  • την υποστήριξη για την ολοκλήρωση από το κτηματολόγιο των πράξεων εφαρμογής για τα σχέδια πόλεως Κω και Μαστιχαρίου.

  • την υποστήριξη για την εκπόνηση του Νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νήσου Κω. Βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Προτείνουμε την άμεση συνεργασία με το ΤΕΕ.

  • την υποστήριξη για την εφαρμογή από το μονοπωλιακό ιδιώτη του αεροδρομίου της Κω ενός μοντέλου κλιμακωτών χρεώσεων των τελών του αεροδρομίου ώστε να δοθούν κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες και στους tour operators επέκτασης του προγράμματός τους και στους μήνες της χαμηλής ζήτησης».

Υπάρχει άραγε κάποιος που να διαφωνεί με όλα αυτά; Πώς θα κάνεις μάρκετινγκ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό; Πως θα καταστήσεις βιώσιμη και με δυναμική ανάπτυξης μια επιχείρηση; Πως θα κάνεις σταυροειδείς πωλήσεις πουλώντας ένα πακέτο υπηρεσιών αν δεν βάλεις στο πακέτο αυτό συναφείς υπηρεσίες, και πως άραγε θα το διαφημίσεις; Πως θα προσφέρεις ένα υπέροχο προιόν μέσα σε στραπατσαρισμένο πακέτο;

Και αν τα καταφέρεις σε τι τιμή θα γίνει αυτό; Εν τέλει, πως θα ζήσεις πλέον για έναν ολόκληρο χρόνο δουλεύοντας μόνο 5 μήνες (στην καλύτερη περίπτωση);

Έχουμε νοιώσει στο πετσί μας τις αλλαγές των καιρών. Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε σοβαρά με το νησί μας για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις (τι νέες δηλαδή, διανύουμε ήδη τον δέκατο χρόνο κρίσης) και να βγούμε νικητές αλλά και σοφότεροι από την μάχη.

Αλλιώς θα ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας!!!

Κώστας Ξυνόγαλος

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων

Μέλος της Δημοτικής Παράταξης ΟΡΑΜΑ

Κίνημα Πολιτών Νήσου Κω

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΗΓΕΤΗΣ, ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗΣ ΜΕ ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΛΕΓΕΤΑΙ. ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΑΜΕΣΑ.

    • Εσύ πως λέγεσαι?
      1 Απευθειας αναθεσακιας?
      2 Αιρετος των 3000 ευρω?
      3 Αιρετος των 1700 ευρώ
      4 Αιρετος των 720 ευρώ
      5 Συμβουλος δημοτικης επιχείρησης των 350 ευρω?
      6 Εξωτερικος ειδικός συμβουλος των 2300 ευρω
      7 Η απλά πρόβατο λόγω ρουσφετιού?

        • Πραγματικα αυτές οι θεατρικές παραστάσεις ειχαν σκοπό να θείξουν μόνο τον τότε δήμαρχο Κ.Καισερλη.Και εντελως τυχαία όλοι βολευτηκαν………Πόσο χρήμα έπεσε τότε….
          Και σήμερα που πρέπει να διοικησει τον δήμο?Ρυαναιρ καπουτ! Κρουαζιερόπλοια καπουτ! Τουρισμός στο μηδεν! Κοινόχρηστοι αλλαλουμ! Καθαριοτητα τυφλες! φωτισμος,πάρκα,παιδικες χαρές σε εγκαταλειψη.ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΜΙΣΘΟΙ,ΕΤΣΙ???

  2. Μου θυμιζει τις εξαγγελιες τσιπρα ¨!!! δηλαδη εμεις θα χτυπαμε και η ρουφα θα χορευει ??οποτε λοπον προτεινω να πατε εκει στο οραμα ολοι μαζι σε μια σχολη χορου να μαθετε παραδσιακα και κρητικα για να μπορειτε να χορευετε και σε κανανα πανυγηρι τωρα που ξεκινανε…. βρε τι παθαμε και ακομα δεν εποιασαν οι ζεστες]]

  3. η κως προχωρα μπροστα με εργα που γεμιζουν την πουγκα των απερχομενων

    ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ.

  4. Όποτε βλέπω ανακοινώσεις του Οράματος μου θυμίζουν τα σχέδια που έκανα φοιτητής όταν δεν είχα ιδέα πως δουλέυει το δημόσιο, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Σουπερ σχέδια αλλά στην πραγματικότητα μη εφικτά. Και αυτό δεν είναι μόνο για τους νεόκοπους στα πολιτικά….
    Να δούμε αν βγούν αυτοί πόσα χρόνια θα περάσουν μέχρι να μάθουν πως να δουλεύουν, πόσοι θα μείνουν απλήρωτοι από τους επιτρόπους μέχρι να μάθουν κοκ.

  5. οι αρχιερεις της διαπλοκης της αρπαγης, των εργολαβων ,των κλιματιστικων ,των λεωφορειων ,των τρενων,

    των πλατειων των συντριβανιων των αγαλματων αυτοι ειναι οι απερχομενοι.εχουν στραγγιξει τα δημοτικα ταμεια και γεμιζουν τις τσεπες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ