Ν. Σαντορινιός: Ερώτηση προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την επιδείνωση των προβλημάτων από τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων

0
210

Θέμα: «Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την επιδείνωση των προβλημάτων από τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων»

Ερώτηση κατέθεσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, μαζί με άλλους βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την αύξηση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου, είδος ψαριού που φέρει ισχυρή νευροτοξίνη στους ιστούς του καθιστώντας το απειλή για τη δημόσια υγεία και το οποίο έχει σε μεγάλο βαθμό διαταράξει την οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και έχει επηρεάσει δραματικά την οικονομική δραστηριότητα των αλιέων.

Όπως αναφέρει το κείμενο της ερώτησης, σύμφωνα με σχέδιο εκτίμησης κινδύνου που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1143/2014 σχετικά με τα ξένα είδη στην Μεσόγειο, ο λαγοκέφαλος έχει εγκατασταθεί και στις ακτές της Ελλάδας, ενώ συνεχώς καταγράφονται περιστατικά ακόμα και «επίθεσης» των συγκεκριμένων ψαριών σε λουόμενους. Επίσης σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ αριθ. 508/2014 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), δύναται να υποστηρίξει δράσεις και µε τη συµµετοχή αλιέων, κατά περίπτωση, οι οποίες αποσκοπούν στη διατήρηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας όπως η αποκατάσταση συγκεκριµένων θαλάσσιων και παράκτιων οικοτόπων για τη στήριξη βιώσιµων αλιευτικών αποθεμάτων, συµπεριλαµβανοµένης της επιστηµονικής προετοιµασίας και αξιολόγησής τους. Στην συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα τον Σεπτέμβρη του 2018, μεταξύ των Ευρωπαίων Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, με στελέχη της Γενικής Γραμματείας για την Αλιεία στη Μεσόγειο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (GFCM-FAO) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), η χώρα μας, έθεσε το θέμα την προστασίας της μικρής παράκτιας αλιείας από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, όπως την είσοδο εισβολικών ειδών στη Μεσόγειο (Λεσσεψιανοί Μετανάστες), όπως είναι και ο λαγοκέφαλος.

Μετά τα ανωτέρω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την εφαρμογή στρατηγικής για τον περιορισμό ή την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η εξάπλωση του λογοκέφαλου και αν, έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση δράσεων, που αποσκοπούν στην χαρτογράφηση, την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών. Τέλος, όπως αναφέρουν οφείλει το Υπουργείο να απαντήσει αν υπάρχει σχεδιασμός υιοθέτησης εφαρμογής των προτάσεων της ερευνητικής κοινότητας για την καθιέρωση μεθόδων στοχευμένης αλιείας, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του, είτε ως εξαγώγιμο προϊόν σε χώρες που το καταναλώνουν, είτε ως φαρμακευτική πρώτη ύλη μέσω της απομόνωσης της νευροτοξίνης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ