Έν. Ξενοδόχων Κω: Αίτημα απαλλαγής ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ λόγω κορωνοϊού

31
892
(ΦΩΤΟ αρχείου)

Προς: ΜΜΕ

Κοιν/ση: ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΩ

κ. Θεοδόση Νικηταρά

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Γνωρίζετε πως στο πλαίσιο εφαρμογής των κατ’ επειγόντων κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στη χώρα μας, τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας στο νησί μας έχουν παύσει τη λειτουργία τους ενώ τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους μέχρι νεωτέρας. Εν αναμονή νέων μέτρων που θα επιτρέψουν τη σταδιακή επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχει ήδη υποστεί ανυπολόγιστες ζημίες, ενώ η επαναλειτουργία τους, όποτε αυτή οριστεί, θα συνοδευτεί με σωρευμένες ζημίες και σημαντικά έξοδα για τη διασφάλιση και τήρηση των προτύπων υγειονομικής προστασίας των εγκαταστάσεών τους και κατ’ επέκταση την προστασία των εργαζομένων και επισκεπτών τους.

Καθ’ όλο αυτό το διάστημα τα ξενοδοχεία του νησιού μας προβαίνουν ιδία πρωτοβουλία σε ενέργειες που λειτουργούν επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας αλλά και των μελλοντικών επισκεπτών του νησιού μας, παρά το γεγονός ότι οι ενέργειες αυτές στερούν έσοδα από τα ίδια τα ταμεία τους.

Κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη για την άμεση συνδρομή της δημοτικής αρχής στην ελάφρυνση των βαρών που έχουν ήδη υποστεί τα ξενοδοχεία του τόπου μας. Η έμπρακτη συμβολή του Δήμου μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο μέσω λήψης τέτοιων ελαφρυντικών μέτρων, η λήψη των οποίων κρίνεται και απολύτως εύλογη καθόσον ουδεμία χρήση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων γίνεται προκειμένου να δύναται να αποδοθούν και να αναλογιστούν στις ξενοδοχειακής επιχειρήσεις τέτοια τέλη και επιβαρύνσεις.

Ήδη με την από 20.03.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ – ΦΕΚ Α’ 68/ 20.03.2020) και ειδικότερα με τις παρ. (8) και (9) του Άρθρο 37  αυτής, παρέχεται η δυνατότητα τους Δήμους με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τους για απαλλαγή των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους κατ’ εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού από:

(α) τέλη αναλογούντα σε χρήση του παραχωρούμενου σε αυτές κοινόχρηστων χώρων για όσο διάστημα ισχύσουν οι εν λόγω περιορισμοί,

(β) από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού για όσο χρονικό διάστημα ισχύσουν οι σχετικοί περιορισμοί.

Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της

  1. Να απαλλάξει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού μας από (α) τέλη που αναλογούν σε χρήση παραχωρούμενων από το Δήμο κοινοχρήστων χώρων και (β) το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων και μάλιστα αναδρομικά, για όσο χρονικό διάστημα οι περιορισμοί αυτοί βρίσκονται σε ισχύ.
  2. Να μειώσει τα ανωτέρω αναφερόμενα τέλη στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού μας κατά ποσοστό ανάλογο με το ποσοστό μείωσης της maximum πληρότητας που θα επιβάλλει η κυβέρνηση, για το διάστημα από την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων  μέχρι τουλάχιστον 30.04.2021 . Αν δε η απαίτηση του κράτους για maximum πληρότητα επεκταθεί και στο 2021 τότε και ο δήμος να επεκτείνει τη μείωση ανάλογα. Αυτή την  απαίτηση μας τη θεωρούμε εύλογη λόγω του ότι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού υπολογίζονται βάσει των τετραγωνικών μέτρων του κάθε ξενοδοχείου. Τη στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση μας υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε λιγότερα τετραγωνικά μέτρα, είναι δίκαιο και ο Δήμος να μας χρεώσει την ανάλογη επιφάνεια.

Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος θα συμβάλλει στην σταδιακή και εν τοις πράγμασι ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, για την οποία επιβάλλεται μία συλλογική και όχι μία μεμονωμένη – κλαδική προσπάθεια περιορισμού των ζημιών. Περιμένουμε ο Δήμος της Κω να φανεί αρωγός στις προσπάθειες μας και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε προκειμένου να μπορέσουμε συλλογικά να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την πρωτόγνωρη κρίση.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας στο ως άνω εύλογο και αναγκαίο υπό τις υπάρχουσες συνθήκες αίτημά μας.

Με τιμή,

Για το Δ.Σ της Ένωσης Ξενοδόχων Κω

 

Η Πρόεδρος                                                                        Η Γεν.Γραμματέας
Κωνσταντίνα Σβύνου                                                     Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου

 

31 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κοψιμιε καμμια απαλλαγη στους ξενοδοχους!!Απαλλαγη μονο σε μικρο-μεσαιες επιχειρησεις και νοικοκυρια!!

    • Ευκαιρία μερικοί να φτιάξουν σιλουέτα με την πείνα που έρχεται...

      ΑΥΤΟΊ ΘΑ ΤΣΊΜΠΗΔΟΥΝ ΈΚΠΤΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΏΝ ΤΕΛΏΝ, ΑΤΟΚΑ ΔΆΝΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑ ΦΟΡΩΝ… ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥΣ που θα μείνουν άνεργοι ΚΟΥΒΈΝΤΑ…

    • Προφανώς και δεν θέλετε να καταλάβετε ότι τα Δημοτικά τέλη (καθαριότητα-φωτισμός) είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ. Σε πληρώνω διότι μου παρέχεις κάποιες υπηρεσίες. Αν δεν μου τις παρέχεις δεν υφίσταται λόγος να σε πληρώνω (χειμερινή περίοδος). Απλά πράγματα. Επίσης αυτά καθορίζονται σύμφωνα με τα τετραγωνικά του ξενοδοχείου (περισσότερα τετραγωνικά, μεγαλύτερο ποσό τελών).

    • ΑΚΟΥΣΕ ΔΗΜΑΡΧΕ,ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΤΡΕΞΕ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ,ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ

      ΕΝΑΝ ΚΑΚΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ.ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΡΧΙΣΑΝ.ΑΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ,ΚΑΙ ΑΛΟΙ ΟΧΙ.ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΑΡΧΕ;;;;;;;;ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΑΤΙΑ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΝΑΩ ΟΛΟΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΑΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΑ ΛΕΝΕ.ΔΗΜΑΡΧΕ ΞΥΠΝΑ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ.ΔΕΝ ΤΡΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ,ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΚΑΝΕΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΚΑΚΟΨΥΧΟ.ΚΡΙΜΑ-ΚΡΙΜΑ-ΚΡΙΜΑ.ΞΥΠΝΑ ΘΕΟΔΟΣΗ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ.ΜΗΝ ΜΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗΣ.

    • ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΤΟΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ 12 ΜΗΝΕΣ....

      ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΆ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΆ ΚΑΖΙΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΌΥΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΕΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ… ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΌΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΪΖΟΥΝ ΓΙΑ 12 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΆΧΡΗΣΤΟΥΣ 50% ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ… (Υπάρχουν και μερικές, λίγες εξαιρέσεις)..

  2. Μιας και λόγω έκτακτων καταστάσεων τέθηκε το θέμα των «Δημοτικών Τελών καθαριότητας και φωτισμού» θα πρέπει να ξαναδούμε αυτό το θέμα στη βάση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών από τον Δήμο και να σταματήσει αυτή η χρέωση στα εποχικά ξενοδοχεία καθόσον αυτές δεν παρέχονται κατά το διάστημα της μη λειτουργίας τους.

    • υπάρχουν 2 λύσεις. 1η ο Δήμος να μη χρεωνει το χειμώνα τέλη καθαριότητας στα ξενοδοχεία που είναι κλειστά και να τα διπλασιάσει το καλοκαίρι που είναι ανοιχτά 2η λύση. Να μη πηγαίνει να τους παίρνει τα σκουπίδια ούτε να τους βάζει ηλεκτροφωτισμό . Να τα αναλάβουν μόνοι τους να τα μεταφέρουν στο ΧΥΤΑ και να φωτίζουν τους δρόμους γύρω τους. Ο Δήμος να τους βάλει μόνο ένα τέλος για καταστροφή του περιβάλλοντος

      • η αποψη μου ειναι να μειωθουν 20% οι χρεωσεις στα ξενοδοχεια λογω εποχικοτητας. δημαρχε εσυ εισαι σοβαρος .δεστο

  3. Να υποθέσω ότι από τα ξενοδοχεία εισπράττει τα περισσότερα χρήματα. Ένα μεγάλο μέρος των εισπράξεων του δήμου είναι και τα τέλη πεζοδρομίων των εστιατορίων/καφέ. Και αυτά έχουν πληγεί και θα έπρεπε και αυτοί να μην πληρώσουν. Το ίδιο θα πουν και οι παραλιούχοι. Και αυτοί δίκιο έχουν. Και βέβαια και όλοι οι καταστηματάρχες όπως και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Οπότε αν δεν πληρώσει κανένας μετά δεν θα έχει ο δήμος εισοδήματα. Εκτός και αν επιβαρυνθούν όλα τα τέλη οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν χάσει ευρώ.

  4. Οι μόνοι που θα ρίξουν τιμές πάνω από 30% φέτος και 15% γιατι 2021 για να έρθει κόσμος και να δουλέψει το ταξί η ταβέρνα το μπαρ τα μαγαζιά ,να εισπράξει φόρους Δήμος και κράτος,να απορροφηθεί εργατικό δυναμικό ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ!Ολοι οι άλλοι ζητάνε ΜΟΝΟ αυξήσεις σε μισθούς τέλη κόμιστρα!τελεια και παύλα!κανενας δεν τολμάει να πει για την αισχρή αντιμετώπιση ξενοδόχων από τράπεζες τόσα χρόνια!Κανενας δεν έχει το θάρρος να παραδεχθεί ότι είναι ο ΜΟΝΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΣΟΥΡΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ,Να απολαμβάνουν οι ελληναρες τα μαύρα που βγάζουν και τα αχτύπητα …!ΣΕΒΑΣΜΟΣ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΜΕ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ….,!

    • Τι λες ρε κακομοίρη?στο τι τιμή θα πουλήσει είναι δικό του θέμα!αν δεν βγάζει κέρδος ας επενδύσει αλλού!και δεν τους ζήτησε κανείς να είναι «μπροσταρηδες»!την τσέπη τους κοιτάνε!όπως πληρώνει ένας ταβερνιάρης που δουλεύει σεζόν έτσι να πληρώσουν και αυτοί!

    • Δεν νομίζω να τους υποχρέωσε κανένας να γίνουν ξενοδόχοι. Επίσης αν τα βάλεις κάτω αυτοί είναι που έχουν το υψηλότερο βιωτικό επίπεδο άσχετα αν χρωστάνε παντού. Ωραία σπίτια, ωραία αυτοκίνητα, ταξίδια και χρέη.

  5. Οι ξενοδόχοι κάνουν κυκλο εργασιών εκατομμύρια, ταιζουν εκατονταδες οικογένειές, πληρώνουν χιλιάδες ευρώ σε ΔΕΗ ΟΤΕ ικα κτλ, φιλοξενούν όλη την Ευρώπη στο νησι. Εσύ με το παπάκι τώρα τι να την κάνεις την επιδότηση?

    • Και τα κανόνια τους ποιός τα πληρώνει; Ο προϋπολογισμός του κράτους, δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι. Ωραία φάμπρικα οι ανώνυμες εταιρείες.

  6. ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΠΛΑΤΗ ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ. ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΦΟΡΩΝ, ΦΠΑ, ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΕΙΣ ΤΖΑΜΠΑ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΕΓΕΣ. ΝΤΡΟΠΗ.

  7. Αρκετα πια.Ουτε ευρω στους κυριους.Αν δεν μπορουν να κουμανταρουν τα ξενοδωχεια τους να αλαξουν δουλεια.Τα βρηκαν ετοιμα και από επανω θα τους ταιζουμε;Ελεος.

  8. Τα μαύρα κυριοι που μιλάτε !τα μαυρααααααα τα αχτύπητα κυριοι που μιλάτε Αντε ΟΛΙΓΟΙ!Πρωτοι τρέχετε και παρακαλάτε τους ξενοδόχους Γλύφτες.,.αντε μην ανοίξουν στόματα.φοροι επιθεωρήσεις ξανά φόροι φόροι φόροι έξυπνοι ηλίθιοι

    • Εσύ εκεί στην Λάμπη έχεις βραχυκυκλωσει από την υγρασία! γράφε πιο όμορφα να καταλαβαίνουμε τι λες!

  9. Οι ξενοδόχοι θα πληρώνουν μέχρι και το τελευταίο ευρό!! Μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι καταστροφής σε δημοτικά αυτοκίνητα ειναι απο τα ξενοδοχεία λογο όγκου-βάρους και απασχόληση δημοσίου προσωπικού κατα το 85% το 6μηνο, γιατί λοιπόν να μην πληρώσουν;; Ξέρουν αυτοί που τα λέω πολυ καλά!!

  10. Καλά, είναι δυνατόν η επιστολή την στέλνετε στα ΜΜΕ και να την κοινοποιειται στον δήμαρχο, τέτοια απαξίωση στον δήμαρχο και έχετε και ετοιματα από αυτόν κυρίες και κύριοι της ένωσης ξενοδοχων!!!!

  11. Να κλείσουν τα ξενοδοχεια για ένα καλοκαίρι..Θα κλάψουνε μανούλες κυριοι!ανωμυμα το παίζεται μάγκες !ντροπη

  12. Οι Ξενοδοχοι εαν δεν τους πληρωσει φετος το κρατος δηλ εμεις, ολα τα δανεια του συντομα το 75% θα αφησει τα ξενοδοχεια του σε αλλον ιδιοκτητη αφου θα καταστουν οι δανειακες απαιτησεις πλεον μη εξυπηρετουμενες…μετα απο αυτο θα εχουμε Γερμανους ξενοδοχους με λιγοτερο μισθο ακομα να παιρνουν ολα τα δις ευρω και η λατζα στο καθε νησι να πληρωνει σπασμενα…καμια εκπτωση λεφτα εχουν να φανε και οι κοτες…τον λαο λυπαμε που θα μεινει χωρις δουλεια 13 μηνες τουλαχιστον ακομα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ