Ν. Σοφός στον «Σ»: Θέμα χρόνου η δικαίωση – Ενοχλούσε τη ΔΑ που είχα άποψη και τολμούσα να την εκφράζω δημόσια

11
2602
«Ενοχλούσε τη δημοτική αρχή που είχα άποψη και τολμούσα να την εκφράζω δημόσια»

Αφορμή για τη συνέντευξη του πρώην Δ/ντη του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου Νίκου Σοφού στον «Σ», μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν η δήλωση του δημάρχου Κω Γιώργου Κυρίτση στην  πρώτη του συνάντηση και συζήτηση με τους φορείς, τους επιχειρηματίες και τους ανθρώπους του τουρισμού της Κω, για την ίδρυση και λειτουργία του Νέου Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΟΤΑΠ), αλλά και η πορεία της δικαστικής του διαμάχης με την διοίκηση του Φορέα. Ο δήμαρχος, λοιπόν, είχε δηλώσει: «ο Ενιαίος Φορέας Τουρισμού, δεν είναι απλά παρελθόν, δεν βρίσκεται σε εκκαθάριση με δική μας επιλογή. Ξεπεράστηκε από την ίδια τη ζωή και την πραγματικότητα. Μετατράπηκε σε ένα κακέκτυπο, ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό χωρίς έμπνευση, ουσιαστική παρέμβαση και συμμετοχικότητα. Ο μόνος χρηματοδότης του Ενιαίου Φορέα ήταν οι πρώην Δήμοι και στη συνέχεια ο ενιαίος Δήμος που δεν κατάφερε και πολλά, ενώ το ποσό της χρηματοδότησης, κάποια στιγμή, περιορίστηκε για να πληρώνει τον υπάλληλο που υπήρχε εκεί. Ήδη ολοκληρώνεται ο έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές και σύντομα θα υπάρχει η πλήρης εικόνα, την οποία οφείλουν να γνωρίζουν οι δημότες».

Ο κ. Σοφός απαντά σε πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τον ΕΦΤ, με τους προηγούμενους και τους νυν, με την δικαστική του διαμάχη με την διοίκηση του Φορέα, κ.λ.π., ενώ αναφέρει πως, αφενός ο ΕΦΤ δεν έχει κλείσει (εκκρεμεί η εκκαθάριση, για την οποία μας μίλησε ο κ. Μιχάλης Κώστογλου, ο ένας εκ των δύο εκκαθαριστών), αφετέρου ο ίδιος δεν έχει απολυθεί ούτε αποζημιωθεί, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει πως στη Δ.Ο.Υ. εμφανίζεται ότι, ο ΕΦΤ είναι ακόμα στο ΑΦΜ του Κώστα Καΐσερλη!

 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Σοφέ, τελικά ο Ενιαίος Φορέας Τουρισμού υφίσταται ή είναι παρελθόν;

Ν.Σ.: Τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου, προσπάθησε η νυν δημοτική αρχή, από την προηγούμενη θητεία της να τον διαλύσει και αυτό γιατί της προκαλούσε αλλεργία η πολυφωνία και η δημοκρατία. Ειδικά όταν η πολυφωνία έρχεται από ειδικούς στον χώρο του τουρισμού, είναι δύσκολο να τους αμφισβητήσεις και να τους πείσεις ότι, στην συγκεκριμένη περίοδο π.χ., ιδανική μορφή προβολής και διαφήμισης είναι να βγεις ζωντανά στο «Μπράβο Ρούλα» και στο εξωτερικό να πας να φέρεις τουρισμό από το Αζερμπαϊτζάν και τον Λίβανο. Δεν μπορείς με τέτοιου επιπέδου δράσεις να πείσεις αυτούς τους ανθρώπους στον τομέα του τουρισμού. Βγάζοντας, λοιπόν, τον ΕΦΤ από τη μέση, ανοίγει ο δρόμος για μια ομάδα ημετέρων. Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει. Μαζευόμαστε, δηλαδή, ένα παρεάκι και πάμε όπου θέλουμε, χωρίς να λογοδοτούμε πουθενά και το σημαντικότερο δεν έχουμε κάποιον μες τα πόδια μας να μας ασκεί κριτική.

Οι φορείς λοιπόν άρχισαν να διαβλέπουν αυτές τις προθέσεις και να αμφισβητούν την  δημοτική αρχή. Άλλωστε, μετά από δυο χρόνια απόλυτης αποτυχίας, όλοι έχουν διαπιστώσει, ακόμα κι αυτοί που δεν ασχολούνται με τον τουρισμό, ότι, η Κως έχει εξαφανιστεί από τα εθνικά και διεθνή ΜΜΕ και δεν προβάλλεται πλέον παρά μόνο για αρνητικά γεγονότα… Επικοινωνιακά, διαφημιστικά, τουριστικά, η Κως τα τελευταία δύο χρόνια έχει πιάσει πάτο. Έτσι, κάτω από την ασφυκτική πίεση των φορέων, σύρθηκε ουσιαστικά η δημοτική αρχή να συναντηθεί μαζί τους για να τους πει τελικά τι; Ότι, είναι ανίκανη να κάνει όσα προεκλογικά έταξε. Ας μη ξεχνάμε ότι, η δημοτική αρχή παρέσυρε τους φορείς σε αυτή τη διαδικασία κλεισίματος του ΕΦΤ χωρίς να έχει κάποια αντιπρόταση. Τους παρέσυρε υποσχόμενη ότι θα τους φτιάξει τον ιδανικό Φορέα, ο οποίος θα μπορεί να φέρνει αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους και θα μπορεί να κάνει διαφημιστικό έργο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ… Μετά από δυο κατεστραμμένες σεζόν, αποδείχτηκε τελικά ότι, η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν είχε πλάνο, όραμα και σχέδιο, αλλά είχε μαύρα μεσάνυχτα. Κάτι που το πλήρωσε και ακόμη το πληρώνει ακριβά η τουριστική βιομηχανία της Κω.

Ερ: Πώς είναι δυνατόν ένας επαγγελματικός φορέας να «παρασυρθεί»; Δεν μιλάμε για ένα άτομο, αλλά για μια επαγγελματική τάξη…

Ν.Σ.: Αποδεικνύεται ότι παρασύρθηκαν, παρατηρώντας την στάση τους απέναντι στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου, όπου έχουν βρει αποκούμπι και την απογοήτευσή τους από την πολιτική της δημοτικής αρχής.

Ερ: Έχω μιλήσει μαζί τους και αρκετοί έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, αλλά, άλλο αυτό άλλο το παρασύρομαι.

Ν.Σ.: Κι όμως… Το αποτέλεσμα είναι ότι, μετά από δύο χρόνια απόλυτου μηδέν στον τομέα του τουρισμού, αφού μιλάμε για Βατερλό απ’ όλες τις απόψεις, σύρθηκε η δημοτική αρχή από τους φορείς για να τους πει ουσιαστικά, να κάνουν ό,τι θέλουν και ότι εκείνη θα βάλει τη υπογραφή της, άντε και κάτι λεφτά, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που τους έταζε. Άραγε, αυτό λέγεται χάραξη πολιτικής; Δεν θα ‘πρεπε να υπάρχει ένα καταστατικό, έστω ένα υπόδειγμα, ως εισήγηση από την δημοτική αρχή και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο; Να υπάρχει μια φιλοσοφία; Ένα σχέδιο; Τελικά αυτό που βγήκε από τη σύσκεψη είναι ότι, η ίδια η δημοτική αρχή είναι ανίκανη να κάνει οτιδήποτε και τους ζήτησε να συστήσουν μια επιτροπή που θα διερευνήσει αν και κατά πόσο μπορούν να φτιάξουν νέο φορέα με άλλο καταστατικό. Με άλλα λόγια τους πετάει το μπαλάκι και νίπτει τας χείρας της. Τους έχωσε λοιπόν σε μια επιτροπή και την έκανε με ελαφρά. Στην Ελλάδα, άμα είσαι ανίκανος να κάνεις έργο, κάνεις μια επιτροπή και πολιτικά έχεις καθαρίσει. Πείτε μου, η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων του δήμου Κω για το προσφυγικό, τι έκανε το καλοκαίρι του 2015; Εντελώς τίποτα. Θα θυμάστε και τις γλαφυρές ανακοινώσεις στα εγγλέζικα του δήμου, κατόπιν εορτής… Όσα, λοιπόν, έκανε αυτή η επιτροπή, άλλα τόσα θα κάνει και η επιτροπή για την σύσταση του νέου τουριστικού φορέα. Μόνο που τώρα την ευθύνη για την αποτυχία θα επωμιστούν οι φορείς και έτσι η δημοτική αρχή θα γλυτώσει από ένα μεγάλο πολιτικό κόστος στον τομέα του τουρισμού. Το μπαλάκι, λοιπόν, στους φορείς, οι οποίοι καλοπροαίρετα και πάνω στην αγωνία τους για το τουριστικό μέλλον αυτού του τόπου, παρασύρθηκαν και επένδυσαν πάνω σε αυτή τη δημοτική αρχή.

Ερ: Μα, η δημοτική αρχή δεν είχε ποτέ κρύψει τις προθέσεις της ότι ήθελε να δημιουργήσει έναν άλλο τουριστικό φορέα ή άλλο όργανο.

Ν.Σ.: Σωστά το λέτε. Υποσχόταν όμως ότι θα έφτιαχνε κάτι πιο σύγχρονο από τον «ξεπερασμένο» όπως τον αποκαλούσε ΕΦΤ και ο λαός δεν την ψήφισε για να καταστρέψει τον ΕΦΤ, αλλά γιατί είχε τάξει ότι, θα τον αντικαταστήσει με κάτι καλύτερο.

Ερ: Αυτό το «καλύτερο» θα κρίνουμε.

Ν.Σ.: Μα βλέπετε να φαίνεται τίποτα στον ορίζοντα; Κατέστρεψαν τον Ενιαίο Φορέα χωρίς να δημιουργήσουν κάτι άλλο. Αυτό τόνιζα τότε, όταν ακόμα ήμουν Δ/ντής του ΕΦΤ. Θέλετε να τον κλείσετε; Φέρτε πρώτα κάτι καλύτερο, μεταφέρετε την τεχνογνωσία των 14 χρόνων του ΕΦΤ, χωρίς εμένα, στο νέο φορέα σας και συνεχίστε, για να μην  πάει χαμένη η εμπειρία και η δουλειά τόσων χρόνων. Όμως, η βιασύνη και το άγχος τους ήταν να κλείσουν τον ΕΦΤ μέσα στο 2014 και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάταξής μου, που είχα κάνει τότε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα, στην Ενεργειακή Α.Ε. και αυτό επιβεβαιώθηκε από την στάση τους απέναντι στο πρώτο υπόμνημα, που είχα αποστείλει στον ΕΦΤ και στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2014.

Ερ: Με λίγα λόγια λέτε ότι, το όλο ζήτημα ήταν προσωπικό; Μια βεντέτα της δημοτικής αρχής με τον Νίκο Σοφό επηρέασε την τουριστική πολιτική του δήμου;

Ν.Σ.: Δεν είμαι τόσο αλαζόνας για να πιστεύω κάτι τέτοιο, όμως επειδή ο ΕΦΤ ήταν ταυτισμένος με τον Νίκο Σοφό, καθόσον δεν υπήρχαν άλλοι εργαζόμενοι αφενός και αφετέρου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σπάνια συνεδρίαζαν, ήταν πολύ εύκολο να αποδομήσεις έναν φορέα, απλά βγάζοντας ένα άτομο από τη μέση.

Ερ: Αυτό που θα ρωτούσε κάποιος, είναι: έχετε κάνει κάτι που ενόχλησε τόσο πολύ τη δημοτική αρχή ώστε να φτάσει σε τέτοιο σημείο προσωπικής εμπάθειας, όπως υποστηρίζετε;

Ν.Σ.: Πολύ απλά να πω, ότι, διαφωνούσα με τον τρόπο που διοικούσαν τον Φορέα, θεωρώντας τον τσιφλίκι τους, αγνοώντας ότι ο δήμος Κω ήταν ένα από τα 9 μέλη. Για εκείνους ο ρόλος του ΕΦΤ ήταν το προπαγανδιστικό δεκανίκι της δημοτικής αρχής και φάνηκε μετέπειτα από τη λειτουργία του τότε ΔΟΤ. Η στάση τους απέναντι στους άλλους φορείς, κυρίως των ΟΤΑ, ήταν απαξιωτική. Η περιφρόνηση δε απέναντι στους άλλους τρεις Καποδιστριακούς δημάρχους της Κω και της Νισύρου αλλά και την Έπαρχο, μνημειώδεις. Όσοι πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων αλλά και δημοσιογράφοι έχουν  παραβρεθεί σε συνεδριάσεις του ΕΦΤ υπό τη διοίκηση αυτής της δημοτικής αρχής, θα τα θυμούνται. Ήθελαν όλα να περιστρέφονται γύρω τους, αντιμετωπίζοντας τους υπόλοιπους ως κομπάρσους. Γιατί θα έπρεπε λοιπόν εγώ με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύω, να είμαι χειροκροτητής τέτοιων συμπεριφορών; Επειδή ήμουν υπάλληλός τους; Για να σας απαντήσω λοιπόν στο τι τους έκανα για να με αντιπαθούν, σας λέω ότι πολύ απλά δεν ήμουν όμοιός τους, αλλά ούτε και προσκυνημένος. Γενικά αντιδρούσα σε οτιδήποτε ήταν ενάντια στην επαγγελματική μου συνείδηση και τις αρχές μου. Και όχι μόνο σε αυτή τη δημοτική αρχή. Σε όλες.

Ερ: Προλάβατε, εν μέρει, το επόμενο ερώτημά μου. Η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν καλύτερη;

Ν.Σ.: Για δράσεις όπου δεν χρειάζονταν χρήματα, είχα το ελεύθερο να παίρνω πρωτοβουλίες καθώς και την ευελιξία κινήσεων ως διευθυντής, σε ότι αφορά τις επαφές και την εκπροσώπηση του Φορέα. Επαναλαμβάνω, μόνο για δράσεις που δεν υπήρχε οικονομικό κόστος για τον Φορέα και κατά συνέπεια δεν πλήρωνε ο Κωακός λαός. Για παράδειγμα, κάτι τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, ελληνικές και ξένες που έφερνα στο νησί, κάτι δημόσιες σχέσεις με τουριστικούς παράγοντες και δημοσιογράφους και γενικά η διαχείριση της καθημερινότητας γινόταν από μένα. Έκανα την περισσότερη δουλειά, χωρίς να διαχειρίζομαι λεφτά και χωρίς καθόλου προσωπικό. Κάποιοι όμως από τη νυν δημοτική αρχή, που έβγαλαν το κόμπλεξ τους και στην προηγούμενη θητεία τους, δεν μπορούσαν να το αντέξουν όλο αυτό. Ότι δηλαδή, ένας υπάλληλος τους επισκίαζε. Από κόμπλεξ κάποιων λοιπόν, έπρεπε να φύγω από τη μέση, αφενός προς γνώση και συμμόρφωση μελλοντικών αντιφρονούντων, αφετέρου διότι χαλούσα την πιάτσα, αποδεικνύοντας με την παραγωγικότητά μου ότι, χωρίς λεφτά και προσωπικό μπορεί να γίνει έργο. Έχοντας όμως την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του διοικητικού μου συμβουλίου, πολύ αγάπη από την κοινωνία και σε συνεργασία με τους επαγγελματίες, τις αρχές και τους φορείς, καταφέρναμε να παίρνουμε το λαμπάκι και να το κάνουμε προβολέα για την Κω. Για να φανούν λοιπόν τα «κεράκια» της τουριστικής πολιτικής της νέας δημοτικής αρχής, έπρεπε να σβήσουν πρώτα τα φώτα του ΕΦΤ. Για να μπορεί σήμερα να κομπάζει η δημοτική αρχή για το «Μπράβο Ρούλα», για το Αζερμπαϊτζάν και τον Λίβανο, έπρεπε να σβήσει από την μνήμη του κόσμου το έργο του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου. Και αυτό προσπάθησε να κάνει, διαλύοντας τον.

Ερ: Ας πάμε παρακάτω. Σχολιάστε μας με δυο λόγια την τουριστική δράση της Κω τα τελευταία χρόνια. Πώς την κρίνετε;

Ν.Σ.: Αν έχετε προσέξει, τα τελευταία δύο χρόνια οτιδήποτε διαφημιστικό γίνεται για το νησί μας, είτε από ιδιώτες γίνεται είτε από την Περιφέρεια. Ο δήμος, απ’ ότι φαίνεται, είτε δεν ξέρει είτε δεν μπορεί να κάνει έργο. Όλο και όλο τους το έργο που έχουν να επιδείξουν, είναι η συμμετοχή σε κάποιες τουριστικές εκθέσεις, στις οποίες μάλιστα πάνε ως φιλοξενούμενοι στο περίπτερο της Περιφέρειας, κάτι που επέκριναν ως αντιπολίτευση, τάζοντας προεκλογικά στους τουριστικούς φορείς ανεξάρτητα και εντυπωσιακά περίπτερα. Παρεμπιπτόντως, να ξαναπούμε για τις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, ότι πρόκειται καθαρά για επαγγελματικά γεγονότα που απευθύνονται σε επαγγελματίες του τουρισμού. Ο ρόλος των πολιτικών δεν είναι να πηγαίνουν για μια εβδομάδα στις εκθέσεις, παριστάνοντας τους υπαλλήλους μοιράζοντας φυλλάδια ή βγάζοντας selfies. Έχουν ρόλο ύπαρξης σε μια έκθεση, μόνο εφόσον υπάρχει κάποια προγραμματισμένη δράση, π.χ. συνέντευξη τύπου, κλεισμένα ραντεβού με υπουργούς, δημοσιογράφους και εταιρίες μάρκετινγκ, εκδηλώσεις με tour operators, κλπ. και το πολύ για 1-2 μέρες. Ένας πολιτικός πρέπει να ξέρει ποιος είναι ο ρόλος του και πώς να στέκεται με αυτόν. Εκεί τα έχει μπερδέψει η δημοτική αρχή και τους ενοχλούσε που είχα άποψη και τολμούσα να την εκφράζω δημόσια. Εγώ δεν θα ανεχόμουν ούτε τον ρόλο του νεροκουβαλητή, ούτε και του αυλοκόλακα.

Ερ: Ένα υποθετικό ερώτημα: Εάν ήσασταν εσείς ο υπεύθυνος για την χάραξη της τουριστικής πολιτικής του δήμου, τι θα κάνατε;

Ν.Σ.: Εάν διαχειριζόμουν τον ΕΦΤ όλα τα προηγούμενα χρόνια, να είστε σίγουρη ότι, θα είχα κάνει πολύ διαφορετικά κάποια πράγματα, είχα πάρα πολλά στο μυαλό μου, αλλά δυστυχώς, δεν έπαιρνα εγώ τις αποφάσεις. Όπως σας είπα, αποφάσιζα για ό,τι δεν είχε οικονομικό κόστος. Έβρισκα χορηγούς, ξενοδόχους για δωρεάν φιλοξενίες, δωρεάν μεταφορές, δωρεάν διατροφή κλπ… Χαρακτηριστική δε, η  διαπόμπευσή μου από τον κ. Σιφάκη σε συνέντευξη του στην εφημερίδα σας, όπου αναφέρει ότι «ο ΕΦΤ ήταν μια πληγή και έκανε δημόσιες σχέσεις της τυρόπιτας και της μπουγάτσας»… Ας μας πει τώρα που τον διέλυσε, τι κατάφερε να κάνει; Ούτε δημόσιες σχέσεις «της πίτσας» δεν κάνει… Όσο παρακολουθώ, με τη νέα μου πλέον επαγγελματική ιδιότητα, την ανικανότητα της δημοτικής αρχής, τόσο αισθάνομαι υπερήφανος για το έργο του ΕΦΤ και για τα 14 χρόνια που τον υπηρέτησα.

Ερ: Ποια είναι η σημερινή σας σχέση με τον ΕΦΤ;

Ν.Σ.: Από τη στιγμή που ξεκίνησα μια νέα καριέρα ως διευθυντής σε εταιρία διαχείρισης τουρισμού, επαγγελματικά δεν έχω καμία σχέση με τον ΕΦΤ. Συναισθηματικά είμαι δεμένος με το τουριστικό προφίλ και το κύρος του νησιού μας και θλίβομαι για την κατάντια του. Με πληγώνει που αναφέρεται η Κως στα ελληνικά αλλά και τα διεθνή στα ΜΜΕ, με αρνητικό τρόπο. Δεκατέσσερα χρόνια έδωσα την ψυχή μου στον ΕΦΤ, για να μπορέσει με τη δύναμη των συνεργασιών και την αγάπη του κόσμου, να φτάσει το νησί μας σε σημείο να ακούγεται παντού και να μας υπολογίζουν οι μεγαλύτεροι προορισμοί της Ελλάδας. Να θεωρούν τον ΕΦΤ ως πρότυπο, τουλάχιστον στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και στην εξωστρέφεια.

Ερ: Τελικά έχουν δίκιο όσοι λένε ότι, είναι ρευστό το θέμα του τουρισμού…

Ν.Σ.: Για να χτίσεις ένα θετικό προφίλ, χρειάζεσαι δεκαετίες ολόκληρες, όμως μέσα σε μία στιγμή μπορεί αυτό να γκρεμιστεί. Η Κως, λοιπόν, πληρώνει σήμερα όχι μόνο την έλλειψη στρατηγικού μάρκετινγκ του δήμου, αλλά και την κακοδιαχείριση που έγινε σε θέματα ευαίσθητα, όπως ήταν το προσφυγικό. Αν με ρωτούσατε πώς θα το διαχειριζόμουν, θα σας έλεγα ότι, δεν υπάρχει περίπτωση να πλησίαζα στο ελάχιστο αυτό το ρεζιλίκι κατά του τουρισμού και κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που έκανε η δημοτική αρχή. Να μετατρέπει σε υγειονομικές βόμβες ανθρώπους με αξιοπρέπεια, που ήρθαν κυνηγημένοι από εμπόλεμη χώρα, να πλήττει τον τουρισμό μας εκθέτοντας ανεπανόρθωτα το κύρος της Κω, μόνο και μόνο για να κάνει αντιπολίτευση στον Καματερό και στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκθέσανε ανθρώπους, δεν τους αποθήκευσαν, τους εκθέσανε στη λεωφόρο των Φοινίκων, στη γέφυρα του Κάστρου, στο Επαρχείο, στο παραλιακό μέτωπο… για να παίξουν τα πολιτικά τους παιχνίδια. Αν οι προθέσεις τους ήταν αγνές, θα φρόντιζαν να προστατεύσουν το νησί επικοινωνιακά, δημοσιογραφικά και τουριστικά και να μεταφέρουν τις αντιδράσεις τους εκτός έδρας. Στην Αθήνα, στα υπουργεία και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Και να σας πω κάτι άλλο; Οι ευρωπαίοι είναι συνηθισμένοι να ζουν ανάμεσα σε μετανάστες διαφορετικού χρώματος και κουλτούρας. Αυτό που δεν τους άρεσε στην Κω, ήταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν στους δρόμους και τα πάρκα εκείνοι οι άνθρωποι. Είχαν κατέβει όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη στην Κω κι εμείς αντί να φροντίσουμε με έξυπνες κινήσεις να το γυρίσουμε σε διαφήμιση, κάναμε το αντίθετο. Άραγε πόσο υπερήφανος θα ήταν για τους αξιωματούχους  συμπατριώτες του ο Ιπποκράτης ο Κώος, βλέποντας τα γυναικόπαιδα κλεισμένα κάτω από τον ήλιο μέσα στο στάδιο ή κάτω από τη βροχή τις νύχτες στους δρόμους γύρω από το κάστρο;

Ερ: Αν ζούσε σήμερα ο Ιπποκράτης, θα είχε να μας «κυνηγήσει» για πάρα πολλά πράγματα και λάθη…

Ν.Σ.: Δεν είναι μόνο τα λάθη, αλλά και τα ψέματα. Προεκλογικά η δημοτική αρχή έταξε λαγούς με πετραχήλια. Παραμύθιαζε τους Καρδαμιώτες ότι θα έκανε βάση της Ryanair την Κω, θα έβαζε εσωτερικές πτήσεις Κω-Αθήνα και χειμερινές πτήσεις από το εξωτερικό, θα έκανε επέκταση προγράμματος σε άλλες αγορές και τελικά κατάντησε να χάσει όσα κεκτημένα της άφησαν οι προηγούμενοι. Αυτοί που χαρακτήριζε αντι-τουριστικούς και επικίνδυνους για τον τουρισμό της Κω.

Ερ: Όλα αυτά, λίγο πολύ είναι γνωστά. Ας επανέλθουμε στο θέμα του ΕΦΤ. Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για χρέη που έχει ο ΕΦΤ. Τι έχετε να πείτε;

Ν.Σ.: Ο ΕΦΤ δεν χρωστάει. Του χρωστάνε. Ο ΕΦΤ είχε κάποτε έναν προϋπολογισμό πάνω από 350.000 ευρώ, αλλά φρόντισε αυτή  η δημοτική αρχή, κατά την προηγούμενη θητεία της να τον σακατέψει, σε μια προσπάθεια το 2008 να τον διαλύσει και έτσι μετά την αποχώρηση του πρώην δήμου Κω, ο ΕΦΤ έμεινε να διαχειρίζεται μόνο 170.000 ευρώ (100.000 ο π. δήμος Ηρακλειδών και 70.000 ο π. δήμος Δικαίου).

Και βέβαια, συμμετείχαν στο τροποποιημένο καταστατικό ο δ. Νισύρου με 30.000 ευρώ, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με 30.000 ευρώ και οι επαγγελματικοί φορείς με ένα συμβολικό ποσό ο καθένας, τα οποία ουδέποτε μπήκαν στο ταμείο του ΕΦΤ. Μόνο με 170.000 ευρώ, λοιπόν, κατάφερνε ο ΕΦΤ να κάνει το έργο που βλέπατε και παρουσιάζατε στην εφημερίδα σας. Από αυτά, τα 100.000 πήγαιναν στην Ryanair, γύρω στα 25.000 στα γραφεία πληροφοριών – τα οποία επίσης κατέστρεψε η δημοτική αρχή αντικαθιστώντας τα με ξεπερασμένα info kiosks – και με το υπόλοιπο των 30.000 κάλυπτε λειτουργικά έξοδα, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, μισθοδοσίες, φιλοξενίες δημοσιογράφων και πρακτόρων, δημόσιες σχέσεις, κλπ.

Να πω ότι δε, ότι πολλοί από τους φορείς-μέλη συνέβαλαν στη λειτουργία του ΕΦΤ με παροχές σε είδος, όπως λ.χ. η Ένωση Ξενοδόχων με φιλοξενίες. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, κάλυπτε πολλά έξοδα του ΕΦΤ για παραγωγή προωθητικού υλικού, διοργάνωση εκδηλώσεων, φιλοξενίες δημοσιογραφικών αποστολών και τουριστικών πρακτόρων και ενοικίαση περιπτέρων στις εκθέσεις, αλλά και το ΕΒΕΔ χρηματοδότησε πολλές από τις δράσεις του ΕΦΤ εκείνη την περίοδο. Βλέπετε, όταν έχεις καλές ιδέες, κάνεις σωστές προτάσεις και χαίρεις της εκτίμησης άλλων φορέων, μπορείς να αντλήσεις και χρηματοδότηση.

Ερ: Συνεχίζουμε με τον ΕΦΤ και το πώς εξακολουθείτε να εμπλέκεστε.

Ν.Σ.: Επαγγελματικά δεν έχω πλέον καμία σχέση με τον ΕΦΤ και με την διοίκησή  του είμαστε στα δικαστήρια. Επειδή ήμουν οκτώ μήνες απαξιωμένος, εξοστρακισμένος και απλήρωτος, ενώ παράλληλα δεχόμουν αρκετές δελεαστικές επαγγελματικές προτάσεις, δεν μου επέτρεπαν ούτε οι οικογενειακές μου υποχρεώσεις αλλά ούτε και η επαγγελματική μου αξιοπρέπεια, να συνεχίσω να ανέχομαι αυτή την κατάσταση από κάτι χομπίστες της πολιτικής, περαστικούς με ημερομηνία λήξεως που παίζανε πόκερ στις πλάτες της οικογένειάς μου, της καριέρας μου και της επαγγελματικής μου αξιοπρέπειας. Αναγκάστηκα λοιπόν να τους στείλω εξώδικο στις 4 Μαΐου του 2015, όντας απλήρωτος από τον Σεπτέμβρη του 2014, ζητώντας τους να με απολύσουν. Βέβαια αυτό που επιδίωκαν εκείνοι ήταν να παραιτηθώ. Δεν τους έκανα τη χάρη. Απαίτησα απόλυση και μάλιστα, έστειλα σχετικό υπόμνημα στο δημοτικό συμβούλιο στις 2 Απριλίου 2015. Δια στόματος του τέως προέδρου του ΕΦΤ, είχε ειπωθεί στη συνεδρίαση εκείνη ότι, εντός δέκα ημερών θα εγκαθίσταντο εκκαθαριστές και εγώ θα απολυόμουν. Να σας πω δε ότι, ζήτησα από το προεδρείο το πρακτικό από αυτή την τοποθέτηση του αντιδημάρχου τουρισμού ως υλικό που θα χρησιμοποιούσα στο δικαστήριο, αλλά μέχρι και σήμερα δεν μου έχει δοθεί. Ο λόγος που επικαλούνται στην απάντησή τους είναι ότι, το συγκεκριμένο κομμάτι ήταν κακογραμμένο από τα μηχανήματα του ΔΗΡΑΣΚ και δεν μπορούσε να απομαγνητοφωνηθεί. Μάλιστα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είχε στείλει σχετική επιστολή με το αίτημά μου στην πρόεδρο του ΔΗΡΑΣΚ, αλλά… Αυτό και κάποια επιπλέον στοιχεία, θα παρουσιαστούν στο Εφετείο που έχουμε τον Φεβρουάριο.

Ερ: Άρα, δεν έχετε απολυθεί από τον ΕΦΤ.

Ν.Σ.: Ούτε έχω απολυθεί, ούτε έχω παραιτηθεί. Με εξώδικο προσλήφθηκα στη νέα μου δουλειά. Να σας πω για την ιστορία, ότι, παράλληλα με την νέα μου εργασία που είχα ξεκινήσει στις 5 Μαΐου 2015, συνεχίζανε και μπαίνανε ένσημα από τον ΕΦΤ μέχρι το τέλος της χρονιάς, δηλαδή, για 8 μήνες έχω διπλά ένσημα.

Ερ: Για ποιο λόγο προσφύγατε στη δικαιοσύνη;

Ν.Σ.: Γιατί απαιτώ απόλυση και τα δεδουλευμένα μου, με ότι προβλέπει ο νόμος. Στο δικαστήριο κατέθεσαν υπέρ μου δέκα μάρτυρες από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επαγγελματικών φορέων, της δημοσιογραφίας, των υπηρεσιών και επιχειρήσεων του δήμου, ενώ τις θέσεις της διοίκησης του ΕΦΤ δεν βρέθηκε να τις υπεραμυνθεί κανείς, παρά μόνο ο ίδιος ο αντιδήμαρχος τουρισμού που παρουσιάστηκε και ως ο μοναδικός μάρτυρας, συνοδεία τριών δικηγόρων. Κάτι όμως που δεν μπορούσα να φανταστώ και το ανακάλυψα μόνο όταν πήγα στην Εφορία, για να διεκδικήσω την είσπραξη του ποσού που μου έχει επιδικαστεί πρωτόδικα, είναι ότι ο ΕΦΤ είναι ακόμα στο ΑΦΜ του Κώστα Καΐσερλη!

Ερ: Τι σημαίνει νομικά ότι, ακόμα δεν έχετε απολυθεί από τον ΕΦΤ;

Ν.Σ.: Εννοείτε τι δικαιώματα έχω;

Ερ: Ναι.

Ν.Σ.: Κοιτάξτε, δεν μ’ ενδιαφέρει και ούτε σκέφτομαι να επιστρέψω εκεί πέρα, έχω γυρίσει σελίδα στη ζωή μου. Μπορώ πλέον να αφιερώνω χρόνο στην οικογένειά μου, να αξιοποιήσω ξεχασμένα οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία εντός και εκτός Κω και επαγγελματικά διευθύνω μια εταιρία με εξαιρετικό περιβάλλον και μια καταπληκτική ομάδα 15 στελεχών. Επιπλέον, έχω και κάποια νέα σχέδια για το εγγύς μέλλον. Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος για να τον χαραμίζω με ματαιόδοξους ερασιτέχνες.

Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι, να έχεις εργοδότη που γνωρίζει περισσότερα από σένα και έχεις να μάθεις από αυτόν; Να πονά το μαγαζί που δουλεύεις και να έχετε κοινές αγωνίες και στόχους; Ξέρετε, η δουλειά μου στον ΕΦΤ ήταν να προωθώ την Κω και τη Νίσυρο και όχι τον κάθε πολιτικό με ημερομηνία λήξεως. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ήρθα σε σύγκρουση με τη νυν δημοτική αρχή και τον τέως πρόεδρο του ΕΦΤ, από την προηγούμενη θητεία τους. Αδυνατούσαν να καταλάβουν ότι η δουλειά μου δεν ήταν να τους κάνω τον image maker, αλλά η διεύθυνση ενός οργανισμού προβολής και προώθησης του τόπου μας. Ξεκάθαρα. Σε αυτό το κομμάτι έδινα και την ψυχή μου. Δεν θα μπορούσα όμως, να πουλήσω την ψυχή μου σε έναν πολιτικό για να τον κάνω μάγκα. Αυτό το σεβάστηκαν οι προηγούμενοι, διότι, μη νομίζετε, και οι προηγούμενες διοικήσεις του ΕΦΤ δεν ήταν «παναγίες», όλοι ήθελαν τη δόξα και τη λάμψη τους, αλλά προτεραιότητα είχε ο τόπος. Τους έλεγα, αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου, να τραβήξω τα φώτα στην Κω και βγείτε να λάβετε εσείς τα εύσημα. Κάποιους όμως που με ήθελαν να υπηρετώ την προσωπική τους προβολή και όχι των νησιών μας, τους απογοήτευσα και δεν το μετάνιωσα.

Ερ: Κύριε Σοφέ, τι περιμένετε από την εκκαθάριση;

Ν.Σ.: Περιμένω δικαίωση. Αναγνώριση της καθαρότητας και της παραγωγικότητας του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου και όσων τον υπηρέτησαν όλα αυτά τα 14 χρόνια. Με την λύση του Φορέα, θα βγουν και νούμερα. Θα αποδειχθεί ότι όλα και όλα τα χρέη του ΕΦΤ είναι 58.000 στην ΔΕΤΑΠ για την Ryanair και οι οφειλόμενοι μισθοί μου, ποσά σαφώς μικρότερα από αυτά που έχει να λαβαίνει ο ΕΦΤ και είναι καμιά 300.000 ευρώ. Με την εκκαθάριση θα κληθούν όλοι που συμμετείχαν στην διοίκησή του να πληρώσουν, γιατί αυτό προβλέπει το καταστατικό του. Δεν θα αναγνωριστεί η «εισφορά σε είδος» ούτε της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ούτε της Ένωσης Ξενοδόχων και των λοιπών φορέων. Εκτιμώ ότι, δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ η εκκαθάριση, γιατί κανένα από τα μέλη που τον απαρτίζουν δεν θα δεχθεί να πληρώσει και ο δήμος θα αναγκαστεί να συρθεί στα δικαστήρια με όλους αυτούς τους φορείς που υποτίθεται ότι πάει τώρα να κάνει μαζί τους το νέο φορέα.

Ερ: Τελευταία ερώτηση, αν και θα μπορούσαμε να μιλάμε μέχρι αύριο… Είπατε στην αρχή ότι, δεν υπάρχει σχέδιο από την δημοτική αρχή για το νέο φορέα τουρισμού. Αν αυτό το συνδυάσουμε με το δεδομένο ότι, το καλοκαίρι του 2017 λήγει η θητεία του ΕΦΤ, τι θα μπορούσε να δημιουργηθεί για την προβολή και διαφήμιση του νησιού μας;

Ν.Σ.: Αν θέλουν έναν φορέα ευέλικτο, θα πρέπει αυτός να είναι ιδιωτικού δικαίου. Πουθενά δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις ως πρότυπο, με τις παρούσες «Καλλικρατικές» συνθήκες. Αν υπήρχε, θα τον είχανε βρει και θα τον είχαν υιοθετήσει.

Ερ: Δηλαδή, πιστεύετε ότι, ο ΕΦΤ θα έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί;

Ν.Σ.: Ναι. Το καταστατικό του προβλέπει ότι, μπορεί η θητεία του να παραταθεί για δύο ακόμα χρόνια, πριν τη λήξη του και κάθε δύο χρόνια να ανανεώνεται η διάρκειά του. Θα ήθελα έναν φορέα που να δουλεύει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με στελέχη παθιασμένα, με πολιτικούς αυστηρούς και ανιδιοτελείς και με υποστηρικτικούς φορείς. Να γίνει τροποποίηση του καταστατικού, βάζοντας στο παιχνίδι το ΕΒΕΔ και να πείσουμε την Περιφέρεια ότι, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό πολιτικό ρόλο και να παρουσιάσει μεγάλο τουριστικό έργο μέσα από την Κω. Για να καταλήξω, όλοι οι ειδικοί θεωρούν «αυτοκτονία» το κλείσιμο του ΕΦΤ. Τέτοιοι φορείς-εργαλεία δεν ξαναγίνονται. Αν πραγματικά νοιάζονται για το καλό του τόπου, θα αναγκαστούν να τον ξανανοίξουν, τροποποιώντας το καταστατικό πριν τη λήξη της θητείας του, αναλαμβάνοντας όμως και το πολιτικό κόστος αυτής τους της αποτυχίας.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»

11 ΣΧΟΛΙΑ

    • Όταν θα βγει το πόρισμα των 2 ορκωτών λογιστών για τον Ε.Φ.Τ. Κω-Νισύρου κάποιοι που ακόμα βγάζουν γλώσσα που θα κρυφτούν;;;

      Κάποιοι διαχειρίστηκαν το χρήμα και ακόμα σήμερα αναρωτιόμαστε πως με έναν …….αγοράζονται τρία ………..!!!

      • Ας υποθέσουμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει δίκιο. Τότε αναρωτιέμαι γιατί κάνουν τις πάπιες οι της Δημοτικής Αρχής και δεν μιλάνε ενώ ο Σοφός τους κράζει ?????????? Και αν ο Σοφός είχε χ#σμένη την φωλιά του θα τους έκραζε ????????
        Το Δημαρχείο έχει υπόγειους χώρους , για κρύπτες μετά τη δημοσίευση του πορίσματος? Γιατί ο φίλος στο παραπάνω σχόλιο είτε θα το χρειαστεί για να κρυφτεί ο δίδιος είτε για να επισκέπτεται τα κρυμμένα φιλαράκια του

    • Ακούμε ότι από τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού έχουν κάνει φτερά 70.000 ευρώ. Βρε μπας και έχουμε πληρώσει την Ryan Air;;;

      Διαχείριση μπακάλικου ο Ε.Φ.Τ. Κω-Νισύρου της δεκαετίας του εξήντα, αποδείξεις για δαπάνες και που δεν υπήρχαν, δαπάνες χωρίς παραστατικά για αγορές και ταξίδια…. Το ΕΒΕΔ για τα λεφτά που κάποιοι δεν έδωσαν κατηγορεί τον Κυρίτση που ήταν Δήμαρχος μετά την συμφωνία της Σουρωμένης Δημαρχίας του ΣΟΥΡΑ… Κάποιοι άλλοι με έναν…… σε τρία χρόνια αγόρασαν τρία…….και τώρα βγάζουν γλώσσα. Πόθεν έσχες;;;;

  1. Θετική η εξαγγελία σύστασης του ΟΤΑΠ, έστω με καθυστέρηση 2 χρόνων.
    Είναι η αναγνώριση του εγκληματικού σου λάθους που κατάργησες του ΕΦΤ.
    Ο πρώτος στόχος του ΟΤΑΠ να είναι η έναρξη συνεχών διαπραγματεύσεων με την RYANAIR–FRAPORT και άλλες εταιρίες χαμηλού κόστους για να γίνει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τον χειμώνα σταδιακά, όπως χανιά ,ρόδος ,κερκυρα κλπ.
    Στον ΟΤΑΠ να συμμετέχουν εκπρόσωποι απο τουριστικά γραφεία,ξενοδόχους,διαμερισματούχους,γκαρσονιέρες,εστιατόρια,καφετέριες, τουριστικά καταστήματα,ΔΕΑΣ,ΚΤΕΛ,ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ,ΤΑΞΙ,ΤΡΕΝΑΚΙΑ,αρχαιολογία κλπ.

  2. Επίσης ο ΟΤΑΠ με το ΔΛΤ να ασχοληθούν για την αύξηση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων που τώρα έχουμε μείωση αφίξεων.
    Τώρα έχουμε μονομερή τουρισμό στα inclusive και η πόλη και τα χωριά είναι άδεια,έρημα απο τουρίστες.
    Τα μικρά ξενοδοχεία-διαμερίσματα-γκαρσονιέρες στην πολη πρέπει να έχουν τουρισμό το καλοκαίρι με τις εταιρίες χαμηλού κόστους και σταδιακά να επεκταθεί και την χειμερινή περίοδο.
    Είναι η μόνη διέξοδος για την ανάκαμψη του τουρισμού και την διάσωση των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.

    • Μην φοβαστε να μιλατε σε ολο το μηκος και το πλατος του νησιου,γιαυτην την ανικανη δημοτικη αρχη.Οσο δεν μιλαμε γινοντε πιο επικινδυνοι.Αντισταθειτε ολοι εναντια σαυτο το ………….που μας διοικει.Ειναι και θρασυδειλοι.

  3. ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΦΑΚΙ.Ο ΕΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΚΑΘΙΣΗΖΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΜΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ.Ο ΑΛΟΣ Ο ΜΑΡΑΓΚΟΣ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕ,ΤΙΠΟΤΑ,ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΧΕΖΑΝ ΟΠΟΥ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΑΛΟΥ ΑΡΜΕΝΙΖΕ,ΚΑΙ Ο ΣΙΦΑΚΙΣ ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΝ ΡΑΥΝΑΙΡ.ΝΙΚΟ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ,ΑΣΧΕΤΟΥΣ,ΚΑΚΟΥΣ,ΦΑΣΙΣΤΕΣ,ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.ΝΙΚΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ ΑΛΑ ΘΑ ΤΟΥΣ @@@@ΟΥ@@.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ