Ν. Μυλωνάς: Για τους συμβασιούχους Δήμου Κω – Το ατελείωτο παιχνίδι της εξουσίας…

0
1668

Θεμα: για τους συμβασιούχους της καθαριότητας του Δήμου Κω
Το ατελείωτο παιγνίδι της εξουσίας και στην διαχείριση των σκουπιδιών

Α. Η ιστορία είναι παλιά και πολύ γνωστή. Η υπηρεσία της καθαριότητας του νησιού μας υποστηρίζεται την θερινή περίοδο από ένα μεγάλο αριθμό συμβασιούχων. Οι Δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες μας, βοηθούμενοι από τους κυβερνητικούς βουλευτές, έκαναν την κοινωνική αλλά και την προσωπική πελατειακή τους διαχείριση δημιουργώντας τις εκλογικές τους βάσεις με τις επαναλαμβανόμενες συμβάσεις! Αυτό συνεχίστηκε με τον ενιαίο Δήμο. Ο νόμος Παυλόπουλου οδήγησε ‘’ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ’’ στην μονιμοποίηση συμβασιούχους που πληρούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, λίγο πριν τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρωτοτύπησε και με το νόμο του 2015 επέβαλε αυτοδικαίως παράταση όλων των συμβάσεων για 2 χρόνια, ενώ άνοιξε και την συζήτηση για …μορφές μονιμοποίησης! Στην ρύθμιση της περιλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κτιρίων δημοσίων υπηρεσιών, ανεξάρτητων αρχών, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ (Δήμοι και Περιφέρειες) και στην αποκομιδή απορριμμάτων των Δήμων. Με πρόσχημα την μείωση της ανεργίας και πατώντας στο έδαφος της ανάγκης εργασίας προσπαθεί να διασπάσει την σχέση συμβασιούχων και Δημάρχων που ανήκουν κατά την μέγιστη πλειοψηφία σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και δημιουργήσει δική της εκλογική βάση! Έτσι ξεκίνησε μια κόντρα κυβέρνησης – Δημαρχών που συνεχίζεται με την εμπλοκή και άλλων κρατικών μηχανισμών.
Β. Πριν λίγες μέρες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου «έκλεισε την πόρτα» των παρατάσεων των συμβάσεων των συμβασιούχων των ΟΤΑ–που υπολογίζονται σε περίπου 30.000-που είχαν προβλεφθεί με πρόσφατους νόμους (επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου), “καταδικάζοντας” τριπλά τους συμβασιούχους:
1. Απαγορεύει τις παρατάσεις των συμβάσεων.
2. Απαγορεύει την πληρωμή τους ακόμη και αν η παράταση ήταν για ένα χρόνο.
3. Εμποδίζει τη μονιμοποίησή τους.
Είχε ήδη προηγηθεί άρνηση Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων στα τμήματα καθαριότητας των δήμων (πχ Γενάρης 2017 στους Δήμους Ροδόπης) επικαλούμενοι αντισυνταγματικότητα του νόμου, προτείνοντας το θέμα των δεδουλευμένων να κλείσει με νομοθετική ρύθμιση –τροπολογία, που την μεθοδεύει τώρα ο υπουργός Εσωτερικών. Όμως γιατί και σε αυτό το απλό θεμα των ανταποδοτικών υπηρεσιών που αφορά αποκλειστικά και μόνο την τοπική κοινωνία και τον Δήμο επεμβαίνει ο κ.Σκουρλέτης (Παυλόπουλος);
Είναι προφανές το ευτελές εξουσιαστικό πολιτικό παιγνίδι γύρω από τους συμβασιούχους.
Γ. Με ευκαιριακές και περιστασιακές προσλήψεις δεν μπορεί να λυθεί και το ζητημα της καθαριότητας! Περιπλέκεται με τις προσλήψεις ημετέρων και το βόλεμα καταστάσεων! Οι καλές υπηρεσίες θέλουν και καλό προσωπικό και καλή οργάνωση εργασίας. Γι αυτό απαιτείται μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό με συνθήκες συνεχούς αντικειμενικής αξιολόγησης το οποίο να είναι καλά και αξιοκρατικά αμειβόμενο. Απαιτείται σύγχρονη οργάνωση εργασίας ελεγχόμενη με δείκτες απόδοσης. Αυτό προϋποθέτει την ανακοστολόγηση των υπηρεσιών με βάση την ‘’ανταποδοτικότητα’’, τα στάνταρτ ποιότητας και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα τους. Σε κυβερνητικό επίπεδο αυτό σημαίνει α) αυτοτέλεια των Δήμων και πλήρη αυτονομία από την κυβερνητική εξουσία στα θεματα αποκλειστικής αρμοδιότητας όπως αυτό της καθαριότητας και β) την κεντρική προώθηση σύγχρονων μορφών διαχείρισης σε όλους του κρατικούς μηχανισμούς. Αυτά θα περιμέναμε από Σύριζα και ’Αριστερούς’’ υπουργούς και βουλευτές και όχι την εμπλοκή τους στα παιγνίδια εντυπώσεων, πελατειακών σχέσεων και στις ψευτοκόντρες για το έλεγχο θεσμικών οργάνων με τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που τους ακλουθούν.
Ν. Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ