«Άνεργοι» τις περισσότερες μέρες οι 17 Διπλωματούχοι επαγγελματίες ξεναγοί της Κω – Τα τουρ. γραφεία αναθέτουν σε «συνοδούς» ΒΙΝΤΕΟ-Δηλώσεις

33
5882

Στο λιμάνι της Καρδάμαινας από όπου διακινούνται οργανωμένα οι τουρίστες σε γκρουπ για τις ημερήσιες εκδρομές , σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία έκαναν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας οι διπλωματούχοι ξεναγοί,  μοιράζοντας φυλλάδια στους επισκέπτες και ενημερώνοντας σε πολλές γλώσσες για την υποχρέωση των τουριστικών γραφείων , με βάση και τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και από τις δύο πλευρές , να προσλαμβάνουν στις ξεναγήσεις τους διπλωματούχους που διαθέτουν την άδεια άσκησης του επαγγέλματος, διασφαλίζοντας την πληροφόρηση των επισκεπτών για την ιστορία του τόπου και των μνημείων.

Όπως μας δήλωσαν οι επαγγελματίες ξεναγοί, αν και υπάρχει δουλειά , απασχολούνται πολύ λίγο από τα τουριστικά γραφεία , καθώς η παράνομη ξενάγηση από τους ‘’συνοδούς’’ είναι ένα φαινόμενο που διαιωνίζετε παρά τις παρεμβάσεις του σωματείου της Δωδεκανήσου στις αρμόδιες αρχές.

Η γραφειοκρατία και η έλλειψη ελέγχων έχει προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση φέτος και οι παράνομες ή παράτυπες ξεναγήσεις εγκυμονούν κινδύνους που έχουν να κάνουν με την παραπληροφόρηση ή και την δυσφήμιση του νησιού και των μνημείων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σήμερα στην Καρδάμαινα, από όπου διακινήθηκαν με 4 πλοιάρια , εκατοντάδες επισκέπτες και μόνο 2 διπλωματούχοι ξεναγοί δούλεψαν για 2 σε γκρουπ.

ΠΗΓΗdhras.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

33 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΝΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΟΛΑ…
    ΕΔΩ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ 5 ΚΑΙ 6 ΓΚΡΟΥΠ ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (ΑΠΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ) ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΝΕΤΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ.
    ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΕΡΝΕΙ ΕΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΞΕΝΑΓΟΣ 150 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΕΠΙ 6 ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ 900 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΤΑΩΡΟ.
    ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΣΕ ΚΑΙ LiON

    • Γιά πείτε -αν έχετε κάτι να πείτε και δεν λέτε ότι σας κατέβει- με ποιά στοιχεία τα λέτε αυτά και περιμένετε να σας πάρει κανείς σοβαρά? Θέλετε να τα βάλουμε κάτω ανοιχτά και να πουμε ποιός ξεναγός -αν υπάρχει κατι τέτοιο -έχει τέτοιες αποδοχές? οχι τιποτε άλλο, αλλα να μάθουν και οι υπόλοιποι πως γίνεται με τα 900 ευρώ την μέρα. χαχαχαχαχα τραγικός σε κατηγορία lion είστε εσείς. Τώρα όμως που θα αρχίσουν οι έλεγχοι θα δουμε

      • Τα δύο ΜΝΗΜΟΝΙΑ του ΣφΥΡΙΖΑ προβλέπουν την κατάργηση των σπουδών, ακόμα και σήμερα ανοίγουν όλα τα επαγγέλματα σε άσχετους

        Ότι δηλώσεις είσαι και ότι θες κάνεις, οι νοσηλευτές τους γιατρούς, ο μπακάλης τον φαρμακοποιό, ο απόφοιτος ΤΕΙ τον μηχανικό, ο διακοσμητής τον αρχιτέκτονα… Μόνο οι δικηγόροι κατάφεραν να διατηρήσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα οπότε τζάμπα διαμαρτυρία από ξεναγός γιατί υπάρχουν και τα μηχανάκια που δίνουν πλήρη ενημέρωση εκτός από τις άσχετες ξεναγούς εισαγωγής που παραφράζουν την ιστορία…

    • Τι λε ρε ΜΠΑΓΑΣΑ ??!!!!!!
      Ο ΤΣΑΚ ΝΟΡΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΑΥΤΟ Κ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΞΑΝΑΓΟΣ ?
      ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΙΜΗ Κ ΔΟΞΑ .
      ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΟΥΚΕΣ ?

    • Το χειρότερο, το έχεις χάσει εντελώς γατάκι…. Σε έχει φάει η ζήλεια κακό μικρό….. Είσαι από αυτούς που δεν θέλουν κατσίκα οι ίδιοι γιατί δεν έχουν τις γνώσεις ούτε τις προδιαγραφές…. Θέλουν απλά να πεθάνει αυτή του γείτονα… Get a life!!!

  2. Αυτά τα καραβάκια που έφυγαν από Καρδάμαινα πήγαν σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους ώστε να απαιτείται η παρουσία ξεναγού;
    Είναι υποχρεωτική η συνοδεία από επαγγελματία ξεναγό για όλες τις εκδρομές; (πχ Ελληνική βραδιά, ή τα 3 νησιά κλπ)

    • Φτάνει πια με αυτή τη βρωμερή ψευτιά σας κ το απαραίτητο ξεναγού μόνο σε αρχ/κούς χώρους.
      Ο νόμος είναι ξεκάθαρος.
      Ακόμα κνα πεις στο γκρούπ -τουρίστα για το πως γίνεται το ξεμάτιασμα χρειάζεται διπλ/χος Ξεναγός .Είναι λαογραφία κ πολιτισμός ….άρα …ξεναγός.
      Το κατάλαβες καταραμένε όφη ?

      • Δεν το πήγα καθόλου στο πονηρό, απλά για πάρα πολλά χρόνια βλέπω ξένους να συνοδεύουν τα λεωφορεία και εσάς, τους αδειοδοτημένους ξεναγούς, στο Μουσείο και στο Ασκληπιείο και είχα σχηματίσει αυτή την εντύπωση. Εσείς στους αρχαιολογικούς χώρους και όποιος νάναι να συνοδεύει το γκρουπ. Γιατί όμως αφήσατε αυτή την παρανομία να υπάρχει για δεκάδες χρόνια;

    • Η παρουσία επίσημου ξεναγού του ελληνικού κράτους είναι απαραίτητη και ουσιαστική για να γίνει κατανοητή στους τουρίστες η ιδιαιτερότητα του πολιτισμού της περιοχής-φυσικο τοπίο κουζίνα παραδοσιακή μουσική και χοροί μαζί με αρχαιότητες ώστε οι τουρίστες να καταλαβαίνουν σε ποια χώρα βρίσκονται και τις μοναδικότητες αυτής και με αυτόν τον τρόπο να μη μπορεί η κάθε πολυεθνική να τους πουλάει οποιοδήποτε νησί στον κόσμο στην ίδια τιμή αφού όλα το ίδιο είναι λίγο κρασί πολλή μπίρα θάλασσα κλπ

  3. κουίζ: Ποιος βγαζει 180 € την ημερα συν τα μαυρα απο προμηθειες χωρις να κανει τιποτα? Και ποιοι «δουλευουν» , χωρις να κανουν ξεναγηση απλα γιατι δεν μιλανε την γλωσσα…

  4. @ΓΑΤΑΚΙΑ: ΑΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ 900 EU ΤΗ ΜΕΡΑ. ΡΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟ ΝΑ ΠΕΙΣ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΤΟΤΕ ΝΑ ΚΟΝΟΜΗΣΕΙΣ?
    @ΕΡΩΤΗΣΗ: ΟΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΔΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ Η ΟΧΙ-ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΞΕΝΑΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ.ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΞΙΟΘΕΑΤΩΝ. Τελεία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ.
    @ΑΝΩΝΥΜΟΣ: ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ 180EU , ΣΚΕΨΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ!ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΙΣ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΞΕΝΑΓΟΙ.
    ΟΤΑΝ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΩΝΥΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΖΕΡΗ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ.

  5. Το γνωρίζεται ότι μια εταιρία ενοικιαζομένων αυτοκινήτων χορηγη περίπου 70 αυτοκίνητα Δωρεάν σε υποτιθέμενους ξεναγούς για να προωθήσει την εταιρία της και αυτή η ξεναγοι χρησιμοποιούνται από τα τουριστικά πρακτορεία σαν ξεναγοί σε εκδρομές και αυτοί είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν καν ΑΦΜ αλλοδαποί βέβαια αλλά κανείς δεν λέει τσιμουδιά για τους μεγαλοκαρχαριες του τουρισμού και η τουριστική αστυνομία για να αποφύγει τους ελέγχους λέει ότι δεν έχει προσωπικό και φυσικά όλα είναι μέλι γάλα και ο εισαγγελέας !!!!!!! Που είναι;; Φυσικά πουθενά. ΕΛΛΑΔΑ

  6. Ας προσεχατε..οι ιδοι το καταφερατε ζητοντας υπερβολικα ποσα και κανοντας και καλα καλυψη σε μη ξεναγους.Λουστητε το

    • Αγαπητό κ ναζιάρικο γατάκι.
      Τις αμοιβές τους δεν τις καθορίζουν οι ξεναγοί σλλά η συλλογική σύμβσση που έχει υπογραφεί κ από τους τουριστικούς πρακτορες.
      Αν θες κάθησε στο θρανίο να γίνεις ξεναγός να γίνεις ….Ωνάσης ή τουλάχιστον αγωνίσου ώστε να πληρώνεσαι καλύτερα από την εργασία σου .
      Κατάλαβες ζηλιαρούλη ?
      ΛΟΙΠΟΝ : ΔΡΑΣΕ ΑΛΛΙΩΣ …ΣΚΑΣΕ

  7. ενας ραγιαδισμος,ενα μισος προς καθε επαγγελματια απο ανθρωπάρια που χρηζουν διανυκτερεύοντος

    ψυχιατρείου…ρε συ τα λεφτά που βγάζουν οι άνθρωποι δεν τα ξοδεύουν στην Κω;οι αλλοδαποί η ανειδίκευτοι ψευτοξεναγοι τα βγάζουν έξω.σε λίγο αυτοί οι συνοδοί ,υπάλληλο σκοινί θα μας βαθμολογούν και σε θέματα πολύ προσωπικά.

  8. Ρε φίλε μου ξεναγε τράβα κάνε καταγγελία στην εταιρία κόσμος και με αυτούς που συνεργάζεται και θα βρεις 100 ψευτοξεναγους τι άλλο θέλεις δηλαδη πες μας

  9. Και φυσικά δεν είναι μόνο η εταιρία ….. υπάρχουν και άλλες εταιρείες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων Που το κάνουν με λιγότερα βέβαια αυτοκίνητα και φυσικά λιγότερους ξεναγούς

  10. Δεν είναι δύσκολο τα γραφεία ενοικιασεων μετα απο έλεγχο να δώσουν τα συμβόλαια αυτοκινήτων Που έχουν δωση στα διάφορα τουριστικά πρακτορεία οι οδηγη που είναι στα συμβόλαια είναι η ψευτοξεναγοι Κάντε μετά καταγγελία στο ΙΚΑ και την εφορία να δεις μετά πως τα βρακακια γίνονται καφέ δεν είναι δυσκολο το δύσκολο είναι ποιος θα κάνει τον έλεγχο που όλοι μα όλοι περνουν χαρτζιλίκι από αυτά τα λα

  11. H συλλογικη συμβαση εχει κριθει καταχριστικη και παρανομη, αφου ειστε γραμμενοι στη ροδο γιατι χρεωνεται τα διπλασια απο τη Ροδο που ειναι και μεγαλυτερο νησι, κατεβαστε τις τιμες σας που χρεωνεται ενα καρο λεφτα για μια ξεναγηση. Επισης πολλοι απο εσας τα ξυνεται στις ξεναγησεις , επισης υπαρχει ανεπαρκεια ξεναγων που να μιλουν αλλες γλωσσες εκτος απο Αγγλικα. Τα γραφεια δεν σας περνουν γιατι δεν παιζεται δικαια, δαγκωνεται το χερι που σας ταιζει εδω και χρονια και τωρα κλαιγεστε

    • Φίλε μου,καλό θα ήταν να γνωρίζεις πως στη Ρόδο οι ξεναγοί δουλεύουν κάθε μέρα και πολλές φορές κάνουν και δυο ή περισσότερα μικρά τουρ μες στην ημέρα που κάνει το»ζηλευτό» μεροκάματο του ξεναγού της Κώ να ωχρυά μπροστά του..επίσης ο λόγος έλειψης ξεναγών σε όλες τις γλώσσες είναι γιατί κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να έρθει να δουλέψει δύο το πολύ τρεις ημέρες την εβδομάδα και να καλύψει έξοδα και να βγάλει και χειμώνα..
      Αν λοιπόν τα γραφεία μοιράσουν τις εκδρομές μες στις ημέρες της εβδομάδας και αρχίσουν να παίρνουν ξεναγούς,λύνεται το πρόβλημα..σε ότι αφορά στις παρεχόμενες και για τα γραφεία σαφώς οικονομικά πιο συμφέρουσες «ξεναγικές» υπηρεσίες από ημεδαπούς/αλλοδαπούς και οποιονδήποτε νομίζει ότι μπορεί, εμένα προσωπικά σαν Έλληνα με εξοργίζει να ακούω πως το «Ελλάδα» βγαίνει από το «έλα εδώ!»..και το «Καρδάμενα» από το «η καρδιά σου μένει πάντα εδώ..» που όσο ‘χαριτωμένη’ φαντάζει στα ώτα απαίδευτων η πληροφορία, θα ταξιδέψει όμως στον κόσμο..και επιτέλους όχι.. η μαυροφόρα μάνα ή γιαγιά δεν είναι Touareg..
      Ας δώσουμε λίγο χώρο στην ποιότητα και όχι μόνο στο χρήμα..πατριώτες!

  12. ελατε νισυρο να δειτε ξεναγους και συνοδους να τους πηγαινουν σε συγκεκρημενα μαγαζια και δεν τους αφηνουν ελευθερους!! Οπου πεσει το βαρυ φακελ….

  13. Οι μεν ξεναγοί κονομάνε πολλά χρήματα, οι δε πράκτορες πολύ περισσότερα. Μιλάμε για υπέρογκα ποσά. Δίνουν ψίχουλα στους συνοδούς-μαϊμού και καρπώνονται αυτοί πολλές προμήθειες. Τι να πιάσουμε και τι να αφήσουμε; Αυτοκίνητα, ποδήλατα, μηχανάκια, εστιατόρια, καφετέριες, άλλου είδους καταστήματα … κλπ. Πρέπει να επέμβουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, ΣΔΟΕ για τα περαιτέρω.

  14. Γιατί ξεναγοί συνάδελφοι ασχολίστε με τετοιους ανθρώπους που ισοπεδώνουν τα πάντα και υποβαθμίζουν το λειτούργημα του ξεναγού; αγνοείστε τους.

    • Καλό κάνει να μαθαίνουμε τι γίνεται. Μπορεί κάποια παιδιά να το σκέφτονται σαν επάγγελμα και να το βάλουν στα μηχανογραφικά που συμπληρώνουν τώρα.

  15. Κατά την δική μου γνώμη με πολλά χρόνια στον τουρισμό, από το 2001 στο νησί μας, θεωρώ απαραίτητη την παρουσία διπλωματούχου επαγγελματία Ξεναγού στις επισκέψεις τουριστών σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους. Αυτό γίνεται στην Ιταλία, Ισπανία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία.
    Τώρα για τους χαζοχαρούμενους αλλοδαπούς, «συνοδούς», αυτοί δεν έχουν καμία γνώση ή ιδέα που βρίσκονται. Η «ξενάγηση» τους είναι τα μπαράκια, φαγάδικα, χαμάμ, μαγαζιά και κάποιες παραλίες στην Κω.
    Σ΄αυτό βέβαια φταίνε και η Πολιτεία με την ανοχή, οι Δήμοι, οι Πράκτορες, οι λεγόμενοι τοπικοί «φορείς».

  16. Δεν ειναι ολοι οι συνοδοι ανθροπους για ενα καλοκαιρι. Υπαρχουν και που ζουν στη Κω. Εαν εχει ενα αγγλοφωνο ξεναγο ενα γρουπ ροσσων με συνοδο, κανει ο ξεναγος ξεναγηση???οχι, ο συνοδος κανει και ο ξεναγος καθετε και παιρνει τα λεφτα του. Ξερει ο ξεναγος τι λεει στο γρουπ ο συνοδος???? οχι, γιατι δεν καταλαβαινει ροσσικα!! Εαν ο ξεναγος ξερει μονο ιταλικα και τον βαλουνε σε ενα γρουπ με αγγλους, ουτε να μεταφρασει (γιατι ετσι πρεπει να εινα κανονικα, να μεταφρασει ο συνοδος τον ξεναγο) δεν μπορει, γιατι δεν ξερει ουτε καλα αγγλικα! Φερτε ξεναγους που μιλανε τις γλωσσες που πρεπει να υπαρχουν στο νησι και δεν ειναι αναγκη να κανουν οι συνοδοι ξεναγηση. Και κατι ακομα. υπαρχουν πρακτορια που δεν εχουν ποτε ξεναγους και δεν τους πηραζουν οι επαγγελματιες ξεναγοι, που τους βλεπουν καθε φωρα, γιατι????

  17. 1) Σε ένα μοναστήρι συνοδός που μπαίνει μέσα μαζί με το γκρουπ μπορεί να κατηγορηθεί ότι κάνει τον ξεναγό
    2) Οι δραστηριότητες του Ξεναγού εωσ σε ποιο σημείο είναι ? Περιορίζονται μόνο σε αρχαιολογικουσ χωρους ή όχι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ