Ν. Γεωργαντής στον «Σ»: Το Νοσοκομείο μας δεν μπορεί να καλύψει το νησί κτηριακά…

0
2832

«Το όραμά μου είναι, να λειτουργήσουν και να αξιοποιηθούν πλήρως οι υπάρχουσες υποδομές υγείας του νησιού μας». Το όραμά του για την ανάπτυξη των υφιστάμενων δομών παροχής φροντίδας υγείας στο νησί μας, ανέπτυξε – μεταξύ άλλων – σε συνέντευξή του στον «Σ» ο αναπληρωτής Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κω Νεκτάριος Γεωργαντής.

Παρά το σύντομο της μέχρι σήμερα θητείας του (ορκίστηκε στις 4 Μαΐου), έχει επιδείξει ιδιαίτερη δραστηριότητα τόσο στην οργάνωση του Ιδρύματος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, όσο και στις διεκδικήσεις του από την κεντρική διοίκηση της χώρας και δει, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας. Μιλά για την άτυπη συμβουλευτική επιτροπή «κοινωνικού ελέγχου», για το πού «πονάει» το νοσοκομείο από την έλλειψη προσωπικού, ενώ μας προτρέπει τρόπον τινά, να ενεργοποιηθούμε για το κτιριακό πρόβλημα το οποίο είναι τεράστιο. «Κτιριακά το νοσοκομείο μας δεν μπορεί να καλύψει το νησί της Κω. Ούτε η χωροθέτησή του είναι η κατάλληλη, ούτε πλέον οι διαστάσεις του, αλλά ούτε και η διαρρύθμισή του. Με λίγα λόγια, δεν έχει τις προδιαγραφές εκείνες που απαιτούνται για να καλύψει το νησί του Ιπποκράτη, τον 4ο τουριστικό προορισμό της χώρας. Η διοίκηση και το σύνολο του προσωπικού καταβάλουμε συνεχώς τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν» λέει χαρακτηριστικά. Αναφέρει τις αλλαγές που έχουν γίνει καθώς και αυτές που έχουν δρομολογηθεί και σύντομα θα ολοκληρωθούν. Σημειώνει ότι, από πέρσι τον Σεπτέμβριο τη διοικητική αρμοδιότητα των Περιφερειακών Ιατρείων έχει μεταφερθεί στις Υγειονομικές Περιφέρειες και αυτό δημιουργεί μια δυσλειτουργία, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές. Τέλος, μας ενημερώνει ότι οσονούπω έρχεται δεύτερο ακτινολογικό συγκρότημα, ενώ γίνεται και εκτεταμένη ανακαίνιση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού του νοσοκομείου που προέρχεται από νοσοκομεία της Σουηδίας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Γεωργαντή, πολύ λίγος ο χρόνος που υπηρετείτε σε αυτή τη θέση, αρκετός όμως για να έχετε άποψη της κατάστασης. Τελικά, νοιώθετε ικανοποιημένος που αναλάβατε τη θέση ή έχετε μετανιώσει; Το ρωτώ με την έννοια των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και ειδικότερα το νοσοκομείο μας.

Ν.Γ.: Σε μεγάλο βαθμό, η κατάσταση ήταν η αναμενόμενη. Είχα καλή εικόνα για το νοσοκομείο από ανθρώπους που είχα μιλήσει μαζί τους πριν υποβάλω την αίτησή μου. Είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική θέση, διότι, έχεις να αντιμετωπίσεις συνεχώς προβλήματα που χρήζουν άμεσων λύσεων. Επιπλέον τη δεδομένη χρονική στιγμή , έχουν σωρευτικά προστεθεί η σημαντική έλλειψη διοικητικού προσωπικού από το πάγωμα των προσλήψεων από το έτος 2009 και η εξίσου σημαντική μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων. Η φετινή χρονιά αποτελεί την πρώτη κατά την οποία έγινε αύξηση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία ενώ ξεπάγωσαν επιτέλους οι προσλήψεις. Για μας είναι μια χρονιά ανάταξης των δημόσιων δομών υγείας μετά από συνεχείς υποβαθμίσεις.

Ερ: Πριν αναλάβετε τη διοίκηση του νοσοκομείου, ανήκατε σε αυτό που λέμε «ενεργούς πολίτες»; Αυτό το ρωτώ διότι, δυστυχώς, ενώ συμπάσχουμε όλοι, αδιαφορούμε ή αδρανούμε.

Ν.Γ.: Θεωρώ τον εαυτό μου ενεργό πολίτη που με την εργασία του θέλει να βελτιώνονται οι συνθήκες. Συμμετείχα σε κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια για θέματα υγείας, αλλά η αλήθεια είναι ότι, όλες αυτές οι δράσεις στον τόπο μας δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Ερ: Στην πρώτη σας συνέντευξη τύπου, στην εισήγησή σας κάνατε λόγο για πλήρη διαφάνεια της εσωτερικής λειτουργίας του νοσοκομείου μας. Αυτό σημαίνει πως υπήρχε αδιαφάνεια πριν;

Ν.Γ.: Δεν θα το έλεγα έτσι. Αυτή ήταν και είναι προσωπική δέσμευση, για το πώς εγώ θα πορευτώ. Την διαφάνεια στην ενημέρωση για ότι συμβαίνει θα την υπηρετήσω μέχρι την τελευταία μέρα στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Ερ: Τώρα που γνωρίζετε τα εσωτερικά το νοσοκομείου, υπήρχε διαφάνεια ή όχι;

Ν.Γ.: Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σοβαρές διαδικασίες που προάγουν την διαφάνεια όλων των νοσοκομείων όπως το σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι ορκωτοί λογιστές και οι εσωτερικοί ελεγκτές.

Ερ: Στην ίδια συνέντευξη, είχατε κάνει λόγο για τη συγκρότηση μιας άτυπης τοπικής συμβουλευτικής επιτροπής «κοινωνικού ελέγχου» στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολίτες χρήστες των υπηρεσιών του νοσοκομείου μας, με σκοπό, την επισήμανση των προβλημάτων και την κατάθεση προτάσεων για την επίλυσή τους. Ενημερώστε μας, ποιοι συμμετέχουν στην εν λόγω επιτροπή και εάν ξεκίνησε κάποια δράση.

Ν.Γ.: Η άτυπη συμβουλευτική επιτροπή έχει συγκροτηθεί, έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις. Η ύπαρξη και η σύνθεση της ενισχύει την διοίκηση καθημερινά με πολλούς και διάφορους τρόπους, αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για δράσεις. Μην ξεχνάμε ότι, συνέπεσε η ανάληψη των καθηκόντων μου με την τουριστική περίοδο, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για μένα και την λειτουργία του Νοσοκομείου όσο και για τα μέλη της επιτροπής, η οποία αποτελείται από τους, Γιώργο Κοπάδη, Βασίλη Μανιά, Στέφανο Μπουζιώτα, Θέκλα Πλατανίστα, Σοφοκλή Τούλα, Βαγγέλη Τζόγια, Μανόλη Χατζηάμαλλο. Επίσης στην επιτροπή συμμετέχει ο Δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος.

Ερ: Το ζήτημα με την έλλειψη προσωπικού, χρόνιο… Σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα;

Ν.Γ.: Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει και κινείται το κομμάτι των προσλήψεων στον τομέα της υγείας. Στον ιατρικό τομέα είναι σε εξέλιξη προκήρυξη για πέντε γιατρούς τεσσάρων ειδικοτήτων (δύο παιδίατροι, ένας καρδιολόγος, ένας νεφρολόγος και ένας γενικής ιατρικής). Για να αντιληφθείτε πόσο πολύπλοκο είναι το κομμάτι των προσλήψεων ειδικά του ιατρικού προσωπικού, να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι, στις 7 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο διορισμός καρδιολόγου στο νοσοκομείο μας σε θέση επιμελητή Α’. Είναι από παλιές προκηρύξεις (από το 2010) τις οποίες ξεπάγωσε το Υπουργείο Υγείας και τις συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς. Δεν πρόλαβα καν να χαρώ γιατί όπως με ενημέρωσε ο επιτυχών σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, κατέχει ήδη θέση διευθυντή στο ΕΣΥ και προφανώς δεν επιθυμεί να αποδεχθεί κατώτερη θέση. Για το νοσηλευτικό προσωπικό να σας πω ότι, είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο που σε ποσοστό αυτό σημαίνει κάλυψη 70 %, ενώ «πονάμε υπερβολικά» στη διοικητική υπηρεσία η οποία πραγματικά είναι αποδεκατισμένη. Ωστόσο αναμένουμε εντός του Οκτωβρίου δύο υπαλλήλους από παλαιές προκηρύξεις (από κυλιόμενους πίνακες επιτυχόντων). Επίσης, έχει γίνει κατανομή για την επόμενη προκήρυξη, πάλι από παλαιούς επιτυχόντες, για μια θέση πληροφορικής, μια διοικητικών γραμματέων, μια τηλεφωνητών, δύο θέσεων νοσηλευτικής, δυο βοηθών νοσηλευτικής και μια τραυματιοφορέων. Όσο για τα περιφερειακά ιατρεία, σε 30 περίπου ημέρες, αναμένουμε την πρόσληψη δύο αγροτικών γιατρών στην Κέφαλο, έναν στο αεροδρόμιο και έναν στη Νίσυρο.

Να σας αναφέρω επίσης, και το πρόγραμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ που τρέχει από πέρσι, με αφορμή το προσφυγικό, με το οποίο το νοσοκομείο έχει σε ένα βαθμό ενισχυθεί με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και με διασώστες του ΕΚΑΒ.

Ερ: Με λίγα λόγια, από την πλευρά της στελέχωσης, εάν εξαιρέσουμε την διοικητική υπηρεσία, η κατάσταση μας λέτε ότι είναι ικανοποιητική και δεν χρειάζεται να φωνάζουμε…

Ν.Γ.: Να φωνάζουμε για άλλα πράγματα, όπως το κτιριακό πρόβλημα το οποίο είναι τεράστιο. Κτιριακά το νοσοκομείο μας δεν μπορεί να καλύψει πλέον το νησί μας. Ούτε η χωροθέτησή του είναι η κατάλληλη, ούτε πλέον οι διαστάσεις του, αλλά ούτε και η διαρρύθμισή του. Με λίγα λόγια, δεν έχει τις προδιαγραφές εκείνες που απαιτούνται για να καλύψει το νησί του Ιπποκράτη, τον 4ο τουριστικό προορισμό της χώρας. Η διοίκηση και το σύνολο του προσωπικού καταβάλουμε συνεχώς τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν. Και η σημερινή διοίκηση με τη σειρά της σχεδιάζει να κάνει κάποιες ενέργειες για το κτιριακό, για να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση. Πραγματικά, κάποιοι χώροι είναι σε αρκετά χαμηλό επίπεδο. Για παράδειγμα, ο χώρος αναμονής στα επείγοντα, κτιριακά δεν βοηθάει στο να εξυπηρετηθεί ο κόσμος και να έχει μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση. Αναμειγνύονται εσωτερικοί με εξωτερικούς ασθενείς, γιατί στον ίδιο χώρο των επειγόντων βρίσκονται τα ακτινολογικά εργαστήριά, η συνταγογράφιση, τα μικροβιολογικά και αιματολογικά εργαστήρια και οι διάδρομοι προς τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες…

Ερ: Με αφορμή αυτό, επανέρχομαι στις πρώτες σας δηλώσεις όπου, είχατε πει πως, είστε σε συνεργασία με το επαρχείο, ώστε σύντομα να κατατεθεί πρόταση από τις τεχνικές του υπηρεσίες για την αναδιοργάνωση των χώρων των εξωτερικών ιατρείων για να βελτιωθεί αισθητά η εικόνα και η λειτουργικότητα των εξωτερικών ιατρείων, του χώρου των επειγόντων και των χώρων αναμονής. Υπάρχει εξέλιξη;

Ν.Γ.: Η αλήθεια είναι ότι, περιμένω μια πρόταση – μελέτη από το επαρχείο. Παράλληλα, να σας πω ότι, μου δόθηκε μια παλαιότερη πρόταση, αλλά δυστυχώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα και απαιτείται επικαιροποίηση. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε.

Ερ: Εάν κάνουμε «εικόνα» τις δομές υγείας στο νησί μας, θα δούμε ότι, έχουμε ένα εκπληκτικό σε υποδομές Κέντρο Υγείας στην Αντιμάχεια, το οποίο φιλοξενεί το περιφερειακό ιατρείο του χωριού, έχουμε το νοσοκομείο όμως μας το περιγράψατε και έχουμε και το ΙΚΑ, το οποίο «ξεδοντιάστηκε» εν μια νυκτί. Με λίγα λόγια, δεν υφίσταται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μεγάλο μέρος της οποίας έχει επιβαρυνθεί το ήδη «προβληματικό» νοσοκομείο.

Ν.Γ.: Το νοσοκομείο μας είναι από εκείνα τα νοσοκομεία της χώρας – είναι ακόμα περίπου δέκα – που περιλαμβάνεται εντός του οργανισμού του και κέντρο υγείας αρμόδιο για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Μετά την διάλυση ουσιαστικά των ιατρείων του πρώην ΙΚΑ το 2014, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αρκετοί πολίτες αδυνατούν να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το νοσοκομείο μας να εξυπηρετεί ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό πολιτών για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ερ: Σαν διοίκηση περιφερειακού νοσοκομείου, πώς μπορείτε να πιέσετε για την «απαλλαγή» σας από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας;

Ν.Γ.: Δεν θέλουμε να «απαλλαγούμε» από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά θέλουμε να υπάρξουν αποκεντρωμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα αποσυμφορήσουν το νοσοκομείο με στόχο να μπορεί να παρέχει σε υψηλότερο επίπεδο δευτεροβάθμια περίθαλψη όλων των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας. Να σας ενημερώσω ότι υπάρχει ένας συνολικός επανασχεδιασμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Στα πλαίσια αυτού, θεωρώ ότι θ’ αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό η βελτίωση της Πρωτοβάθμσιας Φροντίδας Υγείας. Το δικό μου όραμα για το νησί μας είναι, να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί – να μη μείνει στα χαρτιά – ένας νέος χάρτης υγείας που θα καλύψει το σύνολο του νησιού και θα αξιοποιήσει όλες τις υπάρχουσες υποδομές στο μέγιστο βαθμό. Δηλαδή, το Κέντρο Υγείας στην Αντιμάχεια και το κτίριο του ΙΚΑ στο Πλατάνι. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβούν αυτά είναι συμμετοχή και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Ερ: Κύριε Γεωργαντή, συνεχώς ακούμε παράπονα για τα ραντεβού, ότι υπάρχει μακρά αναμονή. Τώρα τελευταία, μάθαμε ότι, σε κάποιες υπηρεσίες δεν υπάρχει πλέον αναμονή.

Ν.Γ.: Λειτουργώντας και ως πολίτης αλλά και ως εν δυνάμει ασθενής, από τους βασικούς στόχους ήταν η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών που χρήζουν ανάγκης ιατρικών υπηρεσιών. Εργαζόμενοι μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση, πάντα σε συνεργασία με το σύνολο του προσωπικού, καταφέραμε να μειώσουμε αισθητά το χρόνο αναμονής για ένα προγραμματισμένο ραντεβού. Ειδικά στα μικροβιολογικά και αιματολογικά εργαστήρια, δεν υπάρχει χρόνος αναμονής μιας και το ραντεβού προγραμματίζεται για την επόμενη ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα ακτινολογικά εργαστήρια (υπέρηχος, αξονικός, ακτινολογικό) όπου και εκεί ο χρόνος αναμονής είναι ελάχιστος. Να σας αναφέρω επίσης ότι, στο μικροβιολογικό εργαστήριο έχει αυξηθεί και το είδος των εξετάσεων. Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά έγιναν σε συνεργασία με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό (ιδιαίτερα στον τομέα των προμηθειών)

Ερ: Μια και μιλήσατε για προμήθειες, ποια η «εικόνα» με το υγειονομικό υλικό; Εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει έλλειψη, όπως κατά καιρούς έχει καταγγελθεί;

Ν.Γ.: Όσο διάστημα βρίσκομαι εδώ, δεν έχω αντιληφθεί να υπάρχει τέτοια έλλειψη. Περιστασιακά μπορεί να τύχει ένα βράδυ ή ένα σαββατοκύριακο, λόγω αυξημένης προσέλευσης στα επείγοντα να υπάρξει έλλειψη κάποιου υλικού λόγο μη επαρκούς προμήθειας από τις αποθήκες μας και το φαρμακείο. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με έλλειψη υλικού. Αυτό που έχω τονίσει στο προσωπικό και θέλω να συμβαίνει, είναι, υγειονομικό υλικό, φάρμακα και υπηρεσίες του νοσοκομείου θα πρέπει να παρέχονται στους ασθενείς. Όταν κάτι δεν το έχει το νοσοκομείο, λόγω καθυστέρησης της προμήθειας, βεβαίως να το ζητήσουμε. Αλλά για κάτι που το διαθέτουμε στις αποθήκες μας, για μένα είναι απαγορευτικό να ζητείται από τον ασθενή ή το περιβάλλον του. Να σας διαβεβαιώσω ότι, παρά τη δυσκολία των γραφειοκρατικών διαδικασιών, από αυτή την άποψη είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Να σημειώσω επίσης ότι, ο αν. υπουργός κ. Πολάκης έχει δηλώσει, ότι θα υπάρξει επανασχεδιασμός των διαδικασιών προμήθειας υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού.

Ερ: Από οικονομικά, σε ποιο επίπεδο βρίσκεται το νοσοκομείο; Ο υπουργός ζήτησε από όλα τα νοσοκομεία να δώσουν καμπόσα εκατομμύρια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ν.Γ.: Τα χρήματα που ζήτησαν να δώσουμε, αφορούν στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τουλάχιστον των τριών τελευταίων ετών. Για να γίνει αυτό, το υπουργείο επιχορήγησε το σύνολο των οφειλών σε όλα όλων των νοσοκομείων. Η απαίτηση είναι να εξοφλήσουμε τις οφειλές μας με ταχύτατους ρυθμούς μέχρι το τέλος του έτους και για αυτό ελεγχόμαστε κάθε εβδομάδα. Εμείς καλούμαστε με ένα άτομο στο λογιστήριο, να κάνουμε όλη την γραφειοκρατική δουλειά που αφορά στην έκδοση χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής και στην εκκαθάριση των δαπανών. Το νοσοκομείο μας έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 2,7 εκ. ευρώ.

Ερ: Το ποσό αυτό για τα δεδομένα του νοσοκομείου μας, είναι μεγάλο, μικρό;

Ν.Γ.: Το ποσό δεν είναι μεγάλο, αναλογικά με τα ταμειακά διαθέσιμα του νοσοκομείου. Δηλαδή, το νοσοκομείο θα μπορούσε από τη λειτουργία του, να μην χρωστάει τίποτα και να έχει και ταμειακό υπόλοιπο.

Ερ: Και γιατί δεν τα έχει;

Ν.Γ.: Αυτό αφορά τις προηγούμενες διοικήσεις αλλά εκτιμώ ότι συνέβη λόγω της έλλειψης διοικητικού προσωπικού, αλλά και των προτεραιοτήτων που είχαν τεθεί.

Ερ: Δηλαδή, υπάρχει πρόβλημα.

Ν.Γ.: Σαφέστατα υπάρχει πρόβλημα. Συσσωρεύτηκαν ανεξόφλητες οφειλές προς προμηθευτές τα τελευταία 3-4 χρόνια ενώ το νοσοκομείο είχε την οικονομική δυνατότητα με καλό προγραμματισμό να έχει εξοφλήσει όλους τους προμηθευτές τους.

Ερ: Τότε, γιατί δεν εξοφλούνται οι οφειλές και γιατί το κράτος προχώρησε στις επιχορηγήσεις;

Ν.Γ.: Το κράτος προχώρησε σε επιχορήγηση γιατί τα περισσότερα νοσοκομεία δεν είχαν επαρκεί ταμειακά διαθέσιμα για να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Ερ: Και γιατί δεν εξοφλήθηκαν;

Ν.Γ.: Όπως σας ξαναείπα, αυτό αφορά τις προηγούμενες διοικήσεις αλλά εκτιμώ ότι συνέβη λόγω της έλλειψης διοικητικού προσωπικού.

Ερ: Θέλω να σας θέσω κάποια ζητήματα που αφορούν στο κατ’ όνομα πλέον Κέντρο Υγείας στην Αντιμάχεια, το οποίο λειτουργεί ως Περιφερειακό Ιατρείο… Επειδή αποτελεί ένα κόσμημα, με κτιριακές υποδομές, εξοπλισμό κ.λ.π. δεν θα μπορούσε να λειτουργεί καλύτερα και αποδοτικότερα για τους πολίτες του «τριγώνου» εάν λ.χ. έκαναν εκεί τις εφημερίες τους αγροτικοί και επιμελητές, εάν υπήρχε νοσηλευτικό προσωπικό με απόσπαση και ακόμα εάν μια δυο φορές την εβδομάδα έκαναν βάρδια δύο τεχνολόγοι (για ακτινογραφίες και μικροβιολογικούς ελέγχους);

Ν.Γ.: Θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα και να τα βάλουμε στη σωστή τους διάσταση. Στο κτήριο του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας στην παρούσα φάση στεγάζεται το Περιφερειακό Ιατρείο Αντιμάχειας. Κέντρο Υγείας δεν υφίσταται σαν οργανισμός, δεν έχει δηλαδή νομική οντότητα. Σε Περιφερειακό Ιατρείο δεν μπορεί να εφημερεύει γιατρός του νοσοκομείου ούτε να μετακινηθεί παραιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να σας πω και κάτι ακόμα. Τα νοσοκομεία αναφοράς, μέχρι πέρσι τον Σεπτέμβριο είχαν την διοικητική αρμοδιότητα των Περιφερειακών Ιατρείων της περιοχής ευθύνης τους. Από τότε δεν την έχουν πλέον. Την αρμοδιότητα όλων των Περιφερειακών Ιατρείων την έχουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες. Αυτό, δημιουργεί μια δυσλειτουργία λόγο της απόστασης και της μη γνώσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές. Αυτή τη θέση την έχω καταθέσει στην κεντρική πολιτική ηγεσία. Το όραμά μου, όπως σας ανέφερα, είναι να λειτουργήσουν και να αξιοποιηθούν πλήρως οι υπάρχουσες υποδομές υγείας του νησιού μας και γι’ αυτό, θα καταθέσουμε συγκεκριμένη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση.

Ερ: Κύριε Γεωργαντή, ο επίλογος δικός σας.

Ν.Γ.: Αυτούς τους τέσσερις μήνες έχουν ξεκινήσει και γίνονται κάποια πράγματα στο νοσοκομείο μας που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση κάποιων χρόνιων προβλημάτων, όπως λ.χ. αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την επέκταση του δικτύου οξυγόνου σε όλους τους θαλάμους. Υπήρχε η μελέτη εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά δεν είχε υλοποιηθεί. Έτσι, ανεβαίνει η ποιότητα της υπηρεσίας και η διαθεσιμότητα και από την άλλη πλευρά, μειώνονται ενδεχόμενοι κίνδυνοι. Επίσης, είμαστε στο τελικό στάδιο για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τη σύνδεση του αξονικού με το δίκτυο της ΔΕΗ, η δε γεννήτρια θα σταματήσει και θα παραμείνει ως εφεδρική για ώρα ανάγκης. Έχουμε ξεκινήσει της διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του έτους, για να σταματήσει η λειτουργία του κοντέινερ ως χώρου προσωρινής αποθήκευσης λοιμωδών απορριμμάτων, τα οποία θα πηγαίνουν σε άλλο χώρο τον οποίο ετοιμάζουμε. Να σας πω επίσης ότι, έχει έρθει νέος σύγχρονος εξοπλισμός για το ΩΡΛ ιατρείο από την ΥΠΕ, ενώ έρχεται και δεύτερο κλασσικό ακτινολογικό συγκρότημα.

Ερ: Ενώ είμαστε στον επίλογο, δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω, πού θα εγκατασταθεί το δεύτερο ακτινολογικό συγκρότημα;

Ν.Γ.: Το πρόβλημα του χώρου είναι πολύ καθοριστικό. Δεν σας κρύβω ότι, από την πρώτη στιγμή που ήρθα, μπαίνω στη θέση των γιατρών που κάνουν συνταγογράφιση σε αυτό το κουβούκλιο στο χώρο αναμονής και αυτό με προσβάλει, όπως προσβάλει όλους μας. Δεν έχω βρει χώρο να μεταφέρω αυτή την υπηρεσία εντός του νοσοκομείου. Όσο για το δεύτερο ακτινολογικό, έχουν εντοπιστεί δυο τρεις δυνατοί χώροι. Τέλος, να σας αναφέρω ότι, γίνεται μια εκτεταμένη ανακαίνιση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού που προέρχεται από νοσοκομεία της Σουηδίας (κρεβάτια, αναπηρικά αμαξίδια, ιατρικά μηχανήματα, κ.ά) ο οποίος είναι εξαιρετικής ποιότητας και σε άριστη κατάσταση.

Πηγή: http://stathmosnet.gr/koinonia/item/5978-ktiriaka-to-nosokomeio-mas-den-borei-na-kalypsei-to-nisi

picture_000000014w22Y015zxc023q03c0c939r22042

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ