Αρχική Ειδήσεις Θάλασσα - Σκάφος ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ Η στιγμή του φονικού σεισμού 7 ρίχτερ & ο μετασεισμός...

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ Η στιγμή του φονικού σεισμού 7 ρίχτερ & ο μετασεισμός 6,6 ρίχτερ στην Κίνα

0
2200

19 οι νεκροί από το φονικό σεισμό στην Κίνα, 247 οι τραυματίες

Ισχυροί μετασεισμοί σημειώνονται στην περιοχή

Δεκαεννιά είναι μέχρι τώρα ο αριθμός των νεκρών και 247 αυτός των τραυματιών από το φονικό σεισμό, μεγέθους 7 Ρίχτερ που έπληξε την επαρχία Σετσουάν στην Κίνα.Ο σεισμός έπληξε μια αραιοκατοικημένη περιοχή 200 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Γκουανγκγιουάν το βράδυ της Τρίτη και το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 10 χλμ, σύμφωνα με το Αμερικανικός Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Το επίκεντρο μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά και στο Εθνικό Πάρκο Τζιουτζαϊγκόου που επισκέπτονται εκατομμύρια τουριστών, οι οποίοι και απομακρύνονται από την περιοχή.

Τον Μάιο του 2008 είχε επαρχία Σετσουάν είχε πληγεί και πάλι από σεισμό 7 Ρίχτερ που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70.000 άνθρωποι.

Έντονη είναι επίσης η μετασεισμική ακολουθία, με τον ισχυρότερο μέχρι στιγμής μετασεισμό να είναι μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των θυμάτων είναι και έξι τουρίστες. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους και ότι οι περισσότεροι τραυματίες δεν είναι σοβαρά.

Περίπου 30.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν από την περιοχή, προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονταν στο αεροδρόμιο του Τζιουτζαϊγκόου περιμένοντας την πτήση τους.

Το αεροδρόμιο παραμένει ανοιχτό και ήδη έχουν αρχίσει να απομακρύνονται άνθρωποι από το σημείο της τραγωδίας.

«Οι τοίχοι και το πάτωμα έτρεμαν. Κάποια πράγματα έπεσαν από το τραπέζι. Κάποιοι στο ξενοδοχείο τραυματίστηκαν, αλλά οι περισσότεροι είναι καλά στην υγεία τους. Τα σωστικά συνεργεία εμφανίστηκαν γρήγορα και μας έδωσαν νερό και τρόφιμα», δήλωσε ένας τουρίστας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, ένας Γάλλος και μια Καναδή είναι ελαφρά τραυματίες.

Οι σεισμολογικές υπηρεσίες του Σετσουάν, που επίσης υπολόγισαν το μέγεθος του σεισμού στους 7 βαθμούς, δήλωσαν ότι το επίκεντρο της δόνησης ήταν στην επαρχία Νγκάγουα, όπου κατοικείται κυρίως από την εθνότητα των Θιβετιανών, πολλοί εκ των οποίων είναι νομάδες βοσκοί.

Κρατικά ελεγχόμενοι λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν εικόνες με κάποιες ζημιές στο Τζιουτζαϊγκόου, με κεραμίδια να έχουν πέσει από κτίρια και τον κόσμο να συγκεντρώνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η παροχή ηλεκτρισμού στις πληγείσες περιοχές, ενώ διασώστες στέλνει και ο στρατός.

Τουλάχιστον 19 νεκροί και 247 τραυματίες από ισχυρό σεισμό που ‘χτύπησε’ στα νοτιοδυτικά της χώρας. Ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός 6,6 Ρίχτερ. 100 τουρίστες έχουν παγιδευτεί από κατολίσθηση που προκλήθηκε από τον σεισμό
Adtech Ad

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσα στους οποίους έξι τουρίστες, και 247 τραυματίστηκαν κατά τον ισχυρό σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε απομακρυσμένη περιοχή στη νοτιοδυτική Κίνα και την περιφέρεια Σιτσουάν

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 21.19 το βράδυ, ώρα Πεκίνου (04.19 π.μ. της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας), σε μια περιοχή με χαμηλό πληθυσμό νοτιοδυτικά της πόλης Γκουανγκιάν. Είχε εστιακό βάθος 10 χλμ σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ή 20 χλμ σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο Σεισμικών Δικτύων.

Η περιοχή Ζουζαϊγκού που επλήγη είναι δημοφιλής περιοχή τουρισμού, με εθνικό πάρκο που περιέχει καταρράκτες και έχει γεωλογικό ενδιαφέρον. Πάνω από 34.000 άτομα επισκέφθηκαν την περιοχή χθες, Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Xinhua (Σινγχουά). Δεν υπάρχει επιβεβαίωση της εθνικότητας των θυμάτων, ωστόσο η περιοχή είναι δημοφιλής τόπος κυρίως Κινέζων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της περιφέρειας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, 100 τουρίστες έχουν παγιδευτεί από κατολίσθηση που οφείλεται στον σεισμό. Μέχρι και 31.500 επισκέπτες στην περιοχή έχουν απομακρυνθεί, είπε το Σινγχουά, ενώ η πυροσβεστική της περιοχής δήλωσε ότι 2,800 άτομα έχουν απομακρυνθεί από ένα ξενοδοχείο του οποίου ο χώρος υποδοχής έχει καταρρεύσει.

Η υπηρεσία σεισμών της Σιτσουάν δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 7,0 βαθμών, με το επίκεντρο στην περιοχή Νγκάουα, όπου ζουν κυρίως Θιβετιανοί που εκτρέφουν κοπάδια ως νομάδες.

Δείτε τη στιγμή του σεισμού στην Κίνα:

Ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της Ζουζαϊγκού παρέχει βοήθεια σε έναν από τους τραυματίες του σεισμού

Ισχυρός μετασεισμός

Ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Κίνα σήμερα το πρωί, αυτή τη φορά στα βορειοδυτικά της χώρας και ισχύος 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί θύματα.

Σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία σεισμών, ο δεύτερος σεισμός  έπληξε μια απομακρυσμένη περιοχή στην περιφέρεια Σινζιάνγκ με χαμηλό πληθυσμό. Είχε εστιακό βάθος 11 χλμ και με το επίκεντρό του στην Αυτόνομη Περιοχή της Μογγολίας Μπορτάλα.

Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είπε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,3 βαθμών.

Στην πρωτεύουσα της περιφέρειας Σινζιάνγκ, Ουρούμκι, το παράρτημα της υπηρεσίας σεισμών είπε μέσω του λογαριασμού του στο κοινωνικό δίκτυο Weibo (αντίστοιχο με το Twitter) ότι δεν υπάρχουν χωριά μέσα σε ακτίνα 5 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού, ούτε κωμοπόλεις μέσα σε ακτίνα 20 χλμ.

Στην κομητεία Ζινγκέ, όπου βρίσκεται το επίκεντρο, ο πληθυσμός είναι συνολικά περίπου 140.000 άτομα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Σινγχουά). Η περιοχή απέχει περίπου 100 χλμ από τα σύνορα με το Καζακστάν και είναι ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας ως δίοδος για την Κεντρική Ασία και τη Δύση, καθώς και βασική παραγωγός πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Διασώστες επί το έργον στη Ζουζαϊγκού

(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ, φωτό: Zheng Lei, Liu Kun / Xinhua via AP)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ