Η HotelBrain ανοίγει νέες business στα ξενοδοχεία

0
398

Ξεκίνησε από τη Σαντορίνη πριν από περίπου δεκαοκτώ χρόνια ως μια μικρή εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων και μέχρι σήμερα όχι μόνο διευρύνει διαρκώς τις δραστηριότητές της, αλλά πλέον πετυχαίνει κάθε χρονιά να διπλασιάζει τον τζίρο και της κερδοφορία της. Ο λόγος για τη HotelBrain που μετά τη συμφωνία με το επενδυτικό κεφάλαιο Southbridge το 2015 και τη σύσταση της θυγατρικής HotelBrain Capital, που μέσω αυτής γίνονται οι μισθώσεις των ξενοδοχείων τα οποία αναλαμβάνει, προχωρά ένα βήμα παραπέρα.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Πάνος Παλαιολόγος ανακοίνωσε χθες στο πλαίσιο ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους ένα νέο μοντέλο διαχείρισης με σκοπό την εξυγίανση των υπερχρεωμένων ξενοδοχείων, χωρίς όμως την «αποξένωση» του ξενοδόχου και παράλληλα με την απόλυτη διασφάλιση των πιστωτών του. Πρόκειται γα το HB Bridge Operation Contract που αναλαμβάνει μεσοπρόθεσμες μισθώσεις ξενοδοχείων (4-7 έτη), τα οποία αναβαθμίζει και τα λειτουργεί ως white label διαχειριστής, διατηρώντας δηλαδή το δικό τους εμπορικό όνομα.

Όπως ανέφερε ο κ. Παλαιολόγος, ο ξενοδοχειακός κλάδος, παρά τις διαδοχικές χρονιές ρεκόρ του τουρισμού, είναι από τους πρώτους στα κόκκινα δάνεια.  Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες έχουν υποστεί απώλειες από δανειοδοτήσεις, έχουν επαναπροσδιορίσει ριζικά τον τρόπο αξιολόγησης που πλέον βασίζεται στο αποτέλεσμα και τις ταμειακές ροές και διστάζουν να προβούν σε νέες χρηματοδοτήσεις. Ο συνδυασμός των ανωτέρω, συμπλήρωσε,  έχει διαμορφώσει ένα προβληματικό κλίμα, το οποίο δεν συμβαδίζει με τις προοπτικές του τουρισμού στην Ελλάδα και πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται υπό πίεση.

Ήδη το νέο αυτό μοντέλο διαχείρισης έχουν υιοθετήσει πάνω από επτά ξενοδοχειακές μονάδες και σύμφωνα με στελέχη της HotelBrain, το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν κόκκινα δάνεια βρίσκονται σε δημοφιλείς παραδοσιακούς προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κως και η Κέρκυρα.

Η εταιρεία, μεταξύ άλλων, μέσω του νέου μοντέλου διαχείρισης αναλαμβάνει περιπτώσεις όπου ένα ξενοδοχείο απαιτεί σημαντική επένδυση αναβάθμισης για την επανατοποθέτηση του στην αγορά και αδυνατεί να λάβει χρηματοδότηση. Η οικονομική κάλυψη που προσφέρει η HotelBrain στο ξενοδοχείο, όπως τονίζει η εταιρεία, μπορεί να διασφαλίσει  τον εκάστοτε χρηματοδοτικό  φορέα. Ακόμη μέσω του HB Bridge Operation Contract, εγγυάται την αποπληρωμή χρηματοδοτήσεων και την εξασφάλιση αποδόσεων χωρίς να δεσμεύεται το ξενοδοχείο για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς να τίθενται περιορισμοί ως προς τη διαχείριση της αξίας του.

Οι προβλέψεις της εταιρείας και για τη φετινή οικονομική χρήση είναι για ακόμη μια φορά θετικές και θέλουν τα καθαρά έσοδα να διαμορφώνονται σε 30 εκατ. ευρώ και τη λειτουργική κερδοφορία στα 3 εκατ. Σήμερα η HotelBrain έχει αναλάβει το management 160 περίπου ξενοδοχείων, ο τζίρος των οποίων ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω της HotelBrain Capital εκμεταλλεύεται 40 μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέλος του διεθνούς δίκτου Endeavor Global και βραβευμένη πανευρωπαϊκά τα 2 τελευταία συναπτά έτη με Wolrd Travel Award ως «Europe’s Leading Hotel Management Company».

Βασιλική Κουρλιμπίνη
[email protected]

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ