Ντίνα Σβύνου στον «Σ»: Είμαστε επαναπαυμένοι στις συγκυρίες…

5
1323

 

Κωνσταντίνα Σβύνου:

«Είμαστε επαναπαυμένοι στις συγκυρίες…»

«Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα, αλλά οφείλουμε να κοιτάξουμε ευρύτερα στα γενικότερα οφέλη του τουρισμού και όχι μόνο το κομμάτι των αφίξεων»

«Μας προβληματίζει πάρα πολύ η ανάκαμψη της Τουρκίας, όπως και της Τυνησίας, και της Αιγύπτου…»

«Συγκυριακή η αύξηση των αφίξεων τα δυο τελευταία χρόνια διότι, οι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί είχαν προβλήματα…»

«Τοπικά, θα πρέπει να ανασυγκροτηθούμε και να κοιτάξουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα τη δημιουργία του αυτόνομου οργανισμού που θα διαχειρίζεται το τουριστικό μας κομμάτι, προκειμένου να μπορέσουμε πια να κάνουμε επαγγελματική δουλειά στον τουρισμό και όχι ο κάθε φορέας να λειτουργεί από μόνος του»

«Μας βολεύει να λέμε ότι ο κόσμος είναι στο all inclusive. Εμείς τον αφήνουμε να είναι στο all inclusive. Θα πρέπει να κάνουμε τις κινήσεις που απαιτούνται για να βγαίνει ο κόσμος έξω από τα ξενοδοχεία»

Μια συνέντευξη με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, (μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και Γ’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων) Κωνσταντίνα Σβύνου, είναι πάντα ενδιαφέρουσα και αυτό διότι, εκπροσωπεί έναν κλάδο πάνω στον οποίο, καλώς ή κακώς, στηρίζεται η οικονομία του νησιού. Με αυτό ως δεδομένο, η όποια άποψή της ή παρέμβασή της, δείχνει την «κατεύθυνση» του κλάδου τόσο σε τοπικό όσο και σε γενικότερο επίπεδο.

Στη σημερινή της συνέντευξη, απαντά στο γιατί ο τουρισμός πάει «σφαίρα» τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά (το αποδίδει σε συγκυρίες), εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την όψη εργοταξίου που αποπνέει το νησί, επαναλαμβάνει την πρότασή της για τη δημιουργία οργανισμού που θα αναλάβει το τοπικό τουριστικό γίγνεσθαι «προκειμένου να μπορέσουμε πια να κάνουμε επαγγελματική δουλειά στον τουρισμό και όχι ο κάθε φορέας να λειτουργεί από μόνος του», αναφέρεται στη νέα συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων λέγοντας «αυτοί είναι η ψυχή της δουλειάς, αυτοί είναι οι πρεσβευτές μας και θεωρώ ότι έχουμε περάσει σε μια άλλη σελίδα. Δεν υπάρχει κάποια αντιπαλότητα. Υπάρχουν συνεργασίες και αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων».

«Οφείλουμε να κοιτάξουμε ευρύτερα, στα γενικότερα οφέλη του τουρισμού και όχι μόνο το κομμάτι των αφίξεων» λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως, καλύτερη εικόνα σχετικά με την πορεία της νέας τουριστικής περιόδου θα έχουμε μετά την διεθνή έκθεση του Βερολίνου. Ωστόσο, δηλώνει προβληματισμένη από το γεγονός ότι, «είμαστε επαναπαυμένοι στις συγκυρίες», τονίζοντας πως χρειάζεται δουλειά για να επιλέγεται η Κως ως τουριστικός προορισμός, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Χαρακτηρίζει «ανέτοιμη την πόλη», ελπίζοντας όλα τα ανοιχτά έργα να έχουν κλείσει μέχρι τον Απρίλιο, ενώ με δεδομένο ότι, οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από το σεισμό, δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί, εκτιμά πως «θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να προλάβουμε τουλάχιστον το 2019, γιατί το 2018 δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβουμε».

Ανατρεπτική κατά κάποιο τρόπο η θέση της για το all inclusive. «Μας βολεύει να λέμε ότι ο κόσμος είναι στο all inclusive. Εμείς τον αφήνουμε να είναι στο all inclusive. Θα πρέπει να κάνουμε τις κινήσεις που απαιτούνται για να βγαίνει ο κόσμος έξω από τα ξενοδοχεία» λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος, δηλώνει πως στο νησί μας οι κλίνες των ξενοδοχείων είναι 52.000 και περίπου άλλες 15.000 στα διαμερίσματα.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κυρία Σβύνου, διαβάζουμε από πηγές που ασχολούνται με τον τουρισμό ότι, την νέα τουριστική περίοδο θα εκτιναχθεί. Για δε την Κω, ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ποια η δική σας εκτίμηση; Τι δείχνουν οι προκρατήσεις;

Κ.Σ.: Δείχνουν ότι το νησί πάει καλά. Ωστόσο, εμείς οφείλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι. Οφείλουμε να κοιτάξουμε ευρύτερα, στα γενικότερα οφέλη του τουρισμού και όχι μόνο στο κομμάτι των αφίξεων. Αν απομονώσουμε αυτό το κομμάτι, τότε είναι ψευδή τα συμπεράσματα που βγάζουμε. Οφείλουμε να κοιτάξουμε τι είναι αυτό που θα μείνει, όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, στη μέση δαπάνη των τουριστών, στις διανυκτερεύσεις, στην καταπολέμηση της ανεργίας, κ.λ.π.

Ερ: Δηλαδή, αυτό που λέμε ότι, οι αριθμοί ευημερούν, αλλά ο κόσμος υποφέρει…

Κ.Σ.: Οι αριθμοί ευημερούν ανάλογα με την οπτική γωνία που συμφέρει τον καθένα να το κοιτάξει. Οι αφίξεις δείχνουν ότι πάνε καλά και αυτό είναι ένα πρώτο ευχάριστο αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, για όλα τα υπόλοιπα πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά έτσι ώστε τα αποτελέσματα αυτά να έχουν ευρύτερο αντίκτυπο σε όλο το κοινωνικό σύνολο.

Ερ: Πότε θα έχουμε μια καθαρή εικόνα της κατάστασης;

Κ.Σ.: Τον Μάρτιο, μετά την έκθεση του Βερολίνου, θα έχουμε ακόμα καλύτερη εικόνα.

Ερ: Ποια είναι αυτά «τα υπόλοιπα» για να πούμε ότι, ανεβαίνει ουσιαστικά ο τουρισμός στην Κω; Διότι όπως επισημάνατε, από μόνοι τους οι αριθμοί δεν μας λένε κάτι…

Κ.Σ.: Όπως σας είπα, είναι τα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και το θέμα της ανεργίας. Εμείς ως κλάδος, δίνουμε βαρύτητα στο θέμα της εργασίας. Μάλιστα τώρα, διαπραγματευόμαστε την καινούργια συλλογική μας σύμβαση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε και προς την κατεύθυνση των εργαζομένων. Στον κλάδο του τουρισμού πρέπει όλοι να είναι ικανοποιημένοι.

Ερ: Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Βλέπετε «φως» στο θέμα της αύξησης της μέσης τουριστικής δαπάνης;

Κ.Σ.: Υπάρχουν οι προοπτικές στην Κω, λόγω νέων επενδύσεων, να τραβήξουμε υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου κόσμο. Αυτό όμως, δεν είναι θέμα μόνο των επενδύσεων, είναι και θέμα το πώς «δουλεύουμε» το νησί. Εάν μπορέσουμε να γίνουμε θελκτικοί σαν πόλη, με διοργάνωση εκδηλώσεων, να δώσουμε βαρύτητα σε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού, βαρύτητα στην γαστρονομία, να προωθήσουμε τα προϊόντα μας, να αυξήσουμε την παραγωγή μας και από αυτή την άποψη να αυξήσουμε όλη την οικονομία του νησιού μας, τότε ναι, μπορούμε να πετύχουμε μια διεύρυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Όσο όμως είμαστε επαναπαυμένοι στις συγκυρίες και δεν «δουλεύουμε» τον τόπο μας, τότε, τα αποτελέσματα αυτά θα αργήσουμε πολύ να τα δούμε.

Ερ: Όλα αυτά που προαναφέρατε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα συζητάμε πολλά χρόνια… Φέτος, υπάρχει κάποια διαφοροποίηση; Βλέπετε κάποιο «φως στο τούνελ»;

Κ.Σ.: Όχι. Χρειάζεται δουλειά. Η πόλη μας δεν είναι έτοιμη. Είναι αρκετά αυτά που πρέπει να γίνουν. Ένα πολύ μικρό παράδειγμα, αλλά χαρακτηριστικό, είναι το τοιχίο της Β. Γεωργίου… Είναι τόσα χρόνια πεσμένο… Δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από τον τουρίστα να βολτάρει όλη αυτή την παραλιακή και παράλληλα να ενισχυθούν τα μαγαζιά… Δεν μπορεί η Κως να έχει την εικόνα ενός εργοταξίου και εμείς να έχουμε την απαίτηση από τον τουρίστα να βγει έξω. Δεν μπορεί να μην έχουμε συγκοινωνίες, να μην έχουμε διασυνδέσεις μεταξύ ξενοδοχείων και πόλης, χωριών και πόλης και να έχουμε απαιτήσεις να μετακινηθεί ο τουρίστας. Μας βολεύει να λέμε ότι ο κόσμος είναι στο all inclusive. Εμείς τον αφήνουμε να είναι στο all inclusive. Θα πρέπει να κάνουμε τις κινήσεις που απαιτούνται για να βγαίνει ο κόσμος έξω από τα ξενοδοχεία.

Ερ: Από τις επαφές σας με τη δημοτική αρχή, διαβλέπετε κάτι καλύτερο όσον αφορά στην εμφάνιση του νησιού;

Κ.Σ.: Ελπίζουμε τα έργα που είναι ανοιχτά να έχουν κλείσει μέχρι τον Απρίλιο και το νησί να δείξει μια άλλη εικόνα. Δεν είναι όμως μόνο θέμα δήμου αλλά και θέμα κυβέρνησης, καθώς οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από το σεισμό, δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί. Τα αφήνουμε έτσι και υπενθυμίζουμε αυτά τα τραγικά γεγονότα που υπεστήκαμε όλοι, κάτοικοι, επιχειρηματίες και τουρίστες. Δυστυχώς, δεν βλέπω να γίνεται κάτι. Και το 2018 έτσι θα πάει, με ένα λιμάνι, που είναι το νούμερο ένα σημείο που περπατάει ο κόσμος, κομμένο στα δύο… Άρα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να προλάβουμε τουλάχιστον το 2019, γιατί το 2018 δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβουμε.

Ερ: Αναφέρατε μια «μαγική» λέξη. Συγκυρίες. Πόσο προβληματίζει τον κλάδο σας η ανάκαμψη της Τουρκίας και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, κ.λ.π.

Κ.Σ.: Μας προβληματίζει πάρα πολύ. Τα δυο τελευταία χρόνια είδαμε μια μεγάλη αύξηση των αφίξεων στη χώρα. Εμείς, λόγω ειδικών γεγονότων, δεν την βιώσαμε. Ωστόσο η ανοδική πορεία στις αφίξεις είναι γεγονός. Όμως, είναι συγκυριακό και είναι συγκυριακό διότι οι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί είχαν προβλήματα. Ειδικά η Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι, στην Ολλανδία η Τουρκία εμφανίζει 60% αύξηση, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή αγορά και δεν έχουν φτιάξει ιδιαίτερα οι σχέσεις του κ. Ερντογάν με τους ευρωπαίους. Επανέρχονται και άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος. Βεβαίως, λοιπόν, μας προβληματίζει η ανάκαμψη αυτή, όμως μας προβληματίζει και το γεγονός ότι, μέχρι τώρα επαναπαυόμαστε στο ότι, οι γείτονες ανταγωνιστικοί προορισμοί είχαν ή έχουν πρόβλημα. Μα, δεν θα στηρίξουμε εμείς το τουριστικό μας προϊόν στο πρόβλημα των άλλων. Θα πρέπει να το στηρίξουμε σε συνειδητές επιλογές και στη δουλειά που κάνουμε προκειμένου να επιλέγουν οι τουρίστες τον προορισμό μας ανεξάρτητα από τους ανταγωνιστές μας.

Ερ: Είναι θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων πολλά χρόνια… Κι όμως, εξακολουθούμε να λειτουργούμε συγκυριακά.

Ερ: Σε πανελλαδικό επίπεδο, παρά το ότι γίνονται κάποιες κινήσεις και κάποιες από αυτές είναι πολύ εύστοχες και προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα. Τοπικά, θα πρέπει να ανασυγκροτηθούμε και να κοιτάξουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα τη δημιουργία του αυτόνομου οργανισμού που θα διαχειρίζεται το τουριστικό μας κομμάτι, προκειμένου να μπορέσουμε πια να κάνουμε επαγγελματική δουλειά στον τουρισμό και όχι ο κάθε φορέας να λειτουργεί από μόνος του.

Ερ: Τη δημιουργία αυτού του οργανισμού την είχατε αναφέρει και στην προηγούμενη συνέντευξή μας. Υπάρχει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση;

Κ.Σ.: Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις, αλλά απέχουμε πάρα πολύ από το να συνδέσουμε τα θέλω μας και το θεωρητικό επίπεδο με την πράξη.

Ερ: Ποιός θα πρέπει να πάρει το «τιμόνι» για να προχωρήσει η θεωρία σε πράξη;

Κ.Σ.: Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε δράση. Ωστόσο, είναι ένα νομικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ηγηθεί ο δήμος και να γίνει η αποσαφήνιση αυτού του πλαισίου ώστε να μπορεί και ο δήμος να συνδράμει οικονομικά στη λειτουργία του οργανισμού.

Ερ: Θέλω να σταθούμε σε ένα θέμα, το οποίο προλάβατε να αναφέρετε πριν το θέσω. Αφορά στην καινούργια συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων την οποία, όπως προείπατε, συζητάτε στην Πανελλήνια Ένωση και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Ο στόχος σας ποιος είναι;

Κ.Σ.: Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που στηρίζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας γιατί μας ενδιαφέρει να υπάρχει ισορροπία σχέσεων μεταξύ εργαζομένων στον τουρισμό και των επιχειρηματιών. Συζητάμε και για αύξηση. Κοιτάμε να εξορθολογίσουμε κάποια πράγματα και να «συμβιβαστούμε» με τις σύγχρονες απαιτήσεις που έχουν ειδικά οι εποχικές επιχειρήσεις, γιατί στο χώρο του τουρισμού το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων λειτουργούν εποχικά. Άρα λοιπόν, εμείς θα πρέπει να έρθουμε λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα, σε αυτό που ισχύει στις εργασιακές σχέσεις και βεβαίως να ανταμείψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Αυτοί είναι η ψυχή της δουλειάς, αυτοί είναι οι πρεσβευτές μας και θεωρώ ότι έχουμε περάσει σε μια άλλη σελίδα. Δεν υπάρχει κάποια αντιπαλότητα. Υπάρχουν συνεργασίες και αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων.

Ερ: Χαίρομαι που το λέτε, αλλά από την άλλη πλευρά βλέπουμε τεράστια «ψαλίδα» στις αμοιβές των ξενοδοχοϋπαλλήλων, κύρια στις μεγάλες επιχειρήσεις…

Κ.Σ.: Δεν θα το έλεγα αυτό. Δεν το πιστεύω. Είναι μια αντίληψη που ίσως στο παρελθόν να λειτουργούσε. Δεν υπάρχουν πια τέτοια θέματα. Υπάρχει πληθώρα στο θέμα θέσεων εργασίας και ο εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει την επιχείρηση στην οποία θέλει να εργαστεί.

Ερ: Το πιστεύετε αυτό;

Κ.Σ.: Ναι βεβαίως το πιστεύω και μάλιστα έτσι όπως αναπτύσσεται το τουριστικό μας προϊόν και οι τουριστικές επιχειρήσεις, υπάρχουν πλέον και αρκετές ευκαιρίες. Γι’ αυτό λέω και το τονίζω ότι, πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά και όχι από αυτήν που λέει ότι, υπάρχει μια τάση για εκμετάλλευση. Κανένας δεν εκμεταλλεύεται κανέναν.

Ερ: Ας αλλάξουμε θέμα. Τελικά κυρία Σβύνου, πόσες χιλιάδες κλίνες έχουμε στο νησί; Κάποιοι κάνουν λόγο για 42, άλλοι για 45… Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια, λέγανε για 70… συν τις παράνομες.

Κ.Σ.: Οι κλίνες των ξενοδοχείων στο νησί είναι 52.000 και περίπου άλλες 15.000 στα διαμερίσματα.

Ερ: Βρισκόμαστε στο τέλος Ιανουαρίου. Από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τη νέα τουριστική περίοδο. Τι θα λέγατε για να κλείσουμε εδώ τη σημερινή μας συνέντευξη;

Κ.Σ.: Είναι αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα, όπως είναι αισιόδοξο και το ότι γίνονται νέες επενδύσεις σε ποιοτική κατεύθυνση. Αυτό πραγματικά θα λειτουργήσει στο να έρθει κόσμος υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου. Το θέμα όμως είναι, όπως σας είπα, να φτιαχτεί το νησί, οι μεταφορές, να γίνονται εκδηλώσεις, να δοθεί έμφαση στη γαστρονομία, να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς, κ.λ.π.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΑΘΜΟΣ»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η μεγαλύτερη ξεφτίλα του τόπου συντελείται αυτήν την περίοδο κάθε χρόνο

    Στα Γραφεία των Διευθυντικών μονάδων κάθε πρωί στοιβάζονται εκατοντάδες αιτήσεις πρόσληψης καθημερινά,στοιβάζονται προσωπικότητες,στοιβάζεται η αξιοπρέπεια,ΑΝ ξαναλέω ΑΝ αυτή η Δημοτική Αρχή έκανε το 1/10 απ αυτά που κάνει για το προσφυγικό και με τις συνθήκες αιχμαλωσίας των All Inclussives,δεν θα είχε αυτήν την εικόνα το Νησί,ανθρώπους δυστυχισμένους να μιλάνε μόνοι τους,χαμένοι μέσα στην ανασφάλεια,στις αγγελίες να αναζητά ο κάθε ‘επιδοτούμενος’ εκατομμυρίων Προσωπικό όλων των ειδικοτήτων,ΣΑΝ ΝΑ ΉΤΑΝ ΌΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΟΙ ΆΧΡΗΣΤΟΙ και κλέφτες..και να μην μιλάει κανένας σ αυτό το δράμα,να γίνονται προσλήψεις απ όλη την Βαλκανική Χερσόνησο,να είναι επιστάτες σε κάθε επισιτιστικό τμήμα All Inc οι Αλβανοί και ο Τουριστικό κλάδος στο Νησί να ακολουθεί τον Κατασκευαστικό ,όπου όλοι οι μάστορες είναι Αλβανοί και ξένοι,που πρέπει να πάρουν άδεια για να βρουν ένα ξεροκόμματο.

  2. Τα Lakitire στην Κω είχαν Κύκλο Εργασιών 11,5 εκατ. και όμως πουλιούνται !!!!

    Πόσα είναι τα Έξοδα,πόσα τα Έσοδα,,όχι το προσωπικό,ξέρεις εσύ τους ποταμούς ποτών και τις κρεατομάζες εννοώ,αυτά που διαφημίζονται σαν κράχτης για να κλείσουν και τα συμβόλαια…πόσα πληρώνουν για χρήση ή κατάχρηση χώρου,για ενοίκια Γης,πόσα είναι τα επιδοτούμενα ποσά και αν κατέληξαν σε ανακαινίσεις ή πήγαν σε Offshore,με το μπαρδόν ,αλλά είστε το πλέον διεφθαρμένο τμήμα της Ελληνικής Οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ