Η επιστολή της Έν. Ξενοδόχων προς Δήμαρχο Κω: «Μέτρα στήριξης για τις συνεργαζόμενες πληγείσες επιχειρήσεις με την Thomas Cook»

22
1244

Κως, 4 Οκτωβρίου 2019
Αρ. Πρωτ. :2225

Προς: ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΩ
Κο. Θεοδόση Νικηταρά
ΘΕΜΑ: «Μέτρα στήριξης για τις συνεργαζόμενες πληγείσες επιχειρήσεις με την Thomas Cook»
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) -μετά από αίτημα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η οποία καταμέτρησε τις πραγματικές επιπτώσεις της πτώχευσης της Thomas Cook στην οικονομία της χώρας μας και κατ’επέκταση στην οικονομία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αλλά και του νησιού της Κω.

Πιο συγκεκριμένα τα ανείσπρακτα τιμολόγια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο νησί της Κω ανέρχονται κοντά στα 20εκ. Ευρώ, ποσό που ανεβαίνει στα 30εκ αν υπολογίσουμε τις κρατήσεις που ακυρώνονται. Ειδικά δε για το 2020 ο χαμένος τζίρος για τα ξενοδοχεία της Κω υπολογίζεται κοντά στα 101εκ Ευρώ που συνυπολογίζοντας το χαμένο τζίρο στο σύνολο των επιχειρήσεων το νούμερο αυτό ανέρχεται στα 183,5εκ Ευρώ.

Κύριε Δήμαρχε, από τις πρώτες ώρες της ανακοίνωσης της πτώχευσης του Thomas Cook, δείξατε το έντονο ενδιαφέρον σας προχωρώντας αμέσως σε συνάντηση εργασίας προς το συντονισμό και την ενημέρωση. Στη συνέχεια προχωρήσατε σε ενέργειες ώστε το νησί μας να δείχνει το καλύτερο δυνατό και φιλόξενο πρόσωπο (πχ παροχή σνακ στο αεροδρόμιο κλπ)

Παράλληλα, το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και παρά τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν, φρόντισαν για την καλύτερη δυνατή μετάδοση της έννοιας της φιλοξενίας προχωρώντας σε φιλοξενίες αλλά και σε ενέργειες άμεσης και άριστης εξυπηρέτησης των πελατών τους.

Ως ο φορέας που εκπροσωπεί όλες αυτές τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πτώχευση και που όλοι γνωρίζουμε πως ΔΕΝ θα πληρωθούν ποτέ γεγονός που δημιουργεί μια σειρά αλλεπάλληλων αρνητικών αποτελεσμάτων στο ευρύτερο οικονομικό σύνολο του νησιού μας, σας ζητάμε να σταθείτε ουσιαστικά αρωγός στις επιχειρήσεις αυτές, λαμβάνοντας τα παρακάτω μέτρα:
1. Η απαλλαγή των πληγεισών επιχειρήσεων από τον φόρο παρεπιδημούντων που αντιστοιχεί στα ανείσπρακτα τιμολόγια για τους επισκέπτες της Thomas Cook την επίμαχη περίοδο.

2. Έκπτωση στους λογαριασμούς ύδρευσης κατά 50% στα ξενοδοχεία που είχαν αποκλειστική συνεργασία με τον Thomas Cook για τους μήνες Ιουλίου εως και Οκτωβρίου και κατά 15% για τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα με την Thomas Cook ξενοδοχεία για την αντίστοιχη περίοδο

3. Αναστολή για 9 μήνες (έως την αρχή της νέας τουριστικής σαιζόν) όλων των υποχρεώσεων των πληγέντων ξενοδοχείων προς τον Δήμο π.χ. Ρυθμίσεις παλαιών χρεών ύδρευσης, ρυθμίσεις για παλαιά πρόστιμα, κλπ.

4. Ειδικές δράσεις προβολής και διαφήμισης, συνδιαφήμιση με αεροπορικές εταιρίες και tour operator προς την κάλυψη του πτητικού προγράμματος της Thomas cook που μένει κενό για το 2020. Για το λόγο αυτό προϋπολογίζουμε το ποσό των 300.000 Ευρώ, το οποίο μπορεί να διαχειριστεί η επιτροπή τουρισμού επιπλέον των προϋπολογισμένων για προβολή ποσών.
Κύριε δήμαρχε, ο δήμαρχος Ρόδου ως ένας εκ των προορισμών που επλήγησαν από την εν λόγω πτώχευση, ήδη προέβη σε λήψη αντίστοιχων μέτρων. Αναμένουμε και τις δικές σας αποφάσεις, δεδομένου ότι η Κως είναι μεταξύ των προορισμών που πλήττονται περισσότερο (μαζί με Κρήτη, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα).

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.

Με τιμή,
Η Πρόεδρος, Κωνσταντίνα Σβύνου
και
Το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Κω

22 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Όσοι επλήγησαν να τους βοηθήσει ο δήμος από την δικιά μας τσέπη. Οι ξενοδόχοι που δεν επλήγησαν δεν θα βοηθήσουν τους πληγέντες συναδέλφους τους;

  • Θα συμφωνήσω μαζί σου… οι ξενοδόχοι ούτε ένα ευρώ δεν ξόδεψαν.. ε βρε πως φαίνονται τώρα μερικοί μερικοί που ήθελαν να εξοντώσουν τον Κυρίτση.. βρήκαν λεφτά στο ταμείο του δήμου και αντί για έργα κάνουν αλαλούμ αλαλούμ..

 2. ή που μπορεί να ακυρωθούν την επόμενη χρονιά, ναι μεν θα έχετε λιγότερο τζίρο, αλλά θα έχετε και λιγότερα έξοδα. Τελικά, και πάλι κέρδος θα έχετε.

 3. Συμφωνώ σε όλα εκτός από το 2. Τι θα πει έκπτωση; Το καταναλώσανε το νερό ή όχι;

  Πήγε ποτέ η ΔΕΥΑΚ σε καμιά επιχείρηση που έχει οικονομικά προβλήματα να πει σας κάνω 50% έκπτωση στο νερό; Και την έκπτωση να την πληρώσουν όλοι οι δημότες;

 4. ΑΙΣΧΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ
  ΚΟΨΙΜΙΕ ΑΝ ΠΕΙΣ ΝΑΙ …………………………….

 5. Να βγουν πάλι στην πιάτσα να κάνουν έρανο όπως με την Rayanair να βοηθείσουν τους πληγέντες ξενοδόχους. Το ταμείο της Ενωσης ξενοδόχων επιτrέπεται να είναι πάντα μείον. Πόσα έχει το ταμείο σας ;;
  Που είναι οι μεγάλοι ξενοδόχοι στο Δ.Σ της Ενωσης σας ;;

 6. Γιατί να πληρώσουν οι πολίτες της Κω την ζημία της Thomas Cook ?
  Αυτό ζητάτε στην ουσία απο τον Δήμαρχο της Κω = θα πληρώσουν οι Κώοι! Γιατί ;;

 7. Όποτε οι ξενοδόχοι έχουν κέρδη προσφέρουν. Πότε θα φτιάξουν ένα σχολείο, πότε μια νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο, πότε ένα γυμναστήριο. Τώρα δεν πρέπει και εμείς οι πολίτες να σταθούμε δίπλα τους;

 8. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

  Φέτος να πούμε τα κάλαντα νωρίτερα.
  Οι ταξιτζήδες να εισπράττουν επιπλέον 1,10 ευρώ ανά κούρσα.
  Σε γάμους και κηδείες να υπάρχει ειδικός δίσκος στην είσοδο των ναών.
  Σε τόπους περιπάτου (κάστρο κλπ) να εφαρμοστεί ειδικό τέλος 70 λεπτών.
  Να τοποθετηθούν σε όλα τα καζανάκια των σπιτιών της Κω ειδικά μηχανήματα στα οποία θα πρέπει να ρίχνουμε μισό ευρώ για να τρέξει το νερό.

  • Και να συμπληρωσω ακόμα. Να πουμε και τα κάλαντα της πρωτοχρονιας και εδω ας πανε τα μισα λεφτα στους ξενοδοχους. Και στα καζανακια της τουαλετας να ριχνομε μισο ευρω στο κατουρ..μα και ένα ευρω στο χεσ…μο

 9. Αν οι μεγαλοξενοδοχοι εκτιμουσαν τον τοπο με ολα οσα τους προσφερει κ τους συμπολιτες τους θα ειχαν κανει πολλα. Αλλα ποιος λεει ποσα βγαζει; Μονο για τα εξοδα μιλανε.

 10. ΕΡΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ??? ΡΕ ΚΟΙΤΑ ΚΑΤΑΝΤΙΑ !!! ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΣΤΕΙΟΙ … ΝΤΡΟΠΗ.

 11. Αλήθεια, τι θα γίνει με τους πληγέντες εργαζόμενους που εργαζόντουσαν σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία συνεργαζόμενα με την Thomas Cook? Προαναγγέλει η κυβέρνηση τουλάχιστον 80 ένσημα και 1 μήνα επιπλέον ανεργίας, αλλά στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ δεν γνωρίζουν τίποτα. Μόνο εξαγγελίες αλλά ουσία μηδέν. Δεν βγήκε ακόμα η εγκύκλιος γι’ αυτό? Τι περιμένουν δηλαδή; Σε λίγο αρχίζουν να απολύουν οι εν λόγω εταιρείες άτομα. Ας το δουν οι αρμόδιοι. Λένε επίσης ότι θα υπάρξει επιχορήγηση των εταιρειών από τον ΟΑΕΔ για τα άτομα που απασχολούσαν ώστε να κρατηθούν οι θέσεις. Στα λόγια όλα ωραία είναι, τα έργα όμως πείθουν.

 12. Καμία βοήθεια από τις τσέπες των δημοτών. Επιχειρήσεις είστε, παίρνετε ρίσκα και κάποιες φορές θα χάσετε και μπορεί και να κλείσετε. Έτσι πρέπει να γίνεται!

 13. Εγώ τώρα για να καταλάβω , δεν πήγε καλά η επιχείρηση μας φέτος.
  Πάω στον δήμαρχο η βγάζω ανακοίνωση πρώτα;

 14. Τώρα ζητούν και οι επιχειρήσεις του λοιπού ρίσκο

 15. Εγω σαν καλος δημοτης θα δωσω το καλο παραδειγμα στους πληγεντες ξενοδοχους θα προσφερω ενα μηνιατικο το δ.χ. το δ.π. και το επι.αδειας αφου δεν παω πουθενα!

 16. Όλα τα χρόνια οι επιδοτήσεις πήγαιναν στους ξενοδόχους και βεβαίως τα περισσότερα πήγαιναν στις τσέπες τους.
  Πληρώνουν οπότε θέλουν τους προμηθευτές που στο τέλος αυτοί είναι που πραγματικά στηρίζουν την τοπική κοινωνία αφού χωρίς τις πιστώσεις τους δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία!!!!
  Πρώτα να μάθετε όλοι εσείς να πληρώνεται τις υποχρεώσεις όπως οι άλλες επιχειρήσεις του νησιού και μετά μιλήστε για στήριξη από τον δήμο.
  Μην ξεχνάτε ότι όλα τα χρόνια των διαφημίσεων και πληρωμών των low cost αεροπορικών εταιρειών δεν δώσατε ούτε cents….αλλά είχατε όλα τα προνόμια και κέρδη από όλα αυτά.
  Αφήστε λοιπόν τα παχιά λόγια και εάν θέλετε βοήθεια , πρώτα αρχίστε να πληρώνεται και να βοηθάτε και την υπόλοιπη αγορά και όχι μόνα να είστε υπέρ των εαυτών σας είς βάρος των υπολοίπων!!!
  Εάν θέλετε πείτε μου ότι έχω άδικο αλλά με επιχειρήματα!!!!

 17. Οι μεγαλοξενοδόχοι που έχουν εισπράξει προκαταβολές εκατομμυρίων ευρώ για την σεζόν 2020, τις οποίες με ΠΝΠ θα κρατήσουν άτοκα για 18 μήνες, θα δώσουν κάτι στους εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι φέτος ???

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.