Ανάδειξη μονοπατιών για Περιπατητικό Τουρισμό και δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στο Χάνι, δύο νέα έργα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα CLLD – LEADER

4
628

Ανάδειξη μονοπατιών για Περιπατητικό Τουρισμό και δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στο Χάνι, δύο νέα έργα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα CLLDLEADER.

Με μεθοδική δουλειά άλλοι δύο στόχοι της δημοτικής αρχής Κυρίτση υλοποιούνται.

Ο ένας αφορά στη στήριξη των ειδικών τουριστικών ρευμάτων και ειδικά του περιπατητικού τουρισμού, με την αξιοποίηση του φυσικού και ιστορικού μας περιβάλλοντος και ο δεύτερος στην αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η επιτυχία του Δήμου μας αφορά στην ένταξη δύο σχετικών με τους στόχους αυτούς έργων για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα CLLDLEADER.

Έτσι στο πλαίσιο του Μέτρου 19, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 εντάχθηκαν για χρηματοδότηση τα δύο έργα που υποβλήθηκαν από τον Δήμο Κω.

  • Το πρώτο με προϋπολογισμό 128.045,50 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) αφορά στην ανάδειξη οκτώ μονοπατιών με ιδιαίτερο αρχαιολογικό, γεωλογικό, θρησκευτικό ενδιαφέρον ή μονοπατιών που αναδεικνύουν παραδοσιακούς οικισμούς.

Στόχος του έργου να δοθεί η δυνατότητα σε περιπατητές να γνωρίσουν το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος του νησιού, την χλωρίδα και πανίδα του.

Πέντε από τα μονοπάτια αναπτύσσονται στην περιοχή Ασφενδιού, στο όρος Δίκαιο, εντός της περιοχής NATURA – που περιλαμβάνει τους οικισμούς Ευαγγελίστρια, Ασώματο, Λαγούδι, Χαιχούτες, Αμανιού, δυο στην περιοχή Αντιμάχειας- Καρδάμαινας και Κεφάλου και ένα στην πόλη της Κω, στην ευρύτερη περιοχή του Ασκληπιείου.

  • Το δεύτερο έργο με προϋπολογισμό 353.490,71 € (80% από το πρόγραμμα και 20% από ίδιους πόρους) αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού για την οργάνωση και λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου «ΧΑΝΙ».

Σκοπός της λειτουργίας του Μουσείου δεν είναι μόνο η συγκέντρωση, διαφύλαξη και προβολή των στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού της Κω, αλλά κυρίως η δημιουργία ενός ζωντανού τόπου γνωριμίας με τον πολιτισμό της Κω, με καινοτόμες δράσεις και διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Οι χρήσεις του κτιριακού συγκροτήματος ως Λαογραφικού Μουσείου περιλαμβάνουν:

  • Στο ισόγειο κτίριο επιφάνειας 210,00 τ.μ. μόνιμη έκθεση.

  • Στο ισόγειο βοηθητικό κτίσμα, επιφάνειας 26,00τ.μ. γραφείο πληροφοριών και πωλητήριο.

  • Στο διώροφο κτίσμα, γραφείο διοίκησης στο ισόγειο και λαογραφικό αρχείο στον όροφο.

  • Στο ισόγειο βοηθητικό κτίσμα, επιφάνειας 35,85 τ.μ. θα στεγαστεί το καφενείο.

Με τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου ολοκληρώνεται ένα πολύ σημαντικό έργο που ξεκίνησε στην πρώτη περίοδο (2007-2010) Δημαρχίας Κυρίτση όταν παρά τις μεθοδευμένες από πολλούς αντιδράσεις το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και το συγκρότημα από άθλια παραπήγματα έγινε το στολίδι που απολαμβάνουν οι πολίτες της Κω.

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μου ανέθεσαν να ερευνήσω την ιστορία του Μουσείου των τελευταίων χρόνων. Και ανακάλυψα πράμματα και θάματα. Ο κύριος Καίσαρλης με τον κύριο Κοπάδη ανακάλυψαν αναξιοποίητο το πρώην Χάνι και χωρίς λεφτά του Δήμου έφτιαξαν την έκθεση του ιστορικού ιταλικού αρχείου με πέντε παιδιά τελειόφοιτα των πανεπιστημίων της ιστορίας και φιλοσοφίας. Ήταν ένας πόλος έλξης για τους δεκάδες χιλιάδες ιταλούς τουρίστες. Ο κύριος Κυρίτσης το κατάργησε και έβαλε μέσα την φιλαρμονική. Τώρα βγάζει την φιλαρμονική και προτείνει να μπουν μέσα αλέτρια και μαγκάλια. Που τα έχει πολύ καλύτερα ακόμα και η Αντιμάχεια. Αλήθεια είμαι περίεργος να μας πει που θα πάει τώρα την Φιλαρμονική.

  2. Να ενωθούν τα μονοπάτια με τα άλλα που έκαναν στο Πυλί πριν από δεκαπέντε χρόνια και ψάχνουν οι ευρωπαίοι τα μονοπάτια και τα λεφτά τους.

  3. Μας κοροϊδεύεις ρε απερχόμενε δεν έκανες τίποτα τόσα χρόνια και τον τελευταίο μήνα αποφάσισες να κάνεις ένα έργο τόσο σοβαρό. ‘Η απλώς θέλεις να δεσμεύσεις τον επόμενο που αν το κάνει θα πεις πως εσύ το σχεδίασες. Αν ήταν αμίαντος θα το είχες τελειώσει αμέσως.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.