Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κω για την συνεδρίαση του ΔΣ: Ανταποδοτικά Τέλη-Προσφυγικό

1
426

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κω για την συνεδρίαση 2 Δεκεμβρη  2019

Ανταποδοτικά Τέλη -Προσφυγικό

Ο Δήμος της Κω λειτουργώντας σύμφωνα με αυτά που ορίζει η οικονομική πολιτική του κράτους έχει περιορισμ ένες δυνατότητες να δώσει οριστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που βασανίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά του νησιού μας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι είτε άμοιρος ευθυνών είτε ανήμπορος για οτιδήποτε.

Ανάλογα τις πολιτικές του κατευθύνσεις μπορεί να κοντράρει την αντιλαϊκή πολιτική ,να πάρει μέτρα ανακούφισης  των κατοίκων, να υιοθετήσει εργατικά-λαϊκά αιτήματα και να διεκδικήσει μαζί με τον λαό λύσεις από την κυβέρνηση.

Η σημερινή συνεδρίαση καταπιάνεται με σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των συμπολιτών μας

Ως προς τον καθορισμό των τελων να μου επιτρέψετε να απευθυνθώ στο σώμα υπενθυμίζοντας πως τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι αυτά που σηκώνουν το 94% των φορολογικών βαρών και αυτό που έρχεται και από τον κρατικό προϋπολογισμό για το  2020 είναι η παραπέρα επιβάρυνσή τους ενώ την ίδια στιγμή μια σειρά απο παραχωρήσεις και διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα  βγάζουν μάτι. Την ίδια ώρα η χρηματοδότηση στους δήμους μειώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα την φορολόγήση των δημοτών με τέλη , τοπική φορολογία κλπ

Η μείωση των συντελεστών (μόνο για κατοικίες) ,οι οποίοι ήταν υψηλότατοι όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες απώλειες του εργατικού -λαϊκού εισοδήματος από την επιβολή τους ,ούτε και από την κρατική φορολογία που επικρατεί. Η πολιτική της ανταποδοτικότητας που αποδέχεται και η σημερινή δημοτική αρχή ,ταυτίζεται και σε αυτό το σημείο με την κυβερνητική πολιτική που τσακίζει εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες και βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον μεγάλο σουπερμαρκετά με τον ψιλικατζή της γειτονιάς.

Αυτή η πλευρά της πολιτικής ,της φορομπηξίας για τα λαϊκά νοικοκυριά και φοροασυλίας για την επιχειρηματικότητα ,πάει χέρι-χέρι με την πολιτική  των απάνθρωπων και επικίνδυνων μέτρων  που παρουσίασε η κυβέρνηση της ΝΔ για το προσφυγικό . Πατώντας στην λογική της επιβολής του «νόμου-τάξης» ,εφαρμόζοντας  την άθλια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας ,τώρα οχι μόνο θα εκγλωβίζει αλλά θα φυλακίζει και τους  χιλιάδες ξεριζωμένους που εξαιτίας της πολιτικής που στηρίζει , φτάνουν στο νησί μας στην προσπάθεια τους να πάνε σε άλλους ευρωπαϊκές χώρες , αναζητώντας ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους .

Η θέση της Δημοτικής Αρχής για αποσυμφόρηση του hot spot και όχι το κλείσιμο , που ο πληθυσμός του έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τις αντοχές του ίδιου όσο και των εργαζομένων σε αυτό,είναι πολύ μακρυά από την λύση του προβλήματος.

Η στάση της δε το τελευταίο διάστημα αυτό που καταφέρνει είναι να δώσει χώρο σε ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που δεν εκφράζουν τα γνήσια συναισθήματα αλληλεγγύης  των κατοίκων,οι οποίοι και στο παρελθόν και σήμερα στέκονται δίπλα στον κατατρεγμένο έχοντας και οι ίδοι ζήσει την μετανάστευση και την προσφυγιά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση  θεωρεί ότι δεν είναι μονόδρομος η πολιτική των μνημονίων των μεσοπρόθεσμων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Δεν είναι μονόδρομος η φτώχεια, η εκμετάλλευση και η προσφυγιά.

Δεν είναι μονόδρομος η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης.

Δεν αποδέχεται την πολιτική που εμπλέκει την χώρα και την περιοχή μας στους ανταγωνισμούς  και το ξαναμοίρασμα των συνόρων . Που μετατρέπει τον όμορφο τόπο μας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο με κλειστά στρατόπεδα εγκλεισμού  μεταναστών και προσφύγων.

Η Λ.Σ προτείνει την γενναία μείωση των δημοτικών τελών ,ακόμα και τον μεδενισμό για εισοδήματα μέχρι το αφορολόγητο και για τους άνεργους του νησιού

Τον καθορισμό ευνοϊκότερων  κοινωνικοοικονμικών κριτηρίων με απαλλαγή  τελών σε άπορους,ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες ,πολύτεκνες κλπ.

Την αύξηση των τελών στις μεγάλες  επιχειρήσεις όπως Σούπερ Μάρκετ, τράπεζες, μεγάλα ξενοδοχεία, επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο.

Και προκειμένου να ζήσει ο λαός της Κω  σε συνθήκες που μπορούν να διαφυλάξουν την ειρήνη και την ανάπτυξή του  καλούμε τον Δήμο της Κω να υιοθετήσει τα αιτήματα  απαιτώντας να λύσεις:

Να κλείσουν όλα τα hotspot και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά

  • Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν
  • Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει
  • Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες
  • Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνθήκες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Ο Δήμος Κω εν τω μεταξύ, μπορεί να απαιτήσει και να διασφαλίσει την διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών, ειδικά τώρα με τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

 

 

  Για την Λ.Σ

02/12/2019

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ