Είσαι υγιής; Δες ποιες εξετάσεις μπορείς να κάνεις μόνος σου στο σπίτι για να το διαπιστώσεις!

0
1158

Αισθάνεσαι υγιής ή κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό σου;

 

Υπάρχουν ορισμένες εξετάσεις που μπορείς να κάνεις στο σπίτι για να το διαπιστώσεις και επομένως να δεις αν πρέπει ή όχι να επισκεφτείς άμεσα ένα γιατρό.

Η υγεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε και πρέπει να κάνουμε τα πάντα γι’ αυτή. Και μέσα σε αυτά τα «πάντα» είναι και το check up στο γιατρό. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το αμελούμε. Πριν πας στο γιατρό, όμως, υπάρχουν ορισμένες εξετάσεις που μπορείς να κάνεις στο σπίτι για να δεις αν είσαι υγιής.

Δες παρακάτω ποιες είναι οι εξετάσεις που μπορείς να κάνεις στο σπίτι μόνος σου:

Για το ενδοκρινικό σύστημα

Ένα σημάδι για να δεις αν είσαι υγιής είναι το μέγεθος της μέσης σου. Πάρε μεζούρες και μέτρα τη μέση λίγο πιο πάνω από τον αφαλό. Αν όλα είναι φυσιολογικά, τότε το μέγεθος δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 34 στις γυναίκες και 40 στους άνδρες. Οι άνθρωποι που έχουν πιο μεγάλη μέση είναι 5 φορές πιο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2.

Για το μυαλό

Γι’ αυτήν την εξέταση θα χρειαστείς ένα φύλλο, ένα μαρκαδόρο ή ένα μολύβι και τη βοήθεια ενός φίλου. Σχεδίασε ένα ρολόι και ζήτα από κάποιον άλλο να σου πει την ώρα και τα λεπτά. Για παράδειγμα, 10:10 πμ. Στη συνέχεια ζωγράφισε τους δείκτες για να δείχνουν τα λεπτά και τις ώρες που σου είπε ο φίλος σου. Αυτό το test περιλαμβάνει πολλές διαδικασίες στον εγκέφαλό μας, τα μέρη του που είναι υπεύθυνα για την κίνηση του ώμου, την οπτική αντίληψη κ.ά. Γι’ αυτό και η ανικανότητα του να ζωγραφίσεις ένα ρολόι μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι άνοιας.

Για τη σπονδυλική στήλη

Θα χρειαστείς δύο ζυγαριές. Ανέβα στη μια με το ένα πόδι και στην άλλη με το άλλο πόδι. Το βάρος θα πρέπει να είναι το ίδιο. Εάν οι αριθμοί διαφέρουν πολύ, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η σπονδυλική στήλη και το κεφάλι είναι εκτός κέντρου. Και πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό σου.

Για το αναπνευστικό σύστημα

Θα χρειαστείς ένα χρονόμετρο. Στάσου όρθιος και τσέκαρε τους ρυθμούς της καρδιάς για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια κάθισε και πάρε τρεις βαθιές ανάσες χωρίς εκπνοή. Έπειτα κράτα την αναπνοή σου για όσο μπορείς και χρονομέτρησε τον εαυτό σου. Μετά την εκπνοή, τσέκαρε ξανά τους παλμούς για 30 δευτερόλεπτα.

Τα αποτελέσματα:

Αν μπορούσες να κρατήσεις την αναπνοή σου για λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα, το αναπνευστικό σου σύστημα δεν είναι και τόσο καλό. Το μέσο αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι 40-49 δευτερόλεπτα. Εάν μπορείς να κρατήσεις την αναπνοή σου για περισσότερο από 50 δευτερόλεπτα, είσαι σε πολύ καλή κατάσταση.

Την όρασή σου

Κοίτα το παράθυρο για 30 δευτερόλεπτα και μετά κλείσε τα μάτια. Άνοιξε το αριστερό σου μάτι και κλείσ’ το πάλι, άνοιξε το δεξί μάτι. Αν η εικόνα που βλέπεις σου φαίνεται θολή και οι γραμμές δεν είναι παράλληλες, τότε υπάρχει πρόβλημα με την όρασή σου.

 

Πηγή: ipop.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ