Δ. Καραματζιάνης: Πλατείες για το Μέλλον και WiFi4EU

16
718

Πλατείες για το Μέλλον και WiFi4EU

Στην επιτροπή διαβούλευσης την 15 Νοεμβρίου 2018 μία από τις προτάσεις-ερωτήσεις (Βίντεο: Πλατείες για το Μέλλονhttps://youtu.be/6T6c_stj1JU , χρόνος: 10′:35» ) που κατέθεσα, αφορούσε και το πρόγραμμα WiFi4EU, που σημειωτέον οι Δήμοι θα επιλέγονται κατά σειρά προτεραιότητας (με βάση την ημερομηνία και την ώρα υποβολής της αίτησής τους)!
Το πρόγραμμα απευθύνεται στους πολίτες και στους επισκέπτες της ΕΕ, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν δωρεάν ασύρματη διαδικτυακή πρόσβαση (Wi-Fi) σε δημόσιους χώρους,όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας, στην ΕΕ. Η εγκατάσταση των σημείων πρόσβασης Wi-Fi μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον δήμο και την εταιρεία εγκατάστασης Wi-Fi, χρησιμοποιώντας το δελτίο που παρέχει η ΕΕ.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να συγχαρούμε τον Δήμο και τον Μιχάλη Χατζηκαλύμνιο, γιά την πρωτοβουλία της υποβολής της αίτησης έγκαιρα, ώστε να ανακοινώσει σήμερα (aegeanews -12 Δεκ 2018) ότι “Ο Δήμος Κω είναι ανάμεσα στους πρώτους Δήμους που θα επιδοτηθούν για να διαθέτουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους” ( πράγματι το επιβεβαιώσαμε εδώ: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/winners-wifi4eu-call-announced ).

Εδώ βέβαια αναρωτιόμαστε μήπως και έργα ανάπλασης των πλατειών κοινοτήτων – με τσιμεντένιες γεωμετρικές κατασκευές, αμφιβόλου αισθητικής και χρησιμότητας – έγιναν με σκοπό να αποτελέσουν εστίες καθιστικής συγκέντρωσης των νεολαίων και των τουριστό / επισκεπτών, ώστε να περιηγούνται ασυρμάτως στο διαδίκτυο με τα κινητά ή τις άλλες συσκευές που διαθέτουν.

Επανερχόμενος στο πρόγραμμα, ο δικαιούχος Δήμος πρέπει να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και την έναρξη λειτουργίας του σημείου πρόσβασης Wi-Fi εντός 1,5 ετών από την παροχή του δελτίου. Η συνδρομή ευρυζωνικής συνδεσιμότητας υψηλών ταχυτήτων θα πρέπει να εξασφαλίζει διαδίκτυο υψηλής ποιότητας στους χρήστες και να διατηρείται από τον δικαιούχο για διάστημα τουλάχιστον 3 ετών από τη στιγμή που το δίκτυο είναι επιχειρησιακά έτοιμο.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σημείων πρόσβασης και οι τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού αναφέρονται λεπτομερώς στη συμφωνία επιχορήγησης που υπογράφεται μεταξύ των δικαιούχων (δήμων) και της Επιτροπής της Ε.Ε

Προβλέπεται ότι τα σημεία πρόσβασης θα χρειάζεται να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

συμβατότητα με 802.11ac Wave I·
υποστήριξη 802.1x·
ικανότητα εξυπηρέτησης τουλάχιστον 50 χρηστών ταυτοχρόνως χωρίς υποβάθμιση των επιδόσεων·
τουλάχιστον 2×2 multiple-input-multiple-output (MIMO)·
συμμόρφωση με Hotspot 2.0 (πρόγραμμα πιστοποίησης Passpoint WiFi Alliance).

Οσον αφορά την προστασία των δεδομένων των χρηστών στο δίκτυο WiFi4EU — Σε πρώτη φάση, η καταχώριση και η ταυτοποίηση των χρηστών και, ως εκ τούτου, κάθε ενδεχόμενη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, θα αποτελεί ευθύνη των επιμέρους δήμων και των συμβεβλημένων παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου (ISP). Σε αυτό το στάδιο, κάθε σημείο ασύρματης πρόσβασης WiFi4EU θα πρέπει να συμμορφώνεται με δήλωση περί απορρήτου και την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, ιδίως τον κανονισμό (ΕΚ) 45/2001.

Σε ένα δεύτερο στάδιο (από το 2019), θα υπάρχει μια ενιαία πλατφόρμα πιστοποίησης, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να εγγράφονται μία μόνο φορά και να «περιάγονται» μεταξύ των σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi4EU, χωρίς να χρειάζεται να εισάγουν εκ νέου τα στοιχεία τους.

Ευχόμαστε στην απρόσκοπτη υλοποίηση, ώστε τα σημεία «τα μπελάκια» «wifi hotspot» του δήμου μας να ανταποκριθούν τελικά στον ρόλο τους και να κάνουν απόσβεση την – από χρόνων- δαπάνη τους!

Δημ.Κ.Καραματζιάνης
Καθηγητής Φυσικής – Πληροφορικής

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΘΗΝΑΙΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΗΣΟΥΝΕ ΚΩΤΗΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ

 2. ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΗΡΘΕΣ ΕΣΥ;; Εδώ βρωμά όλη η Κως και τα σ….. βγαίνουν στους δρόμους και εσύ μας λες να κάνουμε βόλτα στις πλατείες.

 3. 20 χρονια μπλα μπλα θαααααααααα χαχαχα

 4. Θα ήθελα να δω τις φάτσες ΟΛΩΝ των δημοτικών συμβούλων να ξύνουν τις κεφάλες τους προσπαθώντας να καταλάβουν τι τους λες.

  • ΑΡΙΩΝ από Δημ.Κ.Καραματζιάνης * Καθηγητής Φυσικής - Πληροφορικής

   Σεβαστό κάθε επώνυμο σχόλιο. Παρότι είσαι ανώνυμος, θεωρώ σκόπιμο να επανέλθω, για να επισημάνω ότι: Πουθενά δεν αναφέρω ότι χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, αλλά αναφέρω σύμβαση μεταξύ Δημου και Ε.Ε ( ευρωπαϊκή ενωση ). Ως εκ τούτου λυπάμαι, αλλά το σχόλιο σου μάλλον είναι «εκ του πονηρού» ή «εκ του επιπόλαια βιαστικού» – δική σου η επιλογή. Να ‘σαι καλά.

 5. Δυστυχώς πολύ δύσκολα διαβάζει κανείς σχόλια που δεν τα χαρακτηρίζει η ιδιοτλελεια και ο κρυφός κομματικός , παραταξιακός εναγκαλισμός…! Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

 6. Απο την μια η αποβλάκωση από το σχολείο.. Η παραμόρφωση.. Από τον νέο υπουργό παιδείας. …και από την άλλη η αποβλάκωση από το ίντερνετ.. Σε λίγο και η νομιμοποίηση του χασίς.που έχει έλθει ήδη.. . Για το κερασάκι….. ΌΣΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΟΥΝ ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑΓΙΑ ΑΠΟΒΛΆΚΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ.. ΝΟΜΊΖΟΥΝ ΌΤΙ ΤΑ ΈΡΓΑ ΑΥΤΆ…είναι ωφέλιμα
  Για ΌΛΑ Αυτα έχουν χρήματα..
  Για την παιδεία..
  Για τους ιερείς την , θρησκεία και την στήριξη τους.. Όχι?
  Για την εθνική άμυνα.. Όχι?
  Για την υγεία,.. Τις συντάξεις, την ανεργία?ΟΧΙ

 7. ΦΙΛΕ ΔΗΜΉΤΡΗ... Μήπως κάθε έργο του ΣΎΡΙΖΑ, κρύβει κάτι κακό.. και σατανικο

  ΣΚΈΨΟΥ ΤΟ. ΛΊΓΟ…
  Γιατί ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΌΝ..του κόμματος Δεν δείχνει να είναι τόσο » εναρετο».. Ενός κόμματος που υπηρετεί την παγκόσμιο ποίηση.. Και θέλει να ελέγχει και τους πολίτες σαν ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ.. μήπως μέσω όλου του ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΎ συστήματος και τελευταίας τεχνολογίας. είναι μια κερκοπορτα που οδηγεί στην συνέχεια στον απόλυτο ελεγχο του ανθρώπου… Απλα βλέπεις μόνο ΤΟ ΤΥΡΊ.. ΦΙΛΕ ΔΗΜΉΤΡΗ.

  • ΦΙΛΕ - Από Δημ.Κ.Καραματζιάνης * Καθηγητής Φυσικής - Πληροφορικής

   Συμφωνώ γιά την παρακολούθηση ( από την Ε.Ε μάλιστα ), και συμφωνώ και για το παρελθόν του Σύριζα, καθώς και των στελεχών του, καθώς και για το Εθνομηδενιστικό και Ανθελληνικό παρόν του. Μιάς όμως και δεν αναφέρομαι καθόλου στον Σύριζα, θεωρώ οτι η αναφορά του σχολίου σου σε εμένα για το τυρί, είναι το λιγότερο ατυχής. Δεν θα επανέλθω παρά μόνο για αναγκαία διευκρίνηση επί των γραφομένων μου.

   • και συμφωνώ και για το παρελθόν του Σύριζα, καθώς και των στελεχών του, καθώς και για το Εθνομηδενιστικό και Ανθελληνικό παρόν του..
    κ. Καθηγητά….
    Πότε μπορείτε να μου δώσετε και μένα πιστοποιητικό εθνικοφροσύνης και πατριωτισμού?
    Τα μοιράζετε μόνος ‘η με την κ.Ρούφα?

    • Πήγαινε λεβέντη μου πάρε ένα «δημοκρατικό» από τον Τσίπρα και βολέψου, …αλλιώς τα Πατριωτικά δεν δίνονται, Κερδίζονται με Αγώνες και Θυσίες, για να απολαμβάνεις και εσύ την σημερινή «δημοκρατία», Θυσίες όπως του Παύλου Μελά, του Τέλου Αγαπηνού (καπετάνιος Άγρας, από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας ) και πλήθος άλλων όσο.και σύγχρονων, όπως την Εκτέλεση εν ψυχρώ του Πατριώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, που το όνομα του γράφτηκε στο Πάνθεον των Ηρώων ( https://g.co/kgs/uxMcxJ ). Καλούς Αγώνες λοιπόν στο καθένα όπως του προστάζει η συνείδησή του, τα πιστεύω του ή η θρασυδειλία του ή ο ραγιαδισμός ή το πορτοφόλι του….

 8. Δεν θέλω να προσβάλω τα λεγόμενα σου φίλε Δημήτρη.. Και σε ξέρω σαν άνθρωπο. .σαν καθηγητή και σε εκτιμώ, είσαι από τους λίγους. Που υπερασπιζονται ακόμα κάποιες αξίες. Απλα η τεχνολογία .. γινεται όλο και πιο επικίνδυνη.. Και σίγουρα δεν έχουν καλές προθέσεις.. Οι » φιλανθρωποι». Συριζαιοι για να ξοδεψουν δις για όλα αυτά..

 9. Όσον αφορά το τυρί… Εννοούσα ότι αυτο που πρόκειται να γίνει είναι μια ΜΕΓΆΛΗ ΦΆΚΑ… Για τον απόλυτο ηλεκτρονικό έλεγχο του ανθρώπου.κάθε κίνησης του ανθρώπου. από την τεχνολογία . ‘Αυτή η τεχνολογία ανηγει πολλες παράπλευρες επικίνδυνες εξελίξεις.. Που αφορούν προσωπικά δεδομένα, παρακολούθηση,.φακελωμα.. (δε αναφέρομαι οικονομικο όφελος. και όχι προσωπικά σε σένα. Σε γνωρίζω σαν άνθρωπο και ούτε κατά διάνοια αναφερόταν σε σένα.

 10. Και οι δύο παίρνουν εντολές.ο ένας από τον άλλο..απο τα ίδια ‘ΚΕΝΤΡΑ’ ‘ να μην αναφέρω ποια. Και ΕΚΤΕΛΟΎΝ ΤΟΝ ΊΔΙΟ ΣΚΟΠΌ….. Πότε η ΕΕ.. για παράδειγμα δεν θα δώσει χρήματα στον εκάστοτε Δήμο για εθνικά και ζητήματα.. Είναι μακροσκελή ο κατάλογος που δίνει ΚΑΙ ΤΙ σκοπευει. Και
  Αλλά μόνο χρήματα για Hotspot, WiFi, υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωματων(μόνο υπέρ των λαθρομετανάστων).και και . Μήπως σου λέει κάτι που δίνει χρήματα ΑΠΛΕΤΑ και γιαυτό..

 11. αλλά και παλιότερα ο Δήμος Κω είχε χρηματοδοτηθεί για ασύρματα δίκτυα στην πόλη, είχε ανακοινωθεί δημόσια στον χειμερινό Ορφέα. Τί απέγιναν; Μάλλον τα έφαγε η νομενκλατούρα του Δήμου! Κάτι ανάλογο υπήρξε και στον τότε Δήμο Δικαίου, ίδια η τύχη τους, μάγος και ο Μ.Χ.!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.