Θεραπεία με ζάχαρη

0
454

Έρευνα δείχνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα αντιβιοτικά στην επούλωση των πληγών

Η ζάχαρη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ίαση των πληγών, καθώς έχει επίδραση ανάλογη ή ακόμη και καλύτερη από εκείνη των αντιβιοτικών, σύμφωνα με τον καθηγητή Νοσηλευτικής του University of Wolverhampton της Αγγλίας Moses Murandu. Πιλοτική έρευνά του για τις θεραπευτικές ιδιότητες της ζάχαρης βραβεύτηκε πριν από λίγες ημέρες από το επιστημονικό περιοδικό «Journal of Wound Care».

Η ζάχαρη, πάντα σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα αντιβιοτικά σε περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από τη φτώχεια, να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση μολύνσεων που είναι ανθεκτικές σε αυτά.
Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να ρίξει ζάχαρη πάνω στην πληγή, την οποία στη συνέχεια πρέπει να καλύψει με γάζες. Η ζάχαρη, εξηγεί ο Murandu, απορροφά όλη την υγρασία από την πληγή, στερώντας από τα βακτήρια το νερό, με αποτέλεσμα να προκαλείται ο θάνατός τους και η πληγή να γιατρεύεται ταχύτερα.

Πειράματα

Ο Murandu βρήκε τις αποδείξεις για την ευεργετική δράση της ζάχαρης κατά τη διάρκεια πειραμάτων που πραγματοποίησε στο εργαστήριο. Τα ευρήματά του ενισχύονται από τη μελέτη περιστατικών ανά τον πλανήτη, μερικά από τα οποία αφορούν την επιτυχή ίαση πληγών που είχαν μολυνθεί από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Στόχος του Murandu είναι να πείσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ότι η ζάχαρη μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική των αντιβιοτικών, γι’ αυτό σκοπεύει να συνεχίσει τα πειράματα σε μεγαλύτερο εύρος.

Η ζάχαρη που χρησιμοποίησε ο καθηγητής στην έρευνά του, στην οποία συμμετείχαν 41 Βρετανοί ασθενείς, είναι η κοινή, λευκή.
Τα περιστατικά που μελέτησε αφορούσαν επίσης ασθενείς στην Μποτσουάνα, στο Λεσότο και στη Ζιμπάμπουε, μεταξύ των οποίων και μιας γυναίκας από το Χαράρε της Ζιμπάμπουε. Οι γιατροί ετοιμάζονταν να ακρωτηριάσουν το πόδι της, το οποίο τα τελευταία πέντε χρόνια είχε μολυνθεί από βακτήριο που δεν αντιμετωπιζόταν με αντιβιοτικά. Μετά την αντιμετώπιση της μόλυνσης με ζάχαρη η γυναίκα γλίτωσε τον ακρωτηριασμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ