Ν.Μ: Ο υπό συζήτηση εκλογικός νόμος θα καθορίσει τις πολιτικές διεργασίες στις τοπικές εκλογές του 2019, και αυτό δεν είναι πρόοδος και δημοκρατία!

16
959

ΘΕΜΑ: Ο υπό συζήτηση  εκλογικός νόμος θα καθορίσει τις πολιτικές διεργασίες στις τοπικές εκλογές του 2019, και αυτό δεν είναι πρόοδος και δημοκρατία!

Ανώτερος παράγων του υπ. Εσωτερικών επισημαίνει ότι η νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης θα κατατεθεί τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου και θα ακολουθήσει διάλογος. Ας δούμε τι προδιαγράφεται.

Α. Από ότι διαβάζουμε και αυτή η αναθεώρηση αφήνει απ έξω το σοβαρό πολιτικό, οικονομικό και υπαρξιακό πια πρόβλημα της αυτοδιοίκησης στην χώρα μας, που είναι ο έλεγχος της τοπικής εξουσίας από την κεντρική-κυβερνητική εξουσία! Ο σφικτός έλεγχος επιτυγχάνεται ιστορικά, μέσω του θεσμοθετημένου κρατικού συγκεντρωτισμού. Μετά το 2010 μέσω των μνημονιακών δεσμεύσεων ο έλεγχος έγινε ασφυκτικός! Ο κομματισμός και ο παραγοντισμός είναι προϊόντα και μηχανισμοί έλεγχου της τοπικής κοινωνίας! Χθεσινοί και σημερινοί κυβερνώντες παρακάμπτουν την ουσία του προβλήματος ελέγχου και περιστολής της τοπικής εξουσίας και επικεντρώνονται κάθε φορά στο εκλογικό σύστημα! Για αποπροσανατολισμό λένε και μερικά ωραία ή αυτονόητα πράγματα! Ζήσαμε τις κυβερνητικές αλλαγές Καποδίστρια, Καλλικράτη που εστίαζαν μόνο στο μέγεθος της εδαφικής έκτασης των ΟΤΑ και στο εκλογικό σύστημα! Μάλιστα το 2010 μέχρι τελευταίας στιγμής μιλούσαν για εκλογή δημάρχων-περιφερειαρχών και συμβουλών με λίστες και όχι με ψηφοδέλτια. Ίδια πρακτική και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εκμεταλλεύεται το πάγιο αίτημα της ριζικής δημοκρατικής ανασυγκρότησης των συστημάτων διαχείρισης εξουσίας, που μέρος του είναι η απλή αναλογική, αδιαφορώντας για το κυρίαρχο.

Β. Αναφέρει ο κυβερνητικός παράγοντας: “Μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές (θα ισχύσουν από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση), το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας των διατάξεων για την απλή αναλογική και στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας’’, ‘’Oι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α’ γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής’’, ‘’Τη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρώνται δύο πρόσωπα και όχι οι παρατάξεις τους’’, ‘’η εφαρμογή της απλής αναλογικής ευνοεί την προοπτική των συμμαχιών είτε πριν είτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις’’, ‘’Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εισαγάγει μια εποχή συναίνεσης και σε θέματα Αυτοδιοίκησης’’, ‘’η κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης εστιάζεται στην προοπτική να αναπτυχθούν εγκαίρως αυτοδιοικητικές συμμαχίες, ικανές να εξασφαλίσουν προοδευτικό πρόσημο στους δήμους και τις περιφέρειες’’.

Γ. Τους πραγματικούς στόχους υιοθέτησης των δρομολογούμενων κυβερνητικών επεμβάσεων στην αυτοδιοίκηση επιβεβαίωσε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, Νοέμβριος 2016, ο κ. Τσίπρας λέγοντας: ‘’με την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκησης θα σπάσουν συστήματα και κατεστημένα» και ότι ‘’στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 δεν επιχειρήσαμε τα απαιτούμενα ανοίγματα που θα εξασφάλιζαν μία πιο δυναμική παρουσία των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Τότε οι λάθος επιλογές ήταν καταστροφικές’’ και τώρα ’’οφείλουμε να δουλέψουμε με σχέδιο για τις δημοτικές εκλογές του 2019’’! Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως καταλαβαίνουμε, είναι σε εξέλιξη και αυτό που ενδιαφέρει είναι πως σαν κόμμα θα κατακτήσει περισσότερους θώκους μέσω ‘’απαιτούμενων ανοιγμάτων’’ και την σημαία των ‘’προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων’’.

Δ. Είναι δεδομένη την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας για απλή αναλογική σε δήμους-περιφέρειες. Το ΚΚΕ διαχρονικά τάσσεται υπέρ. Η Ένωση Κεντρώων τάχθηκε υπέρ, ενώ ερωτηματικό είναι το ΠΑΣΟΚ που πέρυσι δεν ψήφισε την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ε. Στις τοπικές κοινωνίες υπαρχει απουσία σχεδίων, οραμάτων, απαιτήσεων και κινήσεων για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Στην απουσία πολιτικών τοπικής αλλαγής στηρίζονται και οι τωρινοί άνωθεν κομματικοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί αναθεώρηση του πλαισίου της Αυτοδιοίκησης. Ο υπό συζήτηση ο εκλογικός νόμος θα καθορίσει τις πολιτικές διεργασίες στις τοπικές εκλογές του 2019 και αυτό δεν είναι πρόοδος και δημοκρατία, όπως μας λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες!

Ν. Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΩΝ ΣΤΙς ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΕΛΕΟΣ

 2. Αυτο δεν ειναι προοδος και δημοκρατια….Προοδος και δημοκρατια ειναι να πηγαινει ο Μυλωνας προσωπικα ως…αριστερος και να γινεται προεδρος του Δ,Σ, με τον…. φασιστα !!!!…και να ΠΟΛΕΜΟΥΝ τον Καματερο….και τον Συριζα!!!!!!Οταν οι λεξεις και τα νοηματα γινονται…παιχνιδι στα χερια τυχαιων …γαφειαδων. Τελειως …ασπονδυλων. φτερα στον ανεμο!!! Λεξεις πεταμενες…ανεμελα και …πραξεις αηδιαστικες !!!!

 3. Τώρα πια οι λέξεις και οι απόψεις σου δεν έχουν το νόημα που είχαν κάποτε.Ευχαρίστησες τη ματαιοδοξία σου να διοικήσεις,έκανες μια τρύπα στο νερό,τέλος. Ακόμα και στους Κυριτσικούς προκαλείς μειδιάματα,και στους υπόλοιπους γέλια…. Άστο το άτιμο…

 4. Στις τοπικές κοινωνίες υπάρχει απουσία σχεδίων, οραμάτων, απαιτήσεων και κινήσεων για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις..Λέει ο μεγάλος αριστερός Μυλωνάς….. Γιατί κ.Μυλωνά δεν έκανες πράξη τα οράματα σου,τα σχέδια σου,τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις ; Τι αηδίες είναι αυτές τώρα; Τώρα θα το παίξεις πάλι Συμπαράταξη και αντιπολίτευση;

 5. ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;

  Είθισται, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, να λέγονται πολλά περί «χούντας» και «δημοκρατίας». Αλλά, ποια είναι η χούντα και ποια η δημοκρατία;Θα αναφέρουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Ως γνωστόν, από το… σωτήριον έτος 1974 μέχρι σήμερα, όλοι οι πρόεδροι της δημοκρατίας (τους…) είναι εκλεγμένοι από την πλειοψηφία των βουλευτών, κι όχι από τον ελληνικό λαό.Ο μόνος πρόεδρος στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό, ήταν ο… «δικτάτορας» Γεώργιος Παπαδόπουλος, το 1973, με ποσοστό 78,43% και τις ψήφους 3.870.124 Ελλήνων και Ελληνίδων! Κι αυτό δεν αλλάζει με τίποτα, «δημοκράταροι»!

 6. ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ 2.338 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΥΠΟ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΔΕΗ!

  Έτσι, μετά από τις χιλιάδες προσλήψεις στα hotspots, ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις 2.338 –προφανώς συντρόφων- σε Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με διάφορες ειδικότητες, όπως 1.840 εργατών, 319 αρχαιολόγων και διάφορες άλλες, όπως αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, συντηρητών αρχαιοτήτων, τοπογράφων, φυλάκων κ.λπ.! Μάλιστα, οι ρουσφετολόγοι είναι και… βιαστικοί, καθώς η σχετική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού έχει την επισήμανση «Εξαιρετικά Επείγον».Και δεν είναι μόνο τα ρουσφέτια, αλλά και η υποχρέωση της υπό χρεωκοπίαν ΔΕΗ να πληρώνει όλους αυτούς από τον προϋπολογισμό της! Της ΔΕΗ, που έχει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτες και μη ρυθμισμένες οφειλές και για την οποία εκφράστηκαν προσφάτως φόβοι, ότι προσεχώς θα αδυνατεί να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων της!Διοριστείτε σύντροφοι, διοριστείτε! Εμείς τα «κορόιδα» θα σας πληρώνουμε! Αλλά, μέχρι πότε;

 7. ΕΚΑΨΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ… ΤΟ ΑΠΕΚΡΥΨΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ… ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;

  Στην σύλληψη τεσσάρων συριζομούρηδων –τριών ανδρών και μιας γυναίκας- προχώρησαν η Άμεση Δράση και η Ομάδα ΔΙΑΣ, για το κάψιμο μιας ελληνικής σημαίας, που έγινε το πρωί της Λαμπρής στα Πατήσια.
  Οι συριζομούρηδες υποδείχθηκαν από περαστικό που τους είχε δει και τους αναγνώρισε. Το «περίεργο» είναι ότι το συμβάν και οι συλλήψεις που ακολούθησαν δεν δημοσιοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ (προφανώς κατόπιν «άνωθεν εντολής»…) και δεν γράφτηκε κουβέντα στα καθεστωτικά ΜΜΕ.
  Γιατί άραγε; Μήπως γιατί κάποιος από τους συλληφθέντες είναι παιδί υπουργού της συγκυβέρνησης των τσιπροβλαμμένων;

 8. Focus: Στην Ελλάδα των Τσίπρα - Καμμένου μόνο οι φτωχοί πληρώνουν τις «μεταρρυθμίσεις»! 1

  Ανταπόκριση από την Αθήνα, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μόνο οι φτωχοί πληρώνουν για τις μεταρρυθμίσεις», υπάρχει στο τεύχος του γερμανικού περιοδικού “Focus” που κυκλοφορεί.
  Ιδού και το περιεχόμενο της ανταπόκρισης, που ανταποκρίνεται στην αλήθεια: «Ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα ελπίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα φορολογήσει, επιτέλους, τους πλουσίους. Ο Αλ. Τσίπρας δεν πραγματοποίησε την υπόσχεσή του. Απ’ την 13η σύνταξη και τις φορολοαπαλλαγές βγήκαν κερδισμένοι και ευκατάστατοι.Οι φτωχότεροι είναι εκείνοι που θα επωμιστούν τα νέα μέτρα λιτότητας που αποφασίστηκαν στη Μάλτα. Σε αυτούς ανήκει και η μείωση του αφορολόγητου. Παράλληλα όσοι έχουν εισόδημα 450 ευρώ μικτά το μήνα θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος. (…)

 9. Focus: Στην Ελλάδα των Τσίπρα - Καμμένου μόνο οι φτωχοί πληρώνουν τις «μεταρρυθμίσεις»! 2

  Την ίδια στιγμή οι φόροι ακινήτων καθιστούν την Ελλάδα μια από τις πιο ακριβές χώρες για ιδιοκατοίκηση. Οι σχετικοί φόροι είναι υψηλότεροι από εκείνους στη Γερμανία. Κατά συνέπεια καταρρέουν οι τιμές των ακινήτων. Την εξέλιξη αυτή εκμεταλλεύονται όλο και συχνότερα ξένοι εκτός ΕΕ, οι οποίοι μόνο πέρυσι αγόρασαν για 250 εκατ. ευρώ ακίνητα και μαζί με αυτά μια βίζα για το χώρο του Σέγκεν.
  Την ίδια στιγμή πολλοί Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν δόσεις και φόρους και έτσι τα ακίνητά τους απειλούνται με πλειστηριασμό. Ενώ ο Αλ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι δεν θα δώσει κανένα σπίτι σε τραπεζίτες, οι δημοπρασίες εξπρές θα γίνουν πραγματικότητα».

 10. ΜΥΛΩΝΑ ΤΑ SECYRITY ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΙ? ΓΙΑΤΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ SECYRITY?

  Την καταγγελία ότι η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ πληρώνει με εκατομμύρια ευρώ (700.000 μόνο για δύο μήνες του 2017) εταιρεία φύλαξης διατυπώνει το σωματείο εργαζομένων στο Κέντρο. Με ανακοίνωσή του, προσθέτει ότι η παρουσία δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση (χωρίς σύμβαση, όρους και πλαίσιο λειτουργίας που να διαφυλάττει την τήρηση της νομιμότητας εντός του Οργανισμού). http://www.pronews.gr/portal/20170420/genika/koinonia/71/oi-ergazomenoi-toy-keelpno-kataggelloyn-yperogkes-dapanes-se-etairia

 11. ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΩΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ SECYRITY.

  ΓΕΜΙΖΟΥΝ Τ………..Α ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.