ΣΕΠΕ Κω: Δεν συμφωνούμε με την πρόθεση σας να επιβάλλετε αυξήσεις στα τέλη (Πρόταση για Καρδάμαινα)

11
1256

 

Αξιότιμε δήμαρχε κ.Κυρίτση

και αξιότιμη αντιδήμαρχος κ. Παπαχρήστου,

Στις 14 του Οκτώβρη ο ΣΕΠΕΚΩ σας υπέβαλλε κάποιες προτάσεις για μείωση των δημοτικών επιβαρύνσεων προς τις επιχειρήσεις του κλάδου λόγω της πολύ κακής, από πλευρά οικονομικού αποτελέσματος, σεζόν. Ενάμιση μήνα μετά, επίσημη απάντηση ακόμα δεν λάβαμε! Ίσως οι προσδοκίες μας για μια καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία να ήταν πολύ αισιόδοξες.

Χωρίς να θέλουμε να λαϊκίσουμε, καθ’ότι ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις του σωματείου μας να λειτουργεί στενά συντεχνιακά εις βάρος του γενικού συμφέροντος, θα πρέπει ωστόσο να σας δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι δεν συμφωνούμε με την πρόθεση σας να επιβάλλεται αυξήσεις στα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας στους συναδέλφους επιχειρηματίες των χωριών. Ήδη με την παρουσία τους στην επιτροπή διαβούλευσης ο αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕΚΩ κ.Καρυδάκης και ο γραμματέας κ. Σεγραίδος εξήγησαν τους λόγους αυτής της άρνησης. Δεν είναι δυνατόν στην χειρότερη οικονομική συγκυρία για το νησί να γίνουν αποδεκτές αυξήσεις από εμάς. Εξάλλου και σεις οι ίδιοι αυτοαναιρείστε όταν από τη μια προβάλλεται προς την κυβέρνηση τα προβλήματα της σεζόν που μας πέρασε και ζητάτε μειώσεις των κρατικών επιβαρύνσεων και από την άλλη προχωράτε σε αυξήσεις των τελών προς τους δημότες.

Θα συμφωνήσουμε με πολλές από τις επισημάνσεις του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ.Μυλωνά ότι τις «καλές εποχές» οι εκάστοτε δημοτικές παρατάξεις δεν προχώρησαν στην απαιτούμενη αναπροσαρμογή των τελών για λόγους εκλογικών σκοπιμοτήτων. Σίγουρα όμως η φετινή χρονιά δεν ανήκει στις «καλές εποχές» για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας που είδαν μείωση των εισπράξεων τους από 30 έως 50%. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να βρεθούν τα ποσά που αναζητάτε ώστε να καλύψετε την επιβάρυνση της μισθοδοσίας από την παράταση της απασχόλησης των εργαζομένων στην καθαριότητα. Ήδη ο σύμβουλος σας κ.Γ.Κρητικός όπως και άλλες παρατάξεις έχουν προτείνει εναλλακτικές. Σύντομα και ο ΣΕΠΕΚΩ θα σας προτείνει κάποιες «έξυπνες λύσεις» για περιορισμό του κόστους της καθαριότητας.

Η πρόθεση σας για σταδιακή εξομοίωση των δημοτικών τελών των χωριών και της πόλης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο θέμα των ξενοδοχείων σίγουρα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα καθ’ ότι υπάρχει και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Δεν είναι δυνατόν ξενοδοχεία της ίδιας κατηγορίας στην πόλη να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά των χωριών. Στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις εστίασης όμως κάτι τέτοιο για να γίνει ευκολότερα αποδεκτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχες παροχές. Να απολαμβάνουν δηλαδή και οι κάτοικοι των χωριών το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών που υπάρχει στην πόλη (π.χ. βιολογικός, φωτισμένοι δρόμοι κλπ.).

Με αφορμή τα παραπάνω θα θέλαμε σε πρώτη φάση να σας καταθέσουμε κάποιες προτάσεις του ΣΕΠΕΚΩ για την αναβάθμιση των χωριών, ξεκινώντας από την Καρδάμαινα. Στο χωριό αυτό συγκεντρώνονται περίπου 26.000 κλίνες. Ένας τεράστιος αριθμός τουριστών που πέρα από τις ωραίες παραλίες δεν έχουν και πολλά άλλα πράγματα να δουν στο χωριό. Με βάση τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με μέλη του σωματείου πρέπει να θέσετε ως άμεση προτεραιότητα τα εξής έργα στην περιοχή:

Α. δημοτική αστική συγκοινωνία που θα ενώνει τη μία άκρη της Καρδάμαινας (συγκρότημα Μήτση) με την άλλη (ξενοδοχείο Χελώνα)

Β. Δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου για την παραπάνω διαδρομή

Γ. Αναβάθμιση των σημείων πρασίνου και του φυτικού διακόσμου σε όλο το χωριό με την αξιοποίηση του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού της καθαριότητας. Ενώ η πόλη της Κω είναι γεμάτη από αρχαιολογικούς χώρους και από κτίρια με αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα και ιστορία (κάστρο, ιταλικά κτίρια, casa Romana κ.ά.) τα χωριά είναι λιγότερο πλούσια σε τέτοια στοιχεία. Μόνο με «τεχνητές νησίδες» ομορφιάς (πάρκα, καλαίσθητες ζαρντινιέρες, πεζοδρομήσεις κλπ.) μπορούμε να τα αναβαθμίσουμε αισθητικά.

Είναι αυτονόητο ότι όλα τα παραπάνω θα αναβαθμίσουν την Καρδάμαινα και θα δώσουν επιπλέον κίνητρα στους τουρίστες να βγουν από τα ξενοδοχεία και με μικρό ή με καθόλου κόστος να επισκεφτούν το χωριό και τις επιχειρήσεις του. Είμαστε σίγουροι ότι τα παραπάνω τα γνωρίζετε πολύ καλύτερα και τα επιθυμείτε και σεις. Απλά θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι αυτές είναι οι προτεραιότητες που θέτουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι μας από την Καρδάμαινα σε σχέση με πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν εκεί.

Σύντομα θα σας καταθέσουμε προτάσεις και για τα υπόλοιπα χωριά.

Με εκτίμηση

Για το ΣΕΠΕΚΩ

Μανιάς Βασίλης

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. βρε παιδια καντε παραταξη!!!!!!!από τα τελη πηγατε στις προτασεις για τα χωρια?εκει είναι ο πογιας,η μαρια και ο καματερος

  2. Ντροπή, απαράδεκτη ανακοίνωση που βάζει πλάτες στις αλητείες του Γεωργίου. Ντροπή και πάλι

  3. Κύριε ‘Ότι να ναι’, πραγματικά δεν καταλαβαίνω Τι δεν καταλαβαίνεις ?
    Συνοπτικά και Ωραία κύριοι του δήμου …μας γράψατε !
    Και κάποιες προτάσεις που συγκέντρωσαν δημότες της Καρδαμαινας και μέσω του σωματείου τις διατυπώσαμε …..Τι δεν καταλαβαίνεις?
    Πρότειμας ανακοινώσεις τριών σελίδων χωρίς ουσία και νόημα?

  4. μπραβο στο σωματείο. πολύ καλές προτάσεις. μακάρι να υλοποιηθούν κάποιες απ αυτές

  5. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΝΕΤΕ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ Ο,5% ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΟ 2016 Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΣΤΑ

    ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ;ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.ΟΠΩΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΛΠ.ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.

  6. 23.000.000 ! ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ.ΠΟΙΟΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ;ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΙΧΝΕΙ ΦΟΡΟΥΣ!!

    ομιλος ξενοδοχειων χρωστα 6.000.000 ευρω στον δημο!!ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗ ΦΟΡΟΛΑΙΛΑΠΑ ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ.ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙ.ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΣΤΕ.ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΤΡΕΝΑΚΙΑ ΜΕΛΙ;Ο ΜΥΛΩΝΑΣ;

  7. Για να δούμε τι από όλα αυτά που προτείνει το σωματείο και ολόκληρο το χωριό θα υλοποιηθεί και πότε. ..
    Ξυπνάτε ρε Κάντε κάτι Για το χωριό αυτό πού σας στήριξε. ..
    Δεν αρκούν Μόνο τα αυτονόητα. .
    Θέλει ….Θέλει. .Θέλει. .
    Όχι Θα κ Θα….κ..θα..

  8. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

    Οι ανίκανοι πολιτικοί πάντα καταλήγουν στην εύκολη λύση,στην επιβολή φόρων και τελών,κάνουν απλή διαχείρηση,μιλάνε πολύ[θα θα θα] και πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι για τις αστοχίες και τις παραλήψεις τους.Τι κάνει ο δήμος με την τεράστια περιουσία που κατέχει,πως την αξιοποιεί[τίποτα,τίποτα].Τι κάνει ο δήμος με τις παράνομες γεωτρύσεις που έχουν ρημάξει τον υδροφόρο ορίζοντα τού νησιού και πόσα έσοδα χάνει η ΔΕΥΑΚ[τίποτα τίποτα].Αναλογίστηκε ποτέ ο δήμος πόσο νερό εισάγουμε [περισσότερο και απο τα καύσιμα] τι κάνει ο δήμος [τίποτα τίποτα].Για να πας μπροστά χρειάζεται μυαλό, σχέδιο,λίγα λόγια και σταράτα και δουλειά,δουλειά δουλειά.

    ,

  9. ΚΑΙ 0ΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

    Τι κάνει ο δήμος με την καταγραφή των παραγματικών μέτρων των οικοδομών,πόσα έσοδα θά προκύψουν και θα είναι και δίκαια; [τίποτα τίποτα]

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ