ΚΩΣ- ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ , ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ! (Άρθρο Νίκου Κανταρζή)

31
2330

Γράφει ο Νίκος Κανταρζής

ΚΩΣ- ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ , ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ!

Κως 15/7/2017

Τελικά ως προορισμός , είμαστε σαν την σημερινή Ελλάδα ένα πράγμα!

Οι αριθμοί αρχίζουν να ευημερούν , οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να θρηνούν!

Αύξηση στις αφίξεις των τουριστών , μείωση στις εισπράξεις των

επαγγελματιών του τουρισμού!

Οι μόνοι που πανηγυρίζουν, είναι οι έχοντες την ακόρεστη «οικονομική δίψα» μεγαλοπράκτορες της διακίνησης πλήθους τουριστών!

Και φαίνεται ότι για άλλη μια φορά , θα πρέπει να μας απασχολήσει το δίλημμα «ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ , Ή ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»?

Αν και αργά , πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δίλημμα και να δώσουμε λύση!

Πρέπει όλοι να δεχτούμε ως μεγάλη αλήθεια , ότι ο τουρισμός ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα, στήθηκε στο από καιρό ξεπερασμένο μοντέλο του 3S , δηλαδή SUNSUNDSEA ( ΗΛΙΟΣ-ΑΜΜΟΣ- ΘΑΛΑΣΣΑ) και στη συνέχεια του καταστροφικού για την τοπική οικονομία ALL INCLUSIVE!

Όσο εμείς συντηρούμε αυτό το μοντέλο , ο τουρισμός μας θα υποβαθμίζεται ως «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΥΠΟΠΡΟΊΌΝ» , με φαινόμενα όπως αυτά που ζούμε σήμερα στο νησί!

Ανομία , ασυδοσία , υποβάθμιση του αστικού και περιαστικού τοπίου , οικονομικός μαρασμός για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις στην πόλη και τα χωριά μας!

Βέβαια οι μηχανισμοί της αγοράς , προβάλλουν το μοντέλο του μαζικού τουρισμού ως το άριστο αναπτυξιακό μοντέλο , όμως δεν είναι έτσι!

Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μεγάλου αριθμού καταναλωτών-τουριστών και η επανεμφάνιση και ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού επιβάλλουν τον άμεσο επανασχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής σε Εθνικό αλλά και Τοπικό επίπεδο!

Μια πολιτική που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις αρχές της φέρουσας ικανότητας του κάθε προορισμού , της προώθησης του συνόλου των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ( WTO ) η φέρουσα ικανότητα ορίζεται ως « ο μέγιστος δυνατός αριθμός ατόμων που μπορεί να φιλοξενήσει ταυτοχρόνως ένας τουριστικός προορισμός , χωρίς να προκαλεί καταστροφή του φυσικού-οικονομικού-κοινωνικού περιβάλλοντος του τόπου αλλά και χωρίς να μειώνει την ποιότητα της ικανοποίησης του επισκέπτη»

Παράλληλα κατά την Ακαδημαϊκή κοινότητα το θέμα του βιώσιμου τουρισμού είναι η λύση για τη βιώσιμη ανάπτυξη , ενσωματώνοντας σε αυτήν και την οικονομική-κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση!

Η φέρουσα ικανότητα λοιπόν θέτει τα ανώτατα όρια και προσδιορίζει την ισόρροπη ανάπτυξη!

Ο βιώσιμος τουρισμός σημαίνει ποιότητα ζωής για τον επισκέπτη και ευημερία για τον τοπικό πληθυσμό που θα την γευτεί μέσα από την μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας , μέσω της συνεχούς βελτίωσης των οικονομικοκοινωνικών και περιβαλλοντικών δεικτών αυτής της ανάπτυξης!

Αυτά τα κρίσιμα σημεία θα πρέπει να γίνουν πυξίδα για κάθε τουριστικό προορισμό , ιδιαίτερα για το νησί μας με τα ασύγκριτα συγκριτικά του πλεονεκτήματα!

Μόνο έτσι θα μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι , το να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα τόπο καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε από τις προηγούμενες , είναι ένας στόχος εφικτός και πραγματοποιήσιμος !

 

Στοιχεία: Σκουτέρης Δημήτρης – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ!

 

Νίκος Κανταρζής

Δημοτικός Σύμβουλος

 

31 ΣΧΟΛΙΑ

  1. … Η άμμος λέγεται sand και όχι sund… το ωραίο είναι ότι κάνει αντιπολίτευση στην ίδια του την παράταξη…

    • δεν πας καμια βολτα προς λαμπη,και ψαλιδι μα δεις με τα ματια σου τα σκουπιδια που ειναι βουνα.Γιαυτο το χαλι ποιος ευθυνεται::::::::::: κατα τα αλα ο καλιπισμος σας μαρανε ολους στον δημο.Τελειωσε 1,5 χρονος σας απομεινε για να πατε στα σπιτια σας.

  2. Νίκο έχω μαγαζί που σέβεται τον πελάτη κρατάει την παράδοση ο τουρίστας είναι εδώ εσείς δεν είστε .Λογια λόγια λόγια Πολλα λόγια.

  3. Κύριε Κανταρζή γιατι ο κύριος Κυρίτσης σε αποκάλεσε πολιτικό εκβιαστή?Κύριε Κιάρη όσο βαρυ και να είναι έχει γραφτεί σε δελτίο τυπου της Δυναμης Αλλαγης? Δηλαδή ο σημερινός δήμαρχος αποκαλούσε πολιτικό εκβιαστή τον σημερινό συνεργάτη του και υπευθυνο δημοσιεων σχεσεων του νησιού.και εμεις οι λακαμαδες του πληρωνουμε και τους ανεχόμαστε……

  4. θα είσαι σε λάθος σημείο.η Κως με την ανοχή της τοπικής κ εθνικής διαφθοράς έχει πάρει απ τα τέλη του 90 τον λάθος δρόμο.η επάρατος ασθένεια είναι το all incl.η θέλετε να το παραδεχτείτε είτε όχι είναι η πικρή αλήθεια.χθες 17/7/17 η Κως θύμιζε 2015…και μάλιστα κ πρωινές ώρες,για τη νύχτα ας το αφήσουμε σε κανένα βίντεο που δεν ανεβάζει κάνεις.μονο το νοσοκομείο,ο βιολογικός κ τα γνωστά ,τα rent a car,κ τα γνωστά μαγαζιά που έχουν πιάσει πόστα.

  5. Έρχεται τώρα ο Κανταρζής, που πρώτος μεταξύ άλλων επί τρεις δεκαετίες στο πλευρό του όποιου Δημάρχου, υπηρέτησε αυτό το μοντέλο, να μας πει τι πρέπει να κάνουμε για τον τουρισμό!
    Τόσα χρόνια τι έκανες; Καταστρέψατε τον τόπο και την κοινωνία της Κω με τις επιλογές σας.

    Και πού ‘σαι; Μάθε, τουλάχιστον, να βάζεις ελληνικό και όχι ξένο ερωτηματικό και ότι δεν υπάρχει «ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ» αλλά «ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ».

  6. Γιατί χτυπάτε τον Νίκο; Του είπαν να γράψει κάτι και το έγραψε. Τι θέλατε δηλαδή; Να σας λύσει και τα προβλήματα;

  7. Για καποιον που θα διαβασει την επιστολη του Νικου Κανταρζη θα πει πως ο ανθρωπος αυτος πρεπει να ασχοληθει με τα κοινα μηπως και βοηθησει τον τοπο του.Για τους Κωος ο κυριος Κανταρζης εχει θητεύσει 30 χρονια στα κοινα χωρις να προσφέρει τιποτα στο τοπο του ας με διορθωσει καποιος αν κανω λαθος.Ειδικα την τελςυταια του θητεια,πραγματικα δεν περιμενα κατι περισσότερο απο τον κ. Κανταρζη.Πως θα τον σεβαστει ο ταξιδευτης δημαρχος οταν ο ιδιος τον αποκαλουσε πολιτικο εκβιαστη?

    • Εμπάθεια για το νησί, αλλά (από ότι βλέπω) εδώ έχετε εγκατασταθεί!!
      Δεν αναφέρομαι σε όλους, αναφέρομαι στους κομπλεξικούς σαν και του λόγου σου!!!!!

        • Ο μπάτσος της σκέψης,ο ματατζής της ελευθεροτυπίας έχει λαλήσει πάλι

          Βλέπει στον ύπνο του Ομπρελάδες,Χρυσαυγίτες ο βλάκας,η περίπολος του φόρουμ,ο μαλάκας με κεφαλαία..Αντί να συμμετάσχει σε ένα δημόσιο διάλογο,βλέπει φανταστικούς εχθρούς,αποπροσανατολίζει την συζήτηση και βάζει τους σχολιαστές να τσακώνονται,απομακρύνοντας τους απ την ουσία του θέματος.Θερμή παράκληση: ΑΣ ΤΟΝ ΑΠΟΜΟΝΏΣΟΥΜΕ ΌΛΟΙ ΜΑΣ…ποιος ψυχίατρος διανυκτερεύει είπαμε?

        • ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΣ ΓΙΑ ΟΜΠΡΕΛΑΔΕΣ,ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΩ ΜΠΑΝΙΟ ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ,ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΓΕΦΥΡΙ

          ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΥΚΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙΣ ΤΑΥΤΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΟΜΠΡΕΛΑΔΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΦΙΑ,ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΤΩ,ΓΟΠΕΣ,ΚΑΠΟΤΕΣ,ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΒΙΑΓΚΡΑ ,ΚΟΥΤΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ,ΚΑΡΠΟΥΖΟΦΥΛΛΑ,ΣΑΜΠΟΥΑΝ,ΠΑΚΕΤΑ ΚΑΙ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΝΑΚ….ΑΥΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΩ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΑΝΙΣΌΡΡΟΠΗ ΨΥΧΗ ΣΟΥ,ΦΟΥΛ ΣΤΗ ΒΡΩΜΙΑ ….

  8. το προβλημα της κω λεγεται κυριτσης.ποδοπατησε το νησι με τις επιλογες του.μεταναστευτικο,ryanair,κρουαζιεροπλοια,

    Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΤΩΡΘΩΣΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΘΛΟ.ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΑΠΡΙΛΙΟ-ΟΚΤ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ 7 ΜΗΝΕΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΙΟΥΛΙΟ -ΣΕΠ ΔΗΛΑΔΗ 3 ΜΗΝΕΣ!!!!!ΡΗΜΑΞΕ-ΝΕΚΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ ΝΗΣΙ
    μονο τα IN CLUSIVE θα δουλεψουν γιατι ο κυριτσης με την βασω διελυσαν την δεας και δεν εχει δρομολογια
    ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ.ΕΡΗΜΗ ΠΟΛΗ ΕΡΗΜΟΙ ΔΡΟΜΟΙ.κυριτση 3 χρονια εργο μηδεν στο νησι.διωχνεις την RYANAIR διωχνεις τα κρουαζιεροπλοια εκλεισες τον ΕΦΤ εφερες την μαυρη νυχτα στο νησι.ΕΡΗΜΙΑ ΠΑΝΤΟΥ.ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ.ο Κυρίτσης σαν άλλος Νέρωνας περιοδεύει στα αποκαΐδια…Η σεζόν χάνεται, η οικονομία του νησιού αργοπεθαίνει. http://www.aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/80748/orama-sezon-chanetai-oikonomia-tou-nisiou-argopethainei-kyritsis-san-allos-neronas-periodevei-sta-apoka%CE%90dia/

  9. το προβλημα της κω λεγεται κυριτσης.ποδοπατησε το νησι με τις επιλογες του.μεταναστευτικο,ryanair,κρουαζιεροπλοια,

    νεοι φοροι,διχονοια,διαρκεις αντιπαραθεσεις με κυβερνηση υπουργους βουλευτες,δεν συνεργαζεται με τους φορεις,απετυχε σε ολα.η κυρια ρουφα εχει την εμπειρια και αν διαλεξει καινουργιους τιμιους θα πετυχει πολλα για το νησι μας.o δημαρχος ενδιαφερεται μονο για τα μεγαλα ξενοδοχεια inclucive για αυτο εδιωξε την ryanair με αποτελεσμα να εξοντωσει τα μικρα ξενοδοχεια επιχειρησεις εστιατορια κλπ ολες τις μικρες επιχειρησεις.επι πλεον επεβαλε φορους στις επιχειρησεις!!!μετα με την βασω ξεχαρβαλωσαν την ΚΕΑΣ και δεν ερχονται τουριστες στην πολι.εδιωξε και τα κρουαζιεροπλοια και αποτελειωσε την αγορα

  10. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ,ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ,ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΡΟΥΧΩΝ,ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ,ΜΙΚΡΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ,ΤΑ ΟΠΩΡΟΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ[ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΑΡΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ].ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΡΑ ΜΗΝ ΚΛΑΙΓΕΣΤΕ,ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ….

    • Φίλε μου ναι φταίνε και τα Μεγάλα Καταστήματα-Πολυεθνικές,αλλά 90% είναι τα All Incluss.

      Αν αυτοί οι χιλιάδες πελάτες αφήνονταν να πάνε στην Πόλη και τα χωριά,θα είχαμε πραγματικά εικόνες του 90,όλο και κάτι θα ψώνιζαν,όλο και κάτι θα έτρωγαν,με την κίνηση ανεβαίνει ο ψυχολογικός παράγοντας,γίνονται επισκέψιμα και τα μικρά δρομάκια και οι μικρές πλατείες και οι γειτονιές,επίτηδες έγραψα την λέξη ‘αφήνονται’ ,επειδή περιέχει τα χειρότερα υπόγεια τρικ και την χειρότερη Τουριστική άγρα που υπάρχει..και φταίει το κράτος που δεν τα ελέγχει,ούτε καν για χοντρές παραβάσεις,Λειτουργούν σαν καντόνια μέσα στον ιστό της πόλης,αλλά επιβαρύνουν την πολιτεία και την τοπική Κρατική Μηχανή αφάνταστα.Μια βόλτα στο Νοσοκομείο της Πόλης οποιαδήποτε ώρα θα σε πείσει….Το τελευταίο τους εργασιακό τρικ,γιοα να απασχολήσουν φθηνά εργατικά χέρια,είναι τα Βιβλιάρια ανηλίκων,όπου απασχολούν 16χρονα σε βαριές χαμάλικες εργασίες,και να φαίνεται ότι ΚΑΤΑπολεμούν την Ανεργία.κ.Μυλωνά το διαβάσατε?κ,Κανταρτζή τι έχετε να πείτε που ανήλικα χρησιμοποιούνται σε βαριές δουλειές?ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!!!!!

  11. ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΝΤΑΡΖΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΝΑ ΠΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΣΕΡΛΗ

    ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΚΑΦΕ.ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΟ ΝΗΣΙ.

  12. για πέιτε μας λοιπόν εσείς τι έχετε κάνει τόσα χρόνια που εκλέγεστε;

    Η κοινωνία πρέπει μα μάθει να κρίνει από αυτά που κάνεις και όχι από αυτά που λες κε Κανταρζή. Αν θέλετε τη συμβουλή μου καλύτερα να πάτε σπίτι σας ή να ασχοληθείτε με το ΠΑΣΟΚ που τόσα χρόνια σας έδωσε ψωμάκι, όπως λέτε οι πασόκοι….

  13. Ο κ. Θέοφιλος Μουζουράκης σαν κάτοικος της Β.Γεωργίου καθημερινά περνάει μπροστά απο το κατεστραμμένο τοιχίο που βρίσκεται στην παραλία.Και επειδή δεν θα έχει παρατηρήσει τις παράνομες κατασκευές που έγιναν πάνω στην παραλία για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, αλήθεια που το είδαν γραμμένο αυτό ; ζητάμε να παρέμβει προσωπικά ο ίδιος και να απομακρύνει τα τραπεζοκαθίσμτα απο εκεί.
    Εκτός αν τα συμφέροντα των ξενοδόχων είναι περισσότερα απο αυτά των επιχειρηματιών που δεν έχουν πρόσοψη στην θάλασσα…..
    Θεόφιλε την τρύπα την έκλεισες με την παραλία τι θα κάνεις;https://kosinfo24.wordpress.com/2017/07/18/%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%81%CF%85%CF%80%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B5%CF%83-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD/#more-21823

  14. ΒΡΕ ΝΙΚΟΛΑ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΟΠΟΤΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΥΤΕΡΗ
    Ο ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ ΒΡΕ ΝΙΚΟΛΑ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΩ.ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΡΕ ΝΙΚΟΛΑ ΕΣΥ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΗΚΕΙΣ…….ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΑΓΚΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ