Ν. Μυλωνάς: με αφορμή τα 70 χρόνια από την ‘’ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ή την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» – Διάθεση χώρου στους παλαιούς πολεμιστές

2
1051

ΘΕΜΑ: με αφορμή τα 70 χρόνια από την ‘’ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ή την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ’’

Α. 70 χρόνια από την ‘’ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ή την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ των νησιών μας’’. Άραγε τελειώσαμε με την ιστορία της εναλλαγής κατακτητών, πατρωνίας, αλλότριων επιβουλών και αλλαγής συνόρων ή ζούμε μια εποχή θολών οριζόντων και δυσοίωνων προοπτικών πριν από μια τραγική ιστορική επανάληψη;

Στην Μητρόπολη μετά την Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό παρακολουθήσαμε την ομιλία της νέας εκπαιδευτικού της κ. Χαραλαμπίδου, η οποία εξιστορώντας τα γεγονότα των χρόνων που πέρασαν είχε την τόλμη να μας μεταφέρει στην εποχή μας απαντώντας και στο ερώτημα: πως αντιλαμβάνεται η νέα γενιά τις ιστορικές της παρακαταθήκες και τι σχέση έχουν όλα αυτά με την σημερινή θέση των νέων σε μια χώρα γεμάτη προβλήματα σε έναν αβέβαιο κόσμο με ασαφή οράματα; ‘’Εμείς κινδυνεύουμε να είμαστε η πρώτη γενιά, μετά από πολλές γενιές, που δεν θα αφήσουμε το ιστορικό αποτύπωμα του αγώνα μας για συλλογικά αιτήματα, έτσι που είμαστε εγκλωβισμένοι στις δυσκολίες της εποχής και την προσπάθεια της ατομικής επιβίωσης’’!!! Στην εξιστόρηση της αναφέρθηκε και στην κρυμμένη ιστορική περίοδο του αγώνα για την Ένωση στην διάρκεια της Αγγλικής κατοχής κάνοντας αναφορά της στην αντιστασιακή οργάνωση ΕΜΠΑ!

Β. Από το βιβλίο-ευαγγέλιο της τοπικής πρόσφατης ιστορίας του Ελ. Διακογιάννη ‘’οι ανυπότακτοι της Σύμης – η Βρετανική κατοχή στα Δωδεκάνησα: ‘’Ο ήρωας της Δωδεκανήσου Μάρκος Κλαδακης κατέβασε το 1919 στην Σύμη μπροστά από την Ιταλική φρουρά την Ιταλική Σημαία! Κορυφαία στρατιωτική μορφή, πρώτος στις τάξεις της σχολής Ευελπιδων διώχθηκε από την δικτατορία του Μεταξά για τα φιλελεύθερα φρονήματα του με φυλακή και αποστρατεία.. Την περίοδο 1940-41 οργάνωσε και ήταν διοικητής του Συντάγματος Δωδεκανησίων Εθελοντών και διατέλεσε προσωπάρχης του Υπουργείου Στρατιωτικών στην κυβέρνηση του Κα ΐ ρου. Διώχθηκε, υπέστη απίστευτους εξευτελισμούς γιατί αντέδρασε στα σχέδια του Παλατιού και των Βρετανών για την Ελλάδα. Πέθανε την πρωτοχρονιά του 1973 και αντί στρατιωτικού αγήματος, τα ανίψια του τον τύλιξαν με την ελληνική σημαία και αποτέλεσαν την τιμητική φρουρά στην σωρό του! ’’

Γ. Το 1949 μετά τον εμφύλιο πόλεμο εκδόθηκε ο Α.Ν. 971 για την αναγνώριση της ‘’εθνικοφρόνου’’ εθνικής αντίστασης ο οποίος συμπληρώθηκε με τον Α.Ν. 971/1949 και τον Ν. 2272 /1952, οι οποίοι καταργήθηκαν αργότερα, αλλά επανήλθαν σε ισχύ και συμπληρώθηκαν με τον Νόμο 1285 του 1982 από την πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ο νόμος αφήρεσε τις παραγράφους για αποκλεισμό των ‘’αριστεροφρόνων’’ οργανώσεων ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ ενώ αναγνωρίστηκαν ρητά οργανώσεις που δεν διαλύθηκαν και συνέχισαν ένοπλο αγώνα κατά τον Εμφύλιο πόλεμο …. ξεχνώντας την αντίσταση των Δωδεκανησίων! Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1988 ο Ρόδιος Γιάννης Ζίγδης, μορφή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κατέθεσε τροπολογία αναγνώρισης λέγοντας: ‘’πρότεινα να αναγνωριστεί ως Εθνική Αντίσταση η εθελοντική υπηρεσία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις των Δωδεκανησίων οι οποίοι έφυγαν από την Δωδεκάνησο και ήλθαν από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα στην Αθήνα και μαζί με τους συμπατριώτες τους ενταχθήκαν στο σύνταγμα των Δωδεκανησίων ευθύς ως ο Μουσολίνι επιτέθηκε στην Ελλάδα, ενώ ήταν Ιταλοί Υπήκοοι! Στην Αίγυπτο έφτιαξαν την Δωδεκανησιακή Φάλαγγα που υπήρξε ο πυρήνας της πολεμικής παρουσίας της Ελλάδας στην Μέση Ανατολή. Και τι μου απαντούν; Δεν είχε λέει αρχίσει η Αντίσταση! Διότι η Αντίσταση άρχισε μετά την κατάληψη της Χώρας από τους Ιταλούς και Γερμανούς. Μα η Δωδεκάνησος ήταν ήδη κατειλημμένη! Δεν είναι πράξη αντίστασης να αφήνεις την οικογένεια σου και να πας να καταταγείς στον στρατό, στο ναυτικό ή στην αεροπορία;… Η αγνόηση του αιτήματος θα μείνει κηλίδα στην ιστορία της κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ’’.

Δ. Υποχρέωση μας ως Δήμος η διάθεση χώρου φιλοξενίας του αρχείου και του συλλόγου παλαιών πολεμιστών, που ο σπουδαίος πατριώτης μας Δ. Τριπολίτης μας υπενθυμίζει τονίζοντας ότι η αδιαφορία μας δεν μας ‘’τιμά’’.

Ν. Μυλωνάς

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ