Ραντεβού με την ιστορία: 5 ξενοδοχεία στην Ελλάδα με γοητευτικό παρελθόν

0
131

Αν ανήκετε στη κατηγορία εκείνων που οι διακοπές δεν είναι μόνο μια παύση, αλλά και μια αφορμή για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, να ταξιδέψετε στο παρελθόν της χώρας και να γνωρίσετε περισσότερα για την ιστορία της, τότε αυτά τα ξενοδοχεία θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω. 

Στεγασμένα σε κτίρια από τiς μακρινές εποχές, κρύβουν μυστικά και θρύλους που γοητεύουν τους ταξιδευτές.

Ο αριστοκρατικός τους αέρας και η φινετσάτη τους πολυτέλεια σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές υπηρεσίες τους δημιουργούν την ιδανική ατμόσφαιρα για ξεχωριστές αποδράσεις.

5* Poseidonion Grand Hotel

Αποτελεί σημείο αναφοράς στις Σπέτσες, από τότε που πρωτοάνοιξε δηλαδή το 1914, χαρίζοντας στο νησί κοσμοπολίτικο αέρα.

Όραμα του ευπατρίδη Σωτηρίου Ανάργυρου, χτίστηκε στα πρότυπα των θέρετρων της Κυανής Ακτής και προσέλκυε την αθηναϊκή -κι όχι μόνο- ελίτ, αλλά και την τότε βασιλική οικογένεια.

Βρίσκεται στο λιμάνι της Ντάπια και μετά από μια περίοδο εγκατάλειψης ανακαινίστηκε το 2009, ανακτώντας και πάλι την αίγλη του.

Σήμερα προσφέρει εκπληκτικά δωμάτια διακοσμημένα σε στυλ Μπελ Επόκ, ενώ στους χώρους του θα βρείτε το βραβευμένο εστιατόριο «Verandah», αλλά κι ένα Asian spa, όπου μπορείτε να απολαύσετε τις φροντίδες εξειδικευμένων θεραπευτών.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και την αίθουσα Ανάργυρου, όπου θα δείτε σπάνια έγγραφα, ελαιογραφίες, αλλά και τη διαθήκη του ευεργέτη.

Ντάπια, Σπέτσες, 22980 74553, poseidonion.com

Ιμαρέτ

Βρίσκεται σε περίοπτη θέση εντός των τειχών της παλιάς πόλης της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας και δικαίως θεωρείται αριστούργημα της ύστερης οθωμανικής αρχιτεκτονικής Ιδρυτής του ήταν ο Μεχμέτ Άλι, γεννημένος στην Καβάλα και μετέπειτα Βαλής και Χεδίβης της Αιγύπτου. Μετά από την άδεια που πήρε από τον Σουλτάνο, έδωσε εντολή για την έναρξη της κατασκευής του ευαγούς ιδρύματος ως δώρο του στη γενέθλια πόλη του το 1813.

Το Ιμαρέτ αποτελούνταν από 2 μεντρεσέδες, μεκτέμπ (Κορανικό δημοτικό), ιμαρέτ -μαγειρίο σούπας, μεστζίντ (χώρος διδασκαλίας), δεξαμενή νερού και βρύσες για πλύση, χαμάμ για τους καθηγητές, το διοικητήριο, βιβλιοθήκη με 2.600 τόμους, τυπογραφείο, καθώς και τα 60 δωμάτια των μαθητών που πλέον χρησιμοποιούνται από το μνημείο-ξενοδοχείο.

Εδώ θα έχετε την αίσθηση ότι πρωταγωνιστείτε στις «Χίλιες και μια νύχτες»: οι εσωτερικές αυλές, οι θολωτές στοές, οι επαναλαμβανόμενες κάμαρες αποτελούν βασικά του χαρακτηριστικά, ενώ, από το 1954 ανακηρύχτηκε και διατηρητέο μνημείο.

Θ. Πουλίδου 30-32, Καβάλα, 2510 620151, imaret.gr

 

Kyrimai Hotel

Στη Μάνη τώρα, στον κόλπο του Γερολιμένα, δεσπόζει ένα  εντυπωσιακό κτίριο του 1870 που πλέον έχει μεταμορφωθεί σε ένα υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακό συγκρότημα, που συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τις σύγχρονες ανέσεις.

Η οικογένεια Κυρίμη μετέτρεψε την παλιά οιναποθήκη σε ρεσεψιόν και χώρο υποδοχής, ενώ εκεί όπου άλλοτε βρίσκονταν οι  ξυλαποθήκες, σήμερα μπορείτε να δείτε σπάνια εκθέματα, που δίνουν το στίγμα της  εμπορικής και πολιτικής ζωής της Μάνης.

Τα δωμάτια διακοσμημένα με έπιπλα άλλης εποχής, υιοθετούν μια country chic αισθητική που θα σας ταξιδέψει στον χρόνο.  Από τα must της επίσκεψής σας στο ξενοδοχείο είναι το εστιατόριο, όπου η σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου απογειώνει τη μανιάτικη κουζίνα, χρησιμοποιώντας εκλεκτές ντόπιες πρώτες ύλες, ενώ στην κάβα θα βρείτε εξαιρετικά σπάνιες ετικέτες.

Γερολιμένας, 27330 54288, kyrimai.gr

 

Casa Delfino Hotel & Spa

Στην παλιά πόλη των Χανίων, στην Κρήτη μια Ενετική έπαυλη  του 17ου αιώνα φιλοξενεί πλέον ένα πεντάστερο boutique hotelμε 24 δωμάτια, διακοσμημένα διαφορετικά το καθένα στο πνεύμα της περιόδου των Ενετών που υπήρξε καθoριστική για την ανάπτυξη του νησιού.

Στο παρελθόν αποτελούσε την κατοικία της οικογένειας Delfino.

H αποκατάσταση και η αναπαλαίωση έγινε με απόλυτο σεβασμό στην αρχική μορφή, διατηρώντας τον ρομαντισμό και την αισθητική μιας άλλης εποχής.

Η ψηφιδωτή αυλή είναι ιδανικό μέρος για το πρωινό σας, ενώ από το roof garden μπορείτε να χαζέψετε όλη την πόλη, πίνοντας το ποτό σας. Μην παραλείψετε να επωφεληθείτε από τις υπηρεσίες σπα και χαμάμ που προσφέρονται, γιατί αν δεν κακομάθουμε λίγο τον εαυτό μας στις διακοπές πότε θα το κάνουμε.

Θεοφάνους 9, Xανιά, 2821087400, casadelfino.com

Cotommatae 1810

Το αρχοντικό της οικογένειας του ήρωα Λάμπρου Κουντουριώτη στην Ύδρα έχει πλέον μεταμορφωθεί σε ένα εντυπωσιακό boutique hotel που αποτελεί στολίδι του νησιού.

Το όνομά του προέρχεται από τον προπάππου των σημερινών ιδιοκτητών, Δημοσθένη Κοττομάτη, που ήταν πλοιοκτήτης κι έμπορος σφουγγαριών.

Αυτός ήταν που έφερε από τα ταξίδια του όλα τα υπέροχα αντικείμενα, τις πορσελάνες, και τα αντικείμενα τέχνης που ακόμα κοσμούν τις αίθουσές του. Τα περίτεχνα ταβάνια, οι ξύλινοι τοίχοι και οι οροφές από τις καστανιές, διατηρήθηκαν κατά τις διαδικασίες αναπαλαίωσης, διασώζοντας έτσι την ιστορία του αρχοντικού.

Σήμερα διαθέτει πέντε σουίτες και δυο ρομαντικά δίκλινα δωμάτια, όλα στο πνεύμα του νεοκλασικισμού, που συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία διαμονής.

Ύδρα, 2298053873, cotommatae.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ