Ν.Μ : Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΚΕΔΕ, ‘’Κλεισθένης’’ μια ακόμη σκιαμαχία στο βωμό του πολιτικού ανταγωνισμού

4
468

ΘΕΜΑ: κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΚΕΔΕ, ‘’Κλεισθένης’’

μια ακόμη σκιαμαχία στο βωμό του πολιτικού ανταγωνισμού

  1. Με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ΚΕΔΕ έχουμε σύγκληση του δημοτικού μας συμβουλίου με πρώτο θεμα τις αλλαγές στην διαχείριση της δημοτικής εξουσίας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί με το σχέδιο ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ’’. Κατ αρχη όλη αυτή η ονοματολογία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ έχουν επικοινωνιακό στόχο και στοχεύουν στην κάλυψη μιας ακόμη απροσχημάτιστης κυβερνητικής παρεμβατικότητας στις τοπικές κοινωνίες. Αλλά πλέον αυτές συνειρμικά μόνο αρνητικά λειτουργούν! Οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν ότι η αναπτυξιακή ώθηση των μεγάλων ισχυρών δήμων ήταν μάλλον μια πολιτικάντικη υπόσχεση παρά μια πραγματική δυναμική. Ας δούμε την ουσία: δεν φταίνε τα προγράμματα και οι διοικητικές αλλαγές που γίνονται τόσο, όσο το γεγονός ότι Κράτος, Κυβέρνηση, Δήμοι έχουν ένα κοινό πρόβλημα. Είναι θεσμικά όργανα που αντί να μοιράζουν χρήμα, επιβάλλουν οικονομικούς περιορισμούς. Είναι δομές δέσμιες της ιστορικής σκουριάς του συγκεντρωτισμού και των κομματικών σκοπιμοτήτων. Το κυριότερο όμως είναι ότι από το 2010 και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων των δανειστών αντί οι Εθνικοί μας θεσμοί να οικοδομούν την ανάπτυξη οι πολίτες ζουν στην στασιμότητα και το τέλμα. Θα περίμενε κανείς ότι η νέα άνωθεν παρέμβαση θα είχε στόχο το ξεπέρασμα της στασιμότητας καταπολεμώντας τουλάχιστον την αρχαία σκουριά. Το σχέδιο δείχνει ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να ανοίξει προοπτικές και να απελευθερώσει την αυτοδιοίκηση από αγκυλώσεις πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου. Παρεμβαίνει με τον παλιό τρόπο των σκοπιμοτήτων βάζοντας πονηρά μπροστά το δημοκρατικό αίτημα της απλής αναλογικής χωρίς να θίγει τα κακώς κείμενα. Από εκεί και πέρα εισάγει στην χάρτα της τοπικής αυτοδιοίκησης όλο το πλέγμα των μνημονιακων ελέγχων και καταναγκασμών που οι δανειστές έχουν επιβάλει στο κράτος περνώντας το με διπλές δικλείδες! Γιατί τι άλλο είναι η προτεινόμενη δημιουργία εκτός του παρατηρητηρίου των ΟΤΑ και του ελέγχου των αποφάσεων των ΟΤΑ από την αποκεντρωμένη περιφέρεια, της νέας οργάνωσης Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ και του επόπτη των ΟΤΑ; Ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου είναι συντηρητικός αλλά στις 300 σελίδες του σχεδίου νόμου και τα 35 άρθρα υπάρχουν και θετικές προτάσεις. Αποσαφηνίζονται οι ευθύνες των αιρετών και αυτό βοηθά τους δημοτικούς συμβούλους να μην ακολούθου ως πρόβατα τις εντολές του Δημάρχου όταν παραβιάζεται ο νόμος. Ανοίγει δειλά στους Δήμους την διαδημοτική συνεργασία, τις προγραμματικές συμβάσεις, στον δανεισμό, στην δημιουργία επιχειρήσεων και την συνεργασία με Νομικά Πρόσωπα, δυστυχώς μόνο για αξιοποίηση της ενέργειας από ήπιες μορφές και εναλλακτικά καύσιμα. Ξεκαθαρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα κάθε νησιωτικού δήμου σε όλο το πλέγμα των απορριμμάτων απαλλάσσοντας μας από τα περιφερειακά δεσμά που έφτασαν κάποτε να μας λένε ότι τα σκουπίδια από τα γειτονικά νησιά θα έρχονται με καράβια στο …Μαστιχάρι!!!

  2. Η πρόταση της ΚΕΔΕ ξεκινά λέγοντας: ‘’ το νομοσχέδιο δεν προωθεί καμιά μεταρρύθμιση στην λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης!’’ κλείνοντας έτσι την πόρτα του διαλόγου αδιαφορώντας για τα θετικά που υπάρχουν. Επικεντρώνεται στο εκλογικά και ιδιαιτέρως στην απλή αναλογική και με σημαία την ακυβερνησία που θα προκληθεί αφού ο δήμαρχος ενδεχομένως να μην έχει την πλειοψηφία του Δημ.συμβ. καλεί ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ του νομοσχεδίου ζητώντας από τα δημοτικά συμβούλια αποφάσεις καταδικαστικές για την κυβερνητική πολιτική! Προφανώς η ΚΕΔΕ, όργανο με πολύ ασθενική την παρουσία φιλοκυβερνητικών δημάρχων είναι το κατάλληλο όργανο για να παιχτεί μια σκιαμαχία κομματικού ανταγωνισμού. Από το 1974 και δω μάθαμε πως κυβέρνηση γίνεται όποιος κερδίσει τους Δήμους των 2-3 μεγάλων πόλεων και η ΚΕΔΕ δίνει τον αγώνα της!

  3. Το Δημοτικό συμβούλιο και οι ‘’αυτοδιοικητικοί’’ πρέπει να δουν τα θετικά και τα αρνητικά αποφεύγοντας την μανιχαϊστική θέση άσπρο-μαύρο. Να δούμε αν μπορεί να κερδηθεί κάτι με τον ‘’Κλεισθένη’’. Όσο για την απλή αναλογική δεν είναι οπωσδήποτε καταστροφή. Αν ο Δήμαρχος θέλει δημοτικό συμβούλιο ως όργανο επιβολής και επικύρωσης των απόψεων του τότε αναλογική εκπροσώπηση βαφτίζεται κακό και αναποτελεσματικό σύστημα. Αν όμως ξεκαθαρίσουν και αποσυμπλεκτούν οι ρόλοι: Δημάρχου, Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικών Υπηρεσιών και απομακρυνθούμε από τον δημαρχοκεντρισμό, τότε το να εκφράζεσαι και να λειτουργείς ως θεσμικό όργανο δημοκρατικά και πλήρως αντιπροσωπευτικά είναι και παραγωγικό και αποτελεσματικό. Εδώ είναι και η αδυναμία της κυβερνητικής πρότασης που όπως το πάει θα κάψει και το χαρτί της απλής αναλογικής γιατί αυτό την βολεύει …πολιτικά. (επισυνάπτονται τα κειμενα νομοσχεδίου, ΚΕΔΕ)

Ν Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι ΤΕΛΙΚΟ.pdf

Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο νόμου

1ο ΘΕΜΑ_Πρόσκληση ΚΕΔΕ.pdf
[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2018/05/1ο-ΘΕΜΑ_Πρόσκληση-ΚΕΔΕ.pdf» title=»1ο ΘΕΜΑ_Πρόσκληση ΚΕΔΕ»]
1ο ΘΕΜΑ_ ΨΗΦΙΣΜΑ Κ Ε Δ Ε.pdf

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ

Ψήφισμα

Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. συνεδρίασε σήμερα και εξέτασε το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου που αφορά τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. έκρινε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου

  • Δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης , που είναι κοινώς αποδεκτό ότι έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες. Δεν αντιμετωπίζει και δεν επιλύει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης.
  • Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που το μόνο που αλλάζει ουσιαστικά, είναι το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Για πρώτη φορά θεσπίζονται δύο διαφορετικά εκλογικά συστήματα, για κοινότητες ανω των 500 κατοίκων και για κοινότητες κάτω των 500, , όπου εισάγεται ενιαίο ψηφοδέλτιο.
  • Την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη από μια δημιουργική ανατροπή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους τα προβλήματα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και την κρίση, η Κυβέρνηση προωθεί ένα Νόμο που καθιστά ακόμη πιο σφικτό τον εναγκαλισμό της Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία.
  • Προβλέπει τη μείωση της θητείας των αιρετών από 5, σε 4 χρόνια, σε αντίθεση με ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε βάρος του προγραμματικού σχεδιασμού των Δήμων.
  • Τα προβλήματα των Δήμων δεν θα επιλυθούν με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος αλλά με αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, με ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και διοικητικής αυτοτέλειας τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
  • Δεν προωθεί την αποκέντρωση και τη πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, με τη  μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξήχθη, δεν υπήρξε καμία συνάντηση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ για να συζητηθεί το θέμα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων.
  • Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου δύο χρόνια ένας διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, στο νομοσχέδιο αυτό δεν συμπεριλήφθηκε καμία από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Κ.Ε.Δ.Ε. , οι οποίες διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο τριών συνεδρίων, σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα.
  • Θα προκαλέσει ακυβερνησία στους Δήμους. Με την απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, οι δήμαρχοι που δεν θα εκλεγούν από τον πρώτο γύρο, αλλά στο δεύτερο, δεν θα έχουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συμβιβασμούς και τις ισορροπίες για να ληφθεί μια απόφαση. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τα δημοτικά συμβούλια σε διακοσμητικά όργανα των Δήμων, προτιμά «ανίσχυρους» δημάρχους, παραλυτικές ισορροπίες στους Δήμους και ενίσχυση του ρόλου των ακραίων και θνησιγενών πολιτικών σχημάτων , που θα καταστούν πέραν πάσης δημοκρατικής λογικής σε ρυθμιστές που θα εκβιάζουν το σχηματισμό πλειοψηφιών.
  • Επιχειρεί να επαναφέρει από το «παράθυρο» τις Κοινότητες, με το εκλογικό σύστημα, την κατανομή αρμοδιοτήτων, την κατάρτιση του προϋπολογισμού και την κατανομή της ΣΑΤΑ, γεγονός που αποτελεί ουσιαστικά μια αντιμεταρρύθμιση στον «Καλλικράτη». Με τον τρόπο αυτό τα Δημοτικά έργα δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν. Ο κατακερματισμός της χρηματοδότησης των δημοτικών έργων στις Τοπικές Κοινότητες καθιστά αδύνατη την υλοποίηση τους , λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού και αδυναμίας έγκυρου συντονισμού.
  • Καταργείται η αυτοδίκαιη θέση σε αργία των αιρετών σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, μόνον εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση, και πλέον θα αρκεί μόνον η αμετάκλητη παραπομπή για κακούργημα.
  • Τίθενται σε κίνδυνο οι κοινωνικές υπηρεσίες που σήμερα προσφέρουν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα. Η χρηματοδότησή τους θα εξαρτάται από μικροκομματικούς στόχους. Δεν αναφέρεται το μέλλον των κοινωνικών υπηρεσιών όταν λήξει η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους και στην κατανομή των Εθνικών πόρων εισάγονται (μη μετρήσιμα υποκειμενικά) κριτήρια.
  • Αυξάνεται το φορολογικό βάρος των δημοτών. Η ένταξη της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Πρασίνου στα ανταποδοτικά αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο φόρο και καλεί τους δημότες να χρηματοδοτήσουν το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας.
  • Δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, δεδομένου ότι δεν προτείνεται Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εφαρμογής του Κλεισθένη και δεν υποστηρίζεται από χρηματοδοτικούς πόρους, κίνητρα και επιχορηγήσεις.
  • Παραπέμπει αόριστα στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, συνδέοντάς τις με το εγχείρημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και την δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας.
  • Δημιουργεί τον μηχανισμό του δημοτικού διαμεσολαβητή στο επίπεδο του Νομού, με πολλές αρμοδιότητες ελεγκτικού χαρακτήρα, που καταστρατηγούν το άρθρο 102 του Συντάγματος.
  • Προτείνει μία κενή περιεχομένου κατηγοριοποίηση Δήμων. Με την προτεινόμενη κατηγοριοποίηση , ενώ αναγνωρίζει νομικά το ζήτημα ότι οι δήμοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, δεν διατυπώνει ρυθμίσεις που διασφαλίζουν την ισότιμη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες σε όποιον Δήμο και αν κατοικούν.
  • Η χρήση των τοπικών δημοψηφισμάτων με τον τρόπο που σχεδιάζεται ενέχει σοβαρούς κινδύνους να καταστούν εργαλεία εξυπηρέτησης ξένων προς την Πατρίδα μας συμφερόντων, αλλά και προώθησης λαϊκίστικων και τοπικιστικών αιτημάτων και πολιτικών.
  • Ο εκλογικός νόμος με εντελώς αντιδημοκρατική λογική, μειώνει τον αριθμό των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια, γεγονός που υπηρετεί τη λογική της πολυδιάσπασης της ψήφου.
  • Κατασκευάζει Δήμους ομήρους του εκάστοτε Υπουργού. Ο εκάστοτε Υπουργός θα ορίζει τον Επόπτη Νομιμότητας. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προωθείται η περαιτέρω ομηρία των Δήμων μέσω:

α) πρόσθετων ελεγκτικών μηχανισμών β) περιορισμού της διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων γ) της οικονομικής κηδεμονίας των Δήμων από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Η Διοικητική Εποπτεία των ΟΤΑ δεν περιορίζεται σε απλό έλεγχο νομιμότητας των πράξεων και στον πειθαρχικό έλεγχο, όπως το Σύνταγμα ορίζει, αλλά επεκτείνεται με την καθιέρωση έκδοσης εγκυκλίων οδηγιών και γενικών κατευθύνσεων, τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και από την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ. Με τον τρόπο αυτό επηρεάζεται αποφασιστικά η ελευθερία δράσης και λειτουργίας των ΟΤΑ, στραγγαλίζεται ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος πλέον μετατρέπεται σε μια αποκεντρωμένη διοικητική υπηρεσία του Κράτους.

Με βάση τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε αποφασίζει

  1. Να απορρίψει στο σύνολό του το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου, και να το επιστρέψει στον Υπουργό ως απαράδεκτο , γιατί δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους , δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις που έχει εκφράσει και καταθέσει επίσημα η Κ.Ε.Δ.Ε. , αλλά και δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, για να επιτελέσει το έργο του, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.
  2. Να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου.
  3. Να ζητήσει την άμεση έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Κυβέρνηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο νόμου που θα προωθεί πραγματικά τη μεταρρύθμιση.
  1. Να καταγγείλει ότι το συγκεκριμένο Ν/Σ οδηγεί τους Δήμους σε ακυβερνησία, χάος και παράλυση. Ενώ ενισχύει τη διαφθορά και την συναλλαγή στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων.
  2. Να ζητήσει από τον Υπουργό να δεσμευθεί πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος να ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
  3. Να ζητήσει τη σύσταση Επιτροπής στην οποία θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης μέσω της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.
  4. Καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων να συνεδριάσουν και να λάβουν αποφάσεις, στη βάση του παρόντος ψηφίσματος.

Καλεί όλους τους Δήμους στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση και στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαΐου 2018

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!!ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ ΕΣ-ΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ,ΝΔ,ΚΚΕ ΚΛΠ.ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ Δ ΡΑΙΧ!

    ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ!!ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ!!!ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ!!!!Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!

  2. ΧΑΧΑΧΑ ΝΙΚΟ ΛΑΓΕ ΤΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΑΥΞΗΣΕΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΤΩΡΑ ΚΛΑΙΣ? ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ.ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΕ

    ο Δήμος Κω, προ διετίας, σε καιρό κρίσης, προέβη σε οριζόντια αύξηση των ανταποδοτικών τελών για όλα τα νοικοκυριά, τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των άλλων Δήμων της χώρας προχωρούσε, αν όχι σε γενναίες, τουλάχιστον σε συμβολικές μειώσεις.http://www.aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/176472/diesi-apantisoun-giati-kathysterisan-3-mines-efarmosoun-tis-diatakseis-tis-kya-pou-afora-sto-epidoma-epanasyndesis-tou-ilektrikou-revmatos/

  3. μια ακόμη σκιαμαχία στο βωμό του ακατανόμαστου γνωστού εξαδέλφου....

    … ήταν η τελευταία εμφάνιση της Συμπαράταξης Ελπίδας!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ