Νίκος Τσακίρης, Συμπαράταξη Ενεργών Πολιτών, Υποψήφιος με την Παράταξη «Όραμα & Δράση»: ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ

10
608

 

Νίκος Τσακίρης, Συμπαράταξη Ενεργών Πολιτών,

Υποψήφιος με την Παράταξη «Όραμα & Δράση»:

ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ

Το νερό ένας φυσικός πόρος ο οποίος είναι πηγή ζωής και πηγή ανάπτυξης για όλο τον πλανήτη. Είναι γνωστό ότι το 1/3 του πληθυσμού του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και 1 δις πληθυσμού σε κακής ποιότητας νερού.

Τα πράγματα όσον αφορά αυτόν τον φυσικό πλούτο δεν είναι και τόσο ρόδινα για το νησί της Κω, όχι γιατί είναι φτωχό σε νερό αλλά ένα μέρος του έχει ακατάλληλο ή κακής ποιότητας νερό και συγκεκριμένα ο πρώην δήμος Ηρακλειδών. Οι αιτίες αυτής της κακής κατάστασης είναι δύο

Α) Η αλόγιστη χρήση από την τεράστια τουριστική ανάπτυξη

Β) Η απραξία και η ανικανότητα των προηγούμενων δημοτικών αρχών συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής να προχωρήσουν σε βασικά έργα και να λάβουν κάποια μέτρα για να εμπλουτίζεται και να προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας .

Εμείς σαν δημοτική αρχή θα κινηθούμε σε διάφορους άξονες. Η ευθύνη του δήμου σε όσα του αναλογούν και όσα προβλέπονται από τους νόμους, προς την κυβέρνηση να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε ο Δήμος να είναι υπεύθυνος για αυτόν τον φυσικό πόρο καταργώντας την αρμοδιότητα της περιφέρειας. Θα καλέσουμε τους μεγάλους καταναλωτές να αλλάξουν κάποιες από τις λειτουργίες τους που είναι υδροβόρες.

Είναι αναγκαίο να κινηθούμε σ`αυτήν την κατεύθυνση εάν έχουμε την ελάχιστη ευαισθησία να αφήσουμε να έχουν νερό τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο δήμου:

Α) επέκταση δικτύου τριτοβάθμιας επεξεργασίας του νερού από τον βιολογικό έτσι να ποτίζεται το δημοτικό πράσινο και όλο το πράσινο των ξενοδοχείων και των κατοίκων (Grey Water).

B) σταδιακά θα αντικαταστήσουμε το γκαζόν στους κοινόχρηστους χώρους με φυτά της τοπικής χλωρίδας τα οποία δεν είναι υδροβόρα όπως το γκαζόν, αλλά αντίθετα δίνουν χρώμα και μυρωδιά.

Γ) σε όλους τους ξεροπόταμους σταδιακά θα δημιουργήσουμε μικροφράγματα τα οποία θα συγκρατούν τα όμβρια νερά, και στην εκβολή των κύριων ξεροπόταμων θα δημιουργήσουμε δεξαμενές.

Δ) σε όλες τις γεωτρήσεις, δημοτικές και ιδιωτικές, θα μπουν μετρητές για να γίνεται καταγραφή των αντλήσεων νερού.

Ε) να τηρηθεί ο νόμος για χρήση του νερού για γεωργική & χρήση σε χώρους των ξενοδοχείων.

Ειδικότερα, για το Δήμο Ηρακλειδών, προτείνουμε:

  • Υδατοδεξαμενή αλλά και τη μελέτη Κουτρούλη του 2010 που εξασφάλιζε έως και 3000 κυβικά πόσιμου νερού / ημέρα.

  • Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων ύδρευσης, και αποτύπωση όλου του δικτύου

Όσον αφορά τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες το νερό είναι πηγή ανάπτυξης και πηγή εσόδων, θα πρέπει να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη που τους αναλογεί. Από μελέτη του ΙΓΜΕ προκύπτει ότι ένας κάτοικος καταναλώνει περίπου 50Λ νερό ημερησίως ενώ ο επισκέπτης σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο 240 Λίτρα. Μπορούν, και θα επιδιώξουμε να εφαρμοστούν κάποιες αλλαγές. Όσες από αυτές έχουν βιολογικούς καθαρισμούς θα προχωρήσουν σε τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού του βιολογικού τους για να συντηρούν το πράσινο τους.

Οι πισίνες να γεμίζουν με θαλασσινό νερό.

Θα πρέπει να περάσουμε επιτέλους σε λελογισμένη χρήση αυτού του αγαθού γιατί ανήκει σε όλους και κυρίως στις γενιές που θα έρθουν. Όπως συνηθίζω να λέω στην έλλειψη του νερού ο πλούσιος μπορεί να πλένεται με νερό Perrier, αλλά ο φτωχός δεν θα έχει ούτε να πιεί ούτε και να μαγειρέψει .

Η σημερινή δημοτική αρχή από τα παραπάνω δεν έπραξε τίποτα, αλλά σαν χαζοχαρούμενη μιλά για έργα, τα οποία είναι χρηματοδοτούμενα έργα από ευρωπαϊκούς πόρους και πρόκειται για συνεχιζόμενα έργα των βιολογικών του πρώην δήμου Δικαίου και Ηρακλειδών, αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα στην παραπάνω κατεύθυνση.

Όσο αφορά την ποιότητα του νερού στο δήμο Ηρακλειδών, το οποίο όπως γνωρίζετε από το 2008 έχει βγεί απαγόρευση από τον τότε δήμο ως προς την πόση και την οικιακή χρήση. Στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 11/06/2018 έγινε ένας έλεγχος από την περιφέρεια και όπως φαίνεται σε αυτήν την ανάλυση δεν υπάρχουν βαρέα μέταλλα και μικρόβια, αλλά δεν είναι ικανοποιητική η καθαρότητα του νερού που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη κυρίως τους κατοίκους τις Αντιμάχειας αλλά και ένας μόνο έλεγχος δεν είναι αρκετός και δη στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Μια υπεύθυνη δημοτική αρχή, για να άρει μια απαγόρευση που άπτεται της υγείας των πολιτών, διενεργεί αρκετούς ελέγχους και κυρίως τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη όπου υπάρχει υπεράντληση νερού και αν μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου συνεχίζονται οι αναλύσεις να επιτρέπουν την χρήση του ως οικιακό και προς πόση, τότε επιτρέπεις στους πολίτες την χρήση του και γίνεσαι και πιστευτός διαφορετικά έχεις τα σημερινά αποτελέσματα, δηλ. να μην χρησιμοποιεί κανένας.

Εμείς σαν δημοτική αρχή θα προσπαθήσουμε βάση των όσων προανέφερα να αφήσουμε αυτό το φυσικό αγαθό στα παιδιά μας, αντίθετα με τους σημερινούς και τους χτεσινούς δημοτικούς άρχοντες θα βάλουμε τα θεμέλια και τις αρχές, ώστε στην Κω να μην εκλείψει το νερό.

Τσακίρης Νίκος

Συμπαράταξη Ενεργών Πολιτών

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «ΟΡΑΜΑ+ΔΡΑΣΗ»

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τελικά αυτό το αριστερό απόθεμα μπορεί να δημιουργήσει φανταζί εικόνες επαναστάσεων του γλυκού νερού..

  2. Νικο με τις υγείες σου !!! Όμως να μου επιτρέψεις , της αριστεροσύνης σου, δεν φημηζεστε για την αποτελεσματικότητα σας ούτε εσείς ούτε αυτοί που συνεργάζεστε , του ´ναντίον μάλιστα !!

  3. Ρε ανθρωπε μου πας καλα? Δε το βλεπεις το αποχετευτικο οτι γινεται? Δεν τον βλεπεις τον υδατοπυργο?

  4. Φατε κατι προοδευτικους που επιμενουν και δεν εχουν καθρεπτη σπιτι τους να κοιταχθουν.

  5. Βρε Νίκο,τα ίδια έλεγε κι Μυλωνάς..Μας πουλήσατε τρέλα και ψηφίσαμε το Κυρίτση για να μας κάνετε όλα αυτά που γράφεις…Μια τρύπα στο νερό κάματε πέντε χρόνια…Τη κοπάνησε κι ο φίλος σου για να μη φάει το κράξιμο στις εκλογές,και τώρα μου λες πάλι να πάμε με τη Ρούφα να κάμεις τι??Άλλη μια τρύπα στο νερό? Αφού δεν το έχετε με τη πράξη..Κάτσε στα αυγά σου και κάνε κριτική….Άσε και την Ιωάννα μπας και καταφέρει τίποτα…Αφού και να εκλεγείτε πράγμα απίθανο,πάλι κριτική θα κάνετε..Λόγια,λόγια…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ