ΒΙΝΤΕΟ Το ρεπορτάζ του Μάμα Χαραμαντά στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου

2
531

Επίσκεψη και παραμονή στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου περιλάμβανε η 4η και τελευταία ημέρα της προσκυνηματικής εκδρομής στο Άγιο Όρος της 7μελούς ομάδας από Κάλυμνο.

Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου (ή και Βατοπαιδίου) είναι η δεύτερη στην ιεραρχία των Αγιορείτικων μονών. Βρίσκεται στη μέση της βορειανατολικής πλευράς της χερσονήσου. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Καθηγούμενος της Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Βατοπεδινός.

Η παλαιότερη γνωστή μαρτυρία για την ύπαρξη της μονής Βατοπεδίου χρονολογείται στο 985, σε έγγραφο όπου υπάρχει και η υπογραφή του πρώτου ηγουμένου, και ενός εκ των κτητόρων, Νικολάου («Νικόλαος μοναχὸς καὶ ἡγούμενος μονῆς τοῦ Βατοπεδίου» Η μονή Βατοπεδίου διαθέτει συνολικά τριάντα τρία παρεκκλήσια. Τα δώδεκα βρίσκονται εκτός μονής και τα υπόλοιπα στο κτιριακό της συγκρότημα.

.), έχουν γύρω στους 50 μοναχούς, πολλοί από τους οποίους είναι Ρουμάνοι

Η μονή Βατοπεδίου έχει δύο Σκήτες: την Σκήτη Αγίου Δημητρίου και την Σκήτη Αγίου Ανδρέα. Έχει επίσης είκοσι έξι κελιά και ένδεκα καθίσματα

Ο συνεργάτης του kalymnos-news.gr Μάμας Χαραμαντάς που συμμετείχε στην ομάδα που αποτελούσαν οι Ποσειδών Ζαϊρης, Γιώργος Κρητικός, Μανώλης Μουσελλής, Μιχάλης Μπιλήρης, Μιχάλης Μπούκης, Νικόλας Τσαγκάρης κατέγραψε με την κάμερα και ετοίμασε ένα ρεπορτάζ με μοναδικές εικόνες.

Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο κοινοβιατών και εξαρτηματικών, είναι πάνω από 160.

Η μονή έχει 104 μοναχούς και 12 δοκίμους (Νοέμβριος 2012). Τα εξαρτήματα τής μονής (σκήτες, κελιά, καλύβες κλπ

Ο συνεργάτης του kalymnos-news.gr Μάμας Χαραμαντάς που συμμετείχε στην ομάδα που αποτελούσαν οι Ποσειδών Ζαϊρης, Γιώργος Κρητικός, Μανώλης Μουσελλής, Μιχάλης Μπιλήρης, Μιχάλης Μπούκης, Νικόλας Τσαγκάρης κατέγραψε με την κάμερα και ετοίμασε ένα ρεπορτάζ με μοναδικές εικόνες και στιγμιότυπα.

Δείτε το video

Πηγή: https://kalymnos-news.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Περαστικα στον Ηγουμενο και συνοδεια του.Πηγαν πανω στις μπαρες στην Εγνατια Οδο στα Γρεβενα. Ευτυχως δεν ηταν πολυ σοβαρο.Ο παγος στο δρομο ειναι οτι ποιο δυσκολο και σε ξεγελαει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ