Ν. Μυλωνάς: ΝΑΙ στην διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ το 2017 όμως…

1
461

ΘΕΜΑ: ΝΑΙ στην διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ το 2017 όμως τα νησιά μας απαιτούν μόνιμα αναπτυξιακά και αναδιανεμητικά μέτρα και πολιτικές.

—Συζητείται και θα ψηφιστεί σήμερα στην Βουλή ο εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την διατήρηση για ένα έτος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ  σε μερικά νησιά του Αιγαίου.
Δεν αμφιβάλλουμε ότι είναι μέτρο μεγάλης οικονομικής σημασίας για την ζωή στο νησί μας για το 2017.
Παρουσιάστηκε προς το εσωτερικό ακροατήριο ως ιδιαίτερη παροχή και ως κατάκτηση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών, ενώ προς το εξωτερικό δικαιολογείται ως συμβολή στα νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό. Με τον τρόπο αυτό ανατρέπεται ο χαρακτήρας του μέτρου. Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ  στα νησιά μας αποκτά πια χαρακτήρα μερικού και όχι γενικού που αφορά λίγα νησιά.  Γίνεται μέτρο προσωρινού και όχι μόνιμου και δομικού χαρακτήρα! Η γενικότητα και μονιμότητα με βάση τα οποία θεσμοθετήθηκε στο παρελθόν προκύπτει από οδηγίες και συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

—Σύμφωνα με το άρθρο 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ 2006, L 347/1 καθώς και το αρ. 17, παρ. 4 του Ν. 2093/1992 η Ελλάδα επιτρέπεται να εφαρμόζει συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντιστοίχως επιβαλλόμενους στην ηπειρωτική Ελλάδα,  για τους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος. Εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν κατά πόσο κάνουν χρήση της. http://nomothesia.ependyseis.gr/eu-law/getFile/%CE%9D+2093+1992.pdf?bodyId=372109
—Επιπρόσθετα σύμφωνα με το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που καθορίζει το αντικείμενο της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, αναγνωρίζει τη νησιωτικότητα και τονίζει ότι ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στα νησιά, με δράσεις που θα μειώσουν την καθυστέρηση στην ανάπτυξη αυτών των λιγότερο ευνοημένων περιοχών και θα συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0047:0200:EL:PDF
— τελικά σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ορίζεται ότι τα επιχειρησιακά προγράμματα που καλύπτουν περιοχές με σοβαρά και μόνιμα μειονεκτήματα πρέπει να αποδίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των ειδικών δυσκολιών των εν λόγω περιοχών.

—Βάσει των υπενθυμίσεων αυτών είναι πολιτικό λάθος και συντηρητική οπισθοχώρηση εκ μέρους :
1. της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης που μιλά για παραβίαση συνθηκών!
2. της κυβέρνησης που το παρουσιάζεται ως κατάκτηση και ως παροχή!
3. της αντιπολίτευσης που το παρουσιάζει ως προεκλογικό μέτρο της κυβέρνησης!
4. είναι και δικό μας λάθος! Λάθος των νησιωτών να χειροκροτούν το μέχρι σήμερα κεκτημένο που από μόνιμη ρύθμιση μετακυλύετε σε μερική και προσωρινή!
Φταίνε βεβαίως οι κυβερνήσεις των τελευταίων 7 χρόνων που δεν φρόντισαν να εξαιρέσουν  το κεκτημένο των νησιών του Αιγαίου από τις μνημονιακές συμβάσεις που υπέγραψαν. Το λάθος όμως συνεχίζεται και η ζωή στα νησιά γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η αιτιολόγηση της ‘’ενιαύσιας’’ διατήρησης οφείλεται στο προσφυγικό!!! Οι πρόσφυγες δεν είναι η αίτια της μειονεκτικότητας της νησιωτικής διαβίωσης! Είναι το υπερδεξιό άλλοθι για να αιτιολογηθεί η αλλοίωση του χαρακτήρα και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ  του νησιωτικού χώρου

— Ας μην έχουμε όμως και αριστερές αυταπάτες του μειωμένου ΦΠΑ  που μερικοί προσπαθούν να μας πουν . Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποδείχθηκαν λίαν περιορισμένης εμβέλειας σαν μέσο αναδιανομής όπως αποδεικνύει έρευνα: http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/common/publications/studies/report_evaluation_vat.pdf
Τα νησιά μας απαιτούν μόνιμα αναπτυξιακά και αναδιανεμητικά μέτρα και πολιτικές.
Ν Μυλωνάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πόσο μακρια απο την κοινωνία εισαι Νικο?
    Ναι στο μειωμενο ΦΠΑ αλλα αύξηση στα δημοτικα τέλη!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.