Α. Μαρνέρος (ξεναγός – Κως): ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ή ΒΑΘΙΑ ΒΙΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

1
781

Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο του ξεναγού Αργύρη Μαρνέρου, που το παρέδωσε στην συνεργάτιδά μας Ξανθίππη Αγρέλλη.

Η Ελλάδα μας, μια χώρα που η γενναιόδωρη φύση της χάρισε τόσες πολλές ομορφιές. Είναι ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς. Την ομορφιά της φύσης την ολοκληρώνει και η μοναδική στον κόσμο πολιτιστική της κληρονομιά. Οι αρχαιότητες της χώρας μας, τα μουσεία της, είναι άμεσος σύνδεσμος ανάμεσα στο λαμπρό παρελθόν και το ελπιδοφόρο μέλλον, με βασική προϋπόθεση να ξεπεράσουμε την οικονομική δυσκρασία του παρόντος.

Οι ιαματικές πηγές μας, η όμορφη φύση, το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, είναι μια αφορμή και βασική αιτία, για ανθρώπους που επιθυμούν να ανακάμψουν ψυχικά, επίσης και γι’ αυτούς που ζητούν την ανακούφιση και την θεραπεία, από προβλήματα που συσσωρεύει ο χρόνος στην φθαρτή σάρκινη πλευρά της ύπαρξης μας.

Το κράτος οι ιδιώτες, τα τουριστικά γραφεία, οι βασικοί πυλώνες υποδοχής των επισκεπτών, πρέπει να προνοούν για μια ευχάριστη παραμονή. Ειδικά δε οι χώροι της εστίασης και τέρψης πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για να καταστήσουν την παραμονή ευχάριστη και ελκυστική. Όχι μόνον για την ευχαρίστηση της γλώσσας, αλλά και για την τέρψη της ψυχής. Όλα αυτά αναζωογονούν το παρόν και κάνουν ελκυστικό το μέλλον.

Θετικό επίσης ρόλο θα παίξουν και οι λογικές τιμές, γιατί τη χώρα μας επισκέπτονται βαλάντια μεσαίας τάξης, η οποία επιθυμεί επίσης μερικές μέρες ξεγνοιασιάς, μακριά από τα προβλήματα του άγχους της καθημερινότητας.

Υπάρχουν επίσης επισκέπτες επιστήμονες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, που ταξιδεύουν όχι μόνο για αναψυχή, αλλά για να συμπληρώσουν τη μόρφωση τους, με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πινακοθήκες και τόσα άλλα μνημεία, κλασσικά και βυζαντινά. Το προσωπικό σε αυτούς τους χώρους, πρέπει επίσης να διαπνέεται από αισθήματα φιλοξενίας, γιατί σε όποια θέση και αν σταθείς στο πλέγμα του τουρισμού, δεν παύεις να είσαι ανά πάσα στιγμή, ένας άμισθος πρεσβευτής αυτού του τόπου, που λέγεται Ελλάδα.

Οι επισκέψεις αυτές σε όποια χώρα και να γίνουν, με μοχλό κίνησης τον τουρισμό, δίνουν την δυνατότητα στους λαούς να γνωριστούν μεταξύ τους. Έτσι ανοίγει μια πόρτα της η ανθρώπινη πλευρά της ζωής, μακριά από προβλήματα, που δυναστεύουν την πορεία του ανθρώπου.

Η γνωριμία πηγαίνει σε βάθος και παραμερίζει πλέγματα που φρόντισαν να στήσουν ορατοί και αόρατοι σπεκουλάτορες. Την ουσία της ψυχής που μιλάει για φιλία, την ανταμώνει γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με ντόπιους μεζέδες και ποτήρια γεμάτα κρασί.

Όλες οι διαφορές παραμερίζονται και τα πρόσωπα γεμίζουν αγαλλίαση, όταν ακούγεται η ευχή, ‘Στην υγειά μας!’

Στα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού εκεί που οι άνθρωποι κλείνουν τα πακέτα των διακοπών τους, μπορεί για το ταμείο του γραφείου που πούλησε το πρόγραμμα, να είναι πελάτες, όμως μόλις πατήσουν το πόδι τους στην χώρα μας είναι επισκέπτες, με όλα εκείνα τα προνόμια, που κλείνει μέσα της αυτή η λέξη. Βρίσκονται κάτω από την προστασία του Ξένιου Δία.

Η λέξη φιλοξενία στην χώρα μας δεν υπάρχει μόνο στα λεξικά, αλλά ζει και αναπνέει μέσα στην καρδιά του Έλληνα. Είναι κομμάτι της αδιάσπαστης συνέχειας της Ελληνικής ψυχής.

Τα τουριστικά γραφεία της χώρας μας, η κύρια πλατφόρμα προσέγγισης και μεταφοράς αυτών των επισκεπτών, φέρει την κύρια ευθύνη για λεωφορεία άριστης κατάστασης, για οδηγούς με βαθιά τουριστική συνείδηση και ξεναγούς Έλληνες, με εμπειρία και γνώση που αποκαλύπτουν την βαθύτερη ουσία της ψυχής, όλων εκείνων των πραγμάτων που ονομάζονται Ελληνική τέχνη. Ανεξίτηλο σημάδι ομορφιάς της ιστορίας αυτού του τόπου. Ο χρόνος της ξενάγησης και φυσικά έχει σχέση με το ρολόι που φοράμε στο χέρι μας, αυτό όμως που οδηγεί τα βήματα μας, είναι το ρολόι του ήλιου, που εκείνη τη στιγμή φωτίζει τα αιώνια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Όπως τόσοι άλλοι έτσι και ο ξεναγός είναι ένας άμεσος άμισθος πρεσβευτής της πατρίδας του. Όταν ένας επισκέπτης επιστρέφει ευχαριστημένος στη χώρα του, σίγουρα θα παρακινήσει αρκετούς να την επισκεφτούν. Είναι η πιο ανέξοδη διαφήμιση. Ο συντονισμός όλων αυτών των παραγόντων που ανέφερα, είναι το θετικό εκείνο πρόσημο, που μπορεί να βοηθήσει την βαριά   βιομηχανία της χώρας μας, όπως ονομάζεται ο τουρισμός. Είναι, όμως βιομηχανία ή κάτι άλλο; Ο τουρισμός διακινεί ανθρώπους με προσδοκίες και όνειρα και όχι άψυχα εμπορεύματα. Αντί να μιλάμε για ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ας μιλήσουμε καλύτερα για ΒΑΘΙΑ ΒΙΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, η οποία δεν φέρνει μόνο συνάλλαγμα, αλλά κερδίζει και φίλους καρδιάς, και αυτοί με την σειρά τους, γίνονται επίσης άμισθοι πρεσβευτές της χώρας μας.

Υ.Γ. Το ταξίδι είναι οι στιγμές που η φωνή των ματιών, γίνεται μουσική για όνειρα γεμάτα σάρκα και αίμα. Το υποσυνείδητο ανθίζει σε κύκλους και ο κόσμος ντύνεται πρωτόγνωρες ονειρικές διαστάσεις.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΡΝΕΡΟΣ

ΕΚ ΔΟΞΑΤΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΥΚΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΑΣ.
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΥΗΚΟΑ ΩΤΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΑΣ,ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΟΠΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΧΛΕΥΑΣΜΟ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ