Ν. Σβύνου στον «Σ»: Η διαχείριση της τουριστικής προβολής πρέπει να γίνεται από ειδικούς και όχι από αιρετούς

16
1043

Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω:

«Η διαχείριση της τουριστικής προβολής πρέπει να γίνεται από ειδικούς και όχι από αιρετούς»

«Το κλίμα είναι ώριμο, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις, εκμεταλλευόμενοι το δυναμικό που διαθέτει το νησί μας, ανθρώπους που έχουν τη γνώση, έχουν την εμπειρία, έχουν και τη διάθεση και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω τουριστική μας ανάπτυξη»

«Ζούμε την εποχή της «εικονικής πραγματικότητας» όσον αφορά στα νούμερα του τουρισμού και στον τρόπο που ο καθένας εκμεταλλεύεται τους αριθμούς για να κάνει το δικό του πολιτικό ή επιχειρηματικό παιχνίδι»

«Το νησί μας έχει γίνει δυο ταχυτήτων, η αύξηση των αφίξεων οφείλεται αμιγώς στην αύξηση του πτητικού προγράμματος των tour operator, οι οποίοι στήριξαν το νησί στα δύσκολα και συνεχίζουν να επενδύουν σε εμάς. Αυτό όμως αφήνει απέξω επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, που δεν έχουν ισχυροποιημένη θέση στις αγορές»

«Δεν είναι το all inclusive η αιτία του κακού, είναι ΟΛΑ αυτά που οδήγησαν τη ζήτηση και κατ’ επέκταση την αγορά στο all inclusive

«Το να δαιμονοποιούμε το “all inclusive” για όλα τα δεινά, είναι μια λύση που μας απαλλάσσει των ευθυνών αλλά και των ενεργειών στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε. Ίσως γιατί σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ ευκολότερο το να μένουμε σε μια κριτική στην οποία πάντα φταίνε οι άλλοι»

«Έχουμε τον κόσμο (έστω και στα all in ξενοδοχεία), ας τον «εκμεταλλευτούμε»

«Σε έναν ιδανικό κόσμο το καλύτερο θα ήταν να αποφασίζονται και να τηρούνται οι τιμές μετά από συνεννόηση ώστε να υπάρχει σχετική διαβάθμιση ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και να αποφεύγονται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Στον κόσμο όμως της επιβίωσης που ζούμε τώρα κάτι τέτοιο φαντάζει ως όνειρο»

«Σε μια οικονομία που βουλιάζει δεν πυροβολείς τον μοναδικό υγιή πυλώνα, αυτόν που αποδεδειγμένα μπορεί να σε οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση»

«Ζούμε την εποχή της «εικονικής πραγματικότητας» όσον αφορά στα νούμερα του τουρισμού και στον τρόπο που ο καθένας εκμεταλλεύεται τους αριθμούς για να κάνει το δικό του πολιτικό ή επιχειρηματικό παιχνίδι» δηλώνει σε συνέντευξή της στον «Σ» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, καταθέτοντας την έκπληξή της για όσα γράφονται περί πληρότητας των ξενοδοχείων στον Ιούνιο στο νησί μας που άγγιξε το 90%. «Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρότερα τους στατιστικούς αριθμούς και να σταματήσουμε να εκτοξεύουμε νούμερα που δεν υφίστανται και που δεν έχουμε επαληθεύσει» λέει χαρακτηριστικά.

Δίνει απαντήσεις για τον τυφώνα all inclusive λέγοντας πως, δεν είναι το all inclusive η αιτία του κακού, είναι ΟΛΑ αυτά που οδήγησαν τη ζήτηση και κατ’ επέκταση την αγορά στο all inclusive και ακόμα πως, το να το δαιμονοποιούμε για όλα τα δεινά, είναι μια λύση που μας απαλλάσσει των ευθυνών αλλά και των ενεργειών στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε. Ίσως γιατί σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ ευκολότερο το να μένουμε σε μια κριτική στην οποία πάντα φταίνε οι άλλοι… Σχολιάζει την απόφαση Ισπανών ξενοδόχων να μην πωλούν πακέτα all inclusive σε Άγγλους τουρίστες, αναφέρει πως, κατά μέσο όρο ο αυξήσεις στα συμβόλαια για το 2018 είναι κοντά στο 3%, «αριθμός που δεν πιάνει καν την αύξηση του ΦΠΑ που θα έχουμε από 1/1/18», ενώ χαρακτηρίζει «παραλογισμό» την επιβολή του φόρου διαμονής.

Άποψή της είναι πως, ο δήμος βιάστηκε να εξαγγείλει τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής πριν διασφαλιστεί το νομικό υπόβαθρο που θα του επιτρέπει να συμμετέχει σε αυτόν τον οργανισμό, όπως και βιάστηκε να κλείσει τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού πριν τη δημιουργία του διαδόχου σχήματος. Δηλώνει δε ξεκάθαρα – στέλνοντας παράλληλα και «μήνυμα» – πως, «η διαχείριση της τουριστικής προβολής πρέπει να γίνεται από ειδικούς και όχι από αιρετούς». Δεν διαφωνεί με το ειδικό τουριστικό τέλος που προτείνεται από τη δημοτική αρχή, αλλά μόνο στην περίπτωση που θα συμπεριλαμβάνει ΟΛΕΣ τις τουριστικές δραστηριότητες του νησιού, θα υπάρχει απόλυτη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στην αξιοποίησή του που θα γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τον Οργανισμό τουριστικής ανάπτυξης.

Τέλος, θεωρεί ότι, η θητεία του Δ.Σ. της Ένωσης, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, ήταν επιτυχημένη και η ίδια θα είναι εκ νέου υποψήφια.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κυρία Σβύνου, σε τοπικό επίπεδο έχουμε αύξηση στις αφίξεις και σε γενικότερο, ακούμε για «ταμείο» τουριστικής περιόδου που θα φτάσει τους 30 εκ τουρίστες!!! Θέλω ένα πρώτο σχόλιο και μετά θα πάμε στα επιμέρους.

Κ.Σ.: Ξεκινώντας, δεν μπορούμε να μιλάμε για «ταμείο» τουριστικής περιόδου αναφερόμενοι μεμονωμένα στις τουριστικές αφίξεις. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια πως σε Πανελλαδικό επίπεδο ενώ ο αριθμός αφίξεων αυξάνεται, οι τουριστικές εισπράξεις μειώνονται. Σαν πρώτο σχόλιο λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να πω πως ζούμε την εποχή της «εικονικής πραγματικότητας» όσον αφορά στα νούμερα του τουρισμού και στον τρόπο που ο καθένας εκμεταλλεύεται τους αριθμούς για να κάνει το δικό του πολιτικό ή επιχειρηματικό παιχνίδι.

Κάπου διάβασα πως οι πληρότητες των ξενοδοχείων στον Ιούνιο στο νησί μας άγγιξαν το 90%. Εξεπλάγην… Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρότερα τους στατιστικούς αριθμούς και να σταματήσουμε να εκτοξεύουμε νούμερα που δεν υφίστανται και που δεν έχουμε επαληθεύσει.

Οι υπερβολές δεν βοηθούν. Ξεπεράσαμε την κρίση του 2016 και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό, αλλά το ότι αναμένουμε κοντά στο 20% αύξηση αφίξεων, δε σημαίνει πως έχουμε λύσει το πρόβλημά μας, σημαίνει απλά πως επιστρέφουμε στα νούμερα του 2015, μιας ικανοποιητικής χρονιάς.

Από την αρχή έλεγα να «κρατάμε μικρό καλάθι», κάναμε τις προσπάθειές μας αλλά ας μην παρασυρόμαστε στην υπεραισιοδοξία. Το νησί μας έχει γίνει δυο ταχυτήτων, η αύξηση των αφίξεων οφείλεται αμιγώς στην αύξηση του πτητικού προγράμματος των tour operator, οι οποίοι στήριξαν το νησί στα δύσκολα και συνεχίζουν να επενδύουν σε εμάς. Αυτό όμως αφήνει απέξω επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, που δεν έχουν ισχυροποιημένη θέση στις αγορές. Πέραν τούτου η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών ολοένα και μειώνεται, με αποτέλεσμα να στενάζουν οι εξω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Να λοιπόν πως δημιουργούνται οι διαφορετικές ταχύτητες και διαταράσσονται και οι επιχειρηματικές αλλά και οι κοινωνικές ισορροπίες.

Ερ: Η αύξηση, σύμφωνα με όσα ακούμε αλλά και βιώνουμε, δεν «μεταφράζεται» σε χρήμα στην τοπική αγορά. Τουλάχιστον στο βαθμό που αντιστοιχεί με τους… αριθμούς. Το all inclusive η βασική αιτία, υποστηρίζουν οι περισσότεροι. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στον «Σ» ο κ. Βουκουβαλίδης, δεν δίστασε, για πρώτη φορά αν θυμάμαι καλά, να δηλώσει ότι, το all inclusive έχει δημιουργήσει κοινωνικό πρόβλημα τονίζοντας πως, χρειάζονται αντίμετρα, υπάρχουν πολλές ιδέες, αλλά δεν υπάρχει συντονιστικό όργανο… Η άποψή σας;

Κ.Σ.: Δεν είναι το all inclusive η αιτία του κακού, είναι ΟΛΑ αυτά που οδήγησαν τη ζήτηση και κατ’ επέκταση την αγορά στο all inclusive! Σε αυτά υπάρχουν καταστάσεις για τις οποίες δεν έχουμε ευθύνη, όπως πχ η γενικότερη οικονομική κρίση που ταλανίζει τις Ευρωπαϊκές χώρες και που ωθεί τους Ευρωπαίους πολίτες σε επιλογή ενός οικονομικού πακέτου συγκεκριμένου ποσού, υπάρχουν όμως και καταστάσεις για τις οποίες φέρουμε ευθύνη. Το να δαιμονοποιούμε το all inclusive για όλα τα δεινά, είναι μια λύση που μας απαλλάσσει των ευθυνών αλλά και των ενεργειών στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε. Ίσως γιατί σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ ευκολότερο το να μένουμε σε μια κριτική στην οποία πάντα φταίνε οι άλλοι …

Ο σοφός του τουρισμού Σταμάτης Βουκουβαλίδης, πολύ σωστά τοποθετήθηκε… Κατά τη δική μου άποψη, το all inclusive είναι ένα μόρφωμα που απαιτήθηκε από την αγορά. Αν δεν υπάρχει προσφορά τότε η ζήτηση θα κατευθυνθεί σε άλλους προορισμούς. Τόσο απλά… Από εκεί και πέρα, το λέω συνέχεια: Έχουμε τον κόσμο (έστω και στα all in ξενοδοχεία), ας τον «εκμεταλλευτούμε»! Είναι εκεί που αναφέρομαι σε ευθύνες: Ας φροντίσουμε ο κόσμος να βγει έξω από τα ξενοδοχεία (και πιστέψτε με, αυτό είναι κάτι που χαροποιεί και τον ίδιο τον ξενοδόχο). Πως; Αρχικά οργανώνοντας το δίκτυο μεταφορών ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να μετακινηθούν οικονομικά από άκρη σε άκρη, 24 ώρες το 24ωρο! Έπειτα διατηρώντας μια πόλη θελκτική, καθαρή με συγκεκριμένες προτεινόμενες διαδρομές στους βαρυσήμαντους αρχαιολογικούς μας χώρους, στα εκκλησάκια μας, στην αγορά. Με τις επιχειρήσεις εστίασης να προσφέρουν το κάτι διαφορετικό, ποιοτικό, παραδοσιακό. Και τέλος με τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Ερ: Να μείνουμε στο ίδιο θέμα. Γνωρίζετε την απόφαση συναδέλφων σας Ισπανών ξενοδόχων οι οποίοι, για συγκεκριμένους λόγους, δεν πωλούν πακέτα all inclusive σε Άγγλους τουρίστες και από το επόμενο έτος θα παρέχουν μόνο ημιδιατροφή. Πώς το σχολιάζετε και πείτε μου επίσης, το παράδειγμά τους θα μπορούσαν να το ακολουθήσουν και Έλληνες ξενοδόχοι;

Κ.Σ.: Ο λόγος που προχώρησαν οι Ισπανοί σε αυτές τις αποφάσεις ήταν το εμπόριο καταγγελιών που υφίσταται με τους Άγγλους επισκέπτες, και βεβαίως πολύ ορθώς έπραξαν. Ας δούμε όμως πως θα εξελιχθεί το θέμα. Η αγορά είναι ελεύθερη και βεβαίως θα μπορούσε να ακολουθηθεί το παράδειγμα από παντού. Άλλη όμως η διαπραγματευτική ισχύς της Ισπανίας και άλλη της Ελλάδος. Άλλη της Βαρκελώνης και άλλη της Αθήνας. Άλλη της Μυκόνου και άλλη της Κω…

Ερ: Διαβάσαμε ότι, στα συμβόλαια που κλείνετε τώρα οι ξενοδόχοι για το 2018, οι τουρ οπερέιτορς σας δίνουν αυξήσεις από 3% έως 7%. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση… Πείτε μου καταρχάς εάν αυτή η αύξηση σας ικανοποιεί σε κατά δεύτερον, εάν αυτές οι αυξήσεις έχουν συζητηθεί και αποφασιστεί από την Ένωση Ξενοδόχων ή ο κάθε συνάδελφός σας λειτουργεί κατά το δοκούν.

Κ.Σ.: Κατά μέσο όρο ο αυξήσεις στα συμβόλαια είναι κοντά στο 3%, αριθμός που δεν πιάνει καν την αύξηση του ΦΠΑ που θα έχουμε από 1/1/18. Η Ένωση Ξενοδόχων Κω πάντα προτείνει, ο κάθε επιχειρηματίας όμως θα αποφασίσει το καλύτερο δυνατό για τη δική του επιχείρηση, ανάλογα με τη διαπραγματευτική του ισχύ και το κοστολόγιό του. Σε έναν ιδανικό κόσμο το καλύτερο θα ήταν να αποφασίζονται και να τηρούνται οι τιμές μετά από συνεννόηση ώστε να υπάρχει σχετική διαβάθμιση ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και να αποφεύγονται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Στον κόσμο όμως της επιβίωσης που ζούμε τώρα, κάτι τέτοιο φαντάζει ως όνειρο…

Ερ: Εξαγγέλθηκε ο φόρος διαμονής, ο οποίος θα ισχύσει το 2018. Επίσης, ο αντιδήμαρχος Κω Ηλίας Σιφάκης, σε συνέντευξή του στον «Σ» δήλωσε ότι, από την τελευταία συνάντηση που είχε με τους φορείς, βγήκε η ανάγκη θέσπισης ενός τέλους τουριστικής προβολής, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι. Μάλιστα, όπως τόνισε, κάποιοι το θέσανε από μόνοι τους. Και για τα δύο ζητήματα ποια η άποψή σας.

Κ.Σ.: Για τον παραλογισμό του φόρου διαμονής και γενικότερα της αύξησης άμεσης και έμμεσης φορολόγησης των επιχειρήσεων θα πω πως σε μια οικονομία που βουλιάζει δεν πυροβολείς τον μοναδικό υγιή πυλώνα, αυτόν που αποδεδειγμένα μπορεί να σε οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση. Το προϊόν μας κινδυνεύει να καταστεί μη ανταγωνιστικό, με έναν έξτρα φόρο που δεν προσφέρει καμία απολύτως ανταπόδοση σε αυτόν που τον καταβάλλει. Και βεβαίως είναι τραγελαφικός ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, εμφανώς αγνοώντας τις αρνητικές του επιπτώσεις, εμφανώς πειραματιζόμενοι στο σημαντικότερο κλάδο της οικονομίας.

Όσο για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον φίλο μου και αντιδήμαρχο Κω κ. Σιφάκη, το πόρισμα (όπως και το θέμα) που βγήκε από τη συνάντηση, ήταν η αναγκαιότητα της επαναφοράς του πτητικού προγράμματος της Ryanair και όχι η αναγκαιότητα θέσπισης νέου φόρου που αποτελεί ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο σε άμεση συνάρτηση με τη δημιουργία τουριστικού οργανισμού.

Ερ: Μου δώσατε πάσα… Διάδοχο σχήμα του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού, δηλαδή, Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Κω. Πού «κολλάει» και δεν προχωρά;

Κ.Σ.: Πιστεύω πως ο Δήμος Κω – αν και πραγματικά έχει την πρόθεση να προχωρήσει – βιάστηκε και προχώρησε σε εξαγγελίες πριν διασφαλιστεί το νομικό υπόβαθρο που θα του επιτρέπει να συμμετέχει σε αυτόν τον οργανισμό, όπως και βιάστηκε να κλείσει τον Ενιαίο Φορέα τουρισμού πριν τη δημιουργία του διαδόχου σχήματος. Όλοι οι φορείς έχουν εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας ενός οργανισμού και εγώ προσωπικά το φωνάζω εδώ και πολλά χρόνια, πως η διαχείριση της τουριστικής προβολής πρέπει να γίνεται από ειδικούς και όχι από αιρετούς.

Μάλιστα, θεωρώ επιβεβλημένη την οικονομική συνεισφορά της Ένωσης Ξενοδόχων Κω (όπως και όλων των φορέων) και για το λόγο αυτό έχω προτείνει τα ταμειακά της αποθέματα να διατίθενται εκεί, αν και όποτε αυτός ο οργανισμός δημιουργηθεί.

Εδώ κολλάει και το θέμα του ειδικού τουριστικού τέλους, που κανένας δεν θα είχε αντίρρηση να καταβάλλει, αν συμπεριλαμβάνει ΟΛΕΣ τις τουριστικές δραστηριότητες του νησιού, και αν υπάρχει απόλυτη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στην αξιοποίησή του, που θα γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τον Οργανισμό τουριστικής ανάπτυξης.

Το κλίμα είναι ώριμο, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις, εκμεταλλευόμενοι το δυναμικό που διαθέτει το νησί μας, ανθρώπους που έχουν τη γνώση, έχουν την εμπειρία, έχουν και τη διάθεση και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω τουριστική μας ανάπτυξη.

Ερ: Ποια η εκτίμησή σας για το πώς διαχειρίζεται το αεροδρόμιό μας η Fraport; Έχετε διαπιστώσει αλλαγές ή όχι;

Κ.Σ.: Είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε καθώς με το που ανέλαβε η Fraport ξεκίνησε η τουριστική κίνηση και τα χρονικά περιθώρια για αναβαθμίσεις δεν υπήρξαν. Άλλωστε, δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Εύχομαι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στο επενδυτικό της πρόγραμμα.

Ερ: Φέτος λήγει η θητεία του διοικητικού σας συμβουλίου. Είστε ικανοποιημένη; Θα είστε ξανά υποψήφια στην προεδρεία της Ένωσης Ξενοδόχων Κω;

Κ.Σ.: Θα έλεγα πως ήταν μια από τις δυσκολότερες τριετίες καθώς ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και αποτελεσματικότητα. Και το κάναμε.

Σε αυτή την τριετία διεκδικήσαμε, εδραιώσαμε τη θέση μας σε Πανελλαδικό επίπεδο, ήμασταν πάντα μέσα στις εξελίξεις, παλέψαμε με ουσία τόσο για την προάσπιση των μελών μας, του τουριστικού μας προϊόντος, όσο και για τα συμφέροντα του νησιού μας. Παράλληλα, λειτουργήσαμε σε επίπεδο διαφήμισης και προβολής –για πρώτη φορά τόσο ενεργά, συνάπτοντας συμμαχίες, προς τη διοργάνωση συγκεκριμένων δράσεων, που ειδικά στο 2016 βοήθησαν στην αποκατάσταση της εικόνας μας ως τουριστικός προορισμός

Το δικό μου στοίχημα ήταν να συνενώσω τους ξενοδόχους, ισχυροποιώντας την Ένωση Ξενοδόχων Κω. Και πράγματι, βλέπω μεγάλη ανταπόκριση, καθώς μεγάλα ξενοδοχεία προστίθενται στη δυναμική μας, επικροτώντας ουσιαστικά τις δράσεις μας. Με γνώμονα αυτό και βάζοντας νέους στόχους εξωστρέφειας και συνεργειών θα συνεχίσω…

Ερ: Κυρία Σβύνου, ο επίλογος δικός σας.

Κ.Σ.: Πρέπει να προχωρήσουμε σε ενέργειες προς την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, προς την επαναδιαμόρφωση της νοοτροπίας μας σε ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα: Στο χώρο της διαμονής, στο χώρο της εστίασης, στο χώρο του εμπορίου αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αστικές μεταφορές, έργα ωφέλειας, έργα υποδομών, καθαριότητα, καλλωπισμός, εκδηλώσεις. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα –που είναι πολλά, να τα αξιοποιήσουμε και παράλληλα να διεκδικήσουμε την προσβασιμότητα στο νησί μας –λέξη και έννοια κλειδί- που μαζί με τα προηγούμενα, θα διασφαλίσει την πλήρη εκμετάλλευση του τουρισμού προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι των λίγων μόνο.

Ο ανταγωνισμός αυξάνεται, απαιτείται αναβάθμιση προκειμένου να είμαστε στην πρώτη γραμμή, δεν μπορούμε παθητικά να περιμένουμε να μας έρθει τουρισμός, αλλά να γυρίσουμε σελίδα, να αγωνιστούμε, να επενδύσουμε και να φτάσουμε το νησί μας εκεί που του αξίζει: Σε ένα ιδιαίτερο, ποιοτικό, μοναδικό τουριστικό προορισμό.

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νάντη , άκουσε ότι ήρθε ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ και ετοιμάζεται να ζητήσει επέκταση στα στρατόπεδα ΛΑΘΡΟ...

  Τώρα που έχασαν το παραδάκι ….. αυτοί που έβαλαν πλάτη στην φασιστοαριστερή κυβέρνηση για να φτιάξουν τα στρατόπεδα στο Αμανιού μιλούν για ποιοτικό τουρισμό…

  • Εσύ προφανώς είσαι από τους …λάκες που ήθελαν τους μετανάστες στο Λιμάνι, να κατουρούν και να χέζουν όπου βρουν. Μην αγχώνεσαι για τον ποιοτικό τουρισμό, θα μας τον φέρει η Ρουλίτσα σου.

  • Για τον ΠΑΡΑ τα κάνει όλα, για τον ΠΑΡΑ μας ξεπουλά, φτάνει να κοιμίζει και να ταΐζει ακόμα και τον σατανά".

   Κανένας συνάδελφος ξενοδόχος δεν θα ήθελε να ξαναδεί το χάλι Κυρίτση του 2015 και όσους οικονομούσαν μπόλικο παραδάκι από το προσφυγικό από όλες τις πλευρές ( ΜΚΟ, μεταφράσεις, ενοίκια)… ΑΛΛΑ και κανένας λογικός Νεοδημοκράτης δεν θα έβαζε πλάτη στον ΜΟΥΖΑΛΑ, στο ΜΝΗΜΟΝΙΟφόρο Ηλία του ΣφΥΡΙΖΑ και στον Ροδίτη Περιφερειάρχη να φτιάξουν 2 στρατόπεδα στην Κω για να μας κουβαλάνε όλους τους ΛΑΘΡΟ από την Ρόδο και τα γύρω νησιά με τον κίνδυνο να γίνουμε κάποια στιγμή Μόρια των εξεγέρσεων… Ρουλίτσα ΓΙΟΚ, δεν κατέχω…

  • Τις ευθύνες φιλαράκο να τις ρήξεις στην αριστερή κυβέρνηση και στην ακροδεξιά διακυβέρνηση του δημάρχου που αν είχε συνενοηθεί με άτομα κλειδιά και αν είχε ακούσει κάποιες φωνές λογικης θα είχαμε σώσει το 2016.

 2. Εδικοί είναι οι 'ξεναγοί-Συνοδοί'? οι υπαλληλίσκοι των Γραφείων που στέλνουν συστημένους τους πελάτες του

  όπου έχει πέσει το το λάδωμα ανά κεφαλήν? Δηλαδή οι κράχτες που υπόγεια δρουν στέλνοντας σε μπαρ,εστιατόρια,γυμναστήρια,πάρτι σε κλαμπ,rent a car ,σε ειδικού θεματικού χαρακτήρα διασκεδαστικές βραδιές ,σαν αυτές που έχει απόψε με καλεσμένους DJ…απ τη μία τα all incl και απ την άλλη η υπόγεια άγρα των πελατών και όλα αυτά επειδή Οι Ελεγκτικές αρχές ,εφορίες ΣΔΟΕ,Αστυνομίες,Τουριστικές κ.λ.π έχουν μείνει γελάει κάθε νομικός και κάθε λογικός άνθρωπος…
  … στον προηγούμενο αιώνα ..

  • Αφού έσωσε την παρτίδα η Ντίνα, λες και ο τουρισμός είναι τραπέζι με πράσινη τσόχα πασχίζει να βγάλει λάδι τον ΡΟΔΙΤΗ ΧΑΤΖΗΠΑ///ΡΑ...

   Σου λέει υποψήφια στην παράταξη του θα είμαι, να γλυτώσουμε το ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΤΟ από τους Κώους που έχει καταστρέψει η στήριξη από τους Χατζημάρκο, Χαλκιδιό, τα τσιράκια του ΕΒΕΔ και της ξενοδόχας στις επιλογές του ΣφΥΡΙΖΑ και του ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ για την κατασκευή του Hot spot στο Αμανιού παρά τις αποφάσεις Δήμου και λοιπών φορέων. Για τον ΠΑΡΑ τα κάνει όλα, για τον ΠΑΡΑ μας ξεπουλά… ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

  • Πανάθεμα με διάβολε, αν αυτοί οι ειδικοί ξεναγοί-συνοδοί ξέρουν που βρίσκονται ρε αδέλφια.
   Τους φέρνουν οι Tour Operators για τα εξτρά έσοδα όπως γράφεις, μπαράκια, χαμάμ, φαγάδικα, αυτοκίνητα, κ.λ.π. και μιλάμε για πολύ μαύρο χρήμα.
   Κάτσε σε σαλόνι Ξενοδοχείου, δίπλα τους την ώρα του briefing, θα πάθεις τραμπάκουλο. Αν ακούσεις μια φορά την λέξη Ιπποκράτης ή Ασκληπιείο, εγώ είμαι ρινόκερος. Ούτε μια κουβέντα.

 3. Έχει σημασία πως προωθείται κάποιος και από ποιους ώστε να έχει αυτές τις απόψεις. Σημασία έχει να φτάνει κάποιος κάπου στη ζωή με δικές του δυνάμεις, αλλά αυτό στις μέρες μας είναι πολυτέλεια. Συνεπώς έχει σημασία ποιος και τι λέει.

 4. Τα περισσότερα απ τα All Incluss ξεκίνησαν την λειτουργία τους την δεκαετία του 80 με πρωινί ή ημιδιατροφή και μετά έγιναν πάροχοι …ακόμα και κομμώσεων όρχεων…σε λίγο θα χουν και παροχές κηδειών.

 5. Μια ερώτηση και από μένα...πόσο αναβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν με προσλήψεις Αλβανών ;

  Γιατί το 80% των απασχολούμενων στα Μεγάλα All Incl είναι Αλβανικής Καταγωγής; Γιατί παρακάμπτονται εργασιακοί νόμοι και εργασιακό δίκαιο με πλασματικά συμφωνητικά εργασίας ; Γιατί στα ομαδικά-ιδιωτικά εργασιακά συμφωνητικά δηλώνονται ημέρες ρεπό ,χωρίς να τηρούνται; γιατί δηλώνονται άλλοι μισθοί απ αυτούς που οι περισσότεροι Αλβανοί υπογράφουν; Γιατί εκδίδονται ατομικά βιβλιάρια ανηλίκων υπαλλήλων ,που κάνουν εργασίες σκλαβιάς,χωρίς σταθερό αντικείμενο και αλλάζουν πόστα ανάλογα τις ανάγκες ; Οι αναβαθμίσεις του Τουριστικού προϊόντος περιλαμβάνει 8ωρη ορθοστασία και υποκλίσεις σε κάθε πελάτη ; Τα σχολεία μαθητευομένων υπαλλήλων από Ανατολική Ευρώπη με καρα-σπαστά ωράρια είναι αναβάθμιση ;Οι δανεικοί υπάλληλοι και αυτοί .;Τέλος πάντων βρήκατε και τα κάνετε..σε μία διαλυμένη και καρα-διεφθαρμένη χώρα ,που ακόμα μαστίζεται απ το φαινόμενο παλιάς ασπρόμαυρης τηλεοπτικής σειράς,η ‘Θέμις έχει κέφια’….

 6. το προβλημα της κω λεγεται κυριτσης.ποδοπατησε το νησι με τις επιλογες του.μεταναστευτικο,ryanair,κρουαζιεροπλοια,

  Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΤΩΡΘΩΣΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΘΛΟ.ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΑΠΡΙΛΙΟ-ΟΚΤ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ 7 ΜΗΝΕΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΙΟΥΛΙΟ -ΣΕΠ ΔΗΛΑΔΗ 3 ΜΗΝΕΣ!!!!!ΡΗΜΑΞΕ-ΝΕΚΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ ΝΗΣΙ
  μονο τα IN CLUSIVE θα δουλεψουν γιατι ο κυριτσης με την βασω διελυσαν την δεας και δεν εχει δρομολογια
  ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ.ΕΡΗΜΗ ΠΟΛΗ ΕΡΗΜΟΙ ΔΡΟΜΟΙ.κυριτση 3 χρονια εργο μηδεν στο νησι.διωχνεις την RYANAIR διωχνεις τα κρουαζιεροπλοια εκλεισες τον ΕΦΤ εφερες την μαυρη νυχτα στο νησι.ΕΡΗΜΙΑ ΠΑΝΤΟΥ.ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ.ο Κυρίτσης σαν άλλος Νέρωνας περιοδεύει στα αποκαΐδια…Η σεζόν χάνεται, η οικονομία του νησιού αργοπεθαίνει. http://www.aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/80748/orama-sezon-chanetai-oikonomia-tou-nisiou-argopethainei-kyritsis-san-allos-neronas-periodevei-sta-apoka%CE%90dia/

 7. το προβλημα της κω λεγεται κυριτσης.ποδοπατησε το νησι με τις επιλογες του.μεταναστευτικο,ryanair,κρουαζιεροπλοια,

  νεοι φοροι,διχονοια,διαρκεις αντιπαραθεσεις με κυβερνηση υπουργους βουλευτες,δεν συνεργαζεται με τους φορεις,απετυχε σε ολα.η κυρια ρουφα εχει την εμπειρια και αν διαλεξει καινουργιους τιμιους θα πετυχει πολλα για το νησι μας.o δημαρχος ενδιαφερεται μονο για τα μεγαλα ξενοδοχεια inclucive για αυτο εδιωξε την ryanair με αποτελεσμα να εξοντωσει τα μικρα ξενοδοχεια επιχειρησεις εστιατορια κλπ ολες τις μικρες επιχειρησεις.επι πλεον επεβαλε φορους στις επιχειρησεις!!!μετα με την βασω ξεχαρβαλωσαν την ΚΕΑΣ και δεν ερχονται τουριστες στην πολι.εδιωξε και τα κρουαζιεροπλοια και αποτελειωσε την αγορα.

 8. ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!!!!!!ΚΑΙ ΝΕΚΡΩΝΕΙ Η ΑΓΟΡΑ!!!!
  ΚΑΜΑΤΕΡΕ αν κανεις βαση της RYANAIR ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΙΣΟΒΙΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
  στην ΚΩ.οπως η ροδος,τα χανια,και τωρα το απριλιο 2016 η κερκυρα.αν μπορεις μαζι με το υπουργειο τουρισμου να κανετε την κω ΒΑΣΗ ΤΗΣ RYANAIR και ολοι θα σε ευγνωμονουμε για το καλο που θα κανεις στο νησι.επισης φτιαξε τον μολο για κρουαζιεροπλοια να εχουμε τουρισμο χειμωνα καλοκαιρι.τοσα εκατομυρια ευρω δινεται στους προσφυγες.κανε κατι για το νησι.βαλε κω αθηνα με 20 ευρω αεροπορικως με astra ,ellinair,easy jet,ryanair κλπ.Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΟΡΟΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.

 9. πρέπει πρώτα να ζητήσει συγγνώμη για τον καταστροφέα της Κω που ψήφισε και με τα δύο χέρια και έκανε αγώνα για να εξασφαλίσει τα ταξιδάκια του φίλου της του ταξιδευτή στο δήμο…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.