Ν.Μυλωνάς: Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας εκτός ΟΡΦΕΑ! Η ΚΟΙΝΣΕΠ αθετεί τον κοινωφελή της χαρακτήρα…

11
1066

Θεμα: Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας εκτός ΟΡΦΕΑ!

Η ΚΟΙΝΣΕΠ αθετεί τον κοινωφελή της χαρακτήρα επιλέγοντας στενές ωφελιμιστικές πρακτικές

Α. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι Κώοι πολίτες δεν είχαν την δυνατότητα να δουν το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας στην αίθουσα του Δημοτικού κινηματογράφου ΟΡΦΕΑΣ!

Η προβολή των ταινιών μαζί με τις εκλογικές διαδικασίες της ΚΙΛΕΚΩ, (ιστορικού τοπικού συλλόγου με σημαντική πολιτιστική προσφορά) τις προηγούμενες 2 ημέρες, έγιναν στο σαλόνι ενός ξενοδοχειου. Γιατί; Προς τι η επιστροφή στο παρελθόν; Τι σημαίνει η ‘’οπισθοχώρηση’’ της νέας διαχείρισης του ΟΡΦΕΑ από την κοινωνικού χαρακτήρα επιχείρηση της ΚΟΙΝΣΕΠ (σύμφωνα με το καταστατικό της);

Τι σημαίνει για την δημοτική πλειοψηφία, τον Δήμο, την κοινωνία μας;

Β. Ρωτήσαμε μέλη του ΔΣ της ΚΙΛΕΚΩ. Με δυσκολία μας είπαν ότι υπαρχει μια δυσλειτουργία στην συνεργασία τους με την ΚΟΙΝΣΕΠ ζητώντας μας να μην το κοινοποιήσουμε. Μα! Είπαμε, έγινε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και υπήρξε δέσμευση στο συμβόλαιο ενοικίασης για την διάθεση της αίθουσας σε σωματεία για εκδηλώσεις τους και ειδικά για την προβολή των ταινιών της ΚΙΛΕΚΩ!

Οι προβολές της ΚΙΛΕΚΩ κάθε Τρίτη στις 9.00 μμ είναι μια μικρή όαση στο εμπορικό περιεχόμενο των ταινιών που η ΚΟΙΝΣΕΠ επιλέγει, κατά πάγια πρακτική της. Παρακολουθούμε την ποιότητα των ταινιών του ΟΡΦΕΑ και παρουσιάζονται το πολύ 5-6 ταινίες τον χρόνο με εχέγγυα καλής κινηματογραφικής κριτικής. Κυριαρχούν οι εμπορικές ταινίες κινουμένων σχεδίων, ταινίες μεταφυσικών και υπερφυσικών αναζητήσεων, ταινίες τρόμου και βίας και εν πάση περιπτώσει είναι μεγάλη η απουσία ποιοτικών συγχρόνων και παλαιών κοινωνικών, επιστημονικών και πολιτικών ταινιών. Οι ταινίες της ΚΙΛΕΚΩ αναπληρώνουν ένα κενό και μια ανάγκη που θα έπρεπε μια επιχείρηση όπως η ΚΟΙΝΣΕΠ πρώτη από όλους να σέβεται …και να εκμεταλλεύεται, αφού αναπληρώνουν ένα υπαρκτό κενό που εκείνη δεν θέλει ή δεν μπορεί να καλύψει! Το φεστιβάλ κινηματογράφου ταινιών μικρού μήκους Δράμας, όπως τις προηγούμενες χρονιές, έπρεπε να είναι μια γιορτή στον ΟΡΦΕΑ! Μια μικρή γιορτή για την ΚΟΙΝΣΕΠ, τον ΔΟΠΑΒΣ, την ΚΙΛΕΚΩ, την Νεολαία και τους Δημότες που ενδιαφέρονται για τον κινηματογράφο και την τέχνη και που θα φέρουν ανθρώπους και καταναλωτές των υπηρεσιών της κοντά τους.

Γ. Γίνεται πολύ συζήτηση για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας με όρους ορθολογισμού σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς. Η δημοτική περιούσια διαφέρει της ιδιωτικής και αυτό οδηγεί και σε μια διαφοροποίηση στην παραχώρηση και την αξιοποίηση της. Το να θέτει η Δημοτική Αρχή κάποιους όρους που διασφαλίζουν την συμμετοχή στον έλεγχο και την a priori εξυπηρέτηση λαϊκών αναγκών και πολιτιστικών και πολιτικών προτεραιοτήτων είναι αυτονόητο! Όπως αυτονόητο είναι όταν υπάρχουν τέτοιες δεσμεύσεις (εν προκειμένω υπαρχει δέσμευση) να τηρούνται από τους διαχειριστές πριν η δημοτική αρχή βρεθεί στην ανάγκη να ελέγξει.

Δ. Η φετεινή παρουσίασης στο νησί μας του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας είναι λάθος και δεν μας ωφέλησε. Και πρώτα από όλα δεν ωφέλησε την ΚΟΙΝΣΕΠ του ΟΡΦΕΑ με τις επιλογές της οδήγησε σε αντίθεση τον θεσμοθετημένο κοινωφελή της χαρακτήρα με τις στενές ωφελιμιστικές πρακτικές της που ταιριάζουν στον ιδιωτικό τομέα των επιχειρήσεων αλλά όχι των δημοτικών πραγμάτων.

Ν. Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

Σημ: Ισως φέρνουμε σε δύσκολη θέση τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ. Η απάντηση είναι εξ ίσου σεβαστή με την δημόσια κριτική επί των ‘’κοινών’’ μας.

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νικο που ήσουν ????εδώ στο κινηματογραφο ΟΡΦΕΑ διοργανωνουν παιδικα παρτυ!!!!! τι ειπατε? μαλιστα διοργανωνουν παιδικα παρτυ! Αθετηση του κοινεφελη της χαρακτηρα σημενει και διαλυση του συμβολαιου?

  2. Κύριε Μυλωνα το ίδιο συνεβη και με τις παραστάσεις που ανέβηκαν από τις τοπικές ομάδες θεάτρου.Μόνο στο Πυλι ανέβηκαν οι παραστάσεις! Προεκλογικά όλοι φωνάζατε πως θα άνοιγε ο ορφεας τις πόρτες του για τις μικρές θεατρικές ομάδες,κρίμα.

    • δεσμευση του Κυριτση να παιξουν οι θεατρικες ομαδες στον Ορφεα.ενας που συμεττειχε τωρα εξαφανιστηκε και αυτος.αντε να λυση το πρόβλημα της βενεζουελας μηπως ασχοληθεί και με το νησακι μας.

  3. …για πες μας τι ενοίκιο βάλατε στον Ορφέα, να σου πω γιατί δεν παίζει το Φεστιβάλ Δράμας!

  4. ΒΡΕ ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΡΔΕΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΝΟΙΚΙΟ ΠΟΛΥ ΨΗΛΟ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ Η ΚΙΛΕΚΩ ΑΣ ΠΑΙΞΕΙ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΝΙΚΟ ΑΛΛΙΩΣ ΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ Κ Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΛΕΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΩΣ ΙΔΙΩΤΗ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗ ΤΟ ΟΤΙ ΒΑΛΑΤΕ ΟΡΟ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗ ΜΕ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΔΙΑΦΩΝΩ ΠΛΗΡΩΣ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ Κ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ???????????

  5. Νικολάκι, η μόνη υποχρέωση της ΚΟΙΝΣΕΠ είναι τα ενοίκια στο δήμο. Τίποτα άλλο. Εσύ ήσουν πρόεδρος του Δ.Σ. και τα ψήφισες. Γιατί φωνάζεις τώρα; Τώρα δεν είσαι πρόεδρος ε; Πριν έκανες ότι ήθελαν για το προεδριλίκι ε; Ούτε να φωνάζεις έπρεπε αλλά ούτε και να φαίνεσαι. ….ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΕ.

  6. ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΒΡΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ. Ο ΟΡΦΕΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ………..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ