Μ. Μπουρινάκης: Μεγάλο πλήγμα για τον θαλάσσιο τουρισμό στην περιοχή μας (μετά τη μείωση έως και 70%)

4
960

Αξιότιμοι Κύριοι,

Μεγάλο πλήγμα για τον εισερχόμενο θαλάσσιο τουρισμό, ειδικότερα στα Δωδεκάνησα και τα παράκτια νησιά της Τουρκίας, πρόκειται να επιφέρει η εφαρμογή του καινούργιου Νόμου 4504/2017, άρθρου 85 από 01/04/2019.

Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα νόμο, οι θαλαμηγοί, που πλέουν από Τουρκία, ακόμη και αυτοί που δένουν στα νησιά για μικρό χρονικό διάστημα, θα αναγκάζονται να πληρώνουν τέλη, ανά μήνα κατά την άφιξή τους, συμπεριλαμβανόμενων των ήδη υπαρχόντων εξόδων τους. Έτσι ο κανονισμός αυτός τριπλασιάζει έως και τετραπλασιάζει τα συνολικά έξοδα των θαλαμηγών κατά την επίσκεψή τους.

Με την ήδη επιβαρυμένη σεζόν, ένεκα του τροποποιημένου ίδιου νόμου, άρθρου 136, που απαγορεύει, στα ξένης σημαίας επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη, την αποβίβαση και επιβίβαση επιβατών στον ελλαδικό χώρο (ο οποίος έρχεται ενάντια των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) , οι αφίξεις των θαλαμηγών σημείωσαν μείωση έως και 70%.

Με την εφαρμογή και αυτού του νόμου, ως φυσικό επακόλουθο, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις  στις τοπικές επιχειρήσεις (εμπορικές, διαχείρισης ελλιμενισμών, εστίασης), κυρίως σε όσες βρίσκονται σε νησιά, όπως η Ρόδος, η Κως, η Σύμη, η Νίσυρος, η Τήλος, η Χάλκη, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Πάτμος, οι Λειψοί και η Σάμος, τα οποία βρίσκονται στις παράκτιες ακτές της Τουρκίας, από την οποία και πλέουν οι περισσότερες θαλαμηγοί και φέρνουν υψηλού επιπέδου τουρισμό.

Επομένως, ενώ η Ελλάδα, λόγω του πολυνησιακού της χαρακτήρα, αποτελεί πόλος έλξης του εισερχόμενου θαλάσσιου τουρισμού, η οικονομική επιβάρυνση με την τήρηση του νόμου, θα οδηγήσει σε διαφυγή των θαλαμηγών σκαφών προς άλλες χώρες, όπως την Τουρκία, την Κροατία και την Αλβανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια διάταξη είχε εκδοθεί, επί θητείας Υπουργού Κυρίου Παπουτσή (2000-2001),  σύμφωνα με την οποία, την αντίστοιχη καλοκαιρινή σεζόν αφίχθησαν μόλις 12 σκάφη στο νησί της Κω, ενώ στη Σύμη μόλις 15. Συνεπώς, ακολούθησε ακύρωση της διάταξης αυτής, καθώς είχαν σταματήσει να καταφθάνουν σκάφη στην Ελλάδα.

Με εκτίμηση,

Μουράτ Μπουρινάκης

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. να βρεθει μεση λυση.Αν ειναι να ερχοντε τζαμπα απλα να μας ΄΄ζουν και να φευγουν δεν υπαρχει λογος να ερχοντε,Ας πανε αλλου.

    • ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΡΑ ΓΙΑΠΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΓΕΝΙΚΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΠΟΥ ΕΡΧΟΤΑΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ,ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΠΑΡΙΣΣΟΤΕΡΑ,ΣΕ ΕΝΑ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΜΕΝΟ.ΓΙΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΙΛΑΜΕ.ΜΠΟΥΡΙΝΑΚΗ ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΟΙΤΑΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ,ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΣΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΣΑΣ.

      • Ελλα κωλημενε οραματιστη.Πληρομενο ανθρωπακι.Ο Δημαρχος θα βαλει απο τη τσεπη να φτιαξει το λιμανι;Εδω σχολεια εφτιαξε με τσαμπουκα και ειχε απεναντυ το Οραμα να εμποδισει οτι παει να γινει στο νησι.Αντε να γινουν εκλογες να στηλουμε σπιτια τους τις Ρουφες και τα υπολοιπα να ησυχασει ο τοπος.

  2. Το πρόβλημα ειναι μονο η φορολογία για την μειωση των αφιξεων η τα υπόλοιπα δεν συμφέρει να τα λεμε?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ