ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: “Να μην οδηγηθούν σε ακυβερνησία και αποσταθεροποίηση οι Δήμοι” – Η ομιλία-παρέμβαση του Δημάρχου Κω στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

17
647

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: “Να μην οδηγηθούν σε ακυβερνησία και αποσταθεροποίηση οι Δήμοι” – Η ομιλία-παρέμβαση του Δημάρχου Κω στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Να δημιουργηθούν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην οδηγηθούν σε ακυβερνησία και αποσταθεροποίηση οι Δήμοι, λόγω του εκλογικού συστήματος που θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ζήτησε ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ο Δήμαρχος Κω κατέθεσε τρεις προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση:

1ον) Να θεσμοθετηθούν αυξημένες εκτελεστικές αρμοδιότητες στο Δήμαρχο και στους Αντιδημάρχους για να επιλύονται ζητήματα της καθημερινότητας.

2ον) Να καθιερωθεί όριο 3% για την είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο. Στην απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση για τις βουλευτικές εκλογές, το όριο του 3% υπάρχει. Γιατί όχι και στην αυτοδιοίκηση;

3ον) Να δοθεί η δυνατότητα δημοκρατικής διεξόδου σε περίπτωση που δημιουργηθούν συνθήκες ακυβερνησίας και πλήρους αδυναμίας διοίκησης του Δήμου. Και δημοκρατική διέξοδος σημαίνει προσφυγή στον πολίτη.

Ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι δεν είναι από αυτούς που στέκονται δογματικά εναντίον της απλής αναλογικής.

Επισήμανε όμως ότι “Το σύστημα όμως με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση δεν είναι απλή αναλογική από τη στιγμή που υπάρχει δεύτερος γύρος.

Απλή αναλογική σημαίνει εκλογές σε ένα γύρο και σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη πλειοψηφία ενός συνδυασμού, τότε διαμορφώνονται μια πλειοψηφία συνεργασίας με Δήμαρχο τον επικεφαλής μιας εκ των παρατάξεων που συγκροτούν αυτή τη συνεργασία.

Και αν απωλεσθεί η δεδηλωμένη κατά τη διάρκεια της τετραετίας και δεν καταστεί δυνατή η συγκρότηση μιας νέας πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, τότε να δοθεί δημοκρατική διέξοδος από τους πολίτες.

Γιατί δεν μπορεί αυτή η διέξοδος να προβλέπεται από το Σύνταγμα για την κεντρική πολιτική σκηνή και να μην προβλέπεται για την αυτοδιοίκηση.”

Ο Δήμαρχος Κω εξέφρασε την ανησυχία του ότι σε περίπτωση ακυβερνησίας των Δήμων, δημιουργείται ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη ευκαιριακών συναλλαγών και συνεργασιών a la carte αλλά και ομηρίας από οργανωμένες μειοψηφίες. Τα πρακτικά προβλήματα που θα προκύψουν είναι πολύ περισσότερα, θα συνδεθούν με το μπλοκάρισμα έργων και δράσεων από οργανωμένες μειοψηφίες αλλά και οικονομικά συμφέροντα που θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει η αδυναμία διοίκησης των Δήμων.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Κω κατέθεσε 5 προτάσεις για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, που περιλαμβάνουν:

1ον) Μητροπολιτικό μοντέλο αυτοδιοίκησης στους μεγάλους νησιωτικούς δήμους αλλά και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

2ον) Επανασχεδιασμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων στο τρίγωνο Κράτος-Δήμοι-Περιφέρειες.

3ον) Άμεση, θεσμοθετημένη και δεσμευτική απόδοση στους Δήμους του 10% των εσόδων του Πράσινου Ταμείου αλλά και θεσμοθέτηση ποσοστού 10% από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων στους Δήμους.

4ον) Νέο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ με ενίσχυση και θεσμοθέτηση του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των δήμων.

5ον) Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων για να έχουν τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και να λειτουργούν με ευελιξία και δυνατότητα διάθεσης μέρους των εσόδων τους για δράσεις τουριστικής προβολής.

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΣ ΛΕΕΙ «Επανασχεδιασμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων» ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΨΗΛΟ ΓΑΖΙ Όλοι μας έχουμε δει ότι το δάσος που βρίσκεται πάνω από την πόλη είναι αρρωστημένο και καταστρέφεται. Και ξέρουμε όλοι ότι το μικροκλίμα της πόλης , το νερό της Κω αλλά και η απουσία πλημμυρών οφείλονται σε αυτό το δάσος. Ο Καίσαρλης υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο και ανέλαβε την ευθύνη προστασίας των Δασών. Ετήσια χρηματοδοτούσε την δράση διάσωσης με 110 χιλιάδες ευρώ. Το θέμα δεν είναι ότι έστειλε τον Καίσαρλη στα δικαστήρια, ούτε ότι κυνήγησε την συνεταιριστική των δασολόγων. Το θέμα είναι ότι για πέντε ολόκληρα χρόνια η απραξία είναι εμφανής.Η πολιτική προστασία του κυρίου Κυρίτση επαναπαύεται σε πόζες και βόλτες με το αυτοκίνητο. Και ο Κυρίτσης ζητά αρμοδιότητες

  • ΦΊΛΕ ΑΓΙΕ ΈΝΑ ΑΠΌ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΔΉΓΟΥΝ ΤΟ ΔΆΣΟΣ ΤΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΡΙΑΣ ΣΕ ΑΡΓΌ ΘΆΝΑΤΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΡΤΈΡΙ ΤΗΣ ΚΙΧΛΑΣ. ΤΑ ΠΟΥΛΙΆ ΑΥΤΆ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΑΠΟΔΗΜΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΟΎΝ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΟΝ ΚΑΙΡΌ ΠΟΥ ΕΠΩΑΖΕΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟ ΣΚΟΥΛΉΚΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΕΎΚΑ. ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ ΕΊΧΑΝ ΑΝΑΔΕΊΞΕΙ ΤΟ ΘΈΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΛΛΆ ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΌΡΤΑ ΌΣΟ ΘΕΣ ΒΡΟΝΤΑ. ΠΌΣΟ ΜΆΛΛΟΝ ΑΝ Ο ΚΟΥΦΟΣ ΈΧΕΙ ΠΑΝΤΕΛΏΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΩΝ. ΚΡΊΜΑ ΚΑΙ ΠΆΛΙ ΚΡΊΜΑ ΜΑΣ.

 2. Στα συγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων που ισχύει σήμερα ο Δήμαρχος δηλαδή εσύ κάνει ότι θέλει. Άρα ο υποψήφιος Δήμαρχος με την απλή αναλογική θα κριθεί μόνος του από τον λαό. ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΕΒΑΨΕΣ. ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΒΑΨΕΣ

 3. Στα πρώτα χρόνια της κρίσης και σε δύσκολες στιγμές η διέξοδος μιας κοινωνίας μεταξύ των άλλων ήταν και ο μόλος κρουαζιεροπλοίων που θα ήτανε ακόμα μια πηγή προσέλκυσης τουριστών και θα βοηθούσε την οικονομία. Τότε ο κ. Φάκκος ως πρόεδρος του λιμενικού Ταμείου με τις οικονομίες του συνέταξε την μελέτη πλήρη και ολοκληρωμένη και μάζεψε και τρία εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του με προϋπολογισμό τεσσεράμιση εκατομμύρια. Τότε θα θυμάται ο φίλος κ. Κιάρης, στην aegian, τις καθημερινές απαιτήσεις των πολιτών και τα ερωτήματα τους για τον μόλο και την χλεύη που υπέστην ο Μιλτιάδης από τους οπαδούς του κ. Κυρίτση. Ο κ. Κυρίτσης έγινε Δήμαρχος πήρε την μελέτη, πήρε και τα χρήματα και αν είδατε εσείς το έργο το είδα και εγώ. Αλλά και το άλλο. Σταμάτησαν και οι απαιτήσεις για την κατασκευή του μόλου κρουαζιεροπλοίων.

  • ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΖΗΤΆ. ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΆΖΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌ ΑΠΌΣΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΗΜΗΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΟΜΕΝΗΣ ΠΛΈΟΝ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ. ΑΠΟΔΥΝΑΜΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΜΗΜΕΝΗ ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΟΛΙΣΘΙΑ. ΜΙΚΡΈΣ ΑΝΑΣΕΣ ΣΑΣ ΈΜΕΙΝΑΝ ΚΎΡΙΟΙ (ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΛΕΓΕΙΝ )ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ (ΛΈΜΕ ΤΏΡΑ ). ΠΆΡΤΕ ΌΣΟ ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΑΈΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟΜΈΝΕΙ ΓΙΑΤΊ ΣΕ ΛΊΓΟ ΘΑ ΠΝΕΥΣΕΙ ΟΥΡΙΟΣ ΆΝΕΜΟΣ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΣΑΣ. ΆΓΓΕΛΟΣ

 4. Δεν ειναι βόας δεν είναι κροταλίας είναι το μικρό φιδάκι που καταπίνει αμιάντους.

 5. Μάσας ο ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ γιατί;; Ξέφυγε εντελώς και το παράκανε. Έβαλε και συγγενή του σε ένα αμφιλεγόμενο έργο

 6. Αυτό που τον μάρανε τον Κυρίτση είναι η απλή αναλογική. Και το λέει δημόσια. Δεν τον βλέπω πάνω από 20%. Και όχι τίποτε άλλο θα πει και σε αυτούς που μήνυσε ότι άλλαξε και δεν θα το ξανακάνει.

 7. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: “Να μην οδηγηθούν σε ακυβερνησία και αποσταθεροποίηση οι Δήμοι” Και ύστερα σου λένε ότι δεν είναι άβησσος η ψυχή του ανθρώπου. Κλαίει και σπαράζει μην τυχόν και με την απλή αναλογική υπάρξει ακυβερνησία.

 8. Να μάθετε να συνεργάζεστε για την προοπτική του νησιού και όχι για την καλοστημένη παράσταση συμφερόντων που δίνει η κάθε δημοτική αρχή. Έχετε καταντήσει το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, βήμα ψεύδους, ανηθικότητας και κοροϊδίας. Όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί ουσιαστικά, επιβάλλεται να πάει σπίτι του.

 9. Πρόταση Γεώργιου : Να θεσμοθετηθούν αυξημένες εκτελεστικές αρμοδιότητες στο Δήμαρχο και στους Αντιδημάρχους για να επιλύονται ζητήματα της καθημερινότητας.
  Έλεος, ο άνθρωπος έχει μεγάλο κάλο με την εξουσία. Τέτοιο κόλλημα και αγάπη κανείς άλλος. Γιωργάκι μαζέψου, δε φτάνει που κάνεις τον αυτοκράτορα στους υπαλλήλους που δε γουστάρεις, το μάγκα σε όσους πολίτες δεν πάς, θες και περαιτέρω εξουσίες? Σύντομα που θα μιλήσει ο λαός θα σε στείλει εκεί πουσου αξίζει, στα αζήτητα, μετά όμως θα τα λέμε καθημερινά και θα λύνουμε τους λογαριασμούς μας ως κοινοί θνητοί.
  Βρε καλλώστον το Γιωργάκι………

 10. Να μην οδηγηθούν σε ακυβερνησία και αποσταθεροποίηση οι Δήμοι, σε νοιάζει Γιωργάκι ή μη χάσεις την καρέκλα? Το πρώτο μήνυμα με το χειρόκρότημα των 10 ατόμων στο άνναμα του δέντρου το πήρες. Εσύ και οι στρατιώτες σου εντός παράταξης αλλά και εντός δήμου υπάλληλοι, σίγουρα δεν πρέπει να κοιμάστε τόσο ήρεμα, καθώς το έδαφος κάτω από τα πόδια σας σύεται. Τελικώς υπάρχει και η θεία δίκη αλλά και πολλοί από εμάς που περιμένουμε……..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.