Παρέμβαση Γ. Θεοφιλίδη για την ασκούμενη οικονομική πολιτική του Δήμου Κω: Η στείρα εισπρακτική πολιτική…

16
1110

Παρέμβαση Γ. Θεοφιλίδη για την ασκούμενη οικονομική πολιτική του Δήμου Κω: «Η στείρα εισπρακτική πολιτική και η έλλειψη αναπτυξιακού προγραμματισμού οδηγούν στην απώλεια κοινωνικής ευημερίας»

Ως δημοτική παράταξη που διεκδικεί την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Κω στις προσεχείς εκλογές αλλά και ως υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης του Οράματος, οφείλω να καταθέσω την ανησυχία και τους προβληματισμούς μας ως προς την οικονομία και την κοινωνική ευημερία των συνδημοτών μας.

Η οικονομική πολιτική που ασκεί τα τελευταία τέσσερα έτη ο Δήμος της Κω, με τις υπέρογκες αυξήσεις τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας προς πάσα κατεύθυνση, μας βρίσκει πολιτικά αντίθετους.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία οικονομικής και κοινωνικής ύφεσης που διανύουμε, o Δήμος έπρεπε να υποστηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του νησιού. Αντ’ αυτού, η δημοτική αρχή έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα αποστράγγισης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και αφαίμαξης των ταμιακών διαθεσίμων των επιχειρήσεων. Μοναδική επιδίωξη αυτής της εισπρακτικής πολιτικής είναι ένας οικονομικά «ισχυρός» Δήμος με επιχειρηματικά κριτήρια. Ένας Δήμος με «πλεονασματικά» ταμεία, αποξενωμένος από τη σφαδάζουσα Κωακή κοινωνία, τους δημότες και τις επιχειρήσεις.

Ως οικονομολόγος, πρέπει να αναφέρω σε αυτό το σημείο πως η οικονομική επιστήμη είναι μια Ανθρωπιστική επιστήμη. Οι κανόνες της είναι ορθολογικοί, περιεκτικοί και έχουν πρακτική θεώρηση και σκοπιά. Η σπουδαιότατη σημασία καθώς και η αντικειμενικότητα αυτών των κανόνων για τους πολίτες ενέταξαν την Οικονομική στις Κοινωνικές Επιστήμες. Όταν λοιπόν η οικονομική πολιτική ενός Δήμου, παύει ηθελημένα τον κοινωνικό της ρόλο και αγνοεί τις κοινωνικές αξίες που εκ των προτέρων θα έπρεπε να υπηρετεί, καταντά εισπρακτική πολιτική και τίποτα παραπάνω.

Η διοικούσα δημοτική παράταξη επιδίδεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε μία Θετική Οικονομική πρόταση στη βάση του πως «είναι», πως «ήταν» και πως «θα είναι», χωρίς να συνυπολογίζει τα πραγματικά στοιχεία τις εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας του νησιού. Μια πρόταση με μοναδικό σκοπό τον πλουτισμό ενός κοινωνικά αποξενωμένου Δήμου, χωρίς στόχους, χωρίς αύριο.

Εντύπωση δε προκαλεί, η αποτυχημένη απόπειρα επιβολής νέων τελών η οποία ευτυχώς κρίθηκε ως μη σύννομη, με την παράλληλη αγνόησή σημαντικών εξωτερικών παραγόντων που επηρέασαν την εύθραυστη τουριστική οικονομία του νησιού μας.

Τέτοιοι, εξόφθαλμοι θα μπορούσα να πω, παράγοντες ήταν το προσφυγικό ζήτημα, τα χτυπήματα του Εγκέλαδου, η απώλεια low cost αεροπορικών εταιριών (π.χ. Ryanair), η δραματική μείωση αφίξεων κρουαζιερόπλοιων, η αύξηση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ), και άλλων.

Η παράταξή μας δεν υιοθετεί καμιά τέτοια στείρα πρόταση. Στον αντίποδα ακολουθούμε μια Δεοντολογική Οικονομική πορεία, στη βάση του «τι πρέπει να είναι» ή «τι πρέπει να γίνει» και «πως γίνεται», συνυπολογίζοντας πραγματικά κοινωνικά και ανθρωπιστικά κριτήρια για την επίτευξη ρεαλιστικών αναπτυξιακών, κοινωνικών και οικονομικών στόχων.

Βασικοί στόχοι της δικής μας οικονομικής πρότασης είναι η βελτίωση των προτύπων της ιδιωτικής κατανάλωσης, η εξασφάλιση επάρκειας ντόπιων αγαθών και υπηρεσιών, η βελτίωση της κατανομής των συντελεστών παραγωγής, η διεύρυνση της συνολικής παραγωγής και η βελτίωση της διανομής εισοδήματος. Στόχοι ζωτικής κοινωνικής σημασίας, που την τελευταία τετραετία έχουν απεμποληθεί από τους διοικούντες.

Απόρροια αυτής της στείρας εισπρακτικής πολιτικής είναι η σημερινή παντελής έλλειψη αναπτυξιακού προγραμματισμού, η ανέτοιμη τουριστική Κως και οι ισχνές υπηρεσίες καθαριότητας και δημοτικού ηλεκτροφωτισμού που «απολαμβάνουν» οι διαμαρτυρόμενοι, συχνά και δημοσίως, συνδημότες μας.

Προς Θεού! Για την αποφυγή παρεξηγήσεων ή παρερμηνεύσεων, ουδεμία ευθύνη δεν επιρρίπτεται σε δημοτικούς υπαλλήλους, καθώς αυτοί εκτελούν τις προσταγές των διοικούντων και των πολιτικών τους.

Επιπλέον, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, παρατηρώντας το διπλασιασμό των ανταποδοτικών τελών, χωρίς να παίρνει υπόψη του την πραγματική ανταποδοτικότητα στους δημότες (μια και δεν υπάρχουν τέτοιοι δείκτες), λαμβάνει μια στρεβλή εικόνα οικονομικής ικανότητας του συνόλου των δημοτών. Αυτή η στρεβλή εικόνα μεταφέρεται σε νομοθετικά όργανα που καταθέτουν νομοσχέδια με νέες επιβαρύνσεις των δημοτών και πρόσθετα ανταποδοτικά τέλη π.χ. κόστος λειτουργίας υπηρεσίας πρασίνου.

Ακόμα δυσμενέστερο είναι το γεγονός πως, αυτή η στρεβλή εικόνα της Κω ως μιας οικονομικά ακμάζουσας κοινωνίας, δίνει περαιτέρω πλασματικές πληροφορίες στην κεντρική εξουσία μέσω του οικονομικού δείκτη του ΑΕΠ των Δήμων. Έτσι, το κράτος τείνει να μειώσει τους πόρους που διαθέτει στους «παχουλούς» Δήμους. Αυτή η μείωση πόρων θα πρέπει να αντισταθμιστεί με μια νέα επιπρόσθετη αύξηση των δημοτικών τελών ώστε να καταφέρει ο Δήμος ως οργανισμός να καλύψει τις χρηματικές και λειτουργικές του ανάγκες.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως αυτή η στείρα εισπρακτική πολιτική της παρούσας δημοτικής αρχής, έχει καταφέρει όχι μόνο την οικονομική αποστράγγιση ολόκληρης της τοπικής αγοράς, (αφαίμαξη την χαρακτήρισε η επικεφαλής μας) αλλά είναι ο βασικός καταλύτης επιβολής νέων τελών αλλά και επερχόμενων αυξήσεων στους ήδη υπάρχοντες. Τέλη και αυξήσεις που επιβαρύνουν αποκλειστικά τους δημότες, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις τους, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα στην ευημερία και την ανάπτυξη του νησιού μας.

Γεώργιος Γ. Θεοφιλίδης

Οικονομολόγος

Υπεύθυνος τομέα Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης

της Δημοτικής Παράταξης ΟΡΑΜΑ Κίνημα Πολιτών Νήσου Κω

16 ΣΧΟΛΙΑ

    • ΒΡΩΜΟΣΚΥΛΟ ΑΝΩΝΥΜΕ,ΠΑΡΑ ΑΡΠΑΓΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΩΡΑ,ΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ

      ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΗΘΟΣ.ΓΚΕ-ΓΚΕ ΣΚ@ΤΟΒΡ@ΜΙ@ΡΗ ΑΝΩΝΥΜΕ.ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑ-ΥΠΑΡΞΕΙ.ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ====ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.ΓΥΦΤΟ-ΑΝΩΝΥΜΕ.

  1. ΜΑΣ ΞΕΖΟΥΜΙΣΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΣ ΚΟΙΤΑΝΕ ΑΛΛΟΥ. ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΓΑΝΕ. ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΝΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΨΩΜΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΒΕΝΤΖΙΝΗ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΧΕΡΙΑ.

  2. ΤΡΑΙΝΑ,ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΩΝ,ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΜΠΕΤΟΝ ΑΡΜΕ,
    ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ(ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ),ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ(ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕ),ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ RYAN AIR(ΚΑΙ ΜΑΓΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ!),ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ(ΚΑΙ ΦΟΡΟΜΠΙΧΤΗΣ ΙΚΑΝΟΣ!),ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ PARKING(ΣΕ ΜΑΚΕΤΕΣ!),ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ(ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ-ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΣ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΟΥ-ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ),ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΕ ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ(ΕΡΓΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ),ΚΟΥΝΕΛΟΠΟΔΑΡΟΣ(ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΣΕΙΣΜΟΣ),ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΙΟΣ ΚΑΙ ΧΑΜΕΛΑΙΩΝ(ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΥΚΟΛΑ…ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ!)

  3. ΠΟΛΗ ΠΕΝΤΑΘΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΗ ΟΠΩΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ(ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΤΟΝ ΖΗΛΕΥΟΥΝ),ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ,ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ,ΩΚΕΑΝΟΛΟΓΟΣ,ΓΕΩΛΟΓΟΣ(ΘΕΡΜΑ-ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ-ΠΙΑΤΣΑ ΡΟΤΟΝΤΑ),ΓΛΥΠΤΗΣ(ΜΟΣΧΑΡΟΚΕΦΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ-ΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ-ΑΝΑΠΛΑΣΑΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ!),ΛΑΜΠΡΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ(ΥΠΟΛΕΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΜΑΤΑ),ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ(ΤΙ-ΠΩΣ-ΠΟΥ;)…ΜΕΓΑΛΗ Η ΛΙΣΤΑ,ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ!
    ΤΑ ΔΥΝΑΜΟ-ΑΛΛΑΓΟ-ΠΑΙΔΙΑ (ΜΑΣ) ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ!

  4. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

  5. Από τα ελάχιστα πολιτικά κείμενα ουσίας. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλα τέτοια. Ανοίγεις δρόμο πραγματικού πολιτικού διαλόγου. Συνέχισε.

  6. οι αρχιερεις της διαπλοκης της αρπαγης, των εργολαβων ,των κλιματιστικων ,των λεωφορειων ,των τρενων,

    ΟΤΙ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΡΠΑΞΟΥΜΕ ΟΙ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΙ

  7. Οι εποχές που ερχόταν άτομα του προσωπικού του δημου στα σπίτια οραματικων για διάφορες ΕΡΓΑΣΙΕΣ εχου περάσει .δεν χωρτασατε ακομα???

  8. ΓΙΩΡΓΟ ΕΠΡΕΠΕ Α ΜΑΣ ΠΗΔ…. ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ; Η ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΙΝΕΙ ΜΑΧΗ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ ΡΕ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΣΤΕ ΒΓΗΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ