Ν. Μυλωνάς: Με αφορμή την τελευταία σύνοδο του δημοτικού συμβουλίου Κω 2014-19

3
621

Θεμα: με αφορμή την τελευταία σύνοδο του δημοτικού συμβουλίου Κω 2014-19

Α. Είναι το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της δημοτικής περιόδου 2014-19, μιας περιόδου με πολλές δημοτικές προσδοκίες μέσα την πρωτόγνωρη και δύσκολη σε εθνικό επίπεδο περίοδο. Εκ του δημοτικού εκλογικού αποτελέσματος του Μάη του 2019 δεν εκπλήρωσε την αποστολή του μη ικανοποιώντας τις ελπίδες που δημιούργησε η παράταξη ‘’Δύναμη αλλαγής-νέα αρχή’’!

Β. Ένα από τα θετικά της περιόδου ήταν η πρόταξη των οικονομικών θεμάτων στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου. Για πολλοστή φορά η τριμηνιαία έκθεση του τρέχοντος προϋπολογισμού (β! 2019) προτάσσεται σε αντίθεση με την προ του 2014 ψήφισης της μετά από 4-5 μήνες με σειρά 35 και βάλε της ημερησίας διάταξης, μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα παρουσία λίγων δημ. συμβούλων. Η υποβάθμιση προφανής, όπως προφανής και η πολιτική σκοπιμότητα. Να κρύβονται τα κακώς κείμενα. Να μην ακούγονται και να μην σχολιάζονται οι διαχειριστικές αδυναμίες της δημοτικής αρχής!

Γ. Διαβάζουμε την εισήγηση της οικονομικής επιτροπής για το δημ. συμβ. Ένα τυπικό κείμενο χωρίς ψυχή. Χωρίς επισημάνσεις για κρίσιμα σημεία, χωρίς σύγκριση με τα προηγούμενα, χωρίς αυτοκριτική και φυσικά χωρίς συμπεράσματα και προτάσεις για αλλαγές και βελτιώσεις. Έτσι το θετικό της υπέρβασης του τακτικισμού των προηγούμενων χάνεται στην γραφειοκρατική τυπικότητα, υπηρετώντας τελικά την ίδια συντηρητική πολιτική σκοπιμότητα: ‘’η σιωπή είναι χρυσός’’!

Δ. το ντοκουμέντο της 6-μηνιαιας εκτέλεσης του (50%) προϋπολογισμού εσόδων 2019 αποδεικνύει πάγιες δημοτικές ανεπάρκειες αλλά και παθογένειες της δεύτερης περιόδου Κυρίτση. Πρώτη ανεπάρκεια, η μικρή απορρόφηση επιχορηγήσεων για επενδύσεις από κεντρικούς πόρους: κινούνται στο 25% του προϋπολογιζόμενου! Δεύτερη ανεπάρκεια το μικρό ποσοστό των εισπρακτέων χρεών προς τον Δήμο από παρελθόντα έτη που τρέχει στο 3,41% των προϋπολογισθέντων! Τρίτη είναι η μικρή απορρόφηση εσόδων από ακίνητη περιουσία του Δημου που κινείται στο 32%. Τέταρτη το μεγάλο αδιάθετο ποσό του προϋπολογισμού 15,4 εκ. ευρώ. Σε εποχή που οι επενδύσεις, ιδιαίτερα δημόσιου και δημοτικού χαρακτήρα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες και ουσιώδεις για την κοινωνία μας.

Ε. το ίδιο ντοκουμέντο της 6-μηνιαιας εκτέλεσης του (50%) προϋπολογισμού εξόδων 2019 αποδεικνύει

ότι ενώ οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού εκτελούνται στο 100% υστερούν οι δαπάνες για επενδύσεις που τρέχουν στο 7,92% με το πρόγραμμα έργων 2019 να τρέχει σε ποσοστό 10% και των μελετών στο 0,0% ενώ οι πληρωμές για χρέη του δήμου για τα παρελθόντα έτη είναι στο 12,9% των προϋπολογιζομένων!

ΣΤ. το συμπέρασμα είναι ένα: πάρα το ότι το 2019 ήταν χρόνος εκλογών το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων 2019 δεν έτρεξε! Τι φταίει; προφανώς όχι η φιλοδοξία και η επιδίωξη αυτής της δημοτικής αρχής να κερδίσει τις εκλογές και να συνεχίσει την κατοχή της εξουσίας! Υπάρχουν σοβαρές ενδογενείς αδυναμίες στην δημοτική μηχανή. Σοβαρές δομικές ανεπάρκειες και σοβαρά διαχειριστικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η σοβαρή αυτοκριτική και η σοβαρή μεταβίβαση της διαχείρισης στην νέα αρχή από την απερχόμενη είναι φυσική τοπική αναγκαιότητα. Η νέα δημοτική αρχή αν συνεχίζει να εκτιμά ότι για την κακή κατάσταση φταίει ο Κυρίτσης, πλανάται ‘’πλάνην οικτράν’’ και θα βαλτώσει πολύ γρήγορα! Γιατί απλούστατα θα είναι θύμα των ίδιων δομικών δημοτικών αδυναμιών ενώ επί πλέον οφείλει να έχει συνείδηση της υστέρησης της σε διαθέσιμο πολιτικό προσωπικό (περιττό αλλά αναγκαίο: εδω δεν μειώνουμε ανθρώπους, εκτιμούμε καταστάσεις).

Ζ. η νέα δημοτική αρχή δεν κινδυνεύει από την έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας στο ΔΣ, λόγω απλής αναλογικής προπαγανδίζει η κυβέρνηση, λόγω αντισυριζέικης εμμονής θα πει η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν θα κινδυνέψει από αναντιστοιχία των λόγων με τα έργα της, αφού προεκλογικά δεν υποσχέθηκε τίποτα. Κινδυνεύει από την ΑΠΡΑΞΙΑ που θα επιβάλει η συντηρητική συνήθεια του να ‘’μην θίγεις τα κακώς κείμενα’’. Είτε πρόκειται για δομικές αδυναμίες και ανεπάρκειες της δημοτικής μηχανής, είτε, το σπουδαιότερο, στην πολιτική ανικανότητα της διαχείρισης της σχέσης του Δημου Κω με τους παραγωγικούς μηχανισμούς κατοχής του οικονομικού πλούτου που παράγεται στο νησί μας από την υπερεκμετάλλευση των φυσικών του πόρων, των δημοτικών και δημόσιων υποδομών και του ανθρώπινου μόχθου. Αν το φτωχό μερίδιο του 0,5% του τέλους παρεπιδημούντων δεν μετασχηματιστεί

στο σοβαρό δημοτικό ειδικό τέλος τουριστικής ανάπτυξης που θα χρηματοδοτήσει αποκλειστικά την κατασκευή πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και συναφών έργων στα κρίσιμα σημεία του νησιού και στα ανοικτή θεμελιακά περιβαλλοντικά τοπικά προβλήματα.(επισυνάπτεται η β! 3-μηνιαια 2019)

Ν. Μυλωνάς

υποσημείωση: Για πολλά χρόνια μια ομάδα συμπολιτών μας έπαιρναν με email μου τα ντοκουμέντα του δημοτικού συμβουλίου. Το παραπάνω σχόλιο που τους έστειλα το συνόδευε ο χαιρετισμός:

Αγαπητοί φίλοι!

Eδώ τελειώνει μια περίοδος της ζωής μας!

Αυτή είναι η τελευταία ενημέρωση εκ μέρους μου για θεματα του δημοτικού συμβουλίου Κω.

Από το επόμενο ΔΣ δεν θα έχετε αυτή την δυνατότητα γιατί δεν θα έχω την πρόσβαση της πληροφόρησης που είχα ως μέλος του σώματος.

Θα μου λείψει!

Ως πρόεδρος του ΔΣ προσπάθησα να υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Δημου όλα τα ντοκουμέντα που δίδοντα στους δημοτικούς συμβούλους και να ξαποστέλνονται ηλεκτρονικά σε  όποιο πολίτη τα ζητάει εγγράφως από το γραφείο του δ. σ. Η πρόταση δεν πέρασε (από την παράταξη) και έτσι δεν μπήκε στον σε ισχύ κανονισμό λειτουργίας του δημ. συμβ. Κω. Ανέφερα ότι στο γειτονικό Πετρούμι-Bodrum υπαρχει ανοικτός κατάλογος φιλών του δημοτικού συμβουλίου που έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα ντοκουμέντα του δημ. συμβ.  και επί πλέον δίνεται κάρτα παρακολούθησης των εργασιών του ΔΣ που γίνονται σε αμφιθέατρο του πνευματικού κέντρου.

Μειοψηφία! Αποτέλεσμα μηδέν.

…Μια άλλη φορά!!!….

Θα ζητήσω από τον νέο πρόεδρο του Δ.Σ. να έχω πρόσβαση στα ντοκουμέντα του …ως πρώην….

Αλλά! Είμαι εκτός κανονισμού!

Δεν ελπίζω τίποτα, δεν πιστεύω τίποτα! κατά Ν.Κ. και επί πλέον … ηττημένος! or looser! νεοελληνιστί!

Νάστε καλά!

ν μυλ

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2019/07/1ο-ΘΕΜΑ-Β-ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ-ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΔΗΜΟΥ-ΚΩ.pdf» title=»1ο ΘΕΜΑ Β ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΩ»]

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 125% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2014 3.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 8.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 125%!! ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, ΑΒΙΚΩ,ΑΜΙΑΝΤΟΣ, LIDL,TUI ,τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE

  2. ΔΗΛΑΔΗ Ο ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΠΑΡΑΔΙΝΕΙ ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟ!5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ!

    ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ? ΚΛΑΦΤΑ

  3. καισερλης κυριτσης μυλωνας οι υπευθυνοι που δεν αξιοποιηθηκε ο ναυτικος ομιλος των 70 στρ.

    μονο αερολογιες

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ