ΜΗΝΥΜΑΤΑ: 3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Όλοι διαφορετικοί Όλοι ίσοι

0
623

 

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία έχει καθοριστεί η 3η Δεκεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την οποία έχει κυρώσει η χώρα μας από το 2012, με απόφαση της ολομέλειας της Βουλής.

Με αυτή την ευκαιρία ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς δήλωσε:

«Οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, με δυνατότητες και ίδια δικαιώματα. Η Πολιτεία πρέπει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους, στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία, όπου παρά τα βήματα που έχουν γίνει σημειώνεται υστέρηση.

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα καθενός και η αποδοχή των συνανθρώπων μας με αναπηρία από όλους μας, αποτελούν προϋπόθεση ομαλής κοινωνικής ένταξης.

Αυτό είναι το ζητούμενο για όλες τις κοινωνίες, αν αναλογιστούμε ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο συνάνθρωποί μας παγκοσμίως έχουν κάποιας μορφής αναπηρία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο Δήμος μας στηρίζει δράσεις υποστήριξης, εκπαίδευσης και ένταξης των συνδημοτών μας με αναπηρίες. Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσει.»

 

Γραφείο Τύπου

ΣΒΟΥΡΕΝΕΙΟ ΚΔΑΠ ΜΕΑ: 3η  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 

Το 1992 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία , βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους  και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό του λόγου, του έργου ή της άμεσης αντίληψης και  είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντικών αιτιών.  Αποτέλεσμα είναι ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και γενικότερα η  συμμετοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους έξι πολίτες της Ε.Ε. αντιμετωπίζει ένα είδος αναπηρίας.

Τα άτομα με Αναπηρία αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δεν λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Αναπηρία πλέον θεωρείται το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων ενός ατόμου και των απαιτήσεων του περιβάλλοντος.

Τα άτομα με Αναπηρία αισθάνονται πολλές φορές την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.

Τα άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν ζητούν να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει ΙΣΗ με τη  δική μας.  Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες σε κάθε πτυχή της ζωής και ειδικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης που αποτελεί ισχυρό μέσο κοινωνικοποίησης και συμβάλλει καίρια στη δημιουργία μιας ενταξιακής κοινωνικής κουλτούρας.

Η αγάπη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός όλων μας προς τους συμπολίτες μας με αναπηρία δεν πρέπει να εκφράζεται μόνο κατά τη σημερινή ημέρα αλλά αντίθετα πρέπει να καταδεικνύεται έμπρακτα και καθημερινά.

Άλλωστε, ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στην ποιότητα ζωής των Ατόμων με Αναπηρία..

 

ΣΒΟΥΡΕΝΕΙΟ-ΚΔΑΠ μεΑ  ΔΗΜΟΥ ΚΩ

ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩ

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΩ

3 Δεκεμβρίου

 

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Όλοι διαφορετικοί

Όλοι ίσοι

 

Η σημερινή ημέρα αποτελεί για όλους μια υπενθύμιση κοινωνικής ευαισθησίας,

ισότητας και ευκαιριών.

Τα άτομα με αναπηρία δεν ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη.

Ζητάνε να γίνει ίση με όλων των υπολοίπων. Η καθημερινή ισότητα αφορά την

αμεροληψία, τη δικαιοσύνη και τα δικαιώματα στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία

και στις κοινότητές μας.

Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ- ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ- ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΕΙΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ.

Στόχος μας η πραγματική ισότητα η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες.

Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής

Ιδιαιτερότητας.

Μπορείς εσύ, μπορώ και εγώ φτάνει να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία.

 

 

 

Κανταρζή Σταματία

Δημοτική Σύμβουλος

του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και

Πολιτικών Ισότητας των Φύλων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η 3η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί και καθιερωθεί από το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ,ως Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Αποτελεί ημέρα υπενθύμισης, ευαισθησίας αλλά και επαναπροσδιορισμού για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο , πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρίας και το 80% εξ αυτών ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν στη χώρα μας.
Η επέτειος αυτή, πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό της, είναι και μια ευκαιρία στο να συμβάλλουμε και να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας όσον αφορά την αναπηρία και να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε σύγχρονες και μόνιμες λύσεις στα προβλήματα αυτών των ανθρώπων. Το δικαίωμα στη ζωή είναι ίδιο και αφορά ανεξαιρέτως όλους μας.
Η ένταξη των ΑΜΕΑ σε μια δίκαιη, ευαισθητοποιημένη και ισότιμη κοινωνία, είναι αναγκαία και επιτακτική.
Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, πρέπει να μαθαίνεται από τις μικρές ηλικίες , προκειμένου οι επόμενες γενιές πραγματικά να συμπεριλάβουν στις μελλοντικές κοινωνίες αυτά τα άτομα , δίχως να είναι δακτυλοδεικτούμενα και περιθωριοποιημένα. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κοινωνία μας, μέσω της διεκδίκησης και της ελπίδας

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ