Α. Κρητικός: αυτοί που φτιάχνουν εκλογικούς νόμους στα μέτρα τους, πέφτουν οι ίδιοι θύματα αυτών των μεθοδεύσεων

6
486

Η πρωτοβουλία του Δημάρχου Κω Γιώργου Κυρίτση και των άλλων 6 Δημάρχων του Βορείου Συγκροτήματος της Δωδεκανήσου να αναδείξουν την έννοια της νησιωτικότητας στην αυτοδιοίκηση, ήταν πολύ σημαντική.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, δεν έχει καμία πρόβλεψη για τους νησιωτικούς δήμους.

Ο Δήμαρχος Κω και οι άλλοι 6 Δήμαρχοι κατέθεσαν προτάσεις που συνιστούν πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αλλά και ενισχύουν τους νησιωτικούς δήμους.

-Θεσμοθέτηση του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των νησιωτικών δήμων, που έχουν υψηλότερο λειτουργικό κόστος, σε σύγκριση με αστικούς δήμους για να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες.

-Καθιέρωση του κριτηρίου της νησιωτικότητας για την κατανομή των ΚΑΠ, κάτι που οδηγεί στην αύξησή τους, αφού το κριτήριο της νησιωτικότητας θα έχει υψηλό συντελεστή.

-Απευθείας εκχώρηση του 10% των πόρων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους για έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον. Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει που πηγαίνουν οι πόροι αυτοί.

-Παραχώρηση ποσοστού από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων. Από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κω, το Κράτος εισπράττει πάνω από 1 εκ.ευρώ το χρόνο και δεν επιστρέφει τίποτα πίσω στο νησί.

Εκχώρηση στους Δήμους της αποκλειστικής αρμοδιότητας παραχώρησης και χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Όλοι βλέπουμε τη σύγχυση και τα προβλήματα που δημιουργούνται με την εμπλοκή του Κράτους.

-Δυνατότητα συμμετοχής του Δήμου σε μεικτά σχήματα με ιδιώτες και φορείς για την τουριστική προβολή. Σήμερα, το πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει, είναι σαν να τίθενται εμπόδια στους νησιωτικούς δήμους να χρηματοδοτήσουν δράσεις τουριστικής προβολής.

Όλες οι δομές πρόνοιας, τα επιδόματα, οι δομές του ΟΑΕΔ, και τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους. Η κεντρική εξουσία όμως δεν το θέλει αυτό γιατί θέλει να παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια.

Αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των Λιμενικών Ταμείων για να έχουν τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και να λειτουργούν με ευελιξία και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Αν η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές τις προτάσεις αυτές των Δημάρχων είναι φανερό ότι θα μιλούσαμε για μια άλλη πραγματικότητα στους νησιωτικούς δήμους, θα άλλαζαν πολλά πράγματα.

Όλα αυτά θα έπρεπε να είναι στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι δεν θέλουν ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, δεν θέλουν ισχυρούς νησιωτικούς δήμους. Για αυτούς το ενδιαφέρον τους είναι ένα: το πως θα διαλύσουν τους Δήμους και θα τους οδηγήσουν σε ακυβερνησία.

Έχει αποδειχθεί όμως ιστορικά ότι αυτοί που φτιάχνουν εκλογικούς νόμους στα μέτρα τους, πέφτουν οι ίδιοι θύματα αυτών των μεθοδεύσεων.

Αντώνης Κρητικός

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ 50 ΜΥΡΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΣΑΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΡΓΟ. ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΑΡΚΕΤΟΙ, ΚΑΘΩΣ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ, ΔΕΝ ΦΤΟΥΡΑΤΕ, ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ, ΕΙΣΤΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ, ΔΕ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ.ΞΕΚΙΝΑΤΕ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΣΑΣ….

  2. Η πρόταση της Δύναμης Αλλαγής για τον μόλο κρουαζιερόπλοιων ΤΟ 2009!!!!ΠΑΛΙ ΘΑΑΑΑΑΑ Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ Ο ΨΕΥΤΗΣ

    Η πρόταση αυτή επεξεργάστηκε από το ΔΛΤ της Κω το Μάρτιο του 2009 και έγινε δεκτή με πολύ θετικό τρόπο στο CRUISE SHIPPING SUMMIT στο MIAMI, από όλες τις μεγάλες εταιρίες του χώρου.Έτσι σε χθεσινή επικοινωνία του κ. Γερασκλή, πρώην Αντιπροέδρου του ΔΛΤ ΚΩ, με τον ΓΓ του πρώην Υπ. Θαλασσίων Υποθέσεων Ναυτιλίας και Αλιείας, κ. Νίκο Λύτινα, η πρόταση αυτή επανήλθε και έχει μεγάλες πιθανότητες να προχωρήσει, λόγω του γεγονότος ότι είναι ένα έργο μικρής κλίμακας που μπορεί να προχωρήσει άμεσα.http://www.kosvoice.gr/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/item/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CF%89%CE%BD

  3. ΟΤΑΝ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΙΡΝΕ 50 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ Κ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ?ΤΟΤΕ ΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΟΜΩΣ Κ ΩΡΙΜΑΖΕΙΣ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ Κ Β ΒΑΣΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΕΚΕΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ?

  4. ΟΤΑΝ Ο ΜΕΝΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΨΟΦΗΣΕ Κ ΗΤΑΝ ΜΠΛΕ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΝΟΜΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ Η ΝΔ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΕΤΣΙ?ΤΟΤΕ ΨΗΦΙΖΕΣ ΠΑΣΟΚΑΡΑ Κ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

  5. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΣ ΔΕ ΘΑ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΛΕΟΝ!!! ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ!!! ΚΑΛΑ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΞΑΝΑΣΗΚΩΣΕΤΕ ΚΕΦΑΛΙ!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ