Ν. Μυλωνάς: Το αποτυχημένο τοπικό τουριστικό μοντέλο θα ακολουθήσει η τοπική χρεοκοπία

20
861

Θεμα: Το αποτυχημένο τοπικό τουριστικό μοντέλο θα ακολουθήσει η τοπική χρεοκοπία

Α. Μια από τις πλέον άνυδρες χρονιές ήταν ο χρόνος που πέρασε. Ποτέ δεν ήταν τόσο χαμηλά η στάθμη στα 2 φράγματα του νησιού μας. Τόσο χαμηλά που φαίνονται τα προβλήματα γήρανσης και έλλειψης συντήρησης των εγκαταστάσεων τους με τα σχισμένα γεωυφάσματα του πυθμένα τους. Η ορατή χαμηλή στάθμη τους σηματοδοτεί και την αντίστοιχη υποχώρηση του αόρατου υπόγειου υδάτινου ορίζοντα του νησιού! Η έλλειψη νερού στο δημοτικό διαμέρισμα Ηρακλειδών δεν είναι τυχαία και είναι μη ανατρέψιμη. Οι αρμόδιοι μας προειδοποιούν για τους παρατεταμένους καύσωνες του καλοκαιριού και μακροχρόνιες ξηρασίες. Αυτό λογικά θα έθετε όρια στην προσθήκη τουριστικών νέων κλινών. Αλλά εδώ δεν υπάρχουν αντιστάσεις! Πάνω από 3000 νέες κλίνες το 2018! Όμως είναι πλέον φανερό ότι η συνεχιζόμενη τουριστική ανάπτυξη δεν αφορά τον τοπικό πληθυσμό, ούτε και τον Ελληνικό Επιχειρηματικό κόσμο αλλά τον διεθνή επιχειρηματικό παράγοντα. Τα ξενοδοχεία 4* και 5* αστέρων είναι η πλειοψηφία στην Κω σε δωμάτια, κλίνες και κέρδη, προσφέρουν υπηρεσίες all inclusive κατ απαίτηση των tour operators και τα κέρδη τους εξάγονται στις χώρες προέλευσης. Με δεδομένο ότι πάνω από 70% το εργατικό προσωπικό των μεγάλων μονάδων είναι μετανάστες είναι προφανές ότι και από την αμοιβή εργασίας ελάχιστα πράγματα μένουν στο νησί. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ειπώθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας που αγόρασε το club med (αμερικανικά founds με προμετωπίδα Έλληνα επιχειρηματία) ότι το 2018 θα αναζητήσει 700 εργαζόμενους από την εργατική τάξη της Κεφάλου! Προφανώς δεν υπάρχουν! Αναζητεί από τώρα μικρά συγκροτήματα ‘’rooms to let’’ για τους εργάτες που θα φέρει. Μερικοί αρνούνται: ‘’το δοκίμασα πέρυσι νοικιάζοντας τα σε μεγαλοξενοδόχο και μου τα κατέστρεψαν! Να λείπουν! Αφήστε που νεκρώνει ο τόπος μας, ενώ πριν το καλοκαίρι έσφυζε από ζωή’’. Έτσι και σχεδόν ‘’ανεπαισθήτως’’ το μεξικανικό μοντέλο ανάπτυξης εμπεδώνεται στο νησί μας. Τα μεγάλα πολυτελή συγκροτήματα κλειστά στους ιθαγενείς και παρά δίπλα οι οικισμοί μας υποβαθμισμένοι και φθηνοί χώροι διαμονής της φθηνής διεθνοποιημένης εργατικής τάξης! Τι υποδομές να κάνει ο Δήμος όταν το έσοδο του από τον τουρισμό είναι λιγότερο από 1 εκ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή λιγότερο από το κέρδος ενός ξενοδοχείου 500 κλινών;

Β. Όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες για επεκτάσεις και νέα ξενοδοχεία στο νησί μας αναφέρουν: ‘’επιδράσεις επί των υδατικών πόρων: δεν υπάρχουν! επιπτώσεις επί των υποδομών: δεν υπάρχουν! επιπτώσεις στο πολιτιστικό περιβάλλον: δεν υπάρχουν!’’. Όλα θετικά! Όλα καλά! Τα ξενοδοχεία γίνονται με επιχορήγηση του Κράτους κατά 25% τουλάχιστον και οι Περιφερικοί, Δημοτικοί, Τοπικοί σύμβουλοι δεν τολμούμε να ζητήσουμε: περιορισμό των πισινών, περιορισμό του γρασιδιού, τριτοβάθμιο καθαρισμό νερού και επαναχρησιμοποίηση, διαλογή σκουπιδιών και ανακύκλωση, μείωση κατανάλωσης ενέργειας με υποχρεωτική ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών, βιοκλιματικό κτηριακό σχεδιασμό, φραγμό στα ενεργοβόρα ξενοδοχεία του μαζικού τουρισμού, νέα τουριστικά προϊόντα, στροφή στα θεματικά ξενοδοχεία, επιμόρφωση προσωπικού, έλεγχος τροφών και προώθηση τοπικών προϊόντων κλπ. Παραδομένοι στους tour operators ψηφίζουμε και ακολουθούμε αβλεπώς: Δήμος, Περιφέρεια και …η Βουλή των Ελλήνων!!!

Γ. Ολοκληρώνοντας την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο επισκεφτήκαμε τον ΧΥΤΑ όπου μας παρεκάλεσαν αν μην βγάλουμε φωτογραφίες και να πάμε μια άλλη μέρα αφού παρουμε την άδεια από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο! Χωρίς φωτογραφίες λοιπόν! Σκεφτείτε μια τεράστια τάφρο, ένα κυκλικό σκάμμα που έχει γεμίσει σκουπίδια και που συνεχίζουμε να τα στοιβάζουμε φτιάχνοντας σκουπιδόλοφους! Η σκέψη μας πήγε στο βιοαέριο που εκλύεται. Στους καρκινογόνους αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Στην υποχρέωση του Δήμου για την αποκατάσταση του χώρου με κλιμακωτές επιχωματώσεις και φυτεύσεις για την μετατροπή του χώρου σε αυτοσυντηρούμενο οικολογικό εργαστήρι. Στρέψαμε το βλέμμα με πίκρα στον ουρανό και μετά ανατολικά στην τεράστια ανοικτή πληγή του λατομείου! Και εκεί ο Δήμος ήταν υποχρεωμένος να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του χώρου! Και να δίνει ετήσιο ενοίκιο στην κτηματική εταιρεία του Δημοσίου το 2% των εισπράξεων του, που δεν απέδωσε ποτέ χωρίς να υποστεί συνέπειες. Ούτε αποκατέστησε το περιβάλλον. Τα μηχανήματα της ΔΕΥΑΥΚ χάθηκαν! Το λατομείο άφησε μια τεράστια πληγή στον νησί μας. Μια πληγή που δεν κλείνει. Μια πληγή που βρίσκει νέα πεδία εφαρμογής. Έτσι ο τόπος μας υποβαθμίζεται. Ο χρόνος δουλεύει σε βαρος μας.

Δ. Όμως όλα αλλάζουν! The time they are a changing (οι καιροί αλλάζουν)! επαναλαμβάνουμε αποχαιρετώντας το δημοτικό μας συμβούλιο!

Ν. Μυλωνάς (πρώην δημοτικός σύμβουλος )

Σημ: τελευταίο κείμενο για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος 5η Ιουνίου 2018.

20 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σήμερα εορτάζει ο Βιολογικός Κω...www.vothros.gr.Παγκόσμια ημέρα του 'Αχόρταγου'.

    Ένας απέραντος μπουφές απ το Ψαλίδι,τον Φάρο μέχρι την Κέφαλο.Το παραγωγικό μοντέλο της Κω,μετριέται ..λήμματα.Πρέπει να φροντίσει ο Δήμος να τοποθετήσει λεκάνες παντού.Σε κάθε ποδηλατόδρομο ανά 100 μέτρα λεκάνη και χαρτί υγείας.Χορήγηση Gaviscol ,zantak και μαγειρικής σόδας για χώνεψη.Και..Λευκές Νύχτες καθημερινά,να διασκεδάζουμε τους ξένους μας..Να μπει η Κως στο Βιβλίο Γκίνες,για την μακρύτερη κ@ράδα.Πες τα Μυλωνά.

  2. Πρέπει να απευθυνθείτε στην ΑΑΔΕ ,πόσα All Incl έλεγξε φέτος και πως?

    Στο ‘Βαρούλκο’ (Πολιτικό Εστιατόριο λέει δεν δέχθηκε το τιμολόγιο των 1500 ευρώ,για λογαριασμό Πρακτορείου,επειδή λέει δεν υπήρχε ‘ταυτοπροσωπεία’.Δηλαδή στην TUI,Thomson,Archivet,Apollo,Ισραηλινά Πρακτορεία,Βουλγάρικα,Εσθονικά,Ρουμάνια,Πολυεθνικές,που σαρώνουν τις σάρκες του τόπου,υπάρχει ταυτοπροσωπεία?Ένας Οίκος Ανοχής,κάθε μέρα στήνει παγανιά η ΑΑΔΕ με κλιμάκια να κλείσει ότι απέμεινε,να μαζέψει χαράτσια,να φορτώσει με υποχρεώσεις 12μηνου,όλους που δουλεύουν τετράμηνο.Και το βράδυ στα κανάλια να διαπομπεύει στα κεντρικά τους ‘φοροφυγάδες’.Αυτή είναι η Καινούρια εγκληματική Οργάνωση στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ.Πρέπει να κυκλοφορούμε με διπλότυπο μπλοκάκι όλοι και να δηλώνουμε ακόμα και το γ…..ι!!!!! Θέλουν να στρέψουν όλοι την ευθύνη στον ‘Τυροπιτά του Πάγκαλου’.

  3. Το ανάμειγμα ποτών Αιματηρή Μαριγώ ή Αιμαργώ όπως το λέγαμε τότε

    ανήκει στη ομάδα με τα πιο δημοφιλή αναμείγματα ποτών, της δεκαετίας του ᾿80.
    Είναι ένα εξαιρετικό ανάμειγμα ποτών για το καλοκαίρι, που πίνεται σε ψηλό ποτήρι, καλά παγωμένο, με ένα κομμάτι σέλινο.
    Υλικά

    • 50 ml ρακή ή ούζο
    • 100 ml. αφθεντικό Ελληνικό αίμα
    • 20 ml. χυμό λεμόνι
    • 5 – 6 σταγόνες απόσταγμα από μπούκοβο
    • ½ κ. γλ. γάρο
    • μαύρο πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, αρισμαρί και έρωντα
    • αλάτι
    • 1 κομμάτι σέλινο, μια ελιά Καλαμών και τυρί φέτα ή κεφαλοτύρι για διακόσμηση
    Εκτέλεση

    Σ᾿ ένα ψηλό ποτήρι, ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι τη ρίγανη, το θυμάρι, το αρισμαρί και τον έρωντα, κι έπειτα προσθέτουμε το αφθεντικό Ελληνικό αίμα και τον χυμό λεμονιού.

    Ανακατεύουμε, ρίχνουμε πάγο και ανακατεύουμε ξανά.

    Τέλος ρίχνουμε τη ρακή ή το ούζο και τα υπόλοιπα υλικά.

    Τοποθετούμε το κομμάτι σέλινο, την ελιά Καλαμών, τη φέτα ή το κεφαλοτύρι και σερβίρουμε.
    Άντε άσπγο Πάτο….

  4. ΣΤΑ ΚΑΡΤΕΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΗΡΘΕ ΙΤΑΛΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ ...ΜΕΣΩ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    ΜΙΚΥ,ΜΟΝΤΙ,ΤΟΝΥ,ΤΖΟΝΥ,ΜΕΝΤΥ,ΝΙΚΥ,ΤΟΝΤΥ,ΝΤΟΡΟΘΥ,ΜΑΡΙΕΛΑ,ΜΑΡΤΙΝΑ,ΕΛΕΝΑ,ΑΝΤΖΕΛΑ…ΕΧΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΑ ‘ΕΛΛΗΝΙΚΑ’ ΧΕΡΙΑ ΔΗΛΑΔΗ.

  5. Ειλικρινα ο μονος που μιλαει και ακουει στην Κω.Παντελονατος και θα τον ψηφισω

  6. Κειμενα κονσέρβα έτοιμα απο παλιά δια πασαν χρήση. Τα ίδια και τα ίδια εδώ και παρά πολλά χρόνια, αλλά πλέον μετά απο την διακυβέρνηση του δήμου στην οποία συμμετείχατε δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε

  7. Ε ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΝΙΚΟ ΜΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ
    ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΣ ΛΕΣ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ
    ΣΕ ΒΓΑΛΑΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΕ ΚΑΝΑΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΕΙΔΑΜ ΤΑ ΧΑΙΡΙΑ ΣΟΥ
    ΑΝΤΕ ΠΙΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

  8. ΧΑΧΑ Ο ΡΑΓΙΑΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ!ΨΗΦΙΣΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

    ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΡΕΛΛΑ.ΟΛΑΛΑΛΑ

  9. ΚΥΡΙΕ ΜΥΛΩΝΑ ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ
    .ΘΕΛΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΤΟ ΕΞΕΙΣ ΕΡΩΤΗΜΑ
    ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΙΣΑΣΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.ΚΑΙ ΣΑΣ ΞΑΝΑΡΩΤΩ ΕΑΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ
    ΜΑΛΛΟΝ ΝΟΜΙΖΩ
    ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΕ ΧΑΖΟΥΣ.ΞΕΡΕΤΕ ΤΕΤΟΙΟ ΘΡΑΣΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΓΕΡΑ ΚΟΤΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΑΣΥ ΘΑΡΟΣ ΣΑΣ.

  10. Κατά τη διάρκεια της θητείας σου σαν δημοτικός σύμβουλος;ποιος έπρεπε να διαφυλάξει τον υδροφόρο ορίζοντα;Τώρα είναι αργά για δάκρυα,όταν η φύση προειδοποιούσε και φώναζε εσείς κάνατε εκδηλώσεις,τώρα πάρτε μια ξηρασία και έναν επερχόμενο καύσωνα για να μάθετε.

  11. 35-40.000 χιλιάδες αλκοόλ ημερησίως Free.Τόνοι κρεάτων,ζυμαρικών,πρώτων υλών Ημερησίως !!!!

    Πως να βγει ο άλλος έξω.όταν αυτά τα είδη του λείπουν στην πατρίδα του και τα βρίσκει σε τόσο πλεόνασμα εδώ.Άνιση,κατάφωρη μεταχείριση,φορολογική επιλεκτικότητα.διαχωρισμός σε πολίτες.

  12. ΔΕΚΑ ΑΝΑΚΡΙΒΙΕΣ/ΨΕΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΣ ΤΟ ΕΠΕΡΝΕ ΚΩΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

    Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ειπώθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας που αγόρασε το club med (αμερικανικά founds με προμετωπίδα Έλληνα επιχειρηματία) ότι το 2018 θα αναζητήσει 700 εργαζόμενους από την εργατική τάξη της Κεφάλου! Προφανώς δεν υπάρχουν! Αναζητεί από τώρα μικρά συγκροτήματα ‘’rooms to let’’ για τους εργάτες που θα φέρει. Μερικοί αρνούνται: ‘’το δοκίμασα πέρυσι νοικιάζοντας τα σε μεγαλοξενοδόχο και μου τα κατέστρεψαν! Να λείπουν! Αφήστε που νεκρώνει ο τόπος μας, ενώ πριν το καλοκαίρι έσφυζε από ζωή’’

    • Δεν υπάρχουν με 480 ευρώ σε συνθήκες σκλαβιάς. Πέστα ντε.με 12 ώρες κλόουν όρθιους και

      να ρωτήσω με τις όρους έγινε η αγορά ;

  13. ΟΣΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΓΕΩΤΡΥΣΕΙΣ, ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ, ΟΣΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΝΕΡΟ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΖΑΝΑΚΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΥΣ, Η ΔΙΑΛΥΣΗ-ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΩ ΜΑΣ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΝΕΙ? ΑΦΑΝΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ, ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΠΟΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ. ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ………

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ