Αρχική Ειδήσεις Ταξίδια-Τουρισμός Βγήκε η απόφαση για τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα ξενοδοχεία – ΔΕΙΤΕ τι...

Βγήκε η απόφαση για τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα ξενοδοχεία – ΔΕΙΤΕ τι προβλέπει

3
1438

Η ΚΥΑ που έχει σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εξειδικεύει τα μέτρα λειτουργίας- Από τη Δευτέρα ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, από 15 Ιουνίου τα εποχικά ξενοδοχεία

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού για τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων, η οποία βαίνει προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα πρωτόκολλα είχαν μεν ανακοινωθεί εδώ κι ένα δεκαήμερο, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύονται οι  λεπτομέρειές τους,  σχετικά με τα μέτρα προστασίας, την καθημερινή λειτουργία των καταλυμάτων σε όλη τη χώρα, τα πρόστιμα σε περιπτώσεις μη εφαρμογής κ.α. Με την έκδοση της ΚΥΑ που ανέμεναν οι ξενοδόχοι, τα μέτρα αυτά εξειδικεύονται, ώστε να ανοίξουν από αύριο Δευτέρα τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας. Στις 15 Ιουνίου θα μπορούν να ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία.

Με την προς δημοσίευση ΚΥΑ θεσπίζεται σήμα πιστοποίησης με τον τίτλο “Health First”, το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.

Παράλληλα καταγράφεται πού και πότε είναι η χρήση μάσκας που μπορεί να είναι είτε απλή χειρουργική είτε πάνινη/υφασμάτινη με την υποσημείωση ότι το προσωπικό υπηρεσίας υποδοχής μπορεί να φορά και προσωπίδα.

Επίσης, γίνεται αναλυτική καταγραφή για τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού, της διαχείρισης ύποπτου κρούσματος αλλά και του βιβλίου συμβάντων Covid-19.

Αναφορά υπάρχει και για τα τουριστικά λεωφορεία με σύσταση για τοποθέτηση διαχωριστικού ανάμεσα στον οδηγό και τους επιβάτες.

Για τους παραβάτες, δε, προβλέπεται πρόστιμο από 500 έως 1.500 ευρώ αλλά και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες βάσει μιας εξάβαθμης κλίμακας των παραβάσεων.

Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αποφασιστεί, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους επιδημιολόγους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι προαιρετική η χρήση plexiglass στην υποδοχή, συνιστάται η χρήση ηλεκτρονικών εναλλακτικών για το check in -check out (η διάρκεια των οποίων παρατείνεται) αλλά και για πληρωμές, επίσης συνιστάται η διακριτική παρακολούθηση πελατών με συμπτώματα για διαχείριση από τη διοίκηση.

Στο κομμάτι της εστίασης η λειτουργία εστιατορίου, μπαρ κτλ. θα είναι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο όπως και η λειτουργία των χώρων αναψυχής για τα παιδιά και οι εξωτερικές πισίνες, ενώ για τις εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές «δεν επιτρέπεται η λειτουργία τους».

Για τις αναχωρήσεις, παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ 2 πρωτοκόλλων είτε δηλαδή του κανονικού καθαρισμού και αναμονής 24 ωρών πριν το δωμάτιο διατεθεί σε πελάτη ή σχολαστικός καθαρισμός – απολύμανση (πχ με ατμοκαθαριστή) στις επίμαχες επιφάνειες δωματίου και μπάνιου.

Διαβάστε εδώ την προς δημοσίευση ΚΥΑ

Θεοχάρης: Οι όροι της υποδοχής ξένων τουριστών από την 15η Ιουνίου


Οι ελληνικές αρχές εστιάζουν στα αεροδρόμια προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους

Τους όρους της υποδοχής ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα από την 15η Ιουνίου εξειδικεύει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Οι ελληνικές αρχές εστιάζουν στα αεροδρόμια προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους. Σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα υποβάλλονται όσοι ταξιδιώτες αναχωρούν από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, δηλαδή με αρνητική επιδημιολογική εικόνα. Τα αεροδρόμια αυτά περιλαμβάνονται σε κατάλογο τον οποίον καταρτίζει και επικαιροποιεί διαρκώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και όποιος δημοσιοποιήθηκε χθες σε ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χάρης Θεοχάρης, «όσοι τουρίστες ξεκινούν από αεροδρόμια τα οποία επισημαίνονται στη λίστα του EASA, ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα περάσουν από υποχρεωτικό τεστ και παραμονή για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο. Στην περίπτωση κατά την οποίαν το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 7 ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους».

Στους επισκέπτες που προέρχονται από αεροδρόμια τα οποία κατά τον EASA θεωρούνται απολύτως ασφαλή, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης επισημαίνει ότι «η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες εισόδου της συγκροτημένα, με ασφάλεια και πάντα με οδηγό τη σύμφωνη γνώμη των ιατρών. Κινούμαστε εντός του ιατρικού πλαισίου και εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις διεθνείς προδιαγραφές για την προστασία της υγείας κάθε τουρίστα και αλλά και των Ελλήνων πολιτών».

Β. Κικίλιας: Τι θα προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά

Για το ενιαίο σχέδιο διαχείρισης και υγειονομικών πρωτοκόλλων στα νησιά, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εν όψει της επανέναρξης της τουριστικής περιόδου από τις 15 Ιουνίου.

«Η νησιωτικότητα είναι κρίσιμη για τη χώρα μας, σε κάθε επίπεδο. Όπως αντιμετωπίσαμε τον κορωνοϊό τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι θα συνεχίσουμε και το καλοκαίρι» διαμήνυσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Το σχέδιο, όπως γνωστοποίησε, θα ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ήμερες και περιλαμβάνει:

 • Την ενδυνάμωση και διασύνδεση όλων των δομών υγείας -Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων.
 • Τη διασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας για το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού στη νησιωτική Ελλάδα.
 • Την πρόσληψη 687 υγειονομικών, με ενίσχυση όπου χρειάζεται.
 • Την περαιτέρω λήψη δειγμάτων και την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, από τον ΕΟΔΥ, που θα αναλάβουν την υγειονομική επιτήρηση κάθε ξενοδοχειακής μονάδας.
 • Το πλάνο διακομιδών με πλωτά και εναέρια μέσα, υπό την επίβλεψη του ΕΚΑΒ)

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πρώτες πτήσεις εξωτερικού από 29 χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν θετικό επιδημιολογικό προφίλ. Στις 25 Μαΐου προηγήθηκε η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών προς όλα τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ……Σοβαρευτειτε επιτελους!
  Αφηστε τον κοσμακι να δουλεψει!
  Μια απλη γριπη ειναι!
  Θα πεινασουμε!

  • Άσε Μπάρμπα Σούλη, εσύ αποκλείεται να πεινάσεις. Εσύ έχεις κάνει την κουμπάνια σου με γλίνα για όλο το χειμώνα!!😂

 2. Μήπως να φορέσουμε και πανοπλία?Κλείστε τα για φέτος..σαλάτα τα κάνε ο Θεοβγάλτης.

  Και ποιος θα φυλάει τις νύχτες που πίνουν ,αν θα πέσουν πισίνα ομαδικά όπως κάνουν σε κάθε ξενοδοχείο?Θα έχει και νυχτερινούς σεκιούριτι να κρατάνε το φανάρι?Μήπως θέλετε Θρησκευτικό Τουρισμό φέτος?Επειδή αυτά που λέτε δεν υπάρχουν στα ξενοδοχεία,με τόσο αλκοόλ και καλοκαιρινή διάθεση,εκτός αν τους δίνετε αγιασμό αντί για μπόμπες και αντίδωρα για σνακ,πρόσφορα για μπουφέ και κόλλυβα για επιδόρπιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.