Έχετε φραγμένες αρτηρίες; Κάντε το τεστ με το μαξιλάρι!

0
2702

Η απόφραξη των αρτηριών είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπαρών ουσιών στα εσωτερικά τοιχώματά τους.

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, αφού είναι «σιωπηλή», δηλαδή δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα, και συχνά περνά απαρατήρητη μέχρι να προκαλέσει επιπλοκές όπως ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γιατί φράζουν οι αρτηρίες

Η απόφραξη των αρτηριών ονομάζεται στον ιατρικό χώρο αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση ουσιών στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και αποτελεί την αιτία της στεφανιαίας νόσου και άλλων κυκλοφορικών προβλημάτων.

Η αθηροσκλήρωση μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε αρτηρία του σώματος, παρατηρείται όμως κυρίως σε αυτές που διοχετεύουν αίμα στην καρδιά (στεφανιαίες), στις αρτηρίες του λαιμού που διοχετεύουν αίμα στον εγκέφαλο (καρωτίδες) και στις αρτηρίες των ποδιών (περιφερικές).

Η δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, όπως ονομάζεται η συμπαγής μάζα στο εσωτερικό των αρτηριών, συμβαίνει σε βάθος πολλών ετών, ξεκινώντας από νεαρή ακόμη ηλικία.

Ποιες οι επιπτώσεις της αθηροσκλήρωσης

Όταν πια η αθηρωματική πλάκα έχει μεγαλώσει σε μέγεθος, η αρτηρία στενεύει τόσο πολύ που δεν περνά μέσα από αυτή επαρκής ποσότητα αίματος.

Η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να γίνει αντιληπτή ως πόνος ή δυσφορία, ιδίως κατά τη σωματική άσκηση. Για παράδειγμα, αν υπάρχει απόφραξη στεφανιαίας αρτηρίας εκδηλώνεται πόνος και αίσθημα πίεσης στο στήθος (στηθάγχη), ενώ αν υπάρχει απόφραξη αρτηρίας στα πόδια εκδηλώνεται ενόχληση στις γάμπες.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή της αθηροσκλήρωσης είναι η απόσπαση τμήματος της αθηρωματικής πλάκας και ο επακόλουθος σχηματισμός θρόμβου που θα προκαλέσει ολική απόφραξη της αρτηρίας και κατοπινό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τεστ για τις φραγμένες αρτηρίες στα πόδια

Μπορείτε να αξιολογήσετε την υγεία των αρτηριών στα πόδια σας εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιώντας μόνο ένα μαξιλάρι!

Ξαπλώστε ανάσκελα στο κρεβάτι ή στον καναπέ σας και στηρίξτε τα πόδια σας επάνω σε ένα ή και περισσότερα μαξιλάρια ώστε να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών με τη λεκάνη σας.

Μείνετε σε αυτή τη στάση για ένα λεπτό περίπου και παρατηρήστε το χρώμα της επιδερμίδας των ποδιών: έχουν γίνει χλωμά ή διατηρούν τη φυσιολογική τους απόχρωση;

Μόλις περάσει το ένα λεπτό, κατεβάστε γρήγορα τα πόδια σας και παραμείνετε σε καθιστή θέση, με τα γόνατα να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών.

Αν τα πόδια σας έγιναν πολύ χλωμά όταν τα ανασηκώσατε και στη συνέχεια καθυστέρησαν για δύο ή και περισσότερα λεπτά να επιστρέψουν στο φυσιολογικό τους χρώμα, ενδεχομένως υπάρχει απόφραξη στις αρτηρίες των κάτω άκρων.

Το τεστ φυσικά δεν συνεπάγεται «διάγνωση» για την απόφραξη των αρτηριών, ωστόσο θα πρέπει να σας παρακινήσει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω εξέταση.

Πηγές: onmed.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ