Μην πετάτε το παλιό σας PC: 8 έξυπνοι τρόποι για την αξιοποίησή του

0
472

Το παλιό PC δεν είναι ανάγκη να μένει σε μια αποθήκη να σκονίζεται ή να καταλήξει στα σκουπίδια

Για όλους έρχεται κάποια στιγμή η ώρα να ανανεώσουν τον παλιό υπολογιστή τους με έναν νέο. Το παλιό PC ωστόσο δεν είναι ανάγκη να μένει σε μια αποθήκη να σκονίζεται ή να καταλήξει στα σκουπίδια. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το αξιοποιήσουμε. Ας δούμε τους κυριότερους από αυτούς.

Μετατροπή σε οικιακό Server ή NAS

Πρόκειται για μια από τις πιο διαδεδομένες προτάσεις χρήσης για ένα παλιό PC.

Αν στο οικιακό μας δίκτυο υπάρχουν περισσότεροι από ένας χρήστες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το παλιό PC μας ως μέσο αποθήκευσης για όλο το δίκτυο, δηλαδή ως NAS (Network Access Storage).

Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε πρόσβαση σε αρχεία από όλες τις συσκευές μας και κρατάμε αντίγραφα ασφαλείας στο τοπικό δίκτυο.

Δωρεά σε οργανισμό

Συχνά αποφασίζουμε για την αγορά νέου μηχανήματος, επειδή το προηγούμενο δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει χαλάσει.

Αν λοιπόν το παλιό PC μας είναι ακόμα λειτουργικό και δεν ανήκει στην εποχή του Σιδήρου έχουμε την επιλογή να το δωρίσουμε σε κάποιον κοινωφελή φορέα ή εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Δωρεά σε συγγενή

Κάποιοι ίσως προτιμήσουν να δώσουν το παλιό τους PC σε έναν συγγενή ή φίλο από το να δοθεί σε έναν άγνωστο.

Η πρόταση βέβαια περιέχει κινδύνους· αν πρόκειται για νέα άτομα, μπορεί το PC να τους είναι το ίδιο άχρηστο. Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειάζονται επίσης ισχυρό μηχάνημα για τις ασχολίες τους, που συχνά περιλαμβάνουν «βαριές» εφαρμογές.

Αξιοποίηση παλιών κομματιών

Προετοιμαζόμαστε για την κατασκευή νέου υπολογιστή; Αν έχουμε κάποια ιδέα σχετικά με τα μέρη του PC μας, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του νέου μας συστήματος, εξάγοντας ό,τι χρειαζόμαστε (και αξίζει) από το παλιό.

Δοκιμή ελαττωματικού hardware

Σε περίπτωση που συναντήσουμε κάποιο πρόβλημα στο hardware του βασικού υπολογιστή μας, ο παλιός μπορεί και πάλι να μας φανεί χρήσιμος.

Για παράδειγμα, αν υποψιαζόμαστε ότι χάλασε το τροφοδοτικό, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το αντίστοιχο του παλιού μας υπολογιστή. Αν δούμε ότι το PC «τρέχει» χωρίς πρόβλημα, έχουμε μια καλή ένδειξη ότι το τροφοδοτικό μας είναι όντως ελαττωματικό.

Παλιό PC για retro gaming

Αντί να έχουμε τον παλιό μας υπολογιστή σε αχρηστία, μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε χρησιμοποιώντας τον σαν παιχνιδομηχανή.

Για όσους λοιπόν έχουν νοσταλγήσει παλαιότερα παιχνίδια εποχής DOS, arcade, ή 00’s, το παλιό μας PC είναι μια καλή ευκαιρία να «καούμε» στο gaming παλαιάς κοπής.

Πώληση

Αν και τα τεχνολογικά προϊόντα χάνουν γρήγορα την αξία τους, πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να βρίσκει χρησιμότητα σε έναν υπολογιστή που εμείς θεωρούμε άχρηστο.

Ίσως πρόκειται για άτομα που δεν κάνουν ιδιαίτερη χρήση ή δεν επιζητούν μεγάλες επιδόσεις στο PC τους, άτομα με χαμηλό budget και τεχνικούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα μηχάνημα για εξάσκηση, κτλ.

Για να πουλήσουμε τον παλιό μας εξοπλισμό, μπορούμε να συμβουλευτούμε την ενότητα «ζητείται» σε site με μικρές αγγελίες ή να βάλουμε μια δική μας αγγελία.

Μπορούμε ακόμα να δημιουργήσουμε μια καταχώρηση σε ιστοσελίδες δημοπρασιών, όπως το διεθνές ebay ή διάφορα εγχώρια site.

Ανακύκλωση

Αν καμία από τις παραπάνω προτάσεις δεν μας συγκινεί, μπορούμε πριν τον κάδο απορριμμάτων να διαλέξουμε τον κάδο ανακύκλωσης, συμβάλλοντας στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών.

Πλέον έχει ξεκινήσει και στη χώρα μας δράση για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, κι έτσι μπορούμε να εναποθέσουμε το παλιό PC μας σε κάποιο από τα πολλά σημεία περισυλλογής, σε εμπορικά καταστήματα και σουπερμάρκετ.

newmoney.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ