ΜΗΝΑΣ ΚΙΑΡΗΣ: « Η προϊστορία των σημερινών διοικούντων στο συγκεκριμένο έργο δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε»

6
1212

ΜΗΝΑΣ ΚΙΑΡΗΣ: « Η προϊστορία των σημερινών διοικούντων στο συγκεκριμένο έργο δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε.»

 

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών του έργου της κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης στο Καμάρι της Κεφάλου ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Αλλαγής Κως 2023 κ. Κιάρης Μηνάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

¨Το σύνολο του έργου είναι μια από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις πνοής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης  της ευρύτερης περιοχής της Αντιμάχειας, της Κεφάλου και του Μαστιχαρίου.

 

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 16.447.629,34€  εντάχθηκε, δημοπρατήθηκε, συμβασιοποιήθηκε και άρχισε να υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2018, μετά την ολοκλήρωση και παραλαβή των μελετών.

 

Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ την περίοδο 2014-2019 κατά τη  θητεία της δημοτικής αρχή της Δύναμης Αλλαγής, που το κερδίσαμε σε χρόνους ρεκόρ.

 

Τα «Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων Αντιμάχειας, Καμαρίου – Κεφάλου και Α΄ φάσης Μαστιχαρίου», είναι το πρώτο υποέργο της πράξης «Κατασκευή έργων διαχείρισης λυμάτων οικισμών Αντιμάχειας και Κεφάλου νήσου Κω».

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός, μετά τη δημοπράτηση και τις εκπτώσεις  ανέρχεται σε 10.354.978,75 ευρώ και  περιλαμβάνει :

 

 

  1. Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων του Μαστιχαρίου και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων στην Αντιμάχεια.
  2. Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της Αντιμάχειας και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων Αντιμάχειας και Μαστιχαρίου στην υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός) Καρδάμαινας.
  3. Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της παραλιακής ζώνης του οικισμού της Κεφάλου (Καμάρι) και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων του συνόλου του οικισμού στο τελικό αντλιοστάσιο του Βιολογικού Κεφάλου.
  4. Το Βιολογικό Κεφάλου με τα έργα προσαγωγής και διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων προϋπολογισμού 4.387.500€ χρηματοδοτούμενο (Απόφαση ένταξης με Αριθμό Πρωτ. 617/12.04.2017-ΑΔΑ:ΩΨΝΙ7ΛΞ-60Γ Υποέργο 2).

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι ενώ και  τα δίκτυα και ο βιολογικός καθαρισμός της Κεφάλου εντάχθηκαν στο Ε.Π Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη στις 28-12-2011,  τα ίδια έργα απεντάχθηκαν(!!!) στις 22-04-2013, το αρχικό ποσό μειώθηκε στις 556.223,22€  και αφορούσε πλέον μόνο στις μελέτες.

 

Έτσι το 2014  ξεκινήσαμε από την αρχή.

Στις  3-12-2014 της ΔΕΥΑΚ εγκρίθηκε η παραλαβή της μελέτης: ‘Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δ.Δ Κεφάλου Κω (Δ. Ηρακλειδών) και ξεκίνησαν εκ νέου οι διεργασίες ένταξης των έργων, για να φτάσουμε στο Σεπτέμβριο του 2018 όπου άρχισε η υλοποίηση του έργου με γοργούς ρυθμούς μέχρι τον Αύγουστο του 2019 όταν συνδέθηκε το αεροδρόμιο και προχώρησε αρκετά το έργο στην κοινότητα Αντιμάχειας.

 

Επειδή η προϊστορία των σημερινών διοικούντων και  στο συγκεκριμένο έργο δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να επισημάνω τα εξής:

 

Πρώτον το έργο καθυστέρησε  να ξεκινήσει στην Κέφαλο και πρέπει τους επόμενους μήνες να τρέξει γρηγορότερα ώστε να κλείσει το Καμάρι πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Αμέσως πρέπει να μετατοπιστεί το μέτωπο εργασιών προς τις Μηλιές, όπου δεν προκαλεί όχληση, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός υλοποίησης.

Δεύτερον  να δημοπρατηθεί ο Βιολογικός της Κεφάλου το συντομότερο αφού όλα είναι έτοιμα.

 

Κλείνοντας να τονίσω ότι είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η Κως προχωρά μπροστά με έργα και όχι με ευχολόγια ή επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων¨.

Ξεκίνησε σήμερα και επίσημα η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στο Καμάρι Κεφάλου.
Ενός απαραίτητου έργου για το Χωριό μας, έργο δύσκολο και απαιτητικό, έργο όμως υψίστης σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και για τις επόμενες γενιές αυτού του τόπου.
Το έργο σε συνεργασία Κοινότητας και Δευακ θα αποπερατωθεί σε φάσεις τέτοιες ώστε να μην επηρεάσει την Τουριστική Περίοδο.
Ένα έργο που σε συνδυασμό με την δημιουργία του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων που προβλέπετε να ξεκινήσει στην περιοχή Μηλιές Κεφάλου θα λύσει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα για το Χωριό μας.
Ζητάμε την κατανόηση και την υπομονή των συμπολιτών μας, είμαστε εδώ ως Κοινότητα και παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του έργου ώστε να γίνει στους χρόνους που προβλέπεται αλλά και με την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για όλους.

Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα στέκονται, ουρανός, ωκεανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΒΡΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ. ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟ, ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΤΕ ΣΕ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ, Ε ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΙ ΘΑΧΑΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΑΝ.

  2. Χωριάτη μάθε να διαβάζεις .., τέτοια έργα δεν γίνονται κάθε μέρα και δεν είναι κάτι θα κάνανε …. ατε μου στο ….εμπαθή μικρά ανθρωπάκια …

  3. ΚΑΤΑΡΧΗΝ..ΔΕΣ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ…ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΤΕ

  4. Ακόμα περιμένουμε τον κ κιαρη στα χωρίς θυμάσαι , που σου λέγαμε έχουμε θα με το δίκτυο ακόμα , και έχει το θράσος να βγαίνει , μας δούλευε , γιατί ???? Ρωτάς πως μεγαλώναμε τα μποστάνια μας ούτε νερό κάθε μέρα αύριο αύριο λες και είμαστε την ίδια ηλικία να μας δουλεύει … Κάτσε να δούμε και αυτούς τι θα κάνουν ???? Αλλά κ κιαρη ντροπή τέτοιο δούλεμα !!!!!

  5. Ποτε μελετηθηκαν και εναταχθηκαν τα εργα που περιγραφεις κ κιαρη ? Επι αντιδημαρχιας νικηταρα . Μισες αληθειες λες αλλα περιμενε θα ακουστουν πλεον τα σωστα που ελεγε καποιος . Δεν σχεδιασατε , δεν ενταξατε στα αναπτυξιακα προγραμματα κανενα απο τα εργα που περιγραφετε, εισαστε διαχειριστες των εργων που προετημασαν αλλοι. Τι μπορουσατε να πειτε ? Αρνουμαστε να υλοποιησουμε εργα ενταγμενα και χρηματοδοτουμενα ? Να μαθεις να λες αληθειες

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ