Ηράκλειο: Τεράστιος λαγοκέφαλος στο λιμάνι – Τα έχασαν όταν έβγαλαν το τοξικό ψάρι στη στεριά [pics]

0
431

Ερασιτέχνες ψαράδες ξεκίνησαν τις προσπάθειες με καλάμι στο λιμάνι του Ηρακλείου. Ξαφνικά κάποιος κατάλαβε ότι έχει πιάσει ένα μεγάλο ψάρι, που έδινε μάχη για να μείνει στη θάλασσα…

Έναν λαγοκέφαλο που φτάνει το μισό μέτρο έπιασαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, ερασιτέχνες ψαράδες στο λιμάνι του Κούλε, στο Ηράκλειο. Αυτόπτης μάρτυρας, τράβηξε τις παρακάτω φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά το μέγεθος του τοξικού και επικίνδυνου, αν καταναλωθεί, ψαριού. Ο λαγοκέφαλος βρίσκεται πλέον και στις θάλασσες της Κρήτης, με τους ψαράδες να ανησυχούν, καθώς καταβροχθίζει μαλάκια και άλλα ψάρια, επιφέροντας τεράστια καταστροφή.

ΦΩΤΟ από ekriti.gr
ΦΩΤΟ από ekriti.gr
ΦΩΤΟ από ekriti.gr

Στην επικινδυνότητα του ψαριού εφιστώντας την προσοχή σε όλους, ότι δεν πρέπει να καταναλωθεί αφού πρόκειται για είδος εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο, αναφέρεται η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης. «Μετά από δημοσίευμα στα οποία αναφέρεται ότι ο Λαγοκέφαλος, μπορεί να καταναλωθεί εάν κάποιος γνωρίζει πώς να το καθαρίσει, καθώς και πληροφορίες ότι έχουν γίνει απόπειρες κατανάλωσης του συγκεκριμένου είδους, εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών, των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων σχετικά με το ψάρι Lagocephalus sceleratus (λαγοκέφαλος) το οποίο έχει εξαπλωθεί και «εγκατασταθεί» στην Κρήτη», τονίζει η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης.

Παράλληλα, προσθέτει, ότι πρόκειται για είδος εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη (ΤΤΧ) που περιέχει, η οποία βρίσκεται και στη σάρκα του ψαριού και δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα». Στην ανακοίνωση ακόμη επισημαίνονται τα παρακάτω : «Η τοξικότητα του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, μέγεθος, αναπαραγωγική περίοδος κ.α. Η τοξικότητα του αυξάνεται την περίοδο αναπαραγωγής του, κυρίως τους θερινούς μήνες. Σε πολλές χώρες παρατηρούνται κάθε χρόνο δηλητηριάσεις από την κατανάλωσή του, με συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας. Τελευταίο γνωστό κρούσμα ήταν 2 άτομα στην Κύπρο.

Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος. Δεν είναι επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο, εκτός αν καταναλωθεί. Η εμπορία του απαγορεύεται (Καν. 853/2004).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ