Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω: Πολύ δουλειά . Κάθε μέρα! Αντοχές ήδη μειωμένες

6
1765

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΚΩ

ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ 21 ΤΗΛ.22420-27936 ΦΑΞ.22420-22394

Ο μήνας Αύγουστος, για ορισμένους είναι μήνας διακοπών.

Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι ο δυσκολότερος.

Πολύ δουλειά .Κάθε μέρα ! Αντοχές ήδη μειωμένες

Παρηγοριά ότι ξεκινά η αντίστροφή μέτρηση για το τέλος της σαιζόν που περιμένουν διακαώς και ας ξέρουν ότι το τέλος της εποχικής δουλειάς σημαίνει ανεργία, επίδομα της ντροπής για 3 μήνες κλπ.

Είναι χιλιοειπωμένο όμως έχει την αξία του να αναδεικνύεται και να καταγγέλλεται στον τουρισμό ,τον κλάδο που για όλες τις χθεσινές ή σημερινές κυβερνήσεις χαρακτηρίζεται ως «βαριά βιομηχανία της χώρας»,οι εργαζόμενοι εργάζονται σε συνθήκες εξαντλητικές που φτάνουν στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης.

Ατελείωτα ωράρια, χωρίς ρεπό, με μισθούς ψίχουλα.

Λιποθυμίες, εργοδοτική τρομοκρατία , αυταρχισμός διευθυντών και προϊσταμένων, είναι η καθημερινότητα.

Η στέγαση όσων δεν έχουν μόνιμη κατοικία είναι container ,υπόγεια χωρίς παράθυρα και η σίτιση από τα περισσεύματα -στην καλύτερη περίπτωση- των πελατών που παρουσιάζονται στις λαμπερές σάλες.

Η άγρια επίθεση που δέχτηκε ο πρακτικάριος στην Κέρκυρα, μαρτυρά πως το θαύμα του τουρισμού περνάει πρώτα και κύρια πάνω από τις πλάτες των εργαζομένων με το ξεζούμισμά τους.

Οι κυβερνήσεις που διαδέχονται η μια την άλλη χτίζουν τοίχους ψηλούς, ενισχύουν το αντεργατικό και αντιλαϊκό πλαίσιο για να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Για αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ –άξιος συνεχιστής και εκπρόσωπος της πλουτοκρατίας- έρχεται τώρα να κάνει ακόμα πιο εύκολη την απόλυση, να ελέγξει τα σωματεία και να περιορίσει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες !

Φοβούνται !! Τρέμουν την οργάνωση των εργατών.

Γιατί ξέρουν ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν θα τραβήξει για πολύ. Γιατί το ψέμα της ανάπτυξης που σε θέλει να μην ξεκουράζεσαι, να μην τα βγάζεις πέρα με τον μισθό που παίρνεις καθαρίζοντας καθημερινά χλιδάτα δωμάτια και σαλόνια και εξυπηρετώντας χιλιάδες πελάτες στις μεγάλες μονάδες που ούτε στα τρελά σου όνειρα δεν μπορείς να πας εσύ, δεν θα κρατήσει για πολύ.

Είναι φανερό πως τα δικαιώματα μας, το 8ώρο ,η σύνταξη, τα βαρέα και ανθυγιεινά είναι θυσία για την αύξηση των κερδών των ομίλων που επιχειρούν στον τουρισμό ή γύρω από αυτόν.

Υπάρχει και άλλος τρόπος ζωής. Υπάρχει διέξοδος.

Υπάρχει απάντηση .Οργάνωση στο σωματείο, αγώνας για διεκδίκηση της ΣΣΕ, ανάκτηση των απωλειών. Καμιά ανοχή στον αυταρχισμό. Καμία υποταγή. Δεν αποδεχόμαστε την χαμοζωή.

Καλούμε τους εργαζομένους , τους σπουδαστές, να συσπειρωθούν στο σωματείο τους.

Να διεκδικήσουμε:

 • Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. 7ωρο , 5ημερο, 35ωρο.

 • Εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις.

 • Επαναφορά των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και διεύρυνσή τους σε άλλες ειδικότητες, σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα.

 • Επαναφορά της 20ετίας στο ΕΦΑΠΑΞ, επέκτασή του και στον Επισιτισμό.

 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα δουλεμπορικά – εργολαβικά συνεργεία.

 • Όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά με ορισμένου χρόνου συμβάσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια fullseason, να υπόκεινται στις διατάξεις περί εποχικών εργαζομένων, με δικαίωμα επαναπρόσληψης και χορήγηση εποχικού επιδόματος.

 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

 • Στελέχωση των ΣΕΠΕ-ΙΚΑ-ΟΑΕΔ

 • Οι πρακτικά ασκούμενοι να αποκτούν γνώση και να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των εργοδοτών. Να μην καλύπτουν οι σπουδαστές τις ελλείψεις σε οργανικές θέσεις των επιχειρήσεων, να τηρείται αυστηρά ο κανονισμός πρακτικής άσκησης

 • Να αφαιρεθεί από τους εργοδότες και τα στελέχη τους το δικαίωμα βαθμολόγησης και απόλυσης των πρακτικά ασκούμενων. Την εποπτεία της πρακτικής άσκησης να έχει το αρμόδιο υπουργείο.

 • Να τηρούνται όλοι οι όροι αμοιβής και εργασίας σύμφωνα με την κλαδική συλλογική σύμβαση και να ασφαλίζονται κανονικά.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Περνάει το ΙΚΑ αυτήν την εποχή από κάποια ξενοδοχεία ,αλλά δεν βλέπουν καμιά παράβαση,

  παρόλο που είναι καραχρεωμένα με δεκάδες παραβάσεις και ενώ είναι όλοι οι υπάλληλοι απλήρωτοι.Πριν τις εκλογές ήταν άλλο κλιμάκιο στο Νησί και ενώ σε κάποιο ξενοδοχείο παραιτήθηκαν όλοι οι υπάλληλοι για αυθαίρετη αλλαγή ημερομηνίας προσλήψεων και βούιζε ο κόσμος όλος,του έβαλαν πλάτη..παρά τις καταγγελίες.Αυτή η χώρα πολυμερίστηκε,δεν έχει σχέση με κράτος.

 2. Αλήθεια τι θα γίνει με αυτο το επίδομα των τριων μηνών ..βαρεθηκαν οι εργαζόμενοι να ζουν με δανεικα…μετανάστες και πρόσφυγες παίρνουν ποσά χωρις εργασία και εμείς δουλεύουμε για το τίποτα…επιτελους θα ξυπνήσουμε…;

 3. Και γτ ρε παιδιά δεν κάνετε κάτι με την ανεργία να μπορέσουμε να ξαναεπιστρεψουμε στην εξαμηνη η εστω πενταμηνη.
  Όταν κόπηκε το επίδομα σε τρίμηνο είχαν πει ότι μετά από τρία χρόνια θα ξαναπερναμε πάλι εξάμηνο..
  Εσείς σαν σωματείο δεν μπορείτε να πιέσετε καθόλου σε αυτό το θέμα..
  Η κύριοι υπουργοί μας κ βουλευταδες της Δωδεκανήσου τι κάνουν γ αυτό το θέμα??

 4. Οταν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι ΚΚΕ δεν υπάρχει περίπτωση να διατυπώσουν σωστές προτάσεις.θελετε να καταντήσουν τα ξενοδοχεια(αν δεν έχουν ήδη)σαν την φαλιρισμένη ΔΕΗ και όλους τους κρατικούς οργανισμούς.φυσικα οι εργαζόμενοι σε λίγο που θα ναι υπαλλοιλοι των φαντ τότε να δούμε τι θα κάνουν ….

  • Εσύ μάλλον θες να έχεις σκλάβους αντί για υπαλλήλους. Όταν θα φας κλωτσιές να δούμε τι θα κάνεις…

 5. ΚΑΝΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΞΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΛΠ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 15512 ΕΠΩΝΥΜΑ Ή ΑΝΩΝΥΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΡΕΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ. ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΜΑΡΙΕΡΕΣ ΚΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ «ΠΟΝΤΙΚΙΑ». ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΣΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΑ «ΠΑΙΡΝΟΥΝ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.