ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ζήτα τοπικά… Ask for local , το σύνθημα της φετινής 4ης Γιορτής Τοπικής Γαστρονομίας | Η Κως επελέγη στους 6 Ελληνικούς γαστρονομικούς προορισμούς από το ΣΕΤΕ

2
630

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε σήμερα το πρωί Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, με  αφορμή τη διεξαγωγή της  διοργάνωσης της 4ης Γιορτής Τοπικής Γαστρονομίας και παραδοσιακών προϊόντων της Κω . Συμμετείχαν  η αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ειρήνη Χατζηχριστοφή και η κ. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου υπεύθυνη της  διοργάνωσης. Η εκδήλωση των τοπικών μας προϊόντων  θα γίνει στη Μαρίνα την Κυριακή 5 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. .Η προσπάθεια αυτή κάθε χρόνο κερδίζει και περισσότερο έδαφος και φέτος ήρθε το επιστέγασμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αφού η Κως αποκτά νέα δυναμική ως Γαστρονομικός προορισμός μετά τη βράβευση της εν λόγω εκδήλωσης από τα Tourism Awards 2018.  Ζήτα τοπικά… Ask for local , το σύνθημα της φετινής εκδήλωσης 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου  ο δήμαρχος επισήμανε την αύξηση της ζήτησης  των τοπικών μας προϊόντων, την μεγάλη συμμετοχή τόσο παραγωγών αλλά και εθελοντών τους οποίους και ευχαρίστησε ενώ αναφέρθηκε στις καινοτομίες που θα υπάρξουν φέτος  οι οποίες αποτελούν έκπληξη.

ΘΕΜΑ : “Κάθε χρόνο η Γιορτή Γαστρονομίας και Παραδοσιακών Προϊόντων γίνεται καλύτερη – Η Κως επελέγη στους 6 Ελληνικούς γαστρονομικούς προορισμούς από το ΣΕΤΕ.’’

Σημαντικές ειδήσεις, είχε η συνέντευξη τύπου για την 4η Γιορτή Γαστρονομίας και Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων που θα γίνει την Κυριακή 5 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ στη Μαρίνα και την Κυριακή 26 Αυγούστου στην Καρδάμαινα.

Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, με αφορμή αυτή την εκδήλωση που ξεκίνησε το 2015 και έχει γίνει πλέον θεσμός, ανέφερε τα βήματα προόδου που έχουν γίνει για την προβολή της Κω, ως γαστρονομικού προορισμού:

-Αποκάλυψε ότι ο ΣΕΤΕ συμπεριέλαβε την Κω στους 6 Ελληνικούς γαστρονομικούς προορισμούς, για τους οποίους θα υπάρξουν δράσεις προβολής και προώθησης.

-Η Γιορτή Γαστρονομίας και Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων βραβεύτηκε, ως καινοτόμα δράση, στα Tourism Awards 2018, ένα βραβείο που ανήκει σε όλη την Κω, όπως τόνισε ο Δήμαρχος.

-Ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, προβάλλουν με ιδιαίτερη θέρμη και κολακευτικά λόγια τη Γιορτή Γαστρονομίας στην Κω.

Ο Δήμαρχος Κω τόνισε ότι η Μαρίνα πλέον είναι πολύ μικρή για να χωρέσει αυτή την εκδήλωση και από την επόμενη χρονιά η Γιορτή Γαστρονομίας και Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων θα γίνει σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο.

Η κ. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η Γιορτή Γαστρονομίας για την προβολή του νησιού και επισήμανε ότι το μήνυμα Ask for local δεν απευθύνεται μόνο στους επισκέπτες μας αλλά και στους κατοίκους της Κω, που πρέπει να ενισχύουν τα τοπικά προϊόντα.

Μαζί με το Δήμο Κω ενώνουν τις δυνάμεις τους στη διοργάνωση της Γιορτής Γαστρονομίας, ο ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΣ, ο Σύλλογος Ξενοδόχων, ο Αγροτικός Σύλλογος, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος, Παραγωγοί, τυποποιητές και επαγγελματίες της Κω, ο ΣΕΠΕ και το Λύκειο Ελληνίδων.

Για μία ακόμα χρονιά, τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας θα μεταφέρουν δωρεάν τους επισκέπτες μας την Κυριακή το απόγευμα προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στο χώρο της Μαρίνας.

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ « 4Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ»

 

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας.

Όταν ξεκινήσαμε πριν από 4 χρόνια, τη Γιορτή Γαστρονομίας και Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων, λίγοι περίμεναν ότι 4 χρόνια μετά η Γιορτή αυτή δεν θα ήταν απλά θεσμός αλλά σημείο αναφοράς.

Η βράβευσή μας από τα ετήσια Tourism Awards αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών όλων όσων συμμετέχουν σε αυτή τη διοργάνωση.

Και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια αυτούς που είναι δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια, στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τη Γιορτή Γαστρονομίας και Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες.

Τον Ασκληπειό, το Σύλλογο Ξενοδόχων, τους παραγωγούς και τυποποιητές, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, τους εθελοντές, αλλά και όσους δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να προβάλλεται η Κως μέσα από αυτή τη διοργάνωση.

Η βράβευση του Δήμου Κω για τη Γιορτή Γαστρονομικού Τουρισμού στα Tourism Awards 2018, στην τελετή απονομής η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, δεν ανήκει στη Δημοτική Αρχή.

Ανήκει σε όλη την Κω.

Είναι ένα βραβείο για την Κω.

Και είναι σημαντικό ότι αυτό το βραβείο, στα Τourism Awards απονεμήθηκε με κριτήρια όπως:

-Η πληρότητα και ποιότητα της διοργάνωσης τα τρία αυτά χρόνια.

-Tα αποτελέσματα και οφέλη που προέκυψαν.

-Την καινοτομία και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, που εμπλουτίζεται με ένα νέο στοιχείο όπως είναι η τοπική γαστρονομία.

Θα αναρωτιέστε ίσως ποια είναι τα ορατά αποτελέσματα και πως συμβάλλει στην ανάπτυξη και την προβολή του νησιού αυτή η δράση.

Τα αποτελέσματα της δράσης φαίνονται από την αύξηση της ζήτησης από τα ξενοδοχεία αλλά και από τους ντόπιους καταναλωτές με σαφή τάση στην αύξηση των παραγομένων ποσοτήτων.

Το tavelbook Γερμανίας ζήτησε να μας συμπεριλάβει στους 10 ελληνικούς προορισμούς που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί στην Ελλάδα.

Εφημερίδες και blogs δημοσιεύουν ενημέρωση σχετικά με την Δράση μας (agrenda, tornosnews, ntina nikolaou blog κ.α.)

Ο ΣΕΤΕ μας συμπεριέλαβε στις 6 περιοχές στην Ελλάδα που πιλοτικά θα τρέξει το projekt ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ.

Ήδη κάναμε τις πρώτες διεργασίες με τον Γιώργο Πίττα τον Ιούνιο στην Κω.

Την Κυριακή 5 Αυγούστου γίνεται η πρώτη φετινή γιορτή στη Μαρίνα της Κω και θα ακολουθήσει η δεύτερη στην Καρδάμαινα στις 26 Αυγούστου.

Εμείς όμως δεν επαναπαυόμαστε, δεν μένουμε σε αυτή την εικόνα.

Όπως δημιουργήσαμε από το τίποτα αυτή τη γιορτή, με τον ίδιο τρόπο θα την μετεξελίξουμε.

Θα την κάνουμε πιο μαζική θα την απλώσουμε και σε άλλες περιοχές της Κω.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ακόμα η χερσαία ζώνη του λιμανιού δεν μας επέτρεψε να κάνουμε φέτος αυτό που είχαμε προγραμματίσει.

Να μεταφέρουμε τη γιορτή γαστρονομίας και παραδοσιακών προϊόντων στο παραλιακό μέτωπο.

Γιατί πλέον ο χώρος της Μαρίνας είναι πολύ μικρός για την εμβέλεια που έχει αποκτήσει αυτή η διοργάνωση.

Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε να διοργανωθεί και μία τρίτη γιορτή σε συγκεκριμένη περιοχή του νησιού.

Την ίδια στιγμή η τοπική γαστρονομία θα αποτελέσει μέρος του τουριστικού χαρτοφυλακίου της Κω που παρουσιάζεται στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού στις οποίες συμμετέχουμε.

Στην φετινή διοργάνωση υπάρχουν και άλλες καινοτομίες αλλά και νέες δράσεις, τις οποίες θα παρουσιάσει η κ. Τριανταφυλλοπούλου.

Φίλες και Φίλοι,

Αυτό που πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η Γιορτή Γαστρονομίας και Παραδοσιακών Προϊόντων αλλά και οι Λευκές Νύχτες δεν είναι διοργανώσεις της δημοτικής αρχής, δεν ανήκουν σε εμάς.

Ανήκουν πλέον σε όλη την Κω, η επιτυχία τους εγγυάται τη συνέχεια τους όπως και η στήριξη των πολιτών και των επισκεπτών μας σε αυτούς τους δύο θεσμούς.

Η μίζερη και διχαστική λογική δεν έχει θέση στην Κω του αύριο. Είναι σαφές ότι κάποιοι δεν αισθάνονται καλά με την επιτυχία αυτών των δύο θεσμών και αυτό αποτυπώνεται στο ψυχισμό και στη συμπεριφορά τους.

Είναι όμως μια πολύ μικρή μειοψηφία, την οποία δεν την έχουμε προσπεράσει μόνο εμείς αλλά και η ίδια η Κως.

Η Κως που γίνεται καλύτερη και πιο όμορφη μέσα από αυτές τις διοργανώσεις.

Η Κως που είναι αποφασισμένη να γίνεται πιο όμορφη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Στις 22 Σεπτεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Πέρυσι ο Δήμος Κω έδωσε σε όλους την ευκαιρία να δουν αλλά και να φανταστούν πως θα μπορούσε να είναι το ιστορικό κέντρο της Κω χωρίς αυτοκίνητα, με το κλείσιμο συγκεκριμένων δρόμων εκείνη την ημέρα.

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2018, ημέρα Σάββατο, θα επαναλάβουμε αυτό το εγχείρημα.

Με τη διαφορά ότι η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο θα μετατραπεί και σε μια μεγάλη γιορτή για την Κω.

Με το ιστορικό κέντρο της Κω να είναι προσβάσιμο μόνο σε πεζούς και ποδήλατα.

Mε πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αθλητικές εκδηλώσεις. Θέλουμε να συμμετέχουν σε αυτή τη δράση και τα καταστήματα και οι επαγγελματίες αφού η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο μπορεί να συνδυαστεί με μία Λευκή Νύχτα.

Φίλες και Φίλοι,

Κάποιοι με κατηγορούν για τα πάντα.

Για ένα πράγμα δεν μπορούν να με κατηγορήσουν όμως: για το γεγονός ότι δεν φοβάμαι, τολμώ και μπαίνω μπροστά στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Κως.

Ότι κάνουμε και ότι σχεδιάζουμε είναι για τον πολίτη και το νησί.

Για να γίνει πιο όμορφη η Κως, πιο όμορφη η καθημερινότητά μας.

Και αυτό είναι προς όφελος όλων.

Μια πιο όμορφη Κως, με μια άλλη εικόνα του ιστορικού της κέντρου, στοχεύει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Έχει ως άμεσα ωφελούμενους όσους ζουν αλλά και όσους έχουν τις επιχειρήσεις τους στο ιστορικό κέντρο.

Ανοίγει νέους ορίζοντες και δημιουργεί νέες ευκαιρίες.

Η Κως αλλιώς δεν είναι σύνθημα.

Είναι μήνυμα που γίνεται πράξη.

Με αυτό το μήνυμα ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια η Γιορτή Γαστρονομίας και Παραδοσιακών προϊόντων.

Η Κως αλλιώς λοιπόν.

Πιο όμορφη, πιο ελκυστική, πιο ανθρώπινη.

Αυτή είναι η Κως του μέλλοντος μας.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κυριε Γιαννη Κιαρη θα αναφερθω σε εσάς για να το σχολιάσετε στο επομενο άρθρο σας.
    Οταν ζητάς τοπικά,ζητάς στην ουσία ρην ετικέτα! Δηλαδή το Ονοματεπώνυμο του παραγωγού- καλλιεργητή.
    Για παράδειγμα τα κρασια φερουν ετικέτα όπως και τα τυροκομικά καλο θα ειναι να δούμε ετικέτες και στα κηπευτικά!!!
    Ζητάς τοπικά; Απόδειξη.

    • Να λεγεσαι Κως να εχεις δημοτικη αγορα 400τμ και να μην μπορει να παρει μερος στην εκδηλωση…
      Καταντια Γεωργιε!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ