ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Οδοιπορικό σε Πράγα, Βιέννη, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη

3
2140
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Οδοιπορικό σε Πράγα, Βιέννη, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

Μετά το κατάμεστο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με εκλεκτούς συνταξιδιώτες, από Θεσσαλονίκη, Κύπρο, Κρήτη, Νάξο, Κόρινθο, Κω και Αθήνα, προσγειωθήκαμε στην μαγευτική πρωτεύουσα της Τσεχίας την Πράγα.

Ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, που αξιοποίησε στο έπακρο όλα τα παλιά κτήρια, τα κάστρα, τα μνημεία, τους πύργους και τις γοτθικές Εκκλησίες. Φυσικά μια βόλτα με τα ανάλογα πλοιάρια στον ποταμό Μολδάβα, σου γνωρίζει την πόλη όλη, αφού σε περνάει από γέφυρες όπως αυτή του βασιλιά Καρόλου, με τα δεκάδες αγάλματα. Κεντρικό σημείο, η Πλατεία του Δημαρχείου με το περίφημο ανάγλυφο ζωδιακό Ρολόι, όπου οι 12 Απόστολοι σε αγάλματα, βγαίνουν κάθε δυο ώρες, του εικοσιτετραώρου.

Κορωνίδα της Τσεχίας, η λουτρόπολη του Καρόλου, με τις ζεστές Ιαματικές πηγές, τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής, τα πλούσια παλάτια και τα πολυτελή ξενοδοχεία.

Περνώντας από την Τσεχική Καστρούπολη και το Μεσαιωνικό χωριό, καταλήξαμε στην μελωδική Βιέννη του Βόλφαγκ -Αμαντέους Μότσαρτ, της περίφημης σοκολάτας και της μεγάλης τέταρτης σε σειρά Όπερας, μετά τη Σκάλα του Μιλάνου, την Όπερα των Παρισίων και της Νέας Υόρκης. Ένα κτήριο με εκθαμβωτικό χώρο υποδοχής, γεμάτο με έργα τέχνης και Ελληνορωμαϊκά αγάλματα, εστιατόρια και καφετέριες. Παρόλα αυτά η κυρίως αίθουσα της Όπερας είναι φανερά πεπαλαιωμένη, με την φημισμένη Βιεννέζικη συμφωνική ορχήστρα, να παίζει ένα Αναγεννησιακό έργο, με τις κατάλληλες ενδυμασίες εποχής. Εμείς ως γκρουπ είχαμε είσοδο στον εξώστη μόλις για 4 ευ το άτομο. Δεύτερη επίσκεψη μας στην Βιέννη, με τον επιβλητικό, καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου στην ομώνυμη Πλατεία, πλημμυρισμένη από παλιά άρματα με άλογα και πλήθος τουριστών, από όλο τον κόσμο. Επισκεφθήκαμε τα υπέροχα παλάτια της αξέχαστης βασίλισσας Ελισάβετ, της θρυλικής Σίσυς, της γυναίκας του Αυστρο -Ουγγαρέζου Αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ. Εκεί που ο πλούτος, η ματαιοδοξία και η περισσή πολυτέλεια, ξεχειλίζουν στα δυο τεράστια παλάτια και στο εξοχικό τους, στον λόφο του Μάγερλινγκ.

Το λεωφορείο μας έφερε στην Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της χωρισμένης από την Τσεχία, Σλοβακίας. Μια πανέμορφη, πεντακάθαρη πόλη με μεσαιωνικά κάστρα, Ναούς, παλιά παλάτια και γέφυρες. Φυσικά τον ατέλειωτο Δούναβη, να την χωρίζει όπως και την Βιέννη, με τα μελωδικά κύματα του.

Περνώντας τα παραδουνάβια χωριά, βρεθήκαμε στην Βούδα που απέναντι από την Πέστη, ενώνονται με τις πολλαπλές γέφυρες του Δούναβη, δημιουργώντας στο θαύμα της Βουδαπέστης. Μια νυχτερινή, μαγευτική κρουαζιέρα με πλοιάριο, μας αποζημίωσε φανερώνοντας μας τις ξεχωριστές ομορφιές της φωτισμένης Βουδαπέστης. Όπως τα πλούσια παλιά κτήρια, οι γοτθικοί πομπώδεις Ναοί, με τα πανύψηλα καμπαναριά τους, να τρυπούν τον ουρανό. Φωτισμένα ήταν και τα παλαιά παλάτια και φυσικά οι πέτρινες γέφυρες, που διηγούνται την ιστορία του τόπου τους.

Στην κεντρική Ευρώπη, γευθήκαμε γεύσεις από κρέας ζαρκαδιού και αγριογούρουνου, που αφθονούν στο εμπόριο, καθώς και τις χαρακτηριστικές καυτερές γεμάτες με κόκκινο πιπέρι σούπες. Σε ένα παλιό ανακαινισμένο οινοποιείο, ήπιαμε ντόπιο κρασί, υπό τους βραδινούς ήχους τσιγγάνικων- ουγγαρέζικων βιολιών και ακούσαμε ‘Τα παιδιά του Πειραιά,’ να τα αποδίδουν οι βιρτουόζοι του βιολιού.

Το ταξίδι τελείωσε στο ανακαινισμένο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τα αμέτρητα πολυτελή μαγαζιά και την ατελείωτη κίνηση.

Το συμπέρασμα από κάθε ταξίδι, είναι υποκειμενικό για τον κάθε ταξιδιώτη. Πέρα από ότι γνωρίζει άλλους συνανθρώπους, με διαφορετικά ήθη, έθιμα, γλώσσα και θρησκεία, κάνει νέους φίλους και έχει την εμπειρία να ζήσει από κοντά αξιοθέατα, για τα οποία έχει ήδη διαβάσει ή πληροφορηθεί.

Η κεντρική Ευρώπη των Ούγγρων- Μαγυάρων, στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη, είναι δείγμα απόλυτης τάξης, καθαριότητας και μηδαμινής παρουσίας ζητιάνων, άστεγων ή μεταναστών.

Περίπου το ίδιο διαπιστώσαμε και στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη, όπου αντίθετα με το Παρίσι και το Λονδίνο, δεν συναντήσαμε τους ‘άθλιους’ της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε μετανάστες, ούτε ναρκομανείς, άστεγους, ζητιάνους ή άλλους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας.

Για την Μπρατισλάβα, έχουμε την εντύπωση πως αυτή η πόλη κοιμάται ακόμη και την ημέρα. Μια ήσυχη, καλαίσθητη πρωτεύουσα, με ήπια συγκοινωνία, πολλά Πανεπιστήμια που είναι μαγνήτης για πολλούς φοιτητές, ακόμη και Έλληνες ή Κυπρίους.

Η Πράγα πολύβουη, με τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, πεντακάθαρη από το Μετρό, μέχρι τον τελευταίο παράδρομο, μοιάζει με παραμυθούπολη.

Το νόμισμα στην Τσεχία, δεν είναι ακόμη το ευρώ, αλλά το δέχονται καθώς και στην Σλοβακία και Ουγγαρία.

Αν μιλήσουμε για την πνευματική ζωή της Κεντρικής Ευρώπης, υπάρχει πληθώρα από θέατρα με διάφορα καθημερινά μουσικά και θεατρικά δρώμενα. Φυσικά το στολίδι όλων, είναι η φημισμένη Βιεννέζικη Όπερα με την Συμφωνική ορχήστρα της.

Οι Εκκλησίες στην Ευρώπη και γενικά η Θρησκεία, είναι στο περιθώριο. Έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης για το χρήμα, από Καθολικούς και Προτεστάντες και έχουν γίνει όλες Μουσειακοί χώροι, εμπορικά καταστήματα και καφετέριες. Συγκεκριμένα από τις 45 Εκκλησίες στην Πράγα οι 25 πωλήθηκαν από το Βατικανό, για καφετέριες, μπαράκια, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και άλλαξαν χρήση. Σε τόσο μεγάλη υπόληψη, έχουν το Βατικανό και οι Προτεστάντες την Χριστιανική Θρησκεία και τους λατρευτικούς χώρους της.

Παράλληλα τα Μουσουλμανικά Τεμένη πληθαίνουν, με την αύξηση των Μωαμεθανών μεταναστών. Διακρίνονται δε, για την τάξη, την καθαρότητα τους και δεν δέχονται σε κανένα Τζαμί να εγκαταστήσουν μέσα καταστήματα, εμπνέοντες σεβασμό και στους αλλόθρησκους που τα επισκέπτονται. Το ίδιο και σε μεγάλη εκτίμηση, συμβαίνει να είναι και οι Εβραϊκές Συναγωγές, πεντακάθαρες, χωρίς εμπορική εκμετάλλευση και με ελεύθερη είσοδο.

Αντίθετα οι Χριστιανοί Ταγοί, εφήρμοσαν την αντίθετη θέληση του Χριστού που έδιωξε τους εμπόρους από τον Ναό. Επέβαλλαν είσοδο από 12-18 ευ σε κάθε πιστό που θα ήθελε να επισκεφθεί μια Χριστιανική Εκκλησία, που φέρει το Σταυρό, ανεξάρτητα αν είναι Παπική, Λουθηρανή ή οτιδήποτε άλλη. Σε μερικές Εκκλησίες δε, αντικατέστησαν τον Σταυρό με τις κορώνες των Βασιλιάδων τους ή με ένα κόκορα.

Ο Χριστιανισμός φθίνει, παρακμάζει λες και είναι υπό διωγμό. Οι εκπρόσωποι του, οι ιερείς των Εκκλησιών που συναντήσαμε ήταν όλοι αγενείς, βλοσυροί και απαιτούσαν χρήματα στις εισόδους των Ναών.

Η πνευματικότητα στην κεντρική Ευρώπη και ο Θρησκευτικός προσανατολισμός της, αφανίζεται. Αφού στην Τσεχία οι άθεοι αποτελούν το ήμισυ του πληθυσμού και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες οι δηλωμένοι άθρησκοι, αποτελούν τα τρία τέταρτα.

Οι Ορθόδοξες Χριστιανικές Εκκλησίες, είναι σπάνιες και συνήθως δεν περιλαμβάνονται στα προγράμματα επισκέψεων των τουριστικών πρακτορείων.

Η ανεργία στην Αυστρία είναι μηδενική, με την οικοδομή να καλπάζει, στην Τσεχία είναι χαμηλή, στην Σλοβακία και στην Ουγγαρία είναι ανύπαρκτη.

Σχετικά με το κόστος ζωής, οι τιμές στην αγορά είναι σχεδόν ίδιες με τις δικές μας, κυρίως στα τουριστικά ενθύμια, στο εμφιαλωμένο νερό και είναι περίπου ίδιες και στα εστιατόρια.

Αν και αφήσαμε την ζεστή χώρα μας και την ιστορική Αθήνα με 25 βαθμούς! και περάσαμε στην «κατεψυγμένη» Τσεχία, με 4 βαθμούς υπό το μηδέν! ένα ταξίδι και οι αναμνήσεις του, είναι ό,τι πιο πολύτιμο απομένει στις βαλίτσες της ζωής μας.

Ξανθίππη Αγρέλλη

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πανέμορφες φωτογραφίες ! Ωραία εκδρομή. Με ποιο γραφείο πήγατε? Θα ήθελα μια ενημέρωση. Ευχαριστώ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ