Η αγιορειτική μαγερική κέρδισε τις εντυπώσεις (ΦΩΤΟ)

3
1091

Στο εκκλησάκι του Αι-Νικόλα στη Στρατονίκη, ο σεβασμός στη φύση και στη θρησκευτική παράδοση κυριάρχησαν, όταν το κλασσικό κέρασμα του κουρμπανιού ευλογήθηκε από τον τοπικό Ιερέα.

Κατά τη διάρκεια του μοναστηριακού δείπνου, που παρατέθηκε στο Restaurant Elia του Alexandros Palace Souits & Hotel ο chef Στέφανος Ιωαννίδης παρουσίασε προτάσεις που «ανακάτεψαν» στην κυριολεξία την αθωνική παράδοση με τη μεσογειακή γαστρονομική κληρονομιά.

Ο αγιορείτης μοναχός Νικήτας και η επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνα Νικολάου, συναντήθηκαν γαστρονομικά στο Restaurant Χρυσό Αγκίστρι της Ουρανούπολης και η γεύση των πιάτων που δημιούργησαν αποτύπωσε τους εκρηκτικούς συνδυασμούς που προκαλεί το «πάντρεμα» των θαλασσινών με το εποχικό ζαρζαβάτι. Ενα δείπνο με αγιορειτική ταυτότητα – γνήσιο, αυθεντικό και δελεαστικά απλοϊκό – έδωσε τη δυνανότητα σε κοινό και εκπροσώπους του Τύπου να κατανοήσουν την «αγιορειτική μαγειτική λογική»: εξαιρετική πρώτη ύλη, κρεμμυδόζουμο, δυνατή και «ξυλένια» φωτιά.

Η ενότητα έκλεισε οργανωτικά στο Νεοχώρι, όπου ο τοπικός Σύλλογος Γυναικών παρουσίασε στο κοινό «τη γιορτή των λουβιδιών» μια πραγματικά «χρωματιστή» διοργάνωση όπου κυριάρχησε η παράδοση, τα γνήσια νεοχωρινά εδέσματα, τα τοπικά τραγουδίσματα και οι μακεδονίτικοι χοροί. Πρωταγωνιστής της βραδιά τα «λουβίδια», ένα είδος κίτρινου φασολιού, το οποίο ευδοκιμεί στο Νεοχώρι και το καλοκαίρι συλλέγεται και «μπουρσλιάζεται» (δηλ. περνιέται σε κλωστή). Στη συνεχεια στεγνώνει στον ήλιο και μαγειρεύεται τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες.

 

 


Πηγή: vimaorthodoxias.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ